Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Vazodepresorna refleksna sinkopa

Default avatar

tanja50

Pozdravljeni, ali mi lahko prosim razložite diagnozo vazodepresorna rfleksna sinkopa.Izvid nagibne mize je bil pozitiven, vendar mi nihče ni razložil,kaj se dogaja v mojem telesu, zakaj pride do tega in akj lahko naredim proti temu.Vem , da baje zdravil za to ni. je razlika med vazovagalno in vazodepresorno refleksno sinkopo? Hvala za obrazložitev in lep dan vam želim.
Default avatar

Boris Cibic

Pri bolnikih, ki se nagibajo k vrtoglavicam, padcem v nezavest ugotovimo mehanizme nastanka motenj s preiskavo EKG po Holterju (srčna frekvenca, srčne aritmije) in s poskusom na nagibni mizi. V prisotnosti večjih odklonov srčne frekvence (večji padec ali večji porast) skušamo stanje zboljšati z ustreznimi zdravili. S poskusom na nagibni mizi ugotavljamo prisotnost vazodepresornih refleksnih sinkop zaradi čezmernega delovanja živca vagusa. V takih primerih skušamo bolnikom pomagati z zdravili iz skupine "betablokatorjev" in z ustreznimi priporočili (počasno vstajanje iz ležečega ali sedečega položaja, redni polurni sprehodi s hitro hojo več krat na teden, malo bolj slane juhe, izogibanje stresnim situacijam)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tanja50

Hvala za hiter odgovor. Vendar še veno ne vem,kaj se zgodi v mojem telsu, da pride do tega in kaj je razlika med vazodepresorno in vazovagalno refleksno sinkopo. Vem, d aimate ogrono vprašanj poleg svojega rednega dela s pacienti, vendar bi vas res lepo prosila,, če mi lahko moje stanje opišete " po kmečko". Meni so rekli, da zdravil oz. nečesa, s katerim bi to lahko omilila, preprečevala , sploh ni. Hvala in lep teden.
Default avatar

Boris Cibic

Verjamem, da niste po končanih pregledih dobili odgovore, ki bi vas pomirili, sicer se ne bi obrnili po pomoč tudi na naš naslov. Znanost je v zadnjih desetletjih tako napredovala, da smo sedanji zdravniki mnogo na boljšem, ko nas bolniki sprašujejo o vzrokih za svoje težave. V mnogih primerih so vzroki poznani do podrobnosti, v nekaterih pa težko damo bolnikom zadovoljive odgovore. Tako je v primeru sinkop. Pri kardiogenih sinkopah gre za nenadne padce ali velike poraste frekvence srca "iz neznanih razlogov". Pri vazovagalnih sinkopah gre za moteno delovanje vegetativnega živčevja z veliko prevlado delovanja živca, ki se imenuje vagus. Približno tako je pri mnogih boleznih. Tipično pri ljudeh z nizkim ali visokim tlakom ne uspemo ugotoviti narave bolezni. Kaj sproži pri vas sinkope oziroma motnje krvnega tlaka ali srčne frekvence bo lahko tudi v bodoče ostala neznanka.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Bibočka

Danes ( 5.11.) sem na cbs programu ob 18.30 gledala oddajo o tem. Tam so s posebno krvno preiskavo ugotovili , da gre za problem prehrane, preveč ogljikovih hidratov, sladkorja in ostale nezdrave hrane. Telesu je treba dodajati lecitin,Omega 3, B vitamin, E vitamin in C vitamin v obliki dodatkov ( tablet). Jesti je treba bolj slano hrano in popiti veliko vode. Začeti je treba z beljakovinsko hrano in z zelenjavo, izločiti pa moko, riž, krompir in ostale ogljikove hidrate, torej tudi sladkarije. Velja poskusiti, morda pa le pomaga.