Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Nizek krvni pritisk - razlika

Default avatar

Uka

Spoštovani g. doktor!
Stara sem 65 let. Vse življenje sem »nagnjena« k nizkemu pritisku. Ta se giblje v povprečju okrog 105 –110 in spodnji okrog 60–70. V zadnjem času opažam, da pogosto razlika med zgornjim in spodnjim pritiskom ni 40, kot pravijo, da naj bi bila, ampak manj, recimo samo 30. Danes sem izmerila recimo 91– 67, in to ob 15. uri, dve uri po kosilu. Opazila sem, da se v primeru, če je takšna premajhna(?) razlika, slabo počutim. Čutim, kot nekakšno stiskanje ob ušesih in ob straneh v vratu. Sicer sem zdrava in ne jemljem zdravil. Prosim za vaše mnenje.

Uka
Default avatar

Boris Cibic

Pri ljudeh, ki imajo, po svoji konstituciji, nizek krvni tlak, ni redek primer, da je razlika v višini krvnega tlaka med zgornjim in spodnjim tlakom manjša od 40 mm Hg. Bodite brez skrbi. Slabo počutje ob majhni razliki v višini tlaka ni posledica manjše razlike v višini med zgornjim in spodnjim tlakom, pač pa je posledica nizkega zgornjega tlaka.
Napisali ste, da ste vse življenje "nagnjena k nizkemu tlaku", kar opažamo pri nekaj odstotkov ljudi. To stanje ne obravnavamo kot bolezen, vendar ljudem z nizkim tlakom skušamo pomagati proti zapletom nizkega tlaka (slabo počutje, hitra utrudljivost, vrtoglavice, itd.) z različnimi ukrepi (redna aerobna vadba, polurni sprehodi z živahno hojo, bolj slana hrana, poživila (kava, čaj), počasno vstajanje iz ležečega ali sedečega položaja, itd.).
Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Tralala8778

Pozdravljeni, stara sem 30 let in imam normalni BMI. Ze vrsto let imam tezave z migrenami, ki so sedaj bolj podobne "kapi". Mravljincenje, ne cutim udov, ne morem govoriti, izpad vidnega polja. Zadeva izzveni v nekaj minutah ali uri, dveh. Zadnjih nekaj mescev slisim v usesih nekaksno piskanje glede na bitje srca, zato sem si zacela meriti pritisk ki mi vedno pokaze zelo majhno razliko med spodnjim in zgornjim. Obicajno manjso od 20. Danes sem imela 90/113. Ali je lahko moj problem z migrenami povezan z nevroloskimi tezavami ali srcem? Strah me je mozganske kapi. Hvala, lp
Default avatar

Boris Cibic

Pri pisanju vrednosti krvnega tlaka napišemo najprej zgornji (sistolični) tlak, ki je bil normalen (113 mm Hg). Nekoliko visok pa je bil spodnji (diastolični) tlak (90 mmHg). Mislim, da niste bolnica z visokim krvnim tlakom. Priporočam, da si nekaj krat izmerite tlak v pravilnem položaju telesa (sede, z neprekrižanimi nogami, vsaj 15 minut po kavi ali pokajeni cigareti in da opravite 3 meritve v presledkih vsaj dveh minut, z manšeto v višini srca). Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si