Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

H kateremu zdravniku

Default avatar

Belalilija

Vprašanje iz leta 2012:

Pozdravljeni,

zanima me, kateri zdravnik lahko poda diagnozo fibromialgija?
Hvala.
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Spoštovani!

Ker smo na podobno vprašanje že večkrat odgovorili, odgovor delno ponavljam in ga dopolnjujem z novimi diagnostičnimi merili za fibromialgijo (2010):

Fibromialgijo lahko diagnostično opredeli že družinski ali splošni zdravnik, ki se z bolnikom prvi sreča, oceni značilnosti bolečine, ugotavlja druge simptome oziroma znake ter morebitna pridružena bolezenska stanja. Na osnovi teh podatkov pripravi ustrezen načrt zdravljenja in presodi, ali bolnik potrebuje tudi specialistično obravnavo in katero (revmatologa, nevrologa, ortopeda, fiziatra, anesteziologa, psihiatra …).

Sindrom fibromialgije je lahko primaren (se pojavlja kot samostojno obolenje) ali pa sekundaren, to je pridružen kakšni drugi bolezni (vnetni sklepni revmatični bolezni, endokrinološki, nalezljivi, kronični okužbi, raku ipd.). Če zdravnik družinske medicine ali splošni zdravnik oceni, da je sindrom FM zelo verjetno sekundaren, osnovnega vzroka pa ne odkrije, je potreben pregled pri revmatologu.

Diagnoza primarnega sindroma FM zaenkrat temelji izključno na izsledkih kliničnega pregleda, anamneze in na principu izločevanja. Laboratorijske preiskave in drugi diagnostični postopki so potrebni ob utemeljenem sumu, da je FM sekundarno obolenje – pridruženo kakšni drugi osnovni bolezni.

Diagnozo FM omogočajo merila ACR, sprejeta leta 2010, ki so nadomestila stare diagnostične kriterije iz leta 1990. Nova merila:
- so opustila točke bolečnosti na pritisk, kot osnovni pogoj diagnoze,
- uvajajo kvantitativno merilo razširjene bolečine: indeks razširjene bolečine WPI,
- vključujejo pogoste simptome fibromialgije
- uvajajo lestvico resnosti simptomov SS

Več: http://www.skufmslovenija.org/wp-conten ... pravek.pdf

Vse dobro in lepo pozdravljeni!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

tknuples

Pozdravljeni.
Tale povezava ne deluje, da vidim..

Že dolgo časa hodim k zdravniku zaradi enakih simptomov kot sem jih našla pri fibromialgiji in me tudi zanima kdo postavi diagnozo in zakaj sploh pride do tega, če je kdo kje napisal
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Spoštovani, povezava je aktivirana. Upam, da boste preko vprašalnika lahko preverili svoje znake in simptome.
Na vprašanje "zakaj do tega pride", pa nam stroka zaenkrat ne zna odgovoriti; hipotetični vzroki so npr: genetsko nagnjenje, hormonske motnje, presnovne motnje, okužbe, stres, ... itn.

Lepo vas pozdravljam!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

Terezka

Vprašanje april 2019:

Spoštovani.

Imam kožni lupus in Raynaudov sindrom ter blago Polinevropatijo obeh nog.
Namreč že dlje časa me bolijo in mravljinčijo obe nogi od križnice navzdol. Sedaj pa imam občasno neke čudne krče pod rebri spodaj, tik pri želodčni žlički, in v levem predelu zgoraj oprsnice in za lopaticami. Jemljem Sirdalud 2mg 2× dnevno, Lekadol 1000mg 2× na dan, vitaminsko terapijo ter izvajam vsakodnevne vaje, a izboljšanja ni prav nobenega. MR-magnetna resonanca bp, ščitnica bp, krvni tlak bp, z želodcem bp, pljuča bp. V glavnem nimam kaj pokazati, jaz pa se iz dneva v dan prebijam z bolečinami. Po telovadbi, ko se noge umirijo, imam občutek, kot da mi jih bo raztrgalo. Ali gre morda za kakšno mišično obolenje ali morda fibromialgijo?
Bila sem že pri ortopedu, revmatologu, nevrologu, psihiatru, nevrokirurgu, na protibolečinski in v Soči.
A vedno sem prejela odgovor, da je to zato, ker imam lupus. Lupus pa imam že 20 let. Jaz pa si želim le odgovor, kaj se dogaja z menoj ter seveda ustrezno zdravljenje. Ne želim, da se mi bo stanje še poslabšalo. Pokazati nimam kaj, boli pa vsakodnevno. V letu 2018 sem imela fizioterapijo, ko sem zaključila z vajami, sem s težavo prišla domov. Od bolečin mi je bilo slabo. Vaje za križni del sem izključila ter nadaljevala vaje samo za vratni del. Kožni lupus imam že dlje časa, bolezen sem sprejela in se da prav tako kvalitetno živeti. Če pa se nekaj dogaja in ne dobiš odgovora, je pa zelo obremenjujoče, poleg tega ne moreš biti tako aktiven.
H kateremu zdravniku po vašem mnenju bi morala; lahko tudi v zasebno ambulanto.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Lep pozdrav!
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Odgovarja prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., spec. revmatologinja:

Draga Terezija,
Težave, ki jih navajate verjetno res niso povezane s kožnim lupusom, kot tudi sami pravilno ugotavljate. Za povsem točen odgovor, kaj se dogaja z vami, ste navedli nekoliko premalo podatkov (starost, kakšno delo opravljate, ali ste izpostavljeni stresom, koliko časa trajajo težave, kaj jih poslabša ali izboljša....).
Krčevite bolečine pod rebri, pri žlički, za lopaticami bi bile lahko povezane z morebitnimi žolčnimi kamni. Bodite pozorni, če so krči povezani s težjo prehrano, prekrški. V kolikor niste opravili UZ trebuha, bi vam to svetovala.
Bolečine in druge težave z nogami pa so še najbolj sumljive za nevropatske bolečine, kar je lahko povezano s polinevropatijo. Deloma pa jih lahko povzročajo tudi spremembe na hrbtenici, vsaj tako predvidevam, čeprav niste navedli, kaj je ugotavljal ortoped (po 50. letu ali že prej, ne uidemo degenerativnim spremembam na hrbtenici).
Malo je verjetno, da gre za neko mišično obolenje, kjer je pogosto prisotna tudi mišična nemoč (o čemer ne pišete). Prav tako ni povsem zanesljivih znakov za fibromialgijo (vsaj ne po opisanih težavah).
Ker ste že bili pregledani pri nevrologu, vam svetujem pregled pri fiziatru, ki vam bo svetoval tudi glede ustrezne telesne aktivnosti.

Lep pozdrav,

Prim. Mojca Kos-Golja, dr. med.
Specialistka interne medicine in revmatologije
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo