Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

dieta za zatrtje kandide

Default avatar

newagegoga

18. 04. sem obiskala gastroenterologa, zaradi kroničnih težav s prebavo.

Ker izhajam iz družine, kjer je kar nekaj sorodnikov imelo rada na prebavilih, zdravnik me je napotil na gastroskopijo, hkrati pa je, med ostalim, zahteval tudi test na celiakijo. Po resnici povedano, takrat sem prvič pomislila, da bi tudi celiakija lahko bila razlog za moje prebavne težave.

Glede na to, da mi nihče ni povedal, da pred preiskavo ne smem pričeti s brezglutensko dieto, jaz pa se nisem informirala, sem samoiniciativno začela s strogo brezglutensko dieto. Razlog pa je bil v tem, da so mi zaključili stalež, jaz pa zaradi bolečin in dolgotrajne driske takšna nisem mogla hoditi v službo, tako, da sem bila prisiljena ukrepati.

Torej, na dieti sem od 18.04.2009. Kupovala sem le brezglutenski kruh in testenino, eliminirala vse izdelke, kateri bi lahko vsebovali čeprav le sledi glutena. Resda je na začetku bilo komplicirano in se je bilo treba navaditi.

10.06. sem opravila gastroskopijo, ki je ovrgla prisotnost celiakije, vendar rezultati mogoče niso merodajni, kajti bila sem na dieti, čeprav ne bi smela.

In ko sem tako premišljevala o napaki, ki sem jo nehote naredila in ki bi lahko vplivala na rezultat preiskave, sem presenečena ugotovila, da so moje glivice, prisotne skoraj 30 let, v celoti izginile! Moja prebava se je uredila, driske in bolečine v trebuhu so prenehali, prenehalo je večletno izpadanje las, ponovno sem dobila menstruacijo, ki je nisem imela več kot leto dni...

Zdaj še sama ne vem, ali je brezglutenska dieta bila tista, ki je pobila glivice, ki so morda bile razlog za moje prebavne težave; ali pa je dieta vplivala na morebitno alergijo na gluten (ki, kako izvidi kažejo, ni celiakija), glivice pa so pogosto le posledica te alergije.

Kakorkoli že, zaenkrat kaže, da sem se znebila kandide. In sem povsem prepričana, da zasluga gre brezglutenski dieti, čeprav ne vem, kaj je v ozadju vsega. Dejstvo je, da so, kljub izključeni celiakiji, spremembe opazne in dobrodošle.

Ko sem se dva dni zaporedoma pregrešila in uživala gluten, driska in bolečine v trebuhu so se pojavile takoj drugi dan po zaužitju glutena.

Ne glede na to, kakšna je moja diagnoza, vem le, da ostajam pri brezglutenski dieti. Je že res, da je dieta draga in komplicirana, vendar pozitivni rezultati so vidni.

LP
Gordana

*******
Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti.

(Emily Dickinson)
Default avatar

ajtim

goga, hvala za zanimiv poskus, ki je pokazal, da k bohotenju kandide v črevesju prispeva tudi gluten

morda ni odveč pojasnilo k tvojemu sledečmu zapisu:
> ... ugotovila, da so moje glivice, prisotne skoraj 30 let, v celoti izginile! Moja prebava se je uredila, driske in bolečine v trebuhu tudi...

Iz zapisanega sledi pomembno spoznanje, da se z zatiranjem bohotenja kandide v črevesu ublažijo dolgotrajne prebavne težave (pa tudi druge nedoumljive zdravstvenih tegobe

s tem se pojasni tudi "čudežnost" nekaterih diet za nekatere ljudi, recimo čudežnost zelenjavne, sadjejedske, blezgutenske, makrobiotične, mediteranske idr. diete, nenazadnje pa tudi postenja ...

k razkisavanju telesa pomaga vsaka dieta, ki zmanjšuje ali onemogoči bohotenje kislotvornih glivic v črevesju, saj prav tam nastaja največ kislin, ker je na voljo največ "goriva"
Default avatar

ajtim

ob proučevanju cistične fibroze pri zarodku in otrocih, ki jo povzroča kislotvorni sluz (!), ki med drugim maši tudi trebušno slinavko, sem dojel, da zakisanost povzroča podobne težave tudi odraslim, le v blažji obliki, ker imamo pač večje organe, ki se teže zamašijo

skratka, uvidel sem, zakaj se kandida najbolj razbohoti v tankem črevesu in zakaj se tako težko obnovi ploskost trebuha

Razlaga je dolga, gre pa približno takole:
- začne se z manjšo vsetelesno zakisanostjo (kriva je lahko prehrana, izpostavljenost sevanju, luženje živega srebra iz amalgamskih zobnih zalivk, antibiotiki idr.)

- zaostrujoča se telesna zakisanost zakrivi med drugim tudi zasluzenost trebušne slinavke, ki posledično izloča manj (premalo) prebavnih sokov – pepsina in tripsina -- zato se hrana ne prebavi (dispepsija), ki se zato ne more vsrkati (malabsorbcija), tj. je telo ne izkoristi

- če bi ostalo samo pri tem, bi bilo še v redu; človek zaradi slabe izkoriščenosti zaužite hrane prej postane lačen, a nov obrok pomaga bore malo, zato pa se neprebavljena hrana kopiči v spodnjem delu trebuha, kjer se z njo veselo masti kandida, njeni kisli presnovki pa vdirajo v kri, kisajo telo ...

- ... in, pozor (!), tako se ustvarja začaran krog: kri se razkisava s črpanjem rudnin iz telesa (od tu osteo-penija in -poroza) telesa, počasi se zakisovanje medceličnih tekočin zaostruje, s tem tudi zasluzenost prebavil ...; če se začarani krog ne prekine, se zdravstveno stanje počasi samo slabša, slabša in slabša ...

Ob tem spoznanju me je preblisnilo, da je morda treba pomagati prebavilom k boljši prebavi, vendar ne le z ekoživili ipd. Hm, sem pomislil, ali ne bi veljalo jemati manjkajoče prebavne encime?
Začel sem skupaj s hrano jemati encime Q-10 in res se je prebava toliko izboljšala, da je jutranja majhna trebušnost, ki nikakor ni in ni hotela izginiti, izginila. Hura!

Sklep: začetna majhna vsetelesna zakisanost prek slabenja prebave - dispepsije in malabsorbcije - zmanjšuje izkoristek zaužite hrane in povečuje količino neprebavljene hrane, ki pa jo s pridom porablja kandida, da se bohoti ter pri tem neprebavljeno hrano presnavlja v kisline, ki razpuščajo črevo, povzročajo prebavne težave in kisajo telo (!).

Torej tudi jemanje dodatnih encimov pomaga posredno razkisovati črevesje in telo. S tem se pojasnjuje navdušenje ljudi nad encimi Q10 ipd.

Vendar nameravam poskusiti tudi neposredno s pepsinom, ki pa se dobi le na recept v raztopini z blago HCl-kislino. Šel sem k zdravnici, ji povedal razlog svoje prošnje za recept za pepsinsko raztopino, pa me je poslala na jetrne preiskave krvi in gastroskopijo. Zdaj čakam na vrsto.
Default avatar

Emina

HOROPITO
Ne vem, če kdo pozna, baje je fenomenalno. Gre za drevo, ki je preživelo tisočletja v glivičnem okolju.


Emina
Default avatar

candy:(

pozdrav vsem skupaj!


Prvo naj omenem, da sem prebrala skoraj vse poste o kandidi, in da še zmeraj nekaj ne delam prav. Prosim, za vašo pomoč!
V nadaljevanju bom povedala svojo "zgodbo o kandidi", ki sem se jo nedavno začela zavedati. Prosim vse, ki imajo potrpežljivosti in več izkušenj s to boleznijo da mi svetujejo kaj naj naredim, ker so simptomi vsak dan slabši....hvala vnaprej Smiley

ne glede na stalno utrujenost, razdražljivost, občasne bolečine v mišicah in sklepih in podobne težave, o kandidi nisem imela pojma dokler mi jo prijateljica ni "predstavila" ko sem ji omenila nenehne težave z napihnjenostjo. Od takrat sem kar precej prebrala o tem in opravila tudi bioresonančni pregled, ki je potrdil moje sume. takoj sem popolnoma nehala z uporabo vseh prepovedanih živil (bela moka, sladkor, kis, kvas, alkohol...) in si nabavila naslednje izdelke: Molkosan, bazične minerale, probiotike(v kapsulah-12 milijard v kapsuli), FloraZym in NutriMax, Dida tablete - za vse sem zapravila kar nekaj denarja vendar smatram da je vredno tega da se znebim tega obupnega stanja(psihičnega in fizičnega) v katerem sem, zdaj ko razmislim že leta.
Trenutno redno jemljem Florazym in NutriMax(sprva enkrat na dan vsako, zdaj že po 2x - ker sem prebrala da jih je treba postopno uvajati), vendar pri tej dozi ne čutim izboljšav. Tablete DIDA jemljem tudi 2x dnevno,kot je priporočeno na škatlici. Vsak dan ispijem po 1 kozarec Molkosana in 1 kozarec bazičnih mineralov. Trudim se tudi vsak dan zaužiti tudi razrečene pečke grenivk (koncentrat Grenfit 10 kapljic-1 dl vode)...Probiotikov ne jemljem trenutno, ker sem nekje prebrala, da je mogoče boljš da prvo opravim kuro s FloraZym in NutriMax...
Kar se hrane tiče maksimalno se držim omejitev (vsaj jaz tako mislim): od oh jem samo kruh s pecilnim praškom in pirino moko (minimalno-cca en košek dnevno), veliko sveže zelenjave (paprike, kumarice, paradižnik ne ker mi po bioresonančni diagnostiki obremenjuje organizem), enolončnice z zelenjavo in pirinimi tenkimi rezanci, zeleno solato s svežim česnom, olivnim oljem in limono, piščanca v različnih oblikah, probiotični sir Zdravo življenje, jogurt MU(3,2 % MM), včasih res minimalno krompirja, polnozrnatega riža in riževih vafljev, kokosovo maslo, tuno, ....

Razen tega da je neznosna vročina ne čutim nobenih izboljšav...prav vsaka hrana me napihne. V službi jem le svežo zelenjavo in pijem jogurt, včasih pojem kakšen rižev vafelj...sem več lačna kot sita in sem še zmeraj napihnjena, utrujena in bolj razdražljiva kot sem bila pred dieto (cca 1 mesec sva z možem na protikandidni dieti)...sem že depresivna zaradi vsega skupaj...ne smem nič....včasih imam občutek da mi škodi da diham...me skrbi, da si bom uničila odpornost s tako mal kalorij kot jih pojem čez dan...

Vsi ki imate isti problem, ali ste ga že dali skozi prosim pomagajte!!!!!!!!!!!!!!

A je kdo probal mešanico gline in sodabikarbone (razen gospoda, ki je razkril recept- bolj me zanima če ga ja probala kakšna ženska)?Kako vpliva na napihnjenost?

Prosim za dobronamerne komentarje in nasvete...

Hvala vsem!
Default avatar

Emina

Vsi govorijo, da s sadjem (in zelenjavo in oreščki) ne moreš pozdraviti kandide. Lahko!!! Samo dalj časa traja. Ko enkrat razkisaš telo, se imunski sistem uredi. Po 2,5 mesecih sem začela še z glino in sodo. Po mojih izkušnjah je tudi ta zelo učinkovita, že v enem tednu. Ko sem 1. delala test s slino, je ta "pognala" korenine v nekaj sekundah do dna, sedaj pa samo do 1 cm globoko in predvsem, nič več nisem napihnjena, tudi pred ciklusom ne.

Pa še tole. Ni po trebno, da si 100 % na sadju. Še vedno lahko kaj poješ, vsak dan. Pa vztrajen moraš biti. Pri meni 5 tednov ni bilo popolnoma nobenega izboljšanja. Zdravo pamet je treba uporabljat. Preberi Wandmakerja. Kako pa veš, da nimaš še kakšnih drugih problemov, poleg kandide?

Srečno!
Emina
Default avatar

Emina

V knjigi Moč naravne odpornosti sem brala, da imaš lahko vse simptome kandidiaze, čeprav število glivic ni povečano. To se lahko zgodi v primeru, če si alergičen na kandido.
Lahko pa imaš oboje - kandidiazo in alergijo na kandido. Zdravnica pravi, da je v tem primeru treba obvezno zdraviti oboje.
Emina
Default avatar

ajtim

> A je kdo probal mešanico gline in sodabikarbone ... me zanima če ga ja probala kakšna ženska? Kako vpliva na napihnjenost?
Candy:(, čestitam ti za tvojo nejevernost in pogum izraziti svoj dvom o učinkovitosti zmesi G+S! Bodi Nejeverna Tomažinja tudi v bodoče. Tak sem namreč tudi sam po naravi in vem, da me je edino zaupanje vase in odklanjanje slepega zaupanja v tuje besede obvarovalo marsičesa hudega.

Enako čestitam tebi, Emina, ker si posredovala candyji svojo izkušnjo oz. ji odgovorila, kot je prosila!

Vedita oz. vedite, da izmenjava izkušenj zelo pomaga. Primer: Že pred časom sem poskusil jemati samo kuhinjsko sodo, a je bila premočna (dobil sem drisko, ponoči nisem spal, podnevi pa sem bil ves dremav), zato sem jo opustil.
Šele prijateljičina opomba, da ji popoldne zelo paše voda z nekaj ščepci kuh. sode, me je znova spodbudila, da sem se zamislil in poskusno ogleni prah nadomestil z glino, ki je blago bazična. Ker sem čez čas ugotovil, da je prešibka, sem jo ojačal še z malo sode bikarbone, ki je močnejša baza.
Ko sem dorekel njuno razmerje, sem bil na konju ... in sem še. Zdaj opuščam jemanje G+S. Občasno jo nadomestim tudi z zelenim čajem. Se obnese.
Default avatar

Emina

A maš kakšen pameten link na glino? Zanima me kaj vse je v njej.
Glina je v bistvu kamen v prahu. Ne vem,če je siva glina povsod enaka.
Wandmaker sicer pravi, da ne moremo absorbirati anorganskih rudnin, ampak ta glina pomaga.
Ajtim, a to pomeni, da si že odpravil kandido?
Emina
Default avatar

ajtim

Emina, ko sem pregledoval mednarodno spletišče, kaj je objavljeno o glini, sem našel spletno stran s seznamom in opisom sestave nekaj deset različnih vrst gline, med drugim tudi jedilne in keramične. Marsikatera vrsta gline ni užitna zaradi zdravju škodljivih primesi, mnoge vrste gline uporabljajo industrija, kiparji, lončarji ...

O slovenski jedilni glini veliko objavlja kar sam pridelovalec, glej , ki na strani "Priprava gline" objavlja tudi njeno kemično sestavo; pregled je opravil ljubljanski ZRMK (Zavod za raziskavo materiala in konstrukcij).

Opombi:
- bistvo vsake jedilne gline oz. mineralnega pripravka za uživanje so bazične rudnine, ki se kemično vežejo s kislinami in jih izničujejo; tako nastale soli telo brez težav izloči z blatom; torej je pri vsaki glini pomembno le, da ne vsebuje kakšnih zdravstveno oporečnih snovi oz. vsaj ne v velikih količinah

- zato je tudi marsikatera slatina dobrodejna, recimo radenska in donat, saj vsebujeta razne bazične rudnine, a tudi sledi strupenih snovi; ker pa gre le za sledi (neznatne količine), sta obe slatini zdravilni že stoletja dolgo (!); podobno se obravnava glina

- namesto sušene, drobljene in presejane gline bi se dejansko lahko uporabljala tudi fino mleta mivka ali pesek, ki ne vsebuje veliko zdravstveno oporečnih primesi


> ... a to pomeni, da si že odpravil kandido?
Emina, če se naredim neumen in ti odgovorim točno na tvoje vprašanje, bi odgovoril: upam, da nikoli! In ti se boš vprašala, če te imam za norca, kajne?
Naj pojasnim: Kandida se v črevesju stalno obnavlja, saj tvori sestavni del zdrave črevesne flore. Hudo je, kadar v njej prevlada in se začne bohotiti ... potem je prisiljen obiskati zdravnika ali pa brskati po spletišču o vzrokih pokvarjene prebave

Obnoviti si moram kislo-bazično ravnovesje v telesu, da bodo postale vse medcelične tekočine blago alkalne ... v takem okolju (telesu) pa kandida in druge drobnoživke, ki za svoj obstoj in bohotenje potrebujejo kislo okolje, ne morejo obstati. Takrat tudi prebavila delujejo pravilno, črevesna flora je zdrava in kandida še vedno prisotna (a v zdravi meri).

Torej cilj ni odpraviti kandido iz telesa, temveč odpraviti kandidozo, tj. telesno zakisanost. Tega sicer še nisem dosegel, a sem po zdravniških merilih že dolgo časa zdrav; zdaj se ukvarjam z obnovitivijo izgubljene mišične mase.

Da bo zadeva bolj razumljiva, naj povem, da ima večina ljudi zakisano telo, torej kandidozo ("kandido") v blagi obliki. Ko se začne zaostrovati, takrat se razvije obolenje, bolezen. Človek s trajnim kislo-baznim ravnovesjem medceličnih tekočin namreč nikoli ne zboli (!). Koliko je takih ljudi, prosim?
Default avatar

Emina

Ajtim , hvala za ta link na glino.
Z vprašanjem "a si že odpravil kandido?" pa nisem mislila dobesedno ;).
Na medicino se za laika zelo dobro spoznam.

Kako pa obnavljaš telesno ravnovesje? Spomnim se te s foruma Svet je lep, samo sem pozabila kaj si pisal. Ni ti treba iti v podrobnosti, nočem ti krasti časa.

Ja, en nobelovec (ne spomnim se priimka, na W. je bil) je dokazal, da se v bazičnem okolju virusi ne morejo razmnoževati.
Nek drug nobelovec pa, da se rakave celice ne morejo razmnoževati v bazičnem okolju. Vemo pa katera hrana deluje bazično na telo. Včasih ljudje nočemo videti stvari.
V SLO je zemlja precej zakisana, zato tudi sadje in zelenjava nimata toliko bazičnih rudninskih snovi. Bi bilo lepo, če bi bila samo hrana problem.

LP
Emina
Default avatar

srecka6

POZDRAVLJENI VSI, KI sodelujete pri zatrju kandide!
Tudi sama ugotavljam, da se vsi premalo zavedamo kako pomembna je hrana za naše fizično telo in s tem tudi čustveno.
Veliko let se ukvarjam z zdravim prehranjevanjem prebrala sem veliko nasvetov tako, da se izplača kaj prebrati, ker potem imaš vsaj znanje, če že v praksi ne gre.
Ravnokar sem prebrala knjigo Norman Walker "Tudi vi se lahko pomladite".
V knjigi ne piše samo, da se lahko pomladimo, temveč tudi pozdravimo.
Priporočam vsem FM, da jo preberejo, ker na tem forumu veliko premalo govorimo o zdravem življenju, ki se prične pri prehrani.
Prav tako sem prebrala knjigo Sepp Holzer "Uporni kmet" v kateri opisuje kako kmetuje na svoji kmetiji 1500 m visoko kaj vse počne z dervesi, vrtninami, živalmi, ribami in kako se je moral upirati oblasti, da je lahko delal tako kot narekuje narava. Danes je znan po vsem svetu in predava ter poučuje v Afriki, kako tudi tam lahko uspeva HRANA, če imaš taprav pristop.
Res priporočam branje teh dveh knjig. KDOR NE BERE TAKŠNE LITERATURE BO
KLJUB VSEMU NAVDUŠEN NAD NJIMA.
Zanima me, če bo kdo uspel prebrati, naj prosim pove svoje mnenje ali sem imela prav ali se motim.
Uspešno branje in izobraževanje!
Default avatar

ajtim

Emina, telesno ravnovesje sem si začel obnavljati z zatiranjem razbohotene kandide v črevesju. Ko sem dorekel doziranje zmesi G+S, sem si rekel, zdaj pa lahko spet začnem polno živeti. Tako sem se lani zbližal z dvema ženskama in bilo je precej burno ... A sem sočasno ugotavljal, da si ne morem obnoviti "polnosti baterij" in da po malem še kar naprej hujšam. To je bila naslednja uganka, ki ji zdaj prihajam do dna ... upam vsaj!

Ezofago-gastro-duodenoskopija sredi julija je pokazala možno preobčutljivost črevesja na gluten, a sem to zdravnici v obraz prijazno, a odločno zavrnil, saj sem lahko jedel glutenska živila.

Na pravkar minulem dopustu pa me je izučilo. Na pohodu po Paklenici sem se namreč po malici okusnih pšenično-ovsenih keksov naenkrat počutil zanič in trebuh mi je otekel. Bil sem povožen. Za piko na i me je pa še osa pičila … točno na slepič. Vse sem prestal brez hujših posledic, torej je telo odporno … pa vendar mi je dalo misliti.
Da se telo stalno bori z nečim, kar dojema kot tujek, okužbo, me že dve leti opozarja močno otekla bezgavka na meridianu vranice. Pa sem še enkrat pogledal, kaj vse piše za celiakijo pri odraslih in se spomnil:
- da so mi po prebolelem vnetju slepiča -- nisem si ga pustil izrezati, zdaj me veselo naprej slepi, haha -- mesec dni dolgo otekali gležnji, da sem bil prav nebogljen
- da se pri celiakični reakciji rado nakopiči tekočina v spodnjem delu trebuha
- in vse ostalo - malabsorpcija hranil, razdražljivost, nedoločjiva utrujenost ...

Potem sem dva dni jedel le polento, riž, ribe, sadje in zelenjavo ... in sem čez pas ovitil kot maneken. Hej, ne bodi tumpast, sem si rekel.

Vrnil sem se z morja in danes sem nakupil nekaj brezglutenskih živil …

Skratka, Emina, ravnovesje še lovim oz. ga obnavljam.
Default avatar

Emina

Srecka6, točno to knjigo sem iskala (Sepp Holzer "Uporni kmet"). Vendar do septembra nimam časa za branje. Od Walkerja sem pa že brala eno knjigo. Mislim, da Sadni in zelenjavni sokovi, nekaj takega.

Ajtim, vidim, da se ti zdravje vrača, 2 ženski, pa to.;)

Naj povem eno zanimivo izkušnjo glede želodca. Jaz, na primer, takoj vse čutim, ne samo v želodcu, povsod (sem hipersenzibilna). Imela sem rano na dvanajsterniku, kronični gastritis in erozijo žel. sluznice. Najmanjšo spremembo čutim.
Moj brat je pa imel zelo hudo okužbo s helicobacterjem, pa ni nič čutil. Hočem povedati, da se nekateri ne morejo zanašati na svoje občutke (čutenje).
Meni se po glutenu povečajo bolečine, včasih zelo. Zdi se mi, da je preobčutljivost lahko celo koristna. Takoj namreč veš, kaj ti škodi, ne šele potem, ko si že bolan.
Aja, želodec in dvanasternik sem si takrat pozdravila s presno hrano. Pa seveda sem ukinila gluten, kavo (namesto kave črni čaj), pa še kaj.
Nekateri so kot noj. Radi bi bili zdravi, pa še naprej vse jedli.
Nikogar ne obsojam, samo hočem povedati, da če se hočeš pozdraviti, predstavlja to nekajletno garanje in za to moraš biti duhovno naravnan, ne uživač. Jaz sem bila včasih odvisna od hrane. Vem, kako težko se je odpovedovati. Sadja sploh ne maram, ampak se prisilim, ker vem, da drugače lahko samo še vegetiram do konca življenja. Odločila sem se pa, da bom spet zdrava. Ne manjka mi več veliko.
Priporočam knjigo Živeti zdravo (Harvey Diamond), pa seveda Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskih loncem (Helmut Wandmaker).
Emina
Default avatar

ajtim

Emina, pravzaprav si namignila, kaj je treba storiti za temeljito pomoč ne le ljudem s SKU, ampak tudi z mnogimi drugimi kroničnimi in "neozdravljivimi" boleznimi

ugotavljam, da dolgotrajna prekislost črevesne flore (zaradi razbohotene kandide) marsikomu povzroči tudi celiakičnost, tj. preobčutljivost črevesne sluznice na glutenska živila, zato se čr. resice alergijsko zakrknejo, usahnejo in ne vsrkavajo hranil iz zaužite hrane, čeprav je morda celo ekološko pridelana in pripravljena, recimo, iz žita v zrnju, brez mlečnih sestavin ipd.; pri celiakičnosti se hrana ne prebavi in zastaja v črevesju, kjer potem postane zgolj hrana za bohotenje kandide, ki potem obremenjuje telo s svojimi presnovki, tj. kislinami ...

s tem se tudi pojasnjuje zdravstvena dobrodejnost nekaterih, za naše podnebje nenavadnih prehranskih usmeritev, recimo:
- sadjejedstva v vseh letnih časih
- presnojedstva (ki ne vsebuje glutenskega žita)
- pitje sadnih in zelenjavnih sokov čez ves dan
- idr.
ki odpravljajo celiakične težave in olajšajo telesu samorazkisovanje

ko sem proučil značilne težave celiakičnosti v začetnem razvojnem obdobju pri odraslih, kakšne so težave razvite celiakije in kaj se lahko razvije po dolgotrajnem neuspešnem odpravljanju celiakičnosti, ki se zaostri v akutno, sem uvidel, da močna in dolgotrajna celiakičnost povzroči marsikatero bolezen, ki potem postane kronična in "neozdravljiva", ker se pač nikoli ne odkrije in ne zdravi njen osnovni vzrok; govorim tudi o SKU, FM

obenem je tudi jasno, zakaj so celiakični bolniki tako občutljivi že na sled glutena v brezglutenskih jedeh, če se pripravljajo v posodah ali s pripomočki, ki so se predhodno uporabili za pripravo običajnih jedi, ki vsebujejo tudi gluten; ker se spregleduje oz. zanemarja kandidoznost (!)

na strani Sl. društva za celiakijo, recimo, nisem zasledil niti enega opozorila v zvezi s kandidoznostjo oz. bohotenjem kislotvornih glivic v prebavilih in da je treba za blažitev celiakičnih težav odpravljati tudi bohotenje kandide v črevesju (!)

torej se pri vsakokratnem zdravljenju kandidoznosti velja vprašati tudi o možni celiakičnosti in obratno ... vsakemu celiakičnemu človeku zelo pomaga istočasno blaženje kandidoznosti

morda je ob uspešnem zdravljenju kandidoznosti tudi celiakičnost ozdravljiva, saj o tem lahko sklepam iz svoje otroške izkušnje s celiakijo, ki sem jo prebolel oz. si jo ozdravil
Default avatar

naveličana

Moje izkušnje - uradna medicina ni potrdila celiakije, bioresonančni pregled pa je ugotovil alergijo na pšenico.

Sama ugotavljam, da mi jedi s pšenično moko ne pašejo, se slabše prebavijo, dobim drisko, vendar sem sedaj mnogo manj občutljiva kot pred dvema letoma. Takrat sem po uživanju pšenice v kakršnikoli obliki dobila drisko.
Se pa trajno izogibam pšenični moki, jo uživam le malo. Če pa sem jedla čisti gluten - pšenično meso, takrat pa mi je prebava dobesedno štrajkala in ga ne uživam več.
Zanimivo je tudi, da mi več težav naredi polnozrnata pšenična moka kot bela pšenična moka.
Tako sem prišla do tega, da so zame potrebne beljakovine bolj dostopne iz jajc in mesa, kot pa beljakovine iz žitaric, zlasti pšenice. Tudi sojo slabo prenašam. Čičeriko pa veliko boljše.
Pšenico nadomeščam s piro, ki jo dobro prenašam, pojem pa tudi veliko ajdove in prosene kaše, od hidratov še riž in krompir. Testenin in kruha iz trgovine pa ne jem.

S kandido pa sem tako - izbruhne mi znova in znova, vsakič, ko je telo v stresu. Potem pazim in se unese do naslednjič. Zdaj že poznam znake in tudi načine preprečevanja. Predvsem je treba piti veliko vode, v stresnih časih dodajam bazične praške in himalajsko sol. In tudi počivati po naporih (telesnih in duševnih), mirovati s telesom in možgani (sproščanje).

Moj recept je preprost: če nehaš uživati pšenico, sladkor, mleko (sladko), hidrogenirane maščobe in industrijsko predelano hrano, si že ogromno naredil za svoje zdravje. Nadomestiš pa z več domače zelenjave in koristnimi maščobami (kokosova in lanena).

lp
Default avatar

ajtim

naveličana, če ti dela težave gluten, potem se velja ogibati tudi pirinih, ječmenjih, rženih in ovsenih jedi; vsa našteta žita namreč vsebujejo gluten

recimo, jaz sem se slabo počutil tudi po pivu, ker vsebuje ječmenov slad (in sledi glutena)

in nasploh je pri resnejših prebavnih težav priporočljivo pripravljati žitne jedi iz žitnega zrnja, ne pa iz (polnovredne) moke; moknati izdelki se namreč teže prebavljajo

ker je preobčutljivost na gluten kar pogosta, kaže, da se bomo vrnili k starima slovenskima žitoma -- ajdovi in proseni kaši, medtem ko sta koruza in riž dobrodošla popestritev

ni čudno, da sta riž in koruza tako splošno zaželena prehranska surovina; zadošča vedeti, koliko ljudi v Aziji prisega na riž in koliko jih v Srednji Ameriki prisega na koruzo
Default avatar

dubravka

Prosim za odgovor, kje najti poceni oglje ali kako ga pravilno narediti in kater les je najboljši
Pozdrav Dubravka

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo