Forum.Over.Net

Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

kako očistiti zlatnino?

Default avatar

neži

Imam nakit iz rumenega zlata, ki ga nekaj časa nisem nosila. Zanima me, kako ga lahko doma najlepše očistim, da se bo lepo svetil?
Hvala!
Default avatar

mishika

http://www.karat.si/articles1.html - bom kar skopirala...

Čiščenje nakita za domačo uporabo:

Ker je zlato mehka zlitina, lahko kljub skrbnemu nošenju dobi praske. Zato je priporočljivo, da vsaj enkrat na leto odnesete zlate izdelke na čiščenje in poliranje zlatarju. Izdelki bodo dobili nov sijaj in izgledali kot novi.

Nakit pa se tudi zamaže in zgubi lesk. Čisto zlato sicer ne oksidira, vendar je premehko in ni uporabno za nakit. Nakit zato izdelujejo iz zlitin zlata s primesmi drugih kovin, ki zlitini dodajo trdnost in določijo barvo.
Veliko lahko storite sami. Na razpolago so vam posebne krpe, posebne tekočine in seveda voda, milnica ali detergent za pomivanje posode ali pranje perila.Skoraj univerzalni recept za čiščenje nakita in nekaj opozoril

V plastično posodo natočimo mlačno vodo in ji dodamo nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode ali milnice. V raztopini nakit pustimo približno 15 minut, nato, če je potrebno, z mehko zobno ščetko odstranimo še skrito umazanijo. Očiščen nakit splaknemo pod tekočo vodo in ga temeljito osušimo z jelenjo krpo ali mehko krpo iz blaga. Če nimamo časa, nakit samo pokapamo z detergentom in zdrgnemo z mehko ščetko in splaknemo.
Srebrn nakit očistite na enak način kot zlatega. Če je srebro zelo potemnelo, kanite v vodo še nekaj limone, ali pa ga očistite s posebno tekočino za čiščenje srebra.
Če imate rodiniran nakit, to je belo ali zlato ali srebro, prevlečeno s tanko plastjo rodija, je to sicer sijajno na pogled, toda zelo občutljivo, zato ga ne drgnite. Po določenem času (glede na nošenje) vam bo moral zlatar ponovno obnoviti površino s postopkom elektrolize.
Če želimo, da bo naša ročna ura izgledala kot nova, jo moramo od časa do časa obrisati z jelenjo kožo, vodotesne ure lahko tudi operemo. Usnjeni pasovi niso večni in ko se ogulijo, jih menjajte. Urarji priporočajo, da ure, ki imajo mehanizem za navijanje in avtomatske ure, servisirate na dve leti. Čiščenje ure v pravem pomenu besede je seveda stvar urarja.
Biserom od časa do časa privoščimo kopel v čisti vodi. V kopeli jih pustimo več ur, nato pa jih splaknemo in posušimo z jelenjo kožo. Ne smemo jih ščetkati! Bisere, ki so na izdelek nalepljeni (na primer na uhanih), ne namakamo, temveč jih le očistimo. Nekateri biseri, predvsem slabše kvalitete, sčasoma izgubijo sijajno biserno prevleko in postanejo nekoliko rumenkasti. To je naravno in žal jim ne moremo povrniti sijaja s še tako skrbnim vzdrževanjem.


Lp, mishika
Default avatar

toygirl

Sem poskusila verižico in prstane iz rumenega zlata očistiti tako, da sem v mlačno vodo dala nekaj kapljic detergenta za posodo in zdaj se moja zlatnina zelo lepo sveti. Mislim pa, da takšen način čiščenja ni primeren za srebrnino. Ne vem, nisem še poskusila, sem pa slišala, da srebro rado počrni.
Default avatar

nakit

Pravo srebero se lepo ocisti s sodo bikarbono tako da v posodivo das enako kolicino vode in enako kolicino sode bikarbone ter naredis neko pasto to vtres v pravo srebro z gibi levo in desno ali gor in dol nikakor pa ne s krozenjem nato ga speremo z toplo vodo in obrosemo z cisto krpo! Z samo vodo in praskom pa po moje ni dobro cistiti pravega srebra ker rad oksidira in porumeni ali pocrni:)srecno z nakitom;)
Default avatar

Zlatar-restavrator

Pozdravljeni povedal bi vam kako naravno ocistiti srebro in zlato ali posrebrene ali pozlačene predmete. Očisti se z zobno pasto na naravni osnovi nanesete pasto in z vato drgnite ,zlato pa ni dobro pulirat ali čistit v milnici za posodo.lp
Default avatar

Zlatar-restavrator

Operi z milnico za posodo.lp