Med.Over.Net

Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Alergija na laktozo

Default avatar

JulijaM

Nekajkrat ste mi že pomagali, pa se tudi tokrat oglašam - spet s podobnimi strahovi.

Hčerka ima sedaj tri mesece in pol in še vedno kolike. Ob prebiranju nekaterih vaših sporočil o tem, da so pri vašem otroku dokaj pozno odkrili alergijo na laktozo, sem se vprašala, ali ne gre tudi pri nas za podoben problem.

Ali bi trebušne krče lahko povzročala tudi takšna preobčutljivost? Pediater pravi, da bi se zagotovo pokazali še drugi znaki ... Naša deklica pa izredno lepo napreduje in razen grooooznih krčev nima drugih težav. Še vedno jo polno dojim, drugega ji ne dodajamo.

Zanimajo me predvsem znaki, po katerih ste prepoznali alergijo na laktozo, ali pa le njeno slabše presnavljanje ... In seveda - kaj mi svetujete ...

Najbrž si samo tisti, ki ste preživeli nekaj podobnega, lahko predstavljate, kakšna preizkušnja za živce staršev so trebušni krči (kolike) ... Tri mesece sem se opogumljala, češ, po tretjem mesecu bodo zagotovo minili. Praktično od dekličinega rojstva naprej nisva z možem doživela mirnega popoldneva, še manj večera ... Da ne govorim o tem, kako se mi mala smili, ko se zvija v najbrž res hudih bolečinah.

Še vedno zelo pazim, kaj jem, ker ne bi rada, da bi bilo še huje. Se pa strinjam, da je velik del teh krčev psihičnega izvora. Mala je izjemno živahna in radovedna, kot mi je že Frucka za svojo hčerko napisala - več v zraku kot na tleh ... Pač otrok, ki zahteva nenehno akcijo. Takih je verjetno veliko.

Kaj mi svetujete, poleg zvrhane mere potrpežljivosti še naprej?

Lep, sončen, čeprav malo obupan pozdrav vsem, ki ste prebrali do konca.

JulijaM
Default avatar

Miša

Mojega Tilna je ščipalo (ampak ne pretirano) po vsakem dojenju od rojstva naprej in ga ščipa še sedaj, ko je star 15 mesecev. Ko je bil star 7 mesecev smo bili na morju in jaz sem mu v veri, da mu koristim, kuhala Hippov čajek sladkan z laktozo. Tilna je ščipalo kar naprej, nato pa je dobil še drisko, ki se nikakor ni hotela ustaviti. Po treh tednih so nas sprejeli v bolnico z sumom na alergijo na kravje mleko. Ker so nas dali k driskam, je najprej dobil rota virus in šele nato so ga testirali na alergene kot so ribe, jajca, mleko, arašidi, govedina, kurje meso... (skratka vse kar je pojedel sam in kar sem jedla jaz). Vse je bilo negativno. Po pregovarjanju so mu naredili test za laktozno intoleranco. Izkazalo se je pozitivno.
Ta test je za otroka precej obremenilen, ker mora spiti 50 ml čiste laktoze. Ko to spije mu merijo sladkor v krvi (laktoza je mlečni sladkor, ki ga prav tako predeluje inzulin). Kri mu jemljejo dve uri, vsake pol ure. Po prve pol ure je imel sladkor 6,4 nato 5,4 nato 5,2 nato 4,8! Torej mu je sladkor padal namesto rasel. Po tem je imel takšno drisko, da je kakal kot da bi lulal! Vse skupaj je bilo zelo grozno! Za naprej nismo dobili nobenih napotkov. Niti to kaj lahko je! Le da priporočajo sojino mleko. Ko sem vprašala, če lahko je fermentirane izdelke (tam je manjši odstotek laktoze), je bil odgovor, da ne vedo? Eni ja, eni ne. Sedaj pri 15 mesecih še zmeraj dobi drisko, če je jogurt ali skuto ali smetano (tudi kislo). Poskusili smo tudi že z malimi količinami (npr. 3 male žličke) pa je rezultat isti. Edino kar kar doboro prenaša je sir (ementaler, edamec, gauda).

Priporočam ti, da popolnoma opustiš mlečne izdelke in jih ne ješ cca. 14 dni, pa boš videla kaj se bo zgodilo. Če bo situacija boljša je verjetno znak, da ne prenaša mleka ali laktoze, če ne bo nič boljše boš pa verjetno morala še malo počakati, da minejo krči. Nekateri otroci jih imajo tudi 4 mesece ali več, tako da ni nujno, da je alergik, možno pa je.

Pozdrav,
M.
Default avatar

JulijaM

Hvala Miša!
Bom poskusila še to. Prebrala sem, kar je o alergijah napisala KarmenM.
Počutje naše deklice je neprimerno boljše, kot so zadeve pri njih, pa vendar ...
Morda obstaja kakšen čisto organski razlog za te krče ...

JulijaM
Default avatar

Miša

Če boš želela vedeti ali obstaja organski razlog, bosta morali v bolnišnico, kjer jo bodo UZ pregledali in naredili razne druge preiskave, to pa ti zaenkrat ne priporočam. Sicer pa so jo pregledali tudi ob rojstvu in če je bilo vse O.K mislim, da se nimaš česa bati. Razmišljaj pozitivno. Prepričana sem, da bo kmalu vse minilo. Vem pa kako je, ko samo čakaš dan, ko bo minilo. Mogoče pa ima le nezrelo črevesje in bo kmalu vse o.k. Pazi in ne daj ji prehitro druge hrane, da se more z ščipanjem ne ponovijo. Priporočam ti, da počakaš do 6. meseca.

Pozdrav,
M.
Default avatar

JulijaM

Miša,
dala si mi misliti ...
Tudi sama nisem pristaš tega, da bi za vsako figo letala okoli zdravnikov in mučila svoje dete, vendar pa - če je res kaj narobe - bi si zelo očitala, da nisem prepoznala znakov, da za svojega otroka nisem storila vsega, kar bi morala ...
Pa tako silno si želim, da bi lahko kaj storila, da bi ji bilo bolje ... Tako pa deklico z možem samo tolaživa ... na vse možne načine ...

Sicer pa drži, kolike lahko trajajo tudi 6 mesecev ... Nezrelo črevesje ... Pa najbrž še kaj ...

Hvala še enkrat,
JulijaM
Default avatar

Karmen M.

Draga Julija,
če otrok razen kolike nima drugih znakov alergij, jih rajši ne iščite, saj so testi zelo neprijetni za otročka. Mlečne izdelke in izdelke, ki vsebujejo mleko moraš za najmanj 14 dni izločiti iz prehrane, da bodo vidni kakšni učinki. Moj tretji dojenček je star 4 mesece in ima kljub dieti, mojemu znanju in izkušenosti z doječki in alergijami tam od 17. do 19 ure "happy hour". Sama sem pogruntala, da je glavni štos v tem, da naš malček od vseh vtisov in zunanjih dražljajev v tistem času postane neverjetno razdražljiv in utrujen. Ker s tremi otroci težko dosežeš kakšen pošten red in mir, zelo pomaga, da ga v tistem času okopam v topli vodi in da kar v kopalnici (kjer je vsaj malo miru pred starejšima divjakoma) malce "pognezdiva": ga skopam, zmasiram, podojim in potem ponavadi zaspi.
Default avatar

JulijaM

Hmmm,
Karmen še eno vprašanje:
mar ni tako, da če bi bili krči glavni simptom za kakršnokoli že alergijo, bi trajali ves dan, ne pa le v popoldanskih urah oz. zvečer?

Res mi ne da miru ..., predvsem tisti strašljivi občutek nemoči. Deklica joka dan za dnem, storiti pa ne moremo praktično nič ... Le čakamo, da mine ...

Morda še to: pri nas te happy hours trajajo neprimerno dlje. Prva dva meseca je bilo naravnost grozljivo: začelo se je okrog 18. ure v obliki pravcatega napada krčev
(kar se mene tiče, teorija o tem, da so kolike le navaden večerni nemir, ne more držati - deklica se zvija, tišči nogice k trebuščku in kriči, včasih od bolečin dobesedno vrešči ...). To je trajalo od 10 minut do pol ure, potem se je počasi umirila in bi najbrž po dojenju zaspala, vendar je tam okrog 20. ure prišla naslednja runda in okoli 22.-23. naslednja, včasih pa še ena okrog 1h zjutraj. Tako smo običajno zaspali šele okoli 2. ure zjutraj.
Mala je potem jasno utrujena spala kot ubita tudi do 10. ure zjutraj ... Naslednji dan se je zgodba ponovila.

Kakšen mesec in pol je bolje v tem smislu, da so napadi krčev krajši in tudi skoncentrirani na krajši čas. Zdaj jih ima nekako od 20. do 23. ure, zgodijo pa se včasih tudi popoldne, vedno po 14. uri, in sicer praviloma med dojenjem, kar me zelo čudi, saj jo sicer dojenje zelo pomirja.
Izgleda takole: deklica se kake 3 minute mirno doji, na kar dobesedno prestrašeno spusti dojko in prične kričati, ob tem pa se v krču zvija. Včasih pomaga že to, da jo pobožam in ji nežno prigovarjam, še večkrat pa morava z dojenjem prekiniti in nadaljevati kasneje ...

Tole sem napisala, ker ima morebiti kdo podobne izkušnje in se mi bo oglasil ...

JulijaM
Default avatar

Nina

Samo krči brez drugih kliničnih znakov niso nikoli znak t.i. laktozne intolerance.(V bistvu ne gre za alergijo na laktozo, temveč za premajhno delovanje encima, ki razgradi laktozo v glukozo in galaktozo). Nerazgrajena laktoza potem v prebavnem traktu veže vodo, potegne še soli in posledica je driska, lahko pa tudi krči. Nesposobnost razgradnje laktoze se pri dojenčkih kaže kot driska; ker pa dojenček s tem izgublja hudi hrano, pa kot nenapredovanje, prenizek krvni pritisk, neuspevanje, hipotonija, razdražljivost, ... Pri hujših primerih hitro privede do izsušitve, krčev, bruhanja, kome. Zmanjšano delovanje encima ali popolno prenehanje delovanje encima za razgradnjo laktoze v starejši dobi je popolnoma normalen pojav. Ocenjuje se, da ima 30-50% belcev v odrasli dobi zmanjšano delovanje tega encima, zmanjšano delovanje pa se lahko prične že konec dojenčkove dobe.
Stanje, ki ga opisuješ ti, me strašansko spominja na naših prvih pet mesecev po rojstvu drugorojenke (ki smo jih potem skoraj ponovili še pri sinu). Bila je izjemno buden, živahen otrok, ki je izjemno malo spal, se splazil s šestimi meseci in shodil z 9,5. Izjemno hitro je pridobivala telesno teži in mi je ves dan visela na dojki. Rojena je bila s 3180 g, po 4 tednih pa je imela že 4800 g. Krči so se pričeli že v tretjem tednu (Strinjam se tudi s popoldansko oceno Karmen M). Ker se tudi jaz profesionalno ukvarjam z majhnimi otroki, sem poskušala vse mogoče, od spremembe hrane, do masaž trebuščka, boljšega položaja pri dojenju, pogostejšega podiranja kupčkov med dojenjem, pa kapljic S.-Simplex, pa zamenjavo Plivit D3 v Oleovit D3, ... Otroci, ki bolj hlasno pijejo, ki so po domače bolj požrešni, imajo tudi pogosteje krče. V tolažbo ali pa za hec ti povem, da sem bila pravi izvedenec za vse erotične filme na A-kanalu, ki so se pričenjali ob 1. uri zjutraj. Po tretjem mesecu so se stvari pričenjale malo umirjati, a so v blažji obliki vlekle vsaj do konca petega meseca.
Še malo zdrži, če pa te zelo skrbi, pa ponovno povprašaj še pediatra!
Pozdrav!
Nina
Default avatar

JulijaM

Nina,
hvala hvala ...
Kot bi brala opis svoje deklice ... Tako je, kot praviš. Na prvem pregledu pri petih tednih je pediater kar zažvižgal, saj se je deklica zredila za okrogel kilogram in pol. Zdaj, pri treh mesecih in pol, je praktično že podvojila svojo porodno težo (rojena s 3, 580 g, zdaj ima že okroglih 7 kg). Mala požrešnica ...
Tudi mi smo poskusili že vse, kar naštevaš: spreminjanje moje hrane, masažo, tople kopeli, podiranje kupčkov ne gre in ne gre, kapljice S.-Simplex niso pomagale ... Nekoliko se zdi, da je bolje po t. im. vetrovnih kapljicah Koroških lekarn. Očitno ji pomagajo hitreje odvajati vetrove ...

Bomo pač potrpeli, kolikor bo treba ...
Nič nisem napisala, da sem pravzaprav zelo vesela, ker tako pridno je. Najbrž bi me veliko bolj skrbelo, če bi slabo jedla ... To mora biti veliko huje.
Nina, hvala še enkrat.
JulijaM
Default avatar

Karmen M.

Julija,
podobne izkušnje kot jih imaš ti, je imela tudi svetovalka za dojenje Urška.
Pokliči jo na 518-60-90, mogoče bo imela kakšen "recept" več.
Default avatar

uporabnica1234

Pozdravljeni!

Imam vprašanje ,ki me zanima že nekaj dni: Ali lahko postaneš alergičen na laktozo kar naenkrat??

Prosim za odgovor!