Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

PRAVA HRANA

Default avatar

Breda

Moja psička ima alergijo na določeno hrano. Pred pol leta sem šla v novo pasjo trgovino po brikete. Hotela sem kupiti preizkušene, pa so mi zelo priporočali druge dražje, ki so menda hladno stiskani brez dodatkov in res ne povzročajo alergij. Kupila sem 3 kilsko vrečo. Pudlji imajo dolga ušesa in moja uboga Bela si je s praskanjem izpulila skoraj vse dlake na koncu ušesa. Tudi kapljice niso pomagale. Pa so šla lepa ušesa....

Tako je tudi pri ljudeh. Nekje nekaj preberemo, nekdo nam svetuje in mi smo prepričano, da je ta hrana ali prehranski dodatek ali zelišče dobro za nas. Pa ni vedno tako. Velikokrat sem 100 procentno verjela drugim in nisem preverjala. Pa se je izkazalo, da sem po pol leta, ali celo več, uživala stvari, ki so mi celo škodovale. Potem sem testirala svoje telo in prišla do zaključka, da samo svojemu telesu lahko zaupam.

Tako je s hrano, zdravili in prehranskimi dodatki. So, ali pa niso, dobri za nas. Zdravilo za iste težave, dva različna proizvajalca, eno nam ustreza, drugo pa ne... Prav tako je s prehranskimi dodatki. Donna eden je rekla, kar za nas ni dobro, je za nas lahko strup. Tudi zdravilo, ki je za nas dobro, je v preveliki dozi lahko tudi strup. Tudi to je povedala. Zato po bolnicah testirajo koliko tablet je koristno in koliko škodljivo.

Gledala sem veliko videoposnetkov, povsod priporočajo hrano, zelišča, dodatke, vse ekološko.... V teoriji je vse super, v praksi je pa malo težje. Nima vsak vrta in ekološke trgovine s svežo hrano pred nosom in tudi dovolj debele denarnice ne. Tudi "ekološka" hrana v trgovinah pogosto slabe kvalitete. Sem se prepričala sama.

V samopostrežnh trgovinah imajo na policah veliko sveže zelenjave in sadja, ki izgleda popolno. Tudi na tržnicah je podobno. Toda je razlika. Tisto v trgovinah je bolj špricano. Kupim brokoli, ali katero drugo zelenjavo in testiram. Tisto, ki je kupljena na tržnici, lahko samo dobro operem. Tista iz trgovine po enakem pranju še vedno vsebuje določene nezdrave snovi. Zato jo je treba še namakati cca 15 minut v mešanici jabolčnega kisa in vode. Vsekakor je treba zelenjavo najprej dobro oprati in potem namakati, ne samo namakati. Toda zelena na tržnici je iz uvoza in je špricana in jo je treba tudi namakati v jabolčnem kisu.

No, potem so še razhudnikovke, ki jih imamo tako radi.. Tudi te marsikomu škodjejo. Tudi ajdova kaša in moka ni za vsakogar, pa riž, pa cimet, pa cvetača, pa banane in pomaranče, tudi tulsi čaj ne... Tudi zeleni čaj ne vedno, pa zelnica, pa kislo zelje.... Ja, neverjetno.... Za mlečne izdelke in gluten pa tako že vemo....

Naše telo vse ve, samo prisluhniti mu je treba in se naučiti, kako z njim komuicirati.

No, to so moje izkušnje, morda vam bodo v pomoč.

Breda

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo