Forum.Over.Net

Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

Parabeni v (naravni?) kozmetiki

Default avatar

Notta

Pozdravljeni

V enem od priznanih naravnih kozmetičnih proizvodov, ki imajo certifikat BHID (certificated natural cosmetics) sem med sestavinami zasledila paraben in sicer methyl- in propyl- paraben, z oznako, da so to naravne sestavine eteričnih olj.
Kako je to mogoče, če dobro vemo, da so parabeni strupene snovi? Nekje sem prebrala, da sta ta dva parabena najcenejša konzervansa, ki ne dražita kože, ne povzročata občutljivosti in nista strupena. Zakaj torej oznaka "paraben"?

Kako je s tem?
Default avatar

salviaa

Kot jaz vem, so vsi parabeni škodljivi, še najbolj pa buthylparaben. Mogoče se motim. Res pa je tudi, da ni predpisov, do katere meje sestavin je neka kozmetika naravna. Kot naravno propagirajo kozmetiko iz nafte, ki ima 3% izvlečka kamilice do tiste, ki je res 100% iz naravnih sestavin. Od nas pa je odvisno katero bomo izbrali in katerim reklamam bomo nasedli.
Default avatar

Notta

Že že, da so standardi različni, a da kozmetični proizvod dobi certifikat BHID, potem pa v sestavinah zasleim paraben, pa naj bo to manj ali bolj strupen- vseeno je paraben! Ne izzide se mi.. ;)
Sem pa nekje zasledila, da sta ta dva parabena neškodljiva oz. sta "le" prosta radilaka (ti pa povzročajo staranje celic). Jao, ko bi razumela malo te kemije, kako deluje...
Default avatar

kittycat

o certifikatih si lahko nekaj preberete tudi tukaj
Default avatar

Sonce123

Če se hočeš ravnat po certifikatih, moraš poznat pogoje za pridobitev določenega certifikata. Še vedno pa lahko prizvajalcu pošlješ kak nesramen mail o tem, da te je njegova kozmetika razočarala. Naj vidijo, da imajo njihovi potrošniki glavo in naj si pridobijo kvalitetnejše certifikate, če lahko.
Default avatar

LionLady

Tudi jaz sem malo študirala parabene in podobne sestavine... res so vsi parabeni zdravju škodljivi. Dejstvo pa je, na žalost, da se danes vsak kozmetični izdelek, ki ima 2% naravnih sestavin, lahko mirne duše oglašuje, kot naravna kozmetika in v preostalih 98% so pač lahko tudi parabeni, razen pri tistih blagovnih znamkah, ker jim certifikat prepoveduje njihovo uporabo in BDIH ni med temi certifikati.

Če hočete uporabljati kozmetiko, ki je kolikor toliko naravna in se ravno ne spoznate na sestavine, poglejte rok uporabe - če je daljši od 3 mesec, izdelek pač ne more biti narave...