Forum.Over.Net

Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

bio certifikat-hrana?!

Default avatar

Vala

Vedno več nakupujem bio izdelke, jogurti, sir, polnozrnato prehrano..., večinoma v Šparu, DM, Kalčku. Pa me zanima, kateri so bistveni certifikati pri tem, da je hrana res biološko neoporečna.
Kajti vsi zdelki pod bio pač niso najboljši. Gledam reklamo za Hofer, poln bio izdelkov, celo gumijasti bonboni, halo!! Mojemu otroku v življenju ne kupim teh svinjarij-zdej so pa že kar bio.
Tiste, ki veste več o tem mi prosim napišite. Verjetno je že bilo kaj rečenega na to temo, pa nimam glih časa brskat.
Hvala in lep dan!
Default avatar

Majja

Imeti mora Bio oz. Eko certifikat (ali Organic, če je iz angleško govorečih držav) ter po možnosti navedeno še kontrolno točko, torej - kdo izvaja kontrolo. Med zanesljivejšimi je tudi znamka Demeter (mislim, da je tam celo dodatno zahteva še biodinamična pridelava, ne le ekološka). Nikar pa ne nasedajte nalepkam kot so "zdravo", "naravno", "natura" ipd. - to so zgolj zavajanja in nimajo zveze z ekološko prehrano. Tudi pri oznaki "integrirano" gre za zgolj malenkost boljšo (oziroma manj slabo) hrano kot je konvencionalna, je pa daleč od ekološke. Ekološka pač ima daleč najstrožje kriterije in največ prepovedi, tako da je treba vsaj na začetku pozorno gledat deklaracije, potem pa si tako in tako zapomniš, katera živila so eko in katera ne.
Za kozmetiko pa je najzanesljivejši še dodaten BDIH certifikat.
Default avatar

GOSPOD

Ma kaki BIO izdelki. Že dolgo nič ni več BIO in tudi ne bo. To so samo marketinški prijemi proizvajalcev in trgovin. Samo, da se izdelek bolje prodaja in seveda za višjo ceno.
----------------------------------------

Novi štajerski pregovor: Kjer je dim, tam je tudi radar
Default avatar

piff

Tudi drugi proizvajalci, ne samo Hofer, imajo bio gumijaste medvedke.
Hoferjevi bio izdelki imajo avstrijske certifikate, ki se pa ne talajo kar vsem po spisku.
Default avatar

mishika

Na tem naslovu bos spodaj nasla avstrijske znake in nemski znak, da je podjetje bio certificirano oz. da je izdelek izdelan v skladu z bio smernicami: http://www.blaustauden.at/bio.php

Bio je bio po nekih dolocenih smernicah: se pravi v Evropi po evropski uredbi (EGS) št. 2092/91 z dne 24. junija 1991 o ekološki pridelavi kmetijskih proizvodov in označevanju tovrstno pridelanih kmetijskih
proizvodov in živil
http://www.ikc-um.si/ikc-datoteke/uredb ... 2-2007.pdf

Okus se pri teh izdelkih seveda ne kontrolira nic drugace kot pri konvencionalnih izdelkih, so pa predelana bio zivila praviloma manj okusna kot konvencionalna, ker je uporaba aditivov in arom precej omejena. Ta omejitev je za proizvajalce praviloma tista, zaradi katere imajo potem vsi tezave, da tudi izdelek nima tako dolgega roka uporabe, kot primerljiv konvencionalen izdelek. Skratka: en velik problem za proizvajalce, ampak ocitno trg zahteva tudi take izdelke.

Lp, mishika
Default avatar

Irene99

Pozdravljeni,

ker pišem diplomsko nalogo s področja ekološke hrane vas prosim za pomoč pri reševanju spodnje kratke 6-minutne ankete. Je popolnoma anonimna.

https://www.1ka.si/a/96840

Vnaprej hvala,
Irena