Forum.Over.Net

Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

odlitek iz gipsa

Default avatar

mo-zaik

Pozdravljene ustvarjalke s čarobnimi prstki in rokami ter še z večjimi idejami....ne morem se načuditi kaj vse zmore dobra volja, veselje, ideje,....pa seveda žilica za umetnost...sama sem šele začela z lepljivimi barvami za na steklo-torej začetnica.

Imam pa eno VPR.:
- sem nosečka z veeeliikim trebuškom, čudoviti dnevi cartanja buščija ze žal iztekajo-konec septembra...zdaj pa k zadevi: kolegica je nekje na avstrijski TV videla kako si je ena ženska naredila t.i. odlitek trebuščka iz gipsa in povojev-torej sam ta sprednji, konkretni del....nad to idejo sem tako zeeelooo navdušena, da bi še jaz rada imela tak spomin na te čudovite dni moje prve nosečnosti...

Mogoče se bo nekaterim zdelo čudno, pa vendar ali ima katera kako idejo kako to narediti? Kje se sploh kupi gips? Razmišljala sem tudi, da bi si trebušček polepila s časopisnim papirjem, pa tista varianta z moko in vodo (tako smo včasih v šoli delali pustne maske na napihnjene balone...), ampak sem ugotovila, da bi se to vse skupaj predolgo sušilo...


Torej vsaka ideja je dobrodošla...

Lepo se imejte..
Default avatar

Bacek

Hojla mo-zaik!

Sem sama že delala malce bolj "delikatne" odlitke in sem se kar namučila zraven. :-))

Kako bi se jaz lotila (svetujem ti kako pomoč): najprej bi pripravila in zaščitila podlago (ter sebe), na kateri boš ležala. Nato bi tvojega bušija oblepila z folijo - tisto samolepilno, prozorno. Potem bi z gipsom okladala bušija. Naredi bolj gost gips, da ne bo ves dol stekel. Potem pa čakaj, da se vsaj malo posuši. Sedaj previdno, ker zadeva lahko poči. Snameš svoj "oklep". In pustiš da se presuši. Kako najprej je pa težje, kajti jaz sem potem delala model iz čokolade in sem enostavno vlila v ta kalup. Ne vem, kako bi šlo, če bi sedaj probala vlit gips v ta svoj kalup??? Nekako bi ga prej morala zaščititi (kalup), da se zadeva ne bi sprijela.

Lahko pa poskusiš s kako fimo maso ali kaj takega.

To je ideja, ki sem jo jaz naredila in je izpadlo OK. Je pa res, da je bil moj objekt malo manjši. :-))

Lp, Petra
Lp, Petra
Default avatar

mamci

Kot prvo si kupi veliko embalažo vazelina in se dobro namaži z vazelinom (mogoče bi bilo to kak dan pred poskusom, dobro mazati-postane tud koža mastna).
Skušaj dobiti povoje, ki jih uporabljajo v mavčarni (mogoče Sanolabor)...če ne si pač pomagaj z navadnimi-nareži jih na trakove take dolžine, kot imaš obseg trebuščka od zgoraj do spodaj in iz leve proti desni. Pripravi si mavec (vzemi kakega ki se ne strdi takoj, verjetno boš rabila pomoč) in mokre trakove pomečkaj v mavcu (da ostane mavec na njih) ter jih enega po enega nalagaj na trebušček-sproti jih gladi. Ko bo cel trebušček zapolnjen, nanesi po celi površini plast mavca, da lepo zgladiš in se skrije struktura povojev...potem spiješ čaj, pa malo pomalicaš, pa kako nadaljevanko pogledaš...in ko se mavec toliko posuši, da ni lomljiv oz. se ne zvija, ga potegneš dol (če nisi dala res veliko vazelina gor-bo bolelo).

Prijateljici sem pred leti naredila tako, sicer sem ji delala cel sprednji del z dojkami vred (no ja po dojkah si je sama nanesla prvih par slojev, kar je meni lepše) in ima to kot "akt svetilko" v dnevni sobi. Postavljeno je na omarico in naslonjeno na steno, za odlitkom pa je ena navadna lučka. Jo bom prosila, da mi poslika in pošlje na CD-ju...se je preselila v tujino, tako da zna mal trajat.
Default avatar

tamala_8

Pazi, buši v ležečem položaju je popolnoma drugačen od tega, ki ga ti stoje vidiš v ogledalu....

Pa še indiskretno vprašanje, ki se me pravzaprav čisto nič ne tiče, me pa firbec - pa imaš ta odlitek potem kam dat?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ker ne verjamem v telo, rad bi te videl v srce.

<http://tamala0801.moj-album.com>
Default avatar

Špela1*

Ja to je bilo pokazano v oddaji Mein baby na RTL, potem so to lepo pobarvali in okrasili in imeli razstavljeno v dnevni sobi.

Delali so pa tako kot je napisala mamci.
Default avatar

mamci

Iz mavčarskih povojev (veze prav pridejo) smo z otroci v šolah delali maske za pusta. V bistvu sem jim naredila masko po želji (rožica, hudiček, kloven, luna, ... ali pa gladko "Beneško" masko) na njihovem obrazu jaz, pobarvali in prelakirali so si jo pa sami. Tako imajo otroci lahko spomin na svoje male obrazke doma na steni. Tehnika je enaka kot sem zgoraj opisala...

Tamala8....Meni je pa tak spomin na nosečnost nekaj posebnega, Tatjana ga je takrat pobarvala z svetlečo črno barvo in izgleda kot pravi kovinski akt...ko pa ponoči za njim (lučka je imela pomaknjeno v predel trebuščka in se jo čez dan ni videlo) zasveti luč pa dobi prostor prav poseben izgled in vzdušje.
Default avatar

dreja

V Tosami izdelujejo povoje za mavčarne, ki so že prepojeni z mavcem in jih v bistvu samo navlažiš ter zlagaš. Pred nekaj časa (kakšni dve leti nazaj)so bili ti povoji sila moderni, ker si z njimi lahko oblagal lončke, steklenice.... izdeloval reliefne okraske. Ko se posušijo jih je prav fino barvati...

Ker pa sama (in nihče mojih bližnjih) še nisem imela zloma (Hvala bogu) še danes ne vem, s čim zaščitijo kožo, ko nam npr. zagipsajo roko. Me lahko katera razsvetli?

Aja, kupiti se jih da v njihovi industrijski prodajalni v Domžalah in so dosti cenejši od tistih mavčnih povojev, ki so jih prodajali v ustvarjalnih trgovinah.

LP, Dreja
..................................................
http://dreja.moj-album.com/
Default avatar

mamci

Dreja pri zlomih ti kožo zaščitijo z vato (ki je tudi tako zvita kot povoj), ki jo enostavno ovijejo okoli uda... bolj je problem pri maskah ali pa kot v tem primeru-trebuščku, saj se vata premika.
Default avatar

Zvončica

Glede luči akta mi ni jasno ali je to samo kalup trebušča in prsi ali je potem nekaj vlito v ta kalup in je potem to odlitek trebuščka in prsi?
Kak sem zakomplicirala vprašanje. Upam, da boste vseeno vedele kaj sem vprašala :)))
Default avatar

mamci

Ne nisi tolk zakomplicirala.
Kolegica je pobarvala kalup, ki ga je postavila na nizko omarico (spodnji del trebuščka, tam kjer se končuje je bil odrezan naravnost da je stal) in ga pritrdila tudi ob steno. V odlitku (v predelu trebuščka) je dovolj prostora za lučko, ki osvetli samo ozadje kalupa, čez pa svetloba zaradi gipsa barve ne prodre.
Default avatar

mo-zaik

Ojla, punce zlate ste....idej je veliko, zdaj je treba samo še realizirati....hmhm, res pa je, da nisem pomislila, da je trebušček v ležečem položaju drugačen kot v stoječem...

Vem, da sama tega ne bom zmogla, bom prosila kolegico. Še vedno pa ne vem, kje se kupi gips? V lekarni? Všeč mi je tudi ideja z mavčnimi oblogami od Tosame, vendar je me zopet zanima kje jih kupiti (razen v Domžalah)-sem namreč predaleč proč doma, da bi se vozila v Domžale.

Mamca in vse ostale hvala vam....
Default avatar

mo-zaik

Ha,ha dobro vprašanje...nisem še ravno razmišljala o tem...zdaj sem še zaenkrat pri točki "Kako to narediti???" Če mi bo uspelo pa bom ta odlitek ponosno postavila na najbolj vidno mesto v stanovanju...;-)))

Lepo se imej...
Default avatar

mamci

Od kje pa si? Javi se mi na mail, se mogoče lahko zmeniva za povoje in pomoč v izdelavi.