Forum.Over.Net

Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

tepih rabi pucanje

Default avatar

umazanček

V dnevni imamp tepih, ki je že kar nekaj časa na svojem mestu. Razen rednega sesanja se mu nekaj časa že nisem posvetila.

Zdaj na pomlad bi ga rada tememljito očistila. Globinsko? Sama? Kakšna firma?

Kako se vi lotevate vaših preprog? Je kakšno dobro čistilo? Merci!
Default avatar

takole

takole sem jaz spucala tepih: najprej sem ga dvakrat posesala temeljito z vodnim sesalcem.potem sem natočila v banjo vročo vodo s čistilom, tepih zložila in ga namočila v vodo. potem sem ga sprala v 3eh vodah.

potem sem nanj nanesla čistilo in ga sščetkala z krtačo. potem še enkrat v vročo vodo s čistilom in 3xno spiranje.

potem še enkrat čistilo+ščtka. nato v vročo vodo+čistilo. spiranje.

rezultat? skoraj totalno čist tepih. barva se je ohranila b.p.
Default avatar

naš.

Mi pa vsako leto poleti, ko je najbolj vroče damo tepih na očiščen asfalt na dvorišče, ga temeljito operemo ( zdrgnemo z sirkovo krtačo in čistilom, speremo pod močnim curkom vode in nato posesamo z vodnim sesalcem) nato ga pustimo kar tam, cca dan do dva in se popolnoma posuši.Je pa kot nov.
Default avatar

10928340789

Mi imamo pred hišo dvorišče in ga kar z vapotom stuširamo : ) Mal čistila gor, pa dobro sprat, potem pa čez gugalnico (ali dve palci na stolicah) sušit.

Mi imamo vsako pomlad oz. jesen pranje tepihov na programu.
Default avatar

Vanish

Ali pa preprosto kupiš prašek za čiščenje tepihov od Vanisha (vsi pač ne živimo v hiši), ga posuješ na tepihe, malce vtreš in posesaš. Se lepo očistijo.

LP!
Default avatar

mojca.63

Meni tepih vsako leto spomladi že 4 leta čisti čistilni servis. Cena je tako zanemarljiva v primerjavi s tem, da bi se sama matrala in vlačila težki tepih okrog hiše. Če želiš ti pustim njihov kontakt in jih pokliči pa se zmeni.
Default avatar

Marella

Moj čistilec tepihov je rekel, da je za tepih najslabše čistilo, ki ostane v njem. Menda imajo molji take najraje. Mi naše tepihe klofamo za blokom, potem jih pa s čisto mokro krpo zdrgnem in pustim, da se posušijo. Vsako dekado enkrat gredo pa na profesionalno pranje.
Default avatar

Barca

Vanish je napisal/a:
Ali pa preprosto kupiš prašek za čiščenje tepihov od Vanisha (vsi pač ne živimo v hiši), ga posuješ na tepihe, malce vtreš in posesaš. Se lepo očistijo.

LP!
Sem nasedla reklami, pa z Vanishom niti slučajno ni bilo kake razlike (tapison, ki ga ne morem nest ven).
Tepihe pa vržemo pozimi na dvorišče, na suh sneg.
Default avatar

veliktepih

Imamo tepih 3,5 x 3m. Vsako pomlad pokličem Čiščenje preprog Vengušt. Pride, tepih odpelje, očisti in čez cca tri dni pripelje nazaj. Se mi zdi, da dam okrog 25-30 EUR. Ni denarja, da bi ga sama globinsko drgnila.
Default avatar

majkici

kam pa lahko peljem dražje preproge (svila, volna), maribor ali okolica?
Default avatar

thedan

V čistilnico Žajfa
Default avatar

u2

tepihi se lepo očistijo.če jih pozimi narobe obrneš v snegu!In sklofas!Lepe barve ohrani!
Default avatar

boychee

Tepihe super očistiš z vodnim sesalcem. Imamo Hylo. Najprej na suho z vibracijsko krtačo, če pa je zaflekan pa lahko še na mokro. Ga je pa fino še okrog obrnit in nujno posesat pod njim, ker vibracijska krtača potisne prah oz. pesek skozi tepih.
Default avatar

sax8er

Takole bom povzel svojo forumsko raziskavo :D, da lahko tudi vsi drugi vidite/preberete kako svoje preproge očistite in kako jih vzdržujte da vam/nam bodo najbolje služile.

Dobil sem vse sorte različnih odzivov iz raznih forumov, kjer sem postavil enako vprašanje in prosil za pomoč... in hvala vsem za vaš input in doprinos k moji odločitvi.

Povzel boim le nekaj takih in nekaj drugačnih omentarjev ;)

– takih v smislu preveč sterilnega okolja: Ne čistit preprog ker pol otroci niso v umazaniji in ne razvijejo imunskega sistema.... je bilo daleč največ, in z njimi se samo delno strinjam, predvsem v delu da otrok ni dobro preveč v "mehurčku" met ker jim s tem na dolgi rok prav nič ne pomagaš.
Jaz bi rad svojo preprogo očistil ne samo zaradi tega, da iz nje odstranim umazanijo in zemljo ki jo nanjo nanosimo, pasjih dlak, prhljaja, in odmrlih kožnih celic, plesni, ki se v vlažnem tepihu razvijejo, vonjav in ostankov ob razlitju pijač in hrane, pač pa tudi zaradi tega ker bi rad imel preprogo ki lepo zgleda ko je očiščena, da nudi toplino in vizualno funkcijo v našem domu. Kadar je nekaj čisto, ponavadi zgleda dosti boljše kot pa kadar ni.

– da naj uporabim wap ali Kärcher, da naj ga prepiham s kompresorjem, (Nič od tega nimam in živim v bloku)

– Kemične čistilnice, te odpadejo zaradi slabih izkušenj, razbarvani in raztegnjeni tepihi so prišli nazaj, celo z varekino pobeljene franže... to res ni blo profesionalno

– Kis na krpo in na kolena :|

– Tale pa definitivno zmaga: z kislim zeljem natri tepih do čistega :O

in take ki so mi bli malo bolj v pomoč pri odločanju:
– daj preprogo na sneg in klofar v roke (na ta način si mislim da preproge ne zmočiš popolnoma in jo mogoče lahko na toplem doma tudi posušiš sam, mogoče, a kaj ko letos ni in ni snega)
Sem se spraševal, pa saj preproge obstajajo že dolgo časa in so jih mogli ljudje nekak čistit in tale slika mi je dala mislit (http://www.oldcarpet.com/images/washing ... gs-700.jpg), saj so največji mojstri izdelovanja preprog ravno iz Irana...

– potem mi je komentirala gospa kak to pri njih v ZDA čistijo (verjetno še kje drugje tudi) in mi je šerala tale link (http://www.youtube.com/watch?v=ZQxVRiTFfe8) sam škoda da niso tile kje bližje sem si mislil.

– in ko sem iskal in spraševal kje to tak delajo pri nas mi je mat xxl komentiralda so tile

največji strokovnjaki pri nas http://www.nebec.si

... in sem jih poklical. Gospod je najprej želel videt preprogo ali pa vsaj njeno sliko da je vedel o kaki vrsti preproge se bova pogovarjala. Prepoznal jo je kot Tabriz (res nisem vedel kako se kliče moja preproga :)) in mi pove da je to ročna preproga ki izvira iz mesta Tabriz, provinca Azerbadjan, na severozahodu Irana in da je to mesto eno najstarejših tkalnic prerprog na svetu. Kul tudi tega nisem vedel. Ko sem tako zvedel kaj imam, sva se dogovorila o vsem ostalem, prišel je na dom in si prerpogo ogledal, zvil in odpeljal, zrihtal in čisto v tednu dni dostavil!!. In kako je zrihtana? Jaz lahko samo rečem TOP! šele sedaj vidim kako lepo preprogo imamo, pomagal jo je celo pravilno postavit v našo dnevno, ker jo moraš namreč pravilno postavit da se preproga "pravilno vidi" je rekel :D
V glavnem zadovoljen, zadovoljen, zadovoljen.

Hvala še enkrat vsem ki ste sodelovali pri mojem "tepih projektu"
s.sax8er
Default avatar

,mioj

Kaj pa cena, koliko imajo?
Default avatar

kljio

Kakšne ima pa cene?
Default avatar

dand

kolikor vem pravilno čiščenje preprog izvajajo v sloveniji samo 2 ali tri čistilnice na štajerskem je to čistilnica Žajfa, v ljubljani je čistilnica Labod. V mislih imam pranje preprog (ne samo sesanje ipd)..