Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

Trzanje misic

Default avatar

Fant23

Pozdravljeni
Ze od maja so se mi zaceli pojavljati trzljaji po misicah po celem telesu od glave do pet, prav tako se pokanje sklepov in bolecine vcasih po misicah in kosteh. Kar me najbolj moti, je to trzanje misic, saj mi trzajo misice po celem telesu, dnevno do 500x, prav tako imam tudi krce misic in pa tudi premik prstov po rokah in nogah.. Zelo cudno, vsega skupaj me je zelo strah. Od takrat sem bil pri osebnem zdravniku, opravili so mi krvne slike in je bilo vse vredu, nato pri nevrologu, ki me je pogledal in je rekel, da je vse vredu. Junija sem imel tudi eeg, ki naj bi bil v mejah normale, ter septembra sem sel na mr glave in je bil izvid bp ... Stanje se nikakor ne spremeni, vse skupaj me spravlja na tla, ko ne vem, kaj mi je ... Vcasih so se kak dan zmanjsali ti trzljaji, npr. do 20 trzljajev na dan, vecinoma pa jih je vec . Že priblizno 4 dni pa se je zelo poslabsalo, saj mi trzajo vse misice, najbolj po nogah 24ur, nikakor ne nehajo, razen ce se premikam ... ker ce sedim je katastrofa, vse trza .... Jemal sem magnezij in ni bilo nic izboljšanja, ne vem vec, kaj naj naredim. Ko se mi misice poslabsajo, zaradi tega tudi bolijo in me dostikrat pecejo. Vse skupaj ze traja od maja ... Prosim, ce mi lahko poveste, kam se naj grem za kaksno preiskavo, ali kaj bi lahko blo to ... Star sem 23 in sem student. Hvala ..
Default avatar

kknd

bo treba malce manj krompirčka in ostalih sorodnikov pojest pa prenehati kaditi (v kolikor kadite). Glikoalkaloidi so dobro znani inhibitorji acetilholina, kar se kaže s krči in trzanjem mišic. Govorim iz lastnih izkušenj.
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Odgovor prim. Mojce Kos-Golja, dr. med., spec.:

Trzanje mišic (mišični krči)

Pozdravljeni Fant23,

Pri opisu vaših težav manjka nekaj podatkov. Ne navajate, če se trzanje mišic morda pojavlja po večjih telesnih naporih ali tudi po psihičnih stresih. Ne navajate, kako se prehranjujete, ali imate morda prekomerno telesno težo. Po vaših letih sodeč, verjetno nimate sprememb na gibalih in ne jemljete zdravil, kar bi lahko povzročalo mišične krče.
Mišični krči se najpogosteje pojavljajo pri športnikih in rekreativcih, ki med vadbo preveč obremenjujejo svoje mišice. Zato mišične krče običajno povezujemo z utrujenostjo mišic, med ali po telesni aktivnosti, v resnici pa je vzrokov za nastanek krčev več. Pogosto vzrok ni samo v mišicah, temveč tudi v živčnih končičih, ki mišico oživčujejo (ni jasen vzrok).
Mišične krče lahko povzročajo: anatomske nepravilnosti stopal, povečana telesna teža, dolgotrajni stoječi položaj, hormonske motnje (predvsem bolezni ščitnice), dehidracija in neravnovesje elektrolitov (magnezija, kalcija, natrija in klora), do katerega lahko pride med (pretirano) športno in drugo aktivnostjo, premajhno uživanje določenih hranil, napak pri nadzoru mišičnega krčenja zaradi utrujenosti. Nekateri drugi vzroki, kot so obraba kolen, obrabne spremembe hrbtenice, vnetje bedrnega živca, jemanje diuretikov, statinov, prekrvavitvene motnje udov, z ozirom na vašo starost, verjetno ne pridejo v poštev.
Kako si pomagate: ko vas zagrabi krč, prizadeto mesto nežno masirajte v nasprotni smeri krča. Če čutite, da vas bo zagrabil krč npr. v mečih, peto močno pritisnite proti tlom, koleno pa čim bolj naprej – tako boste zares dobro raztegnili mečno mišico. Poleg tega boste mišični krč v mečih pregnali tudi, če boste vstali in težo telesa prenesli na prizadeto nogo in le-to rahlo pokrčili v kolenu. Bolečine lahko poskusite omiliti s hladnimi obkladki. Če krči ne popustijo, poskusite z raztegovanjem vseh mišic. Redno izvajanje razteznih vaj je zelo pomembno, krče namreč lahko uspešno preprečujemo s krepitvijo mišic. Če se vam trzanje mišic pojavlja po športni aktivnosti, presodite, če ne pretiravate in prav tako ne pozabite na raztezne vaje. Včasih pomaga uživanje živil, bogatih s kalijem (banane) in magnezijem (polnozrnata žita, oreščki, stročnice, fige, mandlji, temno zelena zelenjava). Velja poskusiti tudi z zdravilnimi zelišči. Mišične krče odlično sproščajo kopeli z glogom, lipovim cvetjem, sladkim korenom, medeno deteljo. Tudi eterična olja lahko uporabite za lajšanje bolečin ob krčih. Eterična olja lahno vtirajte ali pa jih dodajajte kopelim. Za tovrstne težave uporabite sivkino olje ter olje poprove mete, rmana, baldrijana, koromača, majarona.

Priporočam pa vam, če se težave ne bodo umirile, da se ponovno pogovorite z vašim osebnim zdravnikom. Menim, da bi bilo potrebno ugotoviti vzroke za vaše težave in vam uvesti ustrezno zdravljenje z zdravili, če bo to potrebno. Tudi sami iščite morebitne vzroke za vaše težave, ki so prav gotovo zelo neprijetne in verjamem, da vam povzročajo hudo zaskrbljenost.

Prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., specialistka interne medicine in revmatologije
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

Fant23

Najlepsa hvala za odgovor.. Star sem 23 let, teza je 53 kil, ne kadim, ne pijem in se poskušam res zdravo prehranjevati, jem veliko sadja in zelenjave, sladkarij ne maram ... Je pa res, da se nisem prej veliko fizicno gibal, vendar ze kaksne 4 mesece se ukvarjam z jogo, 4x tedensko se sprehajam po 1 uro ali pa tudi grem tekat, odvisno od tega, kaj zmorem.... Je pa res, da se je vse to zacelo po tistem, ko sem zacel hodit na fitnes ... Zacel sem marca na fitnes in sem veliko utezi dvignil in potem maja po fitnesu kr na en dan mi je zacela ena misica trzati in potem vse po telesu... Poskušam se cimbolj sprostiti, vendar ko imam konstantno to trzanje, je tezko.... Med hojo in tekom ali pa med jogo trzljajev NE CUTIM, cutim jih najbolj, ko se sprostim, na primer, ko lezim .... Po teku so bolj izraziti, ampak samo ko lezim ... Nekako imam obcutek, da imam sibke misice, kajti ko lezim in se naenkrat raztegujem, telo mocnooo takoj ko sprostim misice, mi zacne neka misica potem trzati za kake 3 sekunde ... Ko delam vaje za jogo, ce delam malo tezje vaje, me naslednji dan tista misica zacne boleti na dotik, da se komaj dotikam .... Imam tudi pokanje po sklepih, ki se mi je zacelo istocasno s temi trzljaji in krci, kakor tudi bolecine po kosti in pa skripanje, kakor da bi rable kosti "olje za mazat" ... ne znam drugace opisati, zelo cuden zvok spuscajo ... Trenutno so me zaceli mravljinci po nogah in stopalih, pri obeh nogah na stopalih cutim ze 1 teden 24 ur mravljince, bolj ko jih gibam, slabse je, tako da ne vem. Imam tudi tezave s prebavo, kar pa pravijo, da je vse v redu, le da je to odvecna kislina, in pa tezave z nerednimi srcnimi utripi, kar pa naj bi bilo tudi vse v redu... Vendar mene najbolj moti to trzanje misic in krci ter pokanje sklepov in bolecine misic, Tako zdaj razmisljam, da bi sel na emg zaradi teh mravljincev v stopalih, da vidim, kaj bo ....
Default avatar

kontaktiraj

Pozdravljen, jaz sem imela zelo hude probleme In mi je pomagal bioenergetik, nič ni računal meni osebno je zelo pomagal probaj tudi če ne verjameš v to saj če te tako matra ti drugega ne preostane


LP
Default avatar

Fant23

Ne vem no, ne verjamem glih, glede na to, ker sem mal poguglal, pa vidim, da je cudno ta bioenergija .. drugace pa ... ce ne bo nic pomagalo, bom se to probal ... hvala za predlog

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo