Med.Over.Net

Kronična bolečina - fibromialgija

Odgovarjajo: Društvo za fibromialgijo

Sindrom kronične utrujenosti (SKU), fibromialgija (FM) in življenje s kronično bolečino.

Društvo za fibromialgijo

Društvo za fibromialgijo

Neznosna pekoča bolečina

Default avatar

pekoča_bolečina

Pozdravljeni,

Prosim za pomoč. Žena trpi za pekočimi, žgočimi bolečinami po hrbtu, sedaj se ji bolečina seli v noge in roke. Žge jo glava. Skratka stanje je neznosno.
Stanje se je začelo pred 5 meseci s počasnimi bolečinami v roki, nato se je bolečina širila na lopatice in hrbet. Prav tako se je začelo pojavljati mravljinčenje. Bila je na operaciji vratne hrbtenice (hernia). Moč v roko se je povrnila, pekoči občutki pa so ostali. Stanje se je postopoma izboljševalo in se dokaj izboljšalo do prihoda na rehabilitacijo v zdravilišče. V zdravilišču ocenjuje, da se je stanje poslabšalo predvsem zaradi električnih stimulatorjev Tens. Mogoče tudi zaradi zelo aktivne vadbe. Zdraviliško zdravljenje so predčasno zaključili.
Zadnji teden so se neznosne pekoče bolečine tako okrepile, da je spanje nemogoče. S strani nevrologa je ugotovljeno, da ni prizadetosti cervikalnih korenin. Ima predpisano terapijo Brufen in Amyzol, vendar ni vidnega učinka.

Prosim za nasvet, kam še se lahko obrneva.
Hvala.
Default avatar

Društvo za fibromialgijo

Bolečine je vedno potrebno najprej diagnostično opredeliti (oceniti naravo, izvor, jakost ...) in presoditi individualne značilnosti bolnika (npr. osebnostne in čustvene lastnosti, življenjske navade, miselne vzorce, pretekle izkušnje, odzivanje v stresnih situacijah ... ipd.). To je t.i. celostni pristop k obravnavi bolečine.

Začasno poslabšanje bolečin po intenzivni zdraviliški terapiji ni redek pojav in ga poznamo tudi drugi bolniki s FM, zlasti če je fizikalna terapija vključevala tudi intenzivno telesno vadbo. Bolečine se za določeno obdobje ojačajo, nato pa postopoma sledi izboljšanje.

Celostna obravnava bolečin na splošno vključuje: medikamentno zdravljenje (t.j. zdravljenje z zdravili), različne oblike fizikalne terapije, edukativne pristope (t. j. poučitev in učenje za življenje s kronično bolečino) ter psihološko obravnavo (npr. vedenjsko kognitivne pristope).

Svetujem strokovno obravnavo v protibolečinski ambulanti:
(npr. tukaj: https://www.cakalnedobe.si/zdravstvene- ... lecin.html ;
tukaj: https://www.cakalnedobe.si/storitve/amb ... lecin.html ;
ali tukaj: http://www.ir-rs.si/sl/Ambulantno-rehab ... ka_sluzba/).

Srečno in vse dobro!
Veronika

*** Zakaj bi si škodovali, če si lahko pomagamo ... ***

Moderatorji

Društvo za fibromialgijo
Društvo za fibromialgijo