Forum.Over.Net

Zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Če ne znate razvozlati zavarovalne police ali se vam zdi, da vaš zavarovalni zastopnik govori v vam neznanem jeziku, če ne veste, kako ravnati v primeru škode ali kaj vse krije vaše zavarovanje, potem ste tu na pravem mestu. O zavarovanjih od a do ž se lahko posvetujete z nami.

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

ZavarovalnicaTriglav

(naložbeno) življenjsko zavarovanje in nezgodno - varnost in varčevanje za pokojnino

Default avatar

lakk76

Spoštovani!

Zavedam se, da zaradi do sedaj slabe skrbi za pokojnino ne bo dovolj zbrano v II. pokojninskem stebru. Tako bi še sam dodal v III. pokojninski steber, a se istočasno še kar spodobno zavaroval predvsem z nezgodnim zavarovanjem. Po prenehanju bolniškega staleža bom postopoma pričel z vse bolj aktivnim življenjem. Najprej služba, kjer opravljam fizično delo, potem delo na kmetiji, v gozdu, kolesarjenje (bolj gorsko po urejenih poteh, občasno cestno) ter pohodništvo, tudi z manj zahtevnim plezanjem. Samo življenjsko zavarovanje mi glede na trenutni življenjski slog še ni pomembno in sem ga pripravljen ob minimalni oz. čim nižji smiselni premiji vzeti le zato, da nanj vežem cenovno bolj ugodno dodatno nezgodno zavarovanje.

Imam nekaj vprašanj.

(1)
Se ob sklenitvi življenjskega zavarovanja z nezgodnim res ne upošteva nevarnostni razred dela, kar je menda obvezno, če sklepaš samostojno nezgodno zavarovanje? Torej me pride kot tako dosti ceneje. Se pa zato morda upošteva pri zvišani premiji življenjskega zavarovanja?

(2)
Nimam nobenih bolezni in sem fizično čisto OK. Trenutno sem odsoten od dela zaradi zdravljenja zloma kosti na nogi. Ko bo mimo, lahko to kakorkoli vpliva na sklepanje nezgodnega zavarovanja, na višino premij, omejitve, itd? Če se mi npr. pripeti nezgoda ravno na nedolgo tega poškodovanem delu, je to sploh predmet zavarovanja?

(3)
Je možno, da bi zaradi nizke premije življenjskega zavarovanja bile nekoliko slabše oz. drugačne vrste kritij in zavarovalne vsote pri nezgodnih zavarovanjih (predvsem invalidnost!) kot je to pri njih samostojnih?

(4)
Je možno skleniti samostojno nezgodno zavarovanje brez da se upošteva nevarnostni razred dela? To je, da sem v 1. razredu in plačujem najnižje premije. Če pa že pride do nezgode, se nekak preračuna zavarovalne vsote na nižje. Tudi če je možno, nisem glih siguren v to, saj bi me lahko drago stalo. Prihranek pri premijah najbrž ne bi bil nič v primerjavi z velikimi razlikami pri zavarovalnih vsotah, kar morda ne bi bilo dovolj za pokrivanje nastalih stroškov.

(5)
Istočasno bi mesečno dajal na stran še za pokojnino oz. varčevanje. Ne vem, kako bi se bilo najbolje odločiti med dobrima varnostjo in varčevanjem, da bi bilo cenovno še sprejemljivo. Vsak mesec bi bil pripravljen dati 50-60 eur, občasno tudi več.
A) RIZIČNO ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE ZA PRIMER SMRTI+ DODATNO NEZGODNO ZAVAROVANJE + PO IZBIRI VARČEVANJE. Če/ko bom imel družino, kak posel, kredite se bom naknadno še bolje življenjsko zavaroval. Prednost vidim v tem, da bi za varčevalni del sam poskrbel z vlaganjem kamorkoli hočem, to je npr. v vzajemne krovne sklade družb, pri katerih nimam sklenjenega življenjsko-nezgodnega zavarovanja.
B) NALOŽBENO ŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE + DODATNO NEZGODNO ZAVAROVANJE. Bi se odločil za minimalno višino zajamčene zavarovalne vsote za primer smrti in pretežni del premije usmeril v varčevanje. Ni omejitve dobe in zneskov varčevanja. Če si zadovoljen, ti lahko tak produkt traja vse življenje. Če bi že nujno potreboval denar, pa mi ne bi iz drugih virov ga uspelo prejeti, bi sredstva imel dostopna vedno za čas trajanja zavarovanja. Če imaš viške, prav pride možnost dodatnih enkratnih vplačil, s čimer bi občasno bolje oplemenitil to naložbo in bolj poskrbel za dodatno pokojnino. Veseli možnost zamenjave naložbenih strategij. Z leti tudi občutno raste zavarovalna vsota zavarovanja.

(5a)
Če nisem sam pretirano nagnjen k tveganju in bolj aktivni udeležbi pri varčevanju, mi je verjetno bolje vzeti naložbeno življenjsko zavarovanje? Ko bi se občasno odločil dodatne viške spet dati v varčevanje, jih lahko usmerim ali v druge naložbe ali v obstoječ naložbeno zavarovalni produkt.
3. možnost, to je življenjsko zavarovanje z varčevanjem trenutno ni za moje potrebe, saj mi za previsoko premijo premalo nudi.

(5b)
Ker mi pač še ni tako zelo pomembno življenjsko zavarovanje, bi najmanjši še možni znesek dal v zavarovalni del premije. Najbrž okoli 5 eur? Lahko ta težnja k minimiziranju kakorkoli vpliva na slabše zavarovalne vsote in karkoli pri nezgodnem zavarovanju?

(6)
Je morda možno dodati nezgodno zavarovanje h kateremu drugemu vašemu varčevalnemu produktu ali k na novo pri zavarovalnici sklenjenemu dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju (prenos iz druge zavarovalnice), brez življenjskega zavarovanja? Če da, ostane to nezgodno takšno kot če bi ga dodajal življenjskemu, torej da ni vpliva na slabše zavarovalne vsote in kritja?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore, za katere verjamem/upam, da mi bodo v veliko pomoč pri nadaljnjem odločanju.

Lep pozdrav.
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

zaradi širokega nabora vprašanj, ki ste nam jih zastavili, vam preko foruma težko zagotovimo izčrpen in dovolj natančen odgovor, zato predlagamo, da nam na elektronski naslov [email protected] pošljete svoje kontaktne podatke, kamor vas lahko naš zastopnik kontaktira.

Hvala in lep pozdrav,