Forum.Over.Net

Skrinjica idej!

Ropotarnica dobrih idej in praktičnih nasvetov za dom, ustvarjanje, obdarovanje ... Forum za vse, ki bi si radi, s pomočjo tisoč in ene ideje naredili življenje bolj pisano.

Kaj proti plesni?

Default avatar

Manja

A mogoče ima kdo kak nasvet, kako se znebiti plesni v stanovanju (stene) - verjetno zaradi preveč vlage so stene začele plesneti in me zanima, s čim bi se to lahko zatrlo in odpravilo? hvala za vse predloge in nasvete!
Lp, manja
Default avatar

Pu

Dobro jutro Manja!

Sama sem se pred časom ful ukvarjala s tem in še sedaj izvajam 'varnostne ukrepe', zato ti lahko vsaj malo pomagam.
Septembra sem se vselila v blok, ki je bil vseljiv poleti leta 2002. Vse novo in lepo. Lahko si misliš, kako sem bila presenečena, ko sem 'odkrila' ogromno zidne plesni.
Le-to sem našla v kopalnici nad oknom, v kotih kopalnice se je usidrala na fuge, na steklu na robu balkonskih vrat, na steni, kjer je bil tik ob steni postavljen kakšen kos pohištva (npr. za kavčem, za posteljo, ipd.), v zgornjih kotih zunanjih sten... Vsepovsod!
Pred dobrima dvema mesecoma je bil posvečen 'nepremičniski kotiček' v časniku Finance prav ogrevanju in zidni plesni. Lahko si poiščeš izvod z dne 16.11.2003. Enega izmed člankov, v katerem je napisano največ o spopadanju s plesnijo, imam spravljenega z neta in ti ga lahko pošljem, če mi sporočiš e-mail naslov.
Drugače ti bom pa na kratko opisala 3 glavne ukrepe, ki sem jih sprejela jaz, pa še to, kako sem se znebila že nastale plesni.
1. V teh stanovanjih 'kurimo' vsak zase in z namenom, da bi prišparala, sem uporabljala termostat: grelo se je popoldne in ob vikendih, dopoldne pa ne. To menda ni fajn. Tako zdaj grejem konstantno in presenetljivo, niti račun za plin ni nič višji. :)
2. Prej, v teh že mrzlih mesecih nisem kaj dosti zračila, zdaj pa vsaki dve uri, kot je priporočljivo, ravno ne morem, ampak vsaj dvakrat na dan 'ornk', to pa že.
3. Najprej za v kopalnico, potem pa še za v dnevni prostor sem kupila eno reč, ki veže vlago. Prodajajo jih v Bauhausu, pa zagotovo še kje. V plastično škatlo z dvema predelkoma daš neko polnilo, ki veže vlago in ta se potem steka v spodnji predelek. Mene je najbolj navdušila ta reč znamke WENKO (če razumeš kaj nemško, si lahko ogledaš to čudo tule: , ampak ko sem šla nazadnje po novo polnilo, ga niso imeli. Zato sem potem kupila še eno škatlo znamke UHU. Nad tem sem pa manj navdušena.
No, pa še to kako sem plesen, ki je že bila po stenah dovolj lepo spravila stran. Steno sem na rahlo obrisala z unimi krpicami za prah Pronto od Johnson&Johnson. In se zelo lepo obriše. (No ja, odvisno tudi od tega, kako huda je plesen.) S tem, da moraš paziti, da vedno obrišeš s še čistim delom krpice.
Ok, dovolj nakladanja. :) Upam, da sem ti bila kaj v pomoč. Če želiš tisti članek, mi pa javi.

Lep dan vsem,
Pu
Default avatar

Julija

Tudi mi imamo probleme s plesnijo, Pu mi lahko poveš koliko stane ta reč wenko. Pozdravček J.
Default avatar

Pu

Če se prav spomnim je škatla z enim polnilom ca. 4000 SIT (ali pa malo manj) samo polnilo pa je približno pol cene. Cene ostalih 'vlago-ubijalcev' se tudi gibljejo tu okrog. Meni je polnilo prvič zdržalo okrog 2 meseca.

Lp, Pu
Default avatar

Tanča

Tudi sama se že dalj časa ukvarjam s plesnijo po stenah.Ta se pojavi večinoma v bolj vlažnem in mokrem obdobju letnega časa.Preizkusila sem že vse možne načine uničevanja plesni (tako da sem že mojster v uničevanju plesni).Edini in resnično učinkovit uničevalec plesni je navadna Varekina.Nanesem jo na čisto in suho krpo ter z njo obrišem steno.Vsaj dva meseca imam mir s plesnijo pa če je še tako vlažno vreme.
Poizkusi,veliko uspeha ti želim.
čao Tanča
Default avatar

Manja

Hvala vsem, še posebej tebi Pu, za izčrpne informacije. Zdaj smo že nabavili en sprej proti plesni, pa bomo videli, kako bo!
Default avatar

Pu

To bom pa tudi jaz poskusila, saj mi je nekaj najtrdovratnejše plesni ostalo.

Lp, Pu
Default avatar

majav

Tudi mi smo v novem stanovanju in se že drugo zimo ubadamo s plesnijo.
V BauMaxu ali Obiju se dobi odstranjevalec plesni (brez klora, ne smrdi) in smo imeli za nekaj mesecev mir. Eden je od proizvajalca Melerud, imena drugega odstranjevalca pa se ne spomnim. Zelene madeže smo odstranili s krpo, potem pa pošteno prešpricali.
Smo se pa pritožili na podjetje, ki je gradilo blok in so si prišli situacijo ogledat in bodo sanirali (neko beljenje).
Se pa ta odstranjevalec plesni lahko zmeša tudi v barvo za beljenje.
Default avatar

venus

meni se je najbolj obneslo da sem steno skoraj pomila z zelo koncentriranim praškom za pranje perila
že 2 leti imam mir

lp
Venus
Default avatar

Hecka

Proti plesni sva se ubadala že z vsem živim, krpami, spreji proti plesni, ki tako smrdijo, da nekaj dni sploh nismo mogli bivati v sobah, varekino, ... a je kak mesec, dva v redu, nato pa je bilo vsako leto huje.

Lani, ko sva urejala otroško sobo, sva se želela plesni nekoliko bolj dolgoročno znebiti in sva tako prebarvala sobe z neko posebno barvo proti plesni, ki je sicer draga, a bomo videli če se splača. dajo 10 let garancije. Zaenkrat je še vse OK. Sicer pa sva se temeljito pozanimala pri strokovnjakih in edina rešitev je izolacija sten, najbolje zunanja (a finančno za naju nesprejemljiva).
Default avatar

Uroš1

Pozdravljeni.
Prosim če mi lahko kdo pove, kje se da kupit te vlagoubijalce?
Prosim če mi lahko pošlete na mail: [email protected]
Že v naprej hvala.
Lp
Default avatar

ben42

Še najcnej in dokaj učinkovito bo stene premazati s termoščit barvo, ki vsebuje izolativne keramične kroglice, tej barvi se lahko dodaja tudi odtenke. Belež deluje tako, da preprečuje nastanek kondenza oz vlage na steni, vlaga na steni pa je pogoj za nastanek gojišča plesni. Preverjeno učinkuje. Le steno je potrebno prej očistiti s kakšno varekino. Termoščit dobiš tudi v Mavrici na rudniku (za leclercom)
Default avatar

S.N.

nam ni pomagala nobena barva ne nič.. samo 91% alkohol in vatke za čiščenje obraza.
Default avatar

Delphis

Najbolj učinkovito boste plesen sanirali z barvo Europal, s katero se boste plesni rešili za 5 ali več let. Ni potrebno čiščenje površin, stena se samo pobrusi, da se prebije sloj barve. Europal se nato nanese v dveh slojih (nanos kot običajna barva z valjčkom ali čopičem). Ni strupena, je brez vonja, na vodni osnovi. Kupi se v beli barvi, ki jo lahko tonirate.
Default avatar

varčnabarva

Zagotovo najboljša rešitev je eenergetsko varčna barva thermosun, ki odstrani vzrok plesni. Nobena druga stvar van ni pomagala, kot le ta barva. Stene pa so na otip občutno toplejše. Resnično priporočam.
Je pa res da je z njo malce težje pleskat. Ampak se splača
Default avatar

dost mam

Tudi mene zanima rešitev za plesen.V spalnici se neprestano dela na zidovih,sedaj tudi na stropu plesen..Očistimo z varekino,vendar je to zelo kratkotrajna rešitev..sposodili smo si razvlažilec,po čiščenju smo ga imeli vklopljenega kar nekaj dni,namesto da bi bilo bolje,imam občutek,da je slabše,saj se je pojavila še hitreje kot ponavadi..zračimo večkrat na dan,odprta okna,prepih,pa ne pomaga..Merimo vlago..pod 50 ne pade,največkrat se giba okoli 60,bila je pa tudi že 80..
Prosim za pomoč,ker smo obupani..
Veliki posegi ne pridejo v poštev,ker smo podnajemniki,omejeni tudi zaradi majhnosti stanovanja,blok je izoliran,okna nova,plastična,vse je slabše,odkar je soseda montirala klimo,stena pa meji ravno na sobo,mi se grejemo s plinom,ker pečke na drva ne spravimo v stanovanje
Default avatar

Janja ljubljana

Mi smo probali z vsem mogočim plesen se je pa ponavljala samo v otroški sobi,ker sem bolj mahnjena na naravne stvari smo vzeli en paket za sanacijo plesni od podjetja sanoteh mislim da je bil okoli 17eur. Za enkrat se nam še ni ponovila.Je pa paket narejen iz naravnih sestavin zraven pa ima še barvo.
Default avatar

Breda cvetka

Drugače pod Sanoteh jih bolj teško najdeš.Smo jih pa najdli na fb strani pod čiščenje plesni ali pa na njihovi spletni strani ciscenje-plesni.1dva3.si
Zaenkrat so fantje ispadli korektni.
Default avatar

nina_81

Mi smo imeli večen problem s plesnijo, po tistem ko smo v stanovanju zamenjali okna. Nova pvc okna so močneje tesnila, redno se je pod okni nabirala vlaga. Takrat se je na stenah okrog oken in za omarami začela razvijati plesen. Čistili in odstranjevali smo jo z vsem mogočim, a se je plesen ponavljala. Lansko leto sem plesen očistila s čistilom Profitreat proti algam in plesnim, pustila, da se zadeva na steni posuši, prostor prezračila in prepleskala s posebno barvo iz Bauhausa. Do zdaj se nam plesen še ni ponovila.
Default avatar

Slikopleskarstvo Kalinero

Mogoče še kdo v prihodnosti išče rešitve za odpravljanje plesni.

Večina neuspelih sanacij se loteva zgolj odprave posledic, kar pa ne prinaša dolgoročnih rezultatov.

Na tem blogu: "Plesen" se niza 100 vprašanj in odgovorov na odpravljanje plesni. Vprašanja so zastavili laični uporabniki, ki imajo težave s plesnijo.