Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija nujni predpogoj, da se FM začne zdraviti

nujni predpogoj, da se FM začne zdraviti

Opomba moderatorke: prispevki pri tej temi so iz leta 20042005!

Spoštovani!

Pritrjujem Miši, ki je pod podobnim naslovom zapisala resnično trditev, da se FM da ozdraviti s prehrano, seveda zdravo in izbrano prav za potrebe FM-bolnika.

Ker se ne želim siliti v Mišino razmišljanje o prehrani, sem odprl nov vsebinski naslov. Začenja se v
, kjer sta me Bojana in vesnak pozvali, naj še kaj napišem … zato kar nadaljujem zadnjo misel v spodnjem zapisu

… Kdor si pomanjkanje energije teši s sladkarijami ali sadjem, mu enostavni in dvojni sladkorji izčrpavajo zaloge rudnin v telesu in ga nasploh slabijo – najprej pa prebavila. Če se uživajo še mlečni izdelki, mesna hrana, razhudnikovke in mlevski izdelki ali se preobjeda, pa se prebavne težave stopnjujejo … kako se stopnjujejo, ve vsak bolnik s fibromialgijo povedati svojo zgodbo (!).

kot sledi:

Nedvomno je dobra prebava ključ do ozdravitve, pri mnogih FM-bolnikih pa sem ugotovil iritabilnost črevesja, ki je tako oslabelo, da je napihnjeno, obenem pa še razdraženo in preobčutljivo (alergično) na marsikatero živilo, ki zdravemu človeku ne povzroča težav.

Navajam seznam prebavnih težav, ki sem mu dodal še navidezno nedolžno težavo – prebavni zastoj – ki ima hude posledice, če se ne odpravi oziroma zdravi:
– urejena, dobra prebava
– zgaga
– vetrovi in napenjanje (flatulenca)
– siljenje na bruhanje (navzeja) in bruhanje
– driska ali zadnjična zaprtost (zapeka, obstipacija)
– leno črevesje (pravzaprav je črevesje oslabelo)
– borborigmi – slišni zvoki iz črevesja
– prebavni zastoj (prezrto obolenje s hudimi posledicami; šolska medicina jih ne pozna)
– vse pogostejše črevesne kolike; če se prebavni zastoj ponavlja, se črevesje dodatno razpušča in slabi, kar se običajno razvije v sindrom iritabilnega črevesja
– razdraženo in preobčutljivo, t.j. iritabilno črevesje
– zapora širokega črevesa, delna ali popolna; popolna je, če se ne odpravi, smrtna

Za lažje samodiagnosticiranje prebavnega zastoja navajam njegove najpogostejše znanilce:
– razpuščeno črevesje (pri moških opazen trebuh, pri ženskah pa trebušček, podoben začetni stopnji nosečnosti (pa ni noseča))
– mrazenje čez dan, hladnost stopal popoldan in zvečer
– nerazložljiva popoldanska ali večerna dremavost
– nerazložljiva ješčost kljub sitosti; tudi bulimičnost
– ko se leže k počitku, pogosto otrpne stegno desne noge in v prizadetem delu črevesa se čuti srčni utrip
– nespečnost kljub utrujenosti
– nerazložljive nočne more in nenadno zbujanje ponoči (z občutkom tesnobe)
– nenadna vročičnost telesa, prepotenost, divje udarjanje srca ali bolečine v želodcu idr.

Prebavnega zastoja oziroma njegovih energijskih posledic šolska medicina ne pozna, ker ni kemični proces, znane so le nekatere njegove posledice – nerazložljivi in vse hujši raznovrstni simptomi, ki jim ni videti ne konca ne kraja.

Nekatere posledice pa so pogoste pri večini in se lahko naštejejo. So sledeče:
– hude črevesne kolike – krčevite bolečine v trebuhu
– vnetje slepiča (v mladih letih, kasneje se razpusti črevesje in se možnost za vnetje slepiča zmanjša)
– razvijanje bolezenske debelosti
– nekatere vrste raka v zgornjem delu telesa
– navadno in klasično migreno
– epilepsijo oz. epileptičen napade
– težave z očmi, najprej z levim očesom
– težave s kožo (npr. vitiligo)
– energijsko izčrpavanje telesa
– hitro usihanje umskih sposobnosti
– nekatere alergije (npr. preobčutljivost na prah, seneni nahod ali kozmetične izdelke)
– oslabelost srca ali celo srčni zastoj (infarkt)
– zaplete z žilami po telesu (npr. krčne žile)
– mišično mlahavost, distrofijo in atrofijo
– pojav nekaterih “neozdravljivih” bolezni in njihovo zaostrovanje

Priporočam, da vsak FM-bolnik sam pri sebi oceni (preveri), ali ga morda ne mučijo občasni prebavni zastoji (glej znanilce, zgoraj). Osnovni vzrok je prehrana, ki je oslabila črevesje, včasih pa tudi pretiravanje s polnostjo in (ali) kakšna bolezen srca, črevesja, spolnih organov, sečil ali ledvic.

Ker se klin s klinom izbija je treba s spremenjeno prehrano (tudi s polovičnom postenjem) najprej ozdraviti črevesje (da se skrči in okrepi), potem pa bo telo ob pomoči zdrave hrane že opravilo svoje – se začelo samozdraviti in odpravljati FM-bolečine.

Posledice prebavnega zastoja so glavni razlog, zakaj si marsikdo ne more izboljšati zdravstvenega stanja kljub zdravi prehrani.

Prebavni zastoj je zdravstvena težava s hudimi posledicami, če se ne ozdravi.

Mitja F.
prehrambno-zdravstveni svetovalec

pripis – vprašanje: bi morda koga zanimal opis, kako prebavni zastoj v črevesju sproži močno vzgonsko silo, ki preplavi vse telo in povzroča hude posledice?

Pozdravljen Mitja! Popolnoma se strinjam s tvojim mnenjem, saj so mi pred leti ugotovili da sem dodatno alergična na mlečne izdelke ,govedino od tega sem imela močne migrene,sedaj se je to toliko izboljšalo,da imam glavobole le poredko.Večji problem pri meni je to ,da ne smem uživati sadja in zelenjave,ter nikakršnih vitaminov v obliki tablet oz.česa podobnega. Škoduje mi tudi mastna,konzervirana,kisla hrana.Tudi določeni kozmetični izdelki,ter kemične snovi,kot so barvila,topna lepila,bencinski hlapi, cigaretni dim,kava, mi škodujejo…:
Če se pregrešim se mi črevo zadebeli, čutim kakor da bi imela vnetje jajčnikov,ali maternice.Velikokrat sem zaradi tega od zdravnikov dobivala antibiotike,kateri mi sploh niso pomagali.Svojo izčrpanost najmočneje čutim v predelu nad ledvicami.Sama sem prepričana,da je za vse moje težave krivo črevesje in tudi stres,katerega imam zaradi svoje čustvene narave.Imam vse simptome ki si jih opisal, težko je popraviti nastalo škodo,ko jem nekaj kar ne bi smela.Edino kar mi trenutno pomaga je dijeta s kuhanim rižem, mogoče tablete ultop ,ker ne vem katere bi mi za to težavo pomagale ali vi poznate kaj boljšega.
Odkar sem na dieti, nimam več kroničnih bolečin v mišicah in sklepih.Preden sem začela izvajati dieto (kaj od hrane mi je škodovalo sem prišla po svojih ugotovitvah), sem bila za delo sposobna približno kako uro na dan.Sedaj,ko se držim dijete (brokoli,cvetača,rjavi riž,belo piščančje meso,ter riba),jem tudi testenine,pšenični kruh,krompir vendar za to nisem prepričana,če smem, sem dokončala večerno trgovsko šolo,sedaj sem na praksi v trgovini s tekstilom 6 ur na dan in ugotavljam,da mi naotekajo roke,ter noge.Zjutraj se prebujam podobno,kot nekdo ki je lumpal celo noč.Vendar kljub temu sem zelo vesela,da lahko zdržim celih šest ur dela v službi,ter nekaj doma.
Zanima me ali veste,kaj bi dodatno pomagalo za odpravljanje mojih črevesnih težav.?
Za odgovore se Vam vsem, prav lepo zahvaljujem in Vam želim lep in prijeten dan!
Graciela!

Spoštovana Graciela!

Namesto obširnega odgovora bom navedel kar hrano, ki jo uživa prenekateri bolnik s sindromom iritabilnega črevesja, in vam jo seveda odsvetujem, ter zdravilno prehrano.

Pogosta prehrana, ki prej ali slej začne povzročati vse hujše zdravstvene težave, ki vodijo do iritabilnosti črevesja:
– zapečeni mlevski izdelki (kruh, pecivo, piškoti, toast, hrustljavo slano pecivo, palačinke idr.)
– mlečne jedi, siri, jogurt, kefir
– krompir in druge razhudnikovke (paradižnik, jajčevec, paprika, zlasti zelena, feferoni idr. zelenjava iz južnih krajev)
– sadje iz južnih krajev in sokovi iz njega
– preveč surove zelenjave in sadja (čeprav je iz okoliških krajev in domače)
– mesna hrana in (ali) preslana hrana (sem spada tudi čips)
– prenajedanje, čeprav z zdravo hrano (!)
– sladoled, zamrznjena, kemično obdelana in druga umetna hrana
– mrzla pijača, alkohol in poživljajoča (opojna) pijača

ter po drugi strani pomanjkanje:
– sestavljenih ogljikovih hidratov iz žita v zrnju, kakovostnih rastlinskih beljakovin in rudnin (!)

Poudarjam, da pri večini bolnikov s hudimi prebavnimi težavami ugotavljam prevladujočo prehrano, ki vsebuje zgoraj našteta živila, po drugi strani pa pomanjkanje sestavljenih ogljikovih hidratov iz žita v zrnju (!) in zelenjave; če se že uživa zelenjava, se ne uživa dovolj kuhane, ki je laže prebavljiva kot sveža oz. surova. Enako velja za sadje. In če že ne manjkajo beljakovine, pa skoraj vedno ugotavljam manko rudnin (mineralov), zato priporočam alge.

Kaj pa se priporoča nasploh in kaj posebej zdravi črevesje?
Zdravil je več, so prehranska (notranja) in zunanja (kopeli, obliži, obkladki, samomasaža, razne tradicionalne masaže, akupunktura idr.), zato bom naštel le ključna prehranska zdravila.

Najprej je treba odpraviti oslabelost črevesja:
– zdravilno oz. razbremenilno za črevesje in telo deluje že opustitev nezdravih živil (glej zgoraj)

– vsakodnevna zdravilna hrana je že žito v zrnju in vsa prehrana, ki se priporoča v veležitju; če vas zanima, si oglejte

poleg splošnih prehranskih priporočil se za ureditev prebave priporoča še sledeče:
– rjavi riž in ajda, mehko kuhana + malo sojine omake
– ajdovi rezanci v juhi
– gomašijo oz. sezamova sol (posipna začimba)
– zjutraj na tešče pojesti marelico umebošo (lat. prunus mume)
– juhi s sojino kremo (misom) dodajati riževe otrobe
– trda listnata zelenjava, parjena, dušena ali kuhana: listje repe, korenja, vodne kreše, dajkona ali repe
– stročnica azuki, kuhana z algo kombo
– kuzova krema (škrob divje gorske trte) + sojina omaka + košček umeboše
– bančaj (bancha) + sojina omaka + košček umeboše
– črna soja, kuhana s sušenim dajkonom in algo kombo
– kuhano (15 min.) strto seme črnega ali sivega sezama
– pri hudem zastoju se priporoča močno odvajalo: segreto sezamovo olje + sojina omaka + nariban ingver; ali bančaj z morsko soljo
– večdnevno polovično postenje — manj obrokov in žvečiti hrano temeljito
– postopno opustiti farmacevtike in prehranske dodatke, ker imajo škodljive stranske učinke in zasvajajo

Najučinkovitejša rešitev pa je zdravstveno-prehrambno svetovanje, ki zajame tudi vse ostale zdravstvene težave.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni!

Hvaležna bi bila za kakršnokoli dieto, ki se uporablja pri fibromialgiji in ima seveda pozitivne rezultate.
Če ima kdo izkušnje s tem, naj mi sporoči koliko časa traja, da pride do izboljšanja simptomov itd.

Hvala,
Irena

Pozdravljeni!
Tudi mene je zagrabilo, da bi se podala na to pot. Vem, da ne bo povsem enostavno, ker bova imela z možem vsak svoj jedilnik, seveda pa bo priprava hrane na meni. Najbolj od vsega bom pogrešala kruh,krompir in čokolado. Vem, da mi bo pomagalo, tako kot vem, kako slabo se počutim, ko se najem raznih neumnosti.
Če sem prav razumela, je potrebno popolnoma odmislit meso, mleko in mlečne izdelke, vse iz bele moke in moko nasploh, pa sladkor in njegove izpeljanke.
Dovoljene so vse vrste žit v zrnati obliki- naj bi jih bila dobra polovica. Jaz to razumem kot pšenica, proso, ajda, ječmen, rjavi riž, kuskus. Stročnice (fižol,leča,soja)in morske alge- cca.10% ter ostala zelenjava (razen razhudnikovk) cca.30%.
Samo to mi povejte, kje se kupijo morske alge in kako jih pripravim. Alge mi nekako niso simpatične. No, pa če je treba, bomo jedli tudi to. Ali so vse morske alge enake, ali je tukaj kakšen izbor glede na kvaliteto. Morda katere bolj priporočate? O morskih algah nimam pojma in bi vam bila res hvaležna za kakšen praktičen napotek.
Še nekaj, ali lahko še vedno pijem pivski kvas?
Tudi nerafinirano bučno olje imam zelo rada. Ali je primerno v tem sklopu?
Za morebitno pomoč se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Pozdravljeni, Maša!

> Tudi mene je zagrabilo, da bi se podala na to pot. Vem, da ne bo povsem enostavno…
Pobarajte ljudi, ki so se že podali na pot … Vprašajte, recimo, go. Metko Č., predsednico Društva za FM.
Ženska ženski, to bo najbolj prepričljivo, brez mene. Imajo tudi srečanja, kjer si izmenjujejo izkušnje. Dobivajo se vsak mesec … bilo objavljeno pribl. pred mesecem. Poglejte naslove za dva meseca nazaj ali iščite Društvo za fibromialgijo …

> Samo to mi povejte, kje se kupijo morske alge in kako jih pripravim…

Opisal bom pet jedilnih alg, ki se danes uporabljajo najpogosteje, in kako se pripravljajo najpreprosteje:

arama (latinsko eisenia arborea) – tanka, temno rjava alga, ki se običajno dobi narezana v rezance; pred pripravo je dobro namočiti jo čez noč ali vsaj nekaj ur; uporablja se kot kuhalna začimba k žitu ali kot mala priloga, poleg drugih; najlaže se skuha skupaj z žitom v ekonom-loncu (30–45 min.); spražena in zmleta se uporablja tudi kot posipna začimba

hizika (hizikia fusiformis) – najtrša alga, črna in žičasta; zlasti krepi pljuča in debelo črevo; od vseh užitnih alg vsebuje hizika največ kalcija — 1400 mg , torej veliko več kot mleko (118 mg); je tudi izjemno bogat vir železa — 29 mg, medtem ko ga je v enaki količini špinače le 3 mg (vsi podatki veljajo za 100 g pripravljene jedi); v kuhi se priporoča, da se hizika pred pripravo namaka čez noč ali vsaj nekaj ur; dodaja se kot kuhalna začimba k žitu ali pripravlja kot samostojna mala priloga; najlaže se skuha skupaj z žitom v ekonom-loncu (45–60 min.)

komba (laminaria japonica) – široko trakasta in mesnata temno-zelena alga, ki raste v globokem morju; kot živilo se najpogosteje uporablja za temeljitejše kuhanje stročnic (namesto sode bikarbone ipd.), kot kuhalna začimba k žitu ali mala samostojna priloga

norja oz. nori (porphyra tenera) – dobi se v tankih listih črne ali temno-škrlatne barve; kot živilo se najpogosteje uporablja za pripravo riževih kolačev (sušija) z zelenjavo, ribami ali kvašenci in kot ovoj za riževe kroglice; s praženjem nad plamenom pozeleni, potem se zlahka zdrobi v male kosmiče in se uporablja kot posipna začimba za juhe in glavne jedi; pražena norja oddaja prijeten vonj po morju

vakama (undaria pinnatifida) – najširše in najpogosteje uporabljana alga v makrobiotični kuhi; ker je dokaj mehka, se dodaja v juhe (skuha se v 5–10 min.), kot kuhalna začimba se dodaja žitu ali se pripravlja kot mala priloga; zoglenela in zmleta se uporablja kot posipna začimba

(zelo znane užitne alge so tudi irski mah, dulsa, mekaba, funorja in algna želatina kanten /agar/)

Kvalitete alg različnih dobaviteljev ne morem ocenjevati, ker nimam doma laboratorija. Kolikor pa mi je znano, se zaenkrat nabavljajo pri preverjenih dobaviteljih.
Ko bodo alge postale zanimivo tržno blago, pa se lahko pričakuje vse, kar poznamo pri sadju, zelenjavi, čevljih, obleki, avtomobilih idr. blagu za množično porabo. Nič ni 100%-no in za vedno.

> Alge mi nekako niso simpatične. No, pa če je treba, bomo jedli tudi to…
Poskusite jih in presenečeni boste … upam staviti, da prijetno … in telo vam bo hvaležno.

> Še nekaj, ali lahko še vedno pijem pivski kvas?
Hm, ta je pa dobra!
Odgovorite si sami, če veste naslednje: Pivski kvas se uporablja kot penilo, rahljalo krušnega testa, da ni čvrsto in zbito. Tako deluje tudi v črevesju – ga napihuje, razpušča… Kakšno črevesje in prebavo si želite? Razpuščeno, napihnjeno in razbolelo ali skrčeno, čvrsto in zdravo?

Sicer naj bi kvas izboljševal prebavo, ker vsebuje kvasine (encime), a to je značilno enostransko, necelovito analitsko naziranje kvasa, zanemarja pa se njegovo energijsko učinkovanje v telesu, zlasti črevesju (glej zgoraj).

Prebavo sicer izboljšujejo vsa zdrava živila, ki ne škodujejo črevesju, zlasti pa kvašenci (fermentirana živila), recimo kislo zelje idr. Izboljšuje jo tudi temeljito žvečenje … slina vsebuje ogromno encimov! Priporočam: Žvečite hrano in pozabite na kvas!

> Tudi nerafinirano bučno olje imam zelo rada. Ali je primerno v tem sklopu?
Ravnajte se po občutku. Morda ga velja za nekaj časa opustiti, ker zelo izčrpava želodec in masti črevesje – torej ovira vsrkavanje hranil …

Po drugi strani je bučno olje zdravilno v nekaterih ozirih. Ko si boste okrepili prebavo in črevesje, poskusite znova z žličko bučnega olja na tešče in poslušajte telo (želodec, črevesje …), kaj porečejo …, ali jim olje prija ali ne.

Sicer se olje priporoča le kuhano in kot sestavina v polivkah …

Dober tek, želim!

Še podatek o trgovinah, kjer se dobijo alge:

v Ljubljani je največ takih trgovin:
– Bios-M, Litijska c. 38, t. (01) 54-26-040
– Jablana, v pokriti tržnici BTC, Šmartinska 152, t. 585-28-13, 031 506-801
– Kalček, Trubarjeva 28, t. (01) 433-01-18
– Zrno, Trubarjeva 8
– Bioland, pri Stari cerkvi v Spodnji Šiški, za slaščičarno Jagoda; t. (01) 43-16-303
– trgovina Bioklas, Štihova 13 (Zupančičeva jama)
– Živa Center, Kurilniška 18, t. 436-46-71 in 031-857-790
– Mercatorjevi hipermarketi, Intersparovi centri, Maximarket v Lj. (in morda tudi Velejeve veletrgovine); police z zdravo hrano in police z živili za kitajsko kuho

v Kranju trgovina Lučka, pri tržnici, Glavni trg 1, t. (04) 20-118-43

v Radovljici trgovina Meta, Kranjska 4a, t. (04) 53-14-020

v Mariboru trgovina Ajda, Glavni trg 23, t. (02) 25-02-024

v Celju trgovina Biotop, Glavni trg 10, t. (03) 544-16-31

v Lendavi trgovina Sanovita, Mlinska 3, t. (02) 578-81-06

v Zagrebu:
– bio&bio, Ilica 72 (levo od Trga bana Jelačića); t. +385 1 48-48-085
– bio&bio, Jurjašićeva 28 (v centru)

v Celovcu trgovina Naturkost, Alter Platz 4 (skrita v dvorišču)

v Gomilci-Gamlitzu v Avstriji (nad Mariborom), (vele)trgovina Naturgarten, t. +43(0)3453-4846-0

v Lipnici-Leibnitzu (nad Šentiljem), trgovina Naturkost Pelzmann, Grazer Gasse 20 (v centru), t. +345282722

v Gorici, trgovina Natura—alimenti biologici, Via Duca d’Aosta 106; t. +390481520855

v Mošu-Mossi (na cesti iz Gorice proti Vidmu), diskont (drži se običajnega diskonta) Via Isonzo 19; t. +390481881031

v Trstu:
– trgovina Oasi naturale, Via Boccacio … (?)
– trgovina Alternativa alimentare, Via Giotto 10, t. +3940635676

Opomba: nisem zaposlen v nobeni od naštetih trgovin niti je tam zaposlen kakšen moj sorodnik; le zbiram in širim podatke o trgovinah, kjer se dobijo bolj zdrava živila; tako se izbolšuje in ceni ponudba, kar pa koristi tudi meni …

Pozdravljeni!

Počutim se izzvano in se mi ne bi zdelo prav, da se ne oglasim in povem svojo izkušnjo. G. Mitja se resnično trudi in nam posreduje vse informacije in lastne ugotovitve v zvezi s fibromialgijo.
Pred časom sem sklenila, da bom o učinku makrobiotike spregovorila šele ko bom lahko resnično poročala o velikem rezultatu. Tudi tako je prav in mogoče je sedaj napočil ta trenutek.

Po zapovedih makrobiotike se hranim že nekako od poletja, bolj pravilno in po skrbno pripravljenem jedilniku pa od septembra meseca. Kar nekaj časa je preteklo, da sem se privadila na vsa “čudne” živila, alge in druge neobičajne sestavine. Vedno znova sem prebirala napisani jedilnik in si mislila, da te kuhe ne bom nikoli osvojila. Priprava mi je vzela tudi veliko časa in za nameček mi je bilo vse kar sem skuhala neokusno. Vendar se nisem dala, saj sem bila trdno odločena, da se pozdravim.

Sedaj že čutim znake izboljšanja. Zelo dobro se mi je uredila prebava-trpela sem za zaprtostjo in iritabilnim črevesjem. Ugotavljam, da so izvenele določene alergije na hrano. Čez dan imam več energije in tudi spanec se ureja. Glavoboli so še prisotni, vendar so šibkejši. Zmorem že tudi večje fizične obremenitve, tako, da sem začela dnevno telovaditi – 3 x 10 minut. Danes sem celo tekla. Prejšnji teden sem zmogla daljše in naporno potovanje. Le- to je bila tudi izkušnja kako nepravilna prehrana slabo vpliva na naše počutje, saj sem morala pojesti kar je bilo pač na jedilniku. Sedaj zopet z veseljem kuham in uživam v obrokih žita in zelenjave. Tudi vzporedno kuhanje za družino mi ne predstavlja ovire.

Dobre tri mesece novega načina prehranjevanja ni dolga doba in ni realno pričakovati, da se bodo vse težave uredile naenkrat. Če samo pomislim kako dolgo sem se narobe hranila, pojedla ogromne količine mlevskih izdelkov, bele moke, sladkarij, razhudnikov, popila veliko prave kave itd. Poleg tega sem ves čas izgorevala v delu, fizičnih naporih in stresu.

Spoštovana ga. Maša na naših sestankih se zadnje čase veliko pogovarjamo o makrobiotiki in zdravem načinu življenja. Skušamo gojiti pozitiven odnos do življenja in pozitivnega razmišljanja. Ne svetujemo, temveč si izmenjujemo izkušnje. Če se nam želite pridružiti in ste iz Ljubljane ste že jutri ob !6-ih vabljeni na skupino, ki poteka v prostorih ljubljanskega potniškega prometa na Celovški 166, v sobi 305. Vabljeni tudi ostali, ki nas spremljate na forumu.

Na društvu smo v primeru velikega interesa za makrobiotiko pripravljeni organizirati tudi kuharski tečaj. Za vse informacije v zvezi z jedilnikom in drugimi navodili za izboljšanje zdravja se lahko obrnete na g. Mitja Fajdiga.

Toliko o moji izkušnji. Upam, da bo komu koristila in ga opogumila.

ŽIVLJENJE NI VELIKA STVAR,
A JE VSE KAR IMAMO.

Lepo vas pozdravlja
Metka

Pozdravljeni vsi!
Zahvaljujem se za odgovore. Nisem iz LJ, pač pa iz NM, tako, da se srečanj žal ne bom udeležila. Sicer pa naj povem, da mi je vsa hrana dobra, lačna vsekakor ne bom, malo sprašujem, da ne bom delala generalnih napak. Vsekakor nameravam prebrati katero od priporočenih knjig, tudi hčerka se mi pridružuje na tej potki in, saj veste, prvi koraki so najbolj negotovi. Ali je ta način prehranjevanja primeren za vsakogar- tudi za “zdrave” ljudi (v mislih imam hčerko) in, kje je vir vitaminov, saj je vse več ali manj kuhano?
Oprostite ker “težim” in hvala, ker mi pogate.
LP, Maša

Spoštovana Maša!

Pripravljam daljši zapis z naslovom “Veležitna (makrobiotična) prehrana, encimi in vitamini ter (ne)kuhana hrana”, zato vam odgovarjam z odlomki iz pripravljenega zapisa, kot sledi.

Marsikdo se sprašuje, ali z veležitnim prehranjevanjem telo dobiva vsa potrebna hranila in dovolj kalorij ali pa je taka prehrana primerna le kratek čas, t.j. dokler se ne ozdravi huda bolezen, ki človeka prisili, da privzame veležitna prehrambna priporočila.

Ključne skupine živil v veležitni prehrani — polnovredno žito v zrnju, sveža zelenjava (listnata, korenasta in okrogla), stročnice, semena, morske alge in sadje — so, kolikor je znano, najbogatejši in za človeka najprimernejši naravni vir vseh potrebnih hranil. Veležitna prehrana vsebuje vsa nujno potrebna hranila:
· sestavljene ogljikove hidrate
· beljakovine
· maščobe
· vitamine, in
· rudnine (minerale)

Za krepitev prebave in izboljševanje črevesne flore se priporočajo tudi kvašena živila, t.j. fermentirana, recimo, s soljo, sojino omako (tamarijem ali šojem), z žitnimi otrobi, misom (sojino kremo), umebošo, umebošnim kisom, riževim kisom, obtežbo in s soljo, samo z obtežbo idr.

Torej se z veležitno prehrano dobivajo vsa potrebna hranila — z vitamini, rudninami in encimi vred — ki jih človek potrebuje za vsakodnevne potrebe in ohranjanje krepkega zdravja. Vsa nujno potrebna hranila se zagotavljajo v količinah, ki so vsaj enake priporočljivim ali jih celo presegajo.

Ali je res, da se v veležitju (makrobiotiki) priporoča vso hrano uživati kuhano?
V resnici se priporoča kuhanje večine živil, ker so kuhana laže prebavljiva; velja za trdo žitno zrnje, stročnice, alge, sadje in nekatere vrste zelenjave. Sicer pa se priporoča tudi občasno uživanje svežega sadja in zelenjave, redno pa uživanje majhnih količin nekuhanih kvašenih živil.

Presnojedcem se zato priporoča, naj si žito, stročnice in alge namakajo dalj časa in jih temeljito žvečijo, zelenjavo pa naj pred zaužitjem temlejito operejo.

Vendar je dobro vedeti, da se nekaterih zajedalcev, ki se nahajajo v zemlji in se zalezejo tudi v zelenjavo, ne more vedno sprati z vodo; včasih ne zadošča niti pranje v slani vodi. Uniči jih le vročina, zato je priporočljivo, da se zelenjava vsaj popari ali na hitro duši.

Glede vitaminov: Japonski strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da se s kratkotrajnim dušenjem zelenjave ne uničijo niti vročinsko občutljivi [termolabilni] vitamini, recimo vitamin C. Kogar torej skrbijo vitamini, naj zelenjavo pari ali do 30 sekund duši na malo vode.

Poleg tega je polnovredno žito neprimerno bogatejše z vitamini in rudninami kot glazirano žito. Vedeti je treba, da se vitamini in rudnine nahajajo predvsem v ovojnini zrnja, medtem ko sredica žitnega zrnja vsebuje predvsem škrob.

Tudi ekološko pridelana zelenjava je vitaminsko izdatnejša od hitro pridelane iz plantažnih nasadov.

Naj povem naravnost: kupujte zelenjavo pri ekoloških pridelovalcih ali, še bolje, čim več je pridelajte sami. Če nimate svojega vrta, ponudite svojo pomoč sosedu ali prijatelju(-ici), ki ima vrt, v zameno za nekaj zelenjave.
Iz lastne izkušnje vem, da poleti in jeseni na vrtovih vedno propade ogromno zelenjave. Dobili boste kakovstno zelenjavo, obenem pa se boste nenaporno razgibavali. Stik z zemljo pa tudi odpravlja napetosti v telesu in duši … delo z zemljo je zdravilno (!).

Ha, kam so me zapeljali ti vitamini.

Posveča se jim prevelika pozornost in pozablja se, da tudi vitamini v hrani ne zaležejo, če jih črevesje slabo vsrkava, ker je oslabelo, razpuščeno. Večjo pozornost bi veljalo posvečati zdravi hrani, ki obenem krepi črevesje in izboljšuje prebavo … potem bo telo samo “poskrbelo” za vitamine.

Upam, da zgornje kaj pomaga!

Seveda pomaga in hvala za odgovor. Veselim se vašega zapisa v celoti in upam, da bo kmalu ugledal luč sveta.
LP, Maša

Pa še nečesa ne razumem. Tukaj berem kako zelo ljudje trpijo, vsakodnevni glavoboli, hude bolečine mišic in sklepov in še in še je trpljenja. Uživajo “zelo resna” zdravila in to leta in leta. Ljudje, ali ste probali s tem načinom prehranjevanja! Ste, pa vam ni pomagalo? Niste in niti ne nameravate poskusiti? Kako je s tem?

Ker je problematika zdrave prehrane pravo bojno polje, kjer se bojujejo različne teorije (in prakse), čakamo na vaše (ugodne) izkušnje.

Pišite!

Veronika

Ne vem, koliko sta znani pričevanji o ozdravitvi kronične utrujenosti in fibromialgije.
Morda ni odveč, da navedem spletne naslove, kjer sta objavljeni.

Kronična utrujenost in fibromialgija — njuni vzroki in kako se ozdravita naravno,
z julijem 2004 na
in tudi na

Prvi spletni naslov, http://www.gape.org… je opremeljen z nekaj fotkami, ki bogatijo zapis, sicer pa obe spletni strani nudita isto besedilo.

V pričevanjih najde pozoren bralec precej dokazov, kako hudo je telo prizadeto, če prebava ni urejena (glavoboli, prehranske in druge alergije, postopno pešanje telesnih in umskih zmožnosti … ter njihovo vračanje in izzvenevanje hudih simptomov), ko se telo spet zmore samo zdraviti, če se mu to omogoči … z zdravilno prehrano in zdravimi življenjskimi navadami.

En teden je že za mano, seveda čisto premalo, da bi govorila o rezultatih. Lahko pa povem, da so žita in zelenjava zelo dobra in ni nobene bojazni, da bi bil lačen. Pa tudi “ajtim”na katerega sem se osebno obrnila, je enkraten, predvsem, nesebičen človek.
LP vsem, Maša

Pozdravljena, Maša!

Radovedna sem, kako vam gre z makrobiotiko?! A so že kaki rezultati?
Lep pozdrav vsem skupaj!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Pozdravljeni!
Zanesljivo lahko rečem, da se počutim bolj svežo, da imam več energije.
Prej sem bila pogosto zaspana, dnevno sem spila 3 kavice. Zdaj recimo spijem samo eno (zjutraj) in, če sem poštena, niti te ne bi rabila. Moč navade! Po drugi strani pa sem precej shirana- kar se telesne mase tiče. Zanesljivo bi dobila glavno vlogo, če bi snemali film, recimo o taboriščnikih 2.svet.vojne. Ne bi imela konkurence! Tukaj pa je po mojem potrebno malo več časa, da bo moj razsipni organizem znal potegnit nekaj iz teh žit. Kajti, pred tem sem pojedla nenormalne količine hrane. Vsega; kruha, testenin, zelenjave,sadja, stročnic,krompirja, mesa ne toliko, predvsem pa sladkarij. Redki moški je lahko konkuriral moji ješčosti. Pa sem bila vseeno suhica. Tole zdaj me je pa čisto oskubilo.
Menim, da je potrebno več časa, da bodo moje informacije “pravilne”. Vsekako pa nemeravam nadaljevati in priporočam, da poizkusite tudi ostali.

Vsem želim lepe praznike, v letu 2005 pa uresničitev vseh dobrih želja.

Maša

Hvala lepa, Maša!!!

Upam, da bo nov način življenja prinesel zaželjene rezultate. Jaz tudi veliko premišljujem o tem, da se bi podala na to pot.

Vsem skupaj želim vesele praznike in srečno novo leto, ter veliko sreče in zdravlja!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Spoštovana Maša!

Hvala za kratko poročilo, ki bo morda koga spodbudil k razmisleku.

Glede vaše oskubljene teže:

– predvidevam, da je vaše telo je uplahnilo v nabreklosti, ker so ledvice začele bolje delovati in so izčrpale v telesu zastajajočo in vse bolj nakopičeno vodo; nisem vas še srečal in ne vem, kako izgledate, a predvidevam, da ste uplahnili tudi v trebušček, ki je pri marsikateremu FM-bolniku nabrekel (razpuščen); vendar to ni pravilo

– zdaj je prišlo do izraza mišičje, ki je bilo prej oblito in zakrito

– telesno težo oboleli človek začne pridobivati nazaj (do najprimernejše), ko si s časom okrepi želodec, celotno prebavo in se telo začne polniti; nakako tako, kot se polnijo baterije (do nedavna ste kljub obilju hrane, živeli “na rezervi” in tako je bilo tudi vaše počutje); takšno okrevanje želodca in krepitev prebave nasploh pa zahteva čas; kar se je načenjalo in slabilo leta, se ne more popraviti v nekaj tednih (ali mesecih)

– zaupajte svojemu telesu in mu dajajte najboljše, kar se priporoča za zdravje, in telo vam bo čez čas začelo vračati z obrestmi – blagodejnimi

– ko svetujem komu, ki je pripravljen vzeti skrb za svoje zdravje in počutje v svoje roke (spremeniti prehrano in nekatere življenjske navade), poudarim:
OHRANJAJTE RAZNOVRSTNOST V ZDRAVI PREHRANI
OPAZUJTE SVOJE TELO
BODITE POZORNI NA POČUTJE
POSLUŠAJTE SVOJ NOTRANJI GLAS
VSE SKUPAJ PRESOJAJTE Z ZDRAVO PAMETJO in
POSTANITE SAM SVOJ ZDRAVNIK (prehrambno-zdravstveni svetovalec)

Pozdravljam vas!

Pozdravljeni !
Mislim, da je tudi pri meni napočil čas, da glasno spregovorim o makrobiotiki, oziroma zdravemu prehranjevanju, o katerem tako zelo pogosto govorimo, ko se začenja tema o bolezni fibromialgije.
Tudi sama se že dobre tri mesece učim prehranjevati, kot narekuje makrobobiotika. Priznati moram, da mi je bilo večkrat težko, saj so odrekanja predvsem pri sladkih rečeh zelo težka.
Ob začetku prehranjevana, sem se počutila mnogo slabše, tako, da sem večkrat hotela prekiniti s tovrstnim prehranjevanjem, a sem vstrajala. Počutje je bilo mnogo boljše, kar naenkrat sem imela več moči. Ob vsem tem pa sem izvajala še vaje za sproščanje(joga) in uspeh res ni izostal.

Kaj pa danes ? Danes se ne počutim dobro, in ravno zato sem se odločila, da napišem svojo izkušnjo.
Bolj, ko so se bližali prazniki, več dela sem si nalagala in ob tem pozabljala, kako zelo mi je koristila telovadba, ki sem jo prej vsakodnevno izvajala. V zadnjem času pa sem to počela le enkrat tedensko ali pa niti to ne. Ob vsem tem pa mi je zmanjkovalo todi časa za kuhanje makrobiotike, tako, da sem počasi prešla na običajno prehranjevanje. Pričele so se tudi zabave, na katerih ni manjkalo hrane, ki sem jo vedno tako oboževala (pršut, razno pecivo,….in še bi lahko naštevala), v prepričanju, da mi ne more nič škodovati, sem se hranila z vsem, kar je bilo lepo za moje oči, ne pa tudi za moj organizem. Saj sem v nekaj dneh zapadla v strašno krizo, krizo kakršno sem poznala pred začetkom makrobiotičnega prehranjevanja.O bolečinah in telesu, brez energije nebi niti govorila oz. opisovala saj to vsi prav dobro poznate. Skratka zapadla sem v stanje nemoči in bolečine, so se stopnjevale tako, da sem zopet obležala brez moči.
Kar nekaj dni, ob mojem ležanju brez volje in energije, sem imela čas, da razmislim o vsemu. Zaključek mojih misli je bil jasen, brez dilem;MAKROBIOTIKA , prepričana sem , da je to tisto, ker mi je dajalo več energije in življenje brez bolečin. Četudi sem večkrat podvomila v to, mi je sedaj jasno, da mi je drugačen način prehranjevanja, dajal moč za boljše življenje.
Globoko v sebi sem se že davno odločila, kaj je prav in kaj ne. Mislim, da mi je ta kriza samo še potrdila moje razmišljanje.Hkrati pa upam, da bo tudi kdo od vas spremenil način prehranjevanja in prišel do istega spoznanja kot sem prišla sama.
Kljub temu da z g. Mitjom nisva nikoli kontaktirala, sem bila povezana z njim preko njegovega pisanja forumu. Lahko smo veseli, da imamo ob naši poti človeka, ki nam želi pomagati.Vsaj meni osebno je velikokrat bilo dobrodošlo njegovo pisanje, četudi se nisem vedno strijala z vsem kar je bilo pisanega. G. Mitja vesela sem, da tako vstrajno pišete, hvala za informacije.

Lep pozdrav, valerija

New Report

Close