Med.Over.Net

Kardiologija

Visok krvni tlak ob naporu

Default avatar

Mast

Lep pozdrav!

Star sem 40 let, nekadilec, živim zdravo. Že nekaj let opažam, da se vsake par mesecev slabo počutim. Zbadanje pri srcu, bolečine pod prsnico in pod levo podpazduho in bolečine v hrbtnem predelu. Bolečina vglavnem ne nastopa ob naporu. Pozimi veliko delam na snegu na višinah nad 2000m. Opazil sem, da se pri hoji navkreber moje bitje srca zelo hitro poveča. Zdi se mi tudi, da se hitro zadiham. Večkrat sem šel na EKG vendar je bil vedno normalen. Zaradi ponavljajočih težav sem letos opravil tudi UZ srca, ki je bil normalen, vendar je kardiolog rekel, da mi ena zaklopka lepotno spušča vendar, da zaradi tega, takih težav ne bi mogel imeti. Prejšnji teden sem opravil tudi obremenilni test srca, katerega je kardiolog prekinil pri 163W/8,8 MET (85%) in frekvenci srca 149min (92%), ker je krvni tlak dosegel vrednost 223/92mmHg. Med fazo počitka je opazil tudi eno VES-osamljeno. HRR je bil 16/min- prognostično ugodno.Med testom ni bilo znakom ishemije miokarda. Kardiolog opozarja na hipertenzivno reakcijo ob obremenitvi, predlaga redno telesno vadbo in ponovitev testa čez pol leta. Diagnoza Mitralna (valvularna) insuficienca. Redno merjenje krvnega tlaka. Po pogovoru je navedel, da je možno, da se ob hitrem naporu zadiham, zato, ker zgornji tlak nesorazmerno in preveč naraste. Sedaj si vsak dan zjutraj in zvečer merim krvni tlak in so vrednosti od 125-129/75-85. Zjutraj telovadim in potem vozim sobno kolo 30 minut s povprečno hitrostjo 20km/h s porabo 200 cal. Takoj po kolesarjenju si izmerim tlak in so vrednosti okoli 145/85 ob 85 utripih /min. Po vadbi me občasno boli pod levo pazduho. Včasih se mi tudi malo vrti. Med vadbo nisem zadihan. 5 minut po vadbi imam tlak spet normalno 125/80 ob 60ut/min.
Kakšno je vaše mnenje glede diagnoze, vadbe, kaj lahko delam in kaj ne, kakšno zdravljenje priporočate?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem,
SM
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Na osnovi dosedanjih preiskav so zdravniki pri vas ugotovili blago insuficienco na mitralni zaklopki in velik porast tlaka ob obremenitvi, ki sta verjetni vzrok, da se ob telesnih obremenitvah zadihate. Mislim, da bolečine na levi strani prsnega koša niso posledica prizadetosti srca pač pa blagih sprememb v hrbtenici. Vtis imam tudi, da je nekaj težav zaradi duševnih obremenitev.
Verjetno ste opravili že kar dosti meritev tlaka in vam zato ni več treba ponavljati meritev dva krat na dan. Lahko nadaljujete z dosedanjim načinom življenja, vendar tako, da zmanjšate maksimalne obremenitve. Nadaljujte z redno vadbo po riporočilih kardiologa. V teku nekaj mesecev bo možno ugotoviti ali potrebujete zdravila in katera. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

egipcanka

Lepo pozdravljeni!

Pred 25 leti sem bila operirana na odprtem srcu Asd- dve luknji na srcu. Pred 6 leti sem z cr brez tezav rodila, sedaj pa sem v 7 tednu nosečnosti z dvijčki in opažam večkrat hitro bitje srca.. Vsake toliko časa malo močneje udari in če hodim tezko diham in sem utrujena. Ali bi lahko nosečnost z dvojčki kaj uplivala na srce.. Je lahko nevarno? Kaj predlagate?

Hvala
Lp
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da se pri vas ponavljajo prezgodnji utripi, ki jih še niste imeli. Tako stanje lahko nastane pri duševnih in telesnih obremenitvah. Običajno zadostujeta zmanjšana telesna in duševna obremenitev. Verjetno bi ginekolog dovolil tudi blaga pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si