Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

Fibromialgija

Default avatar

Minka 50

Kako poteka zdravljenje te bolezni
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Ker pravi vzroki za nastanek fibromialgije (še) niso znani, ni na voljo vzročnega zdravljenja temveč zgolj simptomatsko.

Zdravljenje obsega farmakološke pristope (to je zdravljenje z zdravili: analgetiki, antidepresivi, pomirjevali ...) in različne postopke nefarmakološkega zdravljenja (npr. različne oblike fizioterapije, protibolečinske postopke, hidroterapijo, telesno aktivnost, poučevanje bolnika, psihološko obravnavo ...).
Zdravljenje FM zahteva širok pristop in po možnosti vključitev različnih strokovnjakov (multidisciplinaren pristop). Takšni celostni terapevtski programi že obstajajo (npr. v URI Soča) in preizkušeno dajejo najboljše rezultate.
Seveda zdravljenje FM na sedanji stopnji ne pomeni ozdravitve temveč zgolj zmanjšanje težav, boljše obvladovanje bolezni ter znosnejše in bolj kakovostno življenje s kronično boleznijo.
Pomembna je tudi bolnikova lastna aktivnost pri obvladovanju bolezni (redno gibanje, prilagojeno bolnikovim zmogljivostim, prehranska disciplina, urejeno spanje, izogibanje obremenjujočim stresom ... ipd.).

Življenje s fibromialgijo ni lahko, saj se mora bolnik trajno spopadati z bolečinami, kronično utrujenostjo in številnimi drugimi težavami. Če je pri tem deležen še nerazumevanja s strani okolice, je premagovanje težav toliko težje.

Lepo pozdravljeni!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***
Default avatar

ajtim

Spoštovana gospa moderatorka!

> Ker pravi vzroki za nastanek fibromialgije (še) niso znani, ni na voljo vzročnega zdravljenja ...

Vse priznanje za vaš trud in željo pomagati ljudem, zato upam, da ne boste zamerili pripombe, da je vzrok fibromialgije pač že znan, le medicina ga še ni usvojila ...

Da bolečine v vezivnih tkivih povzroča kopičenje kislin v njih, je menda že znano, kajne?

Da vsakršno zmanjševanje kislosti telesa lajša FM, menda tudi.

Da se obilje odvečnih kislin tvori v črevesju iz neprebavljene, gnijoče hrane, je tudi že znano.

Da se hrana ne prebavlja, izkorišča in posledično poraja najprej prebavne težave, sčasoma pa vse več drugih in hujših ... zaradi postopno vse večjega manka prebavnih sokov, je tudi že znano.

Potemtakem je samoumeven sklep, da je jemanje manjkajočih prebavnih sokov takojšnje zdravilo za vzrok FM. Dolgoročno zdravilo je krepitev želodca in trebušne slinavke, ki tvorita prebavne sokove ... (Seveda pa je izčrpanost prebavil lahko tudi posledica kakšne prezrte bolezni, recimo zastarane borelioze ali druge prikrite bolezni, ne le starosti.)

Vse dobro!

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo