Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

Ne vem, kaj mi je, a po 8 letih mislim, da je lahko fibromialgija

Default avatar

jerry2

Čeprav sem moški, se mi zdi, da bi lahko imel fibromialgijo. 8 let že nisem zdrav. Star sem 44 let, od 36. imam težave. Začelo se je z želodcem in črevesjem, kroničnimi prebavnimi motnjami, pekočim občutkom v želodcu, diagnozi: Funkcionalna dispepsija in sindrom iritabilenga črevesja.

Nadaljevalo se je s konstantnim tiščanjem na uriniranje, pekočimi bolečinami, brez vidnega vnetja (ki se ga da ugotoviti v laboratoriju). Prišel do urologa, našel ni nič.

Vmes sem imel težave s kožo 20 let (seboroični dermatitis), nobeno "zdravilo" za lajšanje ni pomagalo (trenutno je s tem nekoliko bolje).

Imam težave s spanjem, zbudim se prezgodaj, pa tudi če se ne, sem bolj utrujen, kot sem bil zvečer, ko sem šel spat. Prevečkrat imam nočne more. Zbujam se zgodaj zjutraj in ne morem zaspati.

Imam bolečine po celem telesu, ki se selijo, a se stopnjujejo. Revmatologinja mi je dejala, da ne gre za revmatične bolečine sklepov, ker ni vidnega vnetja in otekline. Nevrolog je rekel, da ni nevrološka bolečina. Primer: palec in kazalec leve roke - tetivi sta me tako boleli, da sem komaj kaj prijel. Trajalo je 8 mesecev, potem se je preselilo na sredinec desne roke, vmes hkrati na zapestje leve roke in temu se je zdaj pridružilo še zapestje desne roke. V nogi me boli desni gleženj in peta, kot bi imel plantarni fascilitis, a to ni, je rekla fiziatrinja in ortoped. Boli me desni hamstring, a ortoped pravi, da je nelogično da boli na počep, ne pa ko stojim.

Ogromnokrat me trga po celem telesu, prste imam okorele, ko se zbujam (a ne zatečene) ...

Zadnjih 16 mesecev so se pojavili nevrološki simptomi, ki so me pahnili še v tesnobo. Pojavljajo se mi trzanja po celem telesu, vsako minuto kje, kakšne dneve je bolje, kakšne sem kot novoletna jelka :-( Imam tudi vroče točke, torej predele, kjer mi trza teden ali več 24/7. Potem me mravljinči, vsako noč mi zaspijo roke, včasih v predelu ulnarnega živca, včasih medialnega, enkrat ene enkrat druge roke. A mislim, da ne morem imeti utesnjene vse živce. Boli me živec na nogi, da imam težko obute čevlje, ker me pritiska.

Čeprav je najbolj moteča izčrpanost in bolečina, me najbolj straši trzanje, ker sem preveč uporabljal Google in odkril bolezen, ki je lahko povezana s trzanjem in sem se logično ustrašil. V živcih mi tudi občasno brni, vibrira, vsako noč se mi zjutraj od 5. ure naprej tresejo roke, v glavnem desna (nevrolog ni znal pojasniti vzroka).

Skratka, v teh 8 letih imam preveč težav. Zdravniki me niti ne jemljejo resno, ko sem revmatologinji omenil možnost fibromialgije, je samo zamahnila z roko, češ naj manj mislim na to, pa bo bolje itd.

Zadnja 2 meseca kašljam brez razloga in kar ne neha. Take čudne viroze še nisem imel. Boli me tudi vrat in sicer spodaj na dnu vratu spredaj, ko kašljam, pogoltnem slino in govorim. Kakšne dni je bolje, kakšne je pa hudo, tam se sploh ne smem dotakniti. So mi pregledali ščitnične hormone in so rekli, da ščitnica ni, tudi bezgavke niso otečene.

Vse skupaj me naravnost ubija, ker mi nihče ne da diagnoze, jaz pa ne vem več, kaj mi je, je pa vsako leto kakšna nova stvar več. Nimam se za depresivnega človeka (bil sem tudi pri psihiatru, ki je to potrdil, le on je mnenja, da imam somatoformne motnje), ampak tako stanje me dejansko ubija, da ne morem več dobro delovati ne v službi ne doma. Nekaj delam in me recimo boli ne 1-3 dni, kot je "normalno"; ampak mesece, kot bi imel "musklerfiber" brez razloga, ki nikoli ne mine.

Včasih bi se najraje ulegel in umrl (vem, boste rekli, da trpim za hudo depresijo in da je vse od tega, a vam povem, da je to bolj posledica kot vzrok, saj zadnje mesece izgubljam upanje in živim v negotovosti, kaj mi sploh je). S trzanjem je povezana ena zelo huda bolezen in če ne vem, kaj mi je, je lahko tudi to. Naj pa povem, da sem bil od nekdaj nagnjen k strahu pred boleznimi.

Če mi lahko kdo od vas pove, bi lahko šlo za fibromialgijo in kdo v Sloveniji sploh to diagnosticira?

Hvala in lep pozdrav!

Jerry
Default avatar

jerry2

Prehrano sem spremenil, en mesec se prehranjujem po Montignacu, a je trzanja in drugih težav samo več.
Default avatar

maarcel

montignac ni nobena sprememba prehrane, razen da se drugače kombinira.
Default avatar

jerry2

O je, ukineš ves sladkor, krompir, riž, belo moko, gluten... Je je, verjemi.
Default avatar

AlenkaR

Jerry, če si en mesec brez sladkorja in glutena, bi se moralo že poznati, če bi bil problem v tem. To seveda ne pomeni, da se s spremembo prehrane ne bi dalo še kaj doseči. Če si se dolgo prehranjeval z bolj revno hrano kar se tiče vitaminov, mineralov, si si lahko pridelal kakšna pomanjkanja. Lahko imaš tudi kakšne alergijske probleme z drugimi vrstami živil. Dolgoletni dermatitis bi lahko kazal na kaj takega. Na tem forumu smo že pisali o eliminacijskih dietah.

Težko je kakorkoli bolj specifično pomagati, najbrž boš moral še marsikaj poskusiti. Le nikar ne obupaj, vztrajaj, tudi če pri zdravnikih kakšne večje pomoči ne najdeš. Zdravniki so bolj za akutne težave, ti pa imaš očitno nek kronični problem, ki se je z leti slabšal. Lahko da gre tudi za kakšno hormonsko neravnovesje, glede tega pri nas zelo težko dobiš kakšno pomoč, naj te samo opozorim, da če je TSH znotraj referenčnega območja, to ne pomeni nujno, da je s ščitnico vse v redu. Pri takih težavah, kot so tvoje, bi bilo treba vsaj TSH test ponavljati, pomembno je tudi, če imaš prisotna kakšna protitelesa.

Kar pa se tiče trzljajev, se nikar ne obremenjuj preveč z nevrološkimi obolenji. Glede na vse druge težave bi jaz razloge zanje iskala drugje. Alergije, hormoni, kakšne okužbe, predvsem prebavnega trakta, se mi zdijo bolj verjetne. Jaz sem imela trzljaje po mišicah vse življenje, zame je bilo to vedno nekaj normalnega. Zdaj vem, da bi morala dobiti kakšne hormone desetletja prej. S primernim zdravljenjem so minili, vrnejo se le, ko gre kaj narobe. Vse premalo pa ljudje upoštevamo tudi okoljske dejavnike. Dobro je paziti, da se kemikalijam ne izpostavljaš po nepotrebnem. Ko je človek tako zelo sesut, ni čas za beljenje stanovanja, nakup novega pohištva, nanašanje kozmetičnih preparatov ...

Z zdravljenjem je žal tako, da je veliko odvisno tudi od denarja, ki ga imaš na razpolago. V tujini poznamo nekaj zdravnikov, ki imajo izkušnje s sestavljanjem zelo bolnih. In so pri tem celo zelo uspešni. Npr. Jacob Teitelbaum, Kent Holtorf v ZDA, Sarah Myhill v Veliki Britaniji, v Belgiji so zdravniki, ki obvladajo hormone - Therese in Thierry Hertoghe. Če sem prav razumela, imaš težave z želodcem, kar ti oteži preizkušanje prehranskih dodatkov z vitamini in minerali. To je tudi moj problem, poznam namreč kar nekaj stvari, ki zelo dobro delujejo, ampak jih moj želodec ne prenese. Lahko pa poskusiš s kakšnim močnejšim probiotikom, če še nisi. Črevesna flora je zelo pomembna.

Mnogo sreče ti želim.

Alenka
Default avatar

jerry2

Hvala ti za odgovor, ki se ne nanaša na destilirano vodo ;-)))

Za minerale in vitamine sem se testiral, tudi za ščitnico me je splošna zdravnica nejevoljno dala (pa ne zaradi fascikulacij ampak zaradi tega ker me že 2 meseca boli vrat na mestu ščitnice ob levi in desni strani), pa ni nič pokazalo. Lahko pa ponovim ali pa poskusim plačati kakšne bolj specifične teste. Borelije po mojem nimam, sem se dal samoplačniško pregledati in je iz Nemčije prišlo, da ni znakov kronične borelioze (moji znaki so zelo podobni kronični boreliozi tudi namreč).

Trzljajev prej nisem imel, vsaj takih, da mi ena mišica palca na roki dela 24/7 14 dni, nisem niti spati mogel. Trzanje ne boli, je pa moteče in moti spanje in pozornost. In seveda, da sem iskren, moti psiho. Ko enkrat izveš za bolezen motoričnega nevrona, ne vem če si še kdaj enak, ko ti vsakih deset sekund kje trzne :-& Ampak čas celi... Prvo leto je bilo najhuje, ko bom živel dalj kot je življenjska doba te bolezni sklepam, da se bom zares "odhakljal" od takih misli. Namreč trzanje ima veliko razlogov a pri meni ni ne eno, ne drugo, ne tretje. Ostala je ta bolezen in "nič" oz. nič, kar zdravniki vedo, bi bilo bolje reči. Glede na to, da imam šibkost le zaradi bolečin pri uporabi udov, ne pa klinične šibkosti, da bi opazil, je verjetno (in močno upam!) res nekaj drugega.

No meni se vsaka stvar zdi sama zase nekaj resnega. Dejstvo pa je, če pogledam zadnjih 8 let, je slika širša. Vnetja mehurja brez dejanskega vnetja (le vsi znaki tega), črevesje je itak zbezljalo, spomnim se 2 leti nazaj me je v zadnjiku peklo kot ogenj 3 mesece vsak dan brez prestanka. Proktolog ni našel nič, koloskopija ni našla nič razen malega hemeroida, ki ne more tako peči. Želodec me je bolel tako da sem se zvijal po postelji dan pred gastroskopijo, pa mi rečejo, da je kot dojenčkov, nobenega vnetja in nobene brazgotine nikje, morda malo preveč kisline, a nič strašnega.

Počasi sem se začel počutiti butasto, kot da se nekaj izmišljam izpade (čeprav slaba koža se je videla, trzanje tudi, drugo pa ne), po drugi strani sem pa zgubil zaupanje v zdravnike. In tudi zdravilce. Manualni terapevt mi je trdil da je vse od vratu, pa po 6 obiskih ni bilo nič bolje, kitajski medicinec je rekel da imam toliko težav, da jih kitajska medicina ne more pozdraviti (?!?) in da imam tisto čemur oni rečejo "internal wind" jeter.

Edino koža na obrazu, s katero sem imel 22 let hude težave, res hude, ves sem bil v rdečih razjedah... je zdaj odkar imam nevrološke težave, boljša. Sicer imam eno kremo, ki uničuje glivice in se z njo namažem na ene 2 točkah obraza, morda to pomaga, samo rekel bi da ne. Dejstvo je da na morju so mi vedno vse luske odpadle in sem bil kot nov. Ja, tudi drisk na morju nisem nikoli imel. Bolečine sklepne (verjetno gre za izvensklepne bolečine mišic in tetiv ne za same sklepe), te pa niso izginile.

Ko tudi nevrolog ne ve, zakaj se mi po 5 zjutraj tresejo roke ali pa mi v rokah brni (kot nek brum vsakih 10 sekund za par sekund, pa jovo na novo), potem res človek pomisli, da je kakšna vudu magija nad menoj. No, ker sem matematik hitro opustim tako misel.

Samo je pa res da imam vsak mesec kaj novega, kar ne mine več. In nisem več niti jezen, ampak bolj na robu obupa, pa se imam za človeka, ki ne obupa zelo hitro.

Ko berem simptome fibromialgije imam več kot 80% težav, vključno s spanjem. Ali je pri nas kdo, ki to reč "prizna", te pregleda? Saj vem da zdravila ni, a po toliko letih si človek želi papir. Vem, da je brez veze, ampak to je morda podobno kot nekdo, ki mu je sin padel v vojni... ve, da je mrtev, a vseeno si želi imeti tiste ostanke, da lahko zadevo nekako zaključi. Rad bi imel neko diagnozo, ker potem bi vsaj vedel, proti česu se moram boriti...
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Res težko je biti pameten po tem, ko ste opravili že vrsto strokovnih pregledov in preiskav ... :)

Izključno na osnovi lastne izkušnje bi vas usmerila še v eno smer: ali so vam poznane t. i. histaminske motnje (HIT - histaminska intoleranca ...)? Več o tej temi si preberite
tukaj: http://www.dpbs.si/Alergije/Ostale%20al ... eranca.htm ,
tukaj: http://www.dpbs.si/Alergije.htm,
in tukaj: http://www.klinika-golnik.si/uploads/si ... ka-135.pdf (glej temo INTOLERANCA ZA BIOGENE AMINE, KONZERVANSE, Katja Adamič, Ema Mušič).

O kroničnem avtoimunskem vnetju ščitnice (ki po mojih izkušnjah pogosto povzroča bolečine v spodnjem delu vratu, pri požiranju ipd.) najdete veliko informacij tukaj: http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=135

Testirajte sami sebe, ali izpolnjujete diagnostična merila za fibromialgijo:
Tukaj: http://www.skufmslovenija.org/wp-conten ... pravek.pdf

FM se lahko pojavi kot primarno (osnovno, samostojno) obolenje ali pa kot sekundarno (ki se pridruži neki drugi osnovni bolezni) ...

Take it easy!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

AlenkaR

Tudi kar se tiče testiranja mineralov in vitaminov, je dobro biti skeptičen. Ni rečeno, da nimaš pomanjkanja, če imaš v krvi primerne koncentracije. Bolj zanesljivo je testiranje v smislu poskusnega dodajanja in spremljanja odziva. Pri trzljajih recimo vsi najprej pomislijo na pomanjkanje magnezija. Bolj od meritev v krvi so zanesljive meritve magnezija v eritrocitih, ampak tega testa pri nas nisem našla.

Na borelijo očitno tudi vsak zdravnik najprej pomisli. Priznam, da sem večkrat zavijala z očmi, ko so me že nevemkolikič hoteli testirati. Potem sem slišala za primer, ko so bili trije testi negativni, četrti pa pozitiven. Hja, nič ni stoodstotno.

Resen pregled ščitnice zajema TSH, fT3, fT4, protitelesa (vsaj anti-TPO, anti-TG) in UZ. Dobro bi bilo meriti še reverzni T3, pri vseh, ki imajo diagnozo FM ali vsaj kaže nanjo še posebej, ampak tega pri nas pač ni.

Pri vnetjih mehurja si lahko pomagaš s preparati iz brusnic. Gotovo bi moral pomagati silimarin (pegasti badelj), očitno bi tvojim jetrom malo pomoči koristilo. Dobro bi bilo tudi preveriti, če ti je kaj bolje ob povečanem uživanju soli. Če ti je na morju toliko bolje, se je tudi treba vprašati zakaj. Manj stresa, manj obremenjeno okolje, drugačna hrana, več joda, sol, sonce? Saj res, D vitamina večini ljudi kar kronično primanjkuje, je pa zelo pomemben in pomanjkanje lahko povzroči tudi tvojim podobne težave.

Kljub temu, da zdravniki ravno ne postavljajo zlahka diagnozo FM, sem prepričana, da jo je marsikdo dobil po pomoti. Da so pač ostali spregledani problemi, ki bi se jih moralo dati rešiti. Na forumu društva Metuljčica sem objavila zanimiv posnetek predstavitve peticije za boljše diagnosticiranje in zdravljenje ščitničnih bolezni pred škotskim parlamentom: http://med.over.net/forum5/read.php?402,8378771. Priporočam ogled, Lorraine je imela diagnozo FM, njene težave so bile pa odpravljene 2 meseca po tem, ko se je začela zdraviti s trijodtironinom.

Jerry, kar pogumno, marsikaj se še da narediti, upanje še obstaja, čeprav je minilo že toliko let in je bilo že veliko stvari odkljukanih. Obdobja obupavanja imamo pa tako vsi. Pač za nekaj časa potisneš glavo pod odejo, pogledaš kakšen film, kaj prebereš ... Narediš pač tisto, kar ti pomaga preusmeriti misli dokler spet ne prideš do kančka upanja, ki ti pomaga naprej.
Default avatar

jerry2

Hvala. Na morju mi je bolje kar zadeva kožo in prebavo, to je občutno bolje. Nevrološke težave pa niso bolje, prav na morju mi je palec trzal 7 dni skupaj brez premora (in sem si dovolil, da mi je uničil dopust od skrbi). Tudi bolečine niso boljše.

Imam pa netoleranco na mraz. Recimo na -7 stopinjah po eni uri prav težko govorim, kot mi mišice ne bi več delale, tudi zebe me hitro. Dobro se počutim v vroči vodi, taki, kjer bi se žena verjetno skuhala. In v savni ;-) Na najvišji točki pri vrhu. Dejansko mi je bolje pri +37 kot pri -10. Če to kaj pomeni.

Pri ščitnici so mi merili samo dva hormana, a ne vem točno katera.

Sicer je pa tako, nikogar ni, ki človeka gleda kot celoto (od zdravnikov). Tipično se spomnim, kako je revmatologinjo zanimala le moja bolečina prstov na rokah in sklepov in je ugotovila, da to ni revmatična bolečina. Nevrolog pri katerem sem bil na začetku zaradi trzanja pa je ugotovil, da to ni nevrološka bolečina. Saj je vseeno kakšna bolečina je, ampak je in če ne vem kakšna in zakaj je, ne morem "zdraviti". Deluje kot bolečina mehkih tkiv, bolj naprezam ud v neko smer, bolj me boli. Imam tudi bolečino živcev, ta pa kljuva tudi če ležim. Sreči jo je manj kot te bolečine, ki je verjetno bolečina obsklepnih tkiv/tetiv...

Brusnico pa res pijem, takoj ko me začne kaj peči sečnica brez razloga in se zdi, da res malo pomaga, čeprav 2x letno dobim uroinfekt kljub temu (potrjen s pregledom), čeprav je za moške menda neznačilno tako pogosto vnetje mehurja.

Kakorkoli ja, gremo naprej. Kupil sem si sokovnik za stiskanje zelenjave, zdaj le upam, da res kje dobim čim manj špricano zelenjavo, da jo bom lahko sočil (tisti počasni sokovnik, ne centrifugalni). Redno delam razne vaje za vrat in roke, ker tako preveč sedim, upam, da bom lahko spet rekreativno tekel, če me malo nehajo boleti noge (predvsem desna z gležnjem vred). Ko grem v savno pol ure plavam. Šel sem na tečaje joge, a tisto hitro dihanje je pri meni naredilo le mravljinčenje celega telesa, torej potenciralo moje simptome do te mere, da sem to opustil.

Pred mesecem sem šel tudi na 4 dnevni post s sokovi, ki pa je poslabšal tako trzanje kot bolečine in sem glede na to ugotovil, da post ni prava stvar zame.
Default avatar

AlenkaR

Hi, hi, človeku, ki je že toliko delal na sebi in iskal pomoč na vseh koncih, je res težko še karkoli novega in pametnega povedati, ampak če takole skupaj razmišljamo, kaj vse lahko pomaga, se mi zdi za vse koristno. Vedno bolj razmišljam o tvojem kitajskem medicincu, ki je bil tako pošten, da je priznal, da ne more reševati tvojih težav. Malo je takih. Mi lahko zaupaš, kdo je to bil? Lahko v zasebnem sporočilu, če ga ne želiš javno imenovati.

Post ni primeren predvsem za ljudi, ki imajo težave s hormoni, ki uravnavajo sladkor in sicer če so nagnjeni k hipoglikemiji. Če ti je škodil, že kaže da je najbrž nekaj narobe v tej smeri. Nadledvičnice oslabijo v vsakem primeru dolgotrajne bolezni, zato sem te tudi opozarjala na možnost, da bi ti več soli dobro delo. Sokovi te bodo gotovo bolje oskrbeli z nutrienti, upam samo, da jih bodo tvoja prebavila prenesla.

Morda veš, če ima kdo v družini Hashimotov tiroiditis? Vsekakor ti priporočam, da se vanj malo bolj poglobiš, ker bi lahko to razložilo zelo veliko tvojih težav.

Razmišljam tudi o nočnih morah, ker sem imela in imam še vedno s tem velike probleme. Pravzaprav je zadnje čase spet bolje in sicer odkar jem prehranski dodatek, ki je bilo posebej narejen za kemično občutljive - FlaviNOx. Po mojem deluje ravno silimarin, zato ga nameravam testirati ločeno. Pomagal pa mi je seveda tudi hidrokortizon, ker imaš nočne more lahko tudi zaradi padca sladkorja in naraslega adrenalina po padcu kortizola.
Default avatar

jerry2

Ja post mi je škodil, poskusil sem še parkrat po en dan in vedno popoldne dobim hud glavobol. Sladkorja zdaj po MOnitnjaku že 3 tedne ne uživam. Ali je bolje ali slabše je težko reči, ker sem staknil neko čudno virozo, da že skoraj en mesec prav grdo kašljam, malo sem tudi nahoden, tako da se tudi sicer ne počutim najbolje. Je pa res, da se mi zdi, da mi je od tistega 4 dnevnega posta začelo vse bolj izrazito trzati in tudi nevroloških bolečin je več. Najbolj mi trza sicer zjutraj takoj ko se zbudim, takrat mi tudi desna roka ima tremor ali mi brni v njej (senzorični brum). Nekaj bi lahko bilov vzvezi s hormoni, ki se tekom dneva/noči menjajo. Zjutraj naj bi bilo največ adrenalina, kajne? Ne vem, zjutraj sem bolj povožen kot zvečer, ko sem šel spati.

Še nečesa nisem povedal, ko si ravno omenila - imam nočne more. Ne vsako noč, ampak menda prevečkrat, parkrat na teden je menda prevečkrat. Drug problem je, da tudi ko nimam nočnih mor, imam žive sanje. Mislim res žive (angleško temu fenomenu rečejo vivid dreams, pametnega razloga pa nisem našel). Pravzaprav se mi zdi, kot bi sanje res doživel, saj sem zjutraj tak, kot da bi res doživel vse te žive reči, ki jih sanjam.Bom pogledal malo po tem dodatku, ki ga omenjaš. Noč me ne sprosti, zjutraj me vse boli itd.

"Kitajec" na pamet ne vem kdo je, ko najdem vizitko ti pošljem na ZS. Je pa v Šiški zraven bivšega kina Šiška, par blokov naprej.
Default avatar

jerry2

Kje si pa dobila Flavinox? V SLO ga nimajo, vsaj videti ni.
Default avatar

AlenkaR

Kortizola se največ izloča zjutraj, pri kronično utrujenih je lahko problem ne samo v pomanjkanju na splošno, ampak tudi v motenem ciklu, lahko se ga največ izloči zvečer namesto zjutraj npr., kar potem povzroči nespečnost. Analiza v slini odvzeti večkrat na dan lahko pokaže, kaj se dogaja.

FlaviNOx sem kupila tukaj: http://www.iherb.com/Nutricology-FlaviN ... -Caps/9911. Našla sem tudi že cenejšega: http://www.betterhealthinternational.co ... ID=NC55780. Res mi pomaga, najbrž to potrjuje, da so moje težave posledica intoksikacije. Me pa malo skrbi dolgotrajnejše jemanje, ker vsebuje precej ekstrakta iz grenivkinih pečk. Svoje čase sem si z njim spirala sinuse, ko sem nehala, so se pa glive namnožile. Očitno sem z njim tudi normalno floro preveč pobila. Sicer ves čas tudi probiotike jem, ampak vseeno me malo skrbi.
Default avatar

jerry2

Cikel imam definitivno moten. Zjutraj sem zaspan kot ne bi spal, nekako preživim dopoldne, potem je malo boljše, med 15 in 18 je pa kot bi bila ena zjutraj - blazno postanem zspan. Včasih sem šel oddremati za 20 minut in sem bil boljši samo se mi zgodi, da zaspim za eno uro, potem je pa zvečer slabše, ker ne morem zaspati. Tam po 18 uri sem pa ponavadi tak kot bi moral biti zjutraj - precej buden.

Spanje imam moteno tudi v tem, da se zbudim okrog 5 zjutraj in težko nazaj zaspim. Te dni celo ne, lahko spim do 8 zjutraj, samo počutim se pa nič manj utrujenega.

Hm, moram pa pogledati povezavo kortizola in trzanja, tresenja. Morda kortizol vpliva na nevrološke motnje. Sreči imam tudi senzorične motnje, kot so mrtvelost rok ponoči (pa ni utesnjenost živcev), mravljinčenje za vsako figo, brnenje, razno zbadanje, bolečine živca itd.

Danes recimo sem se zbudil in me živec palca na nogi zelo boli, na roki pa tudi, isti živec, samo drug ud. Palčni živci so tako najdalj od glave in najdaljši. Če palec malo upognem se mi tudi začne tresti, ne more biti pri miru mišica ampak vibrira.

Ta hude bolezni so motoričnih nevronov, tako da sem pravzaprav vesel, da imam tudi senzorične težave. Definitivno imam pa občutek, da me "kvari" noč.

Kaj pa vsebuje pravzaprav ta Flavinox in čemu se ga jemlje?
Default avatar

AlenkaR

Kortizol je izjemno pomemben hormon, pomanjkanje ima zelo hude posledice.
FlaviNOxova sestava je navedena na strani, ki sem jo že navedla. Namenjen je predvsem ljudem z multiplo kemično občutljivostjo, da jim pomaga, pa pravijo tudi alergiki.
Default avatar

jerry2

Aha hvala. Saj ne vem če bi šlo lahko za pomanjkanje kortizola, po mojem ga imam preveč ponoči.
Default avatar

Breda

Mogoče bi si pa le prebral kaj o adernalni utrujenosti, o hipoglikemiji, reaktivni hipoglekemiji ... Znaki so precej podobni.
Breda
Default avatar

AlenkaR

Me veseli, da še kdo razmišlja podobno, tolikokrat sem že imela občutek, da se preveč ponavljam in da je že čas, da se poslovim od foruma. Da moje pisarije nikogar več ne zanimajo. Potem se pa vseeno še vrnem, ko se pojavi kakšen "novinec".

Naj opozorim samo še na zanimiv zapis z naslovom Why Red Meat is Crucial to Heal the Adrenals and Prevent Cavities:

http://unmistakablyfood.com/why-red-mea ... -cavities/

Na tej strani sem našla opis mojih laboratorijskih izvidov:

"So in summary, a person with adrenal fatigue has nonexistent levels of sodium and potassium, low levels of magnesium, and way too much useless and un-useable calcium."

Jerry2, ni nujno da imaš preveč kortizola ponoči. Tvoje težave lahko povzroča tudi adrenalin, ki naraste zaradi padca kortizola.

Meni se je tokrat zgodila prva kolikor toliko normalna infekcija po mnogih letih. Sploh nisem mogla dojeti, da sem ujela in razmnožila virus, dokler mi ni začelo pošteno teči iz nosu. Morda je to res posledica FlaviNOxa, morda sem s tem dosegla to, čemur sem se z naltreksonom v nizkih odmerkih (LDN) samo približala?
Default avatar

AlenkaR

Še en zanimiv posnetek, dr. Glidden razlaga, kako zdravniki niso usposobljeni za reševanje kroničnih težav:
http://www.youtube.com/watch?v=PUFr7n7snzo

Mogoče kaj obeta belgijski zdravnik Kenny DeMeileir: http://www.cortjohnson.org/blog/2013/02 ... -heredity/?

Naj dodam še laboratorij, ki ponuja kopico testov, ki bi jih morali delati vsem kronično utrujenim, pa jih ne, čeprav človek hitro sliši, da so rezultati VSEH testov v redu, torej bolezni ni, podružnica je v Veliki Britaniji:
http://www.gdx.net/uk/. Če greste na iskanje testov, lahko izberete Disease ... (http://www.gdx.net/uk/tests/search). Za naročilo je treba imeti zdravnika, Thyroid UK pa ponuja možnost, da se teste naroči preko njih: http://www.thyroiduk.org.uk/tuk/testing/genova.html.

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo