Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Zelo visok krvni tlak

Default avatar

Naty985

Pozdravljeni. Mene zanima glede povišanega krvnega tlaka za svakinjo. Stara je 40 let, krvni tlak ima zvišan že vsaj 15 let. Ne kadi, ne pije alkohola, je zelo suhe postave - nič od rizičnih dejavnikov ne velja zanjo. Ima tudi tablete za znižanje krvnega tlaka. Po 3 dneh slabega počutja, glavobolov in nespečnosti je šla k osebnemu zdravniku ki ji je nameril 220/180. Dal ji je tableto za pomiritev in tableto za znižanje tlaka za pod jezik. Ko bi naj ti dve tableti prijeli so ji zmerili 210/160 in jo poslali domov počivat. Kontrolo ima če se bo spet slabše počutila. Drugega nič. Ali bi ji mogli narediti preiskave? Kakšne? Neke preiskave je imela pred 10 leti, ampak takrat niso nič našli. Bi jo mogli hospitalizirati?
Default avatar

Boris Cibic

Glede na vsebino vašega dopisa mislim, da vaša svakinja boleha za visokim krvnim tlakom že več let in, da ni redno zdravljena. Priporočam, da si nabavi merilec krvnega tlaka, da se nauči meriti krvni tlak in, da začne redno zdravljenje pod vodstvom izbranega zdravnika.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Naty985

Je redno zdravljena, že 15 let redno jemlje zdravila Lorista. Tudi doma si redno meri krvni tlak. Ampak kljub temu, da redno jemlje zdravila ima tako visok krvni tlak. Ali priporočate kakšne preiskave? Zamenjavo zdravil?
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da se bolnica zdravi že več let zaradi visokega krvnega tlaka. V zadnjedm času jemje zdravilo Lorista. To zdravilo je v tabletah po 12,5 - 25 - 50 in 100 mg. Izgleda, da je bolezen nekoliko napredovala in, da je potrebno povečati dnevne odmerke. Če bolnica dobiva najšibkejše odmerke, naj poveča odmerke Lorista. Lahko bodo najbolj učinkovite tabletke Lorista v katerih je tudi zdravilo hidroklorotiazid (Lorista H 50 mg/12,5mg). Ni pa zadržka, da bolnica preide na drugo zdravilo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Mina38

Pozdravljeni. Babica,89 let, že nekaj časa jemlje zdravila za znižanje tlaka v krvi. Zjutraj in zvečer zaužije 6 različnih tablet . Pred 14 dnevi je imela tlak precej visok in ji je zdravnik dodatno predpisal 7 zdravilo in sicer Kamiren, ob tem pa je Valsacor zvišal iz 80 na 160mg. Babica je začela zatekati v obraz, noge,...;noge so tudi otrdele.

Seznam zdravil, ki jih babica uživa:
zjutraj pred jedjo : LASIX -furosemid 40mg -odvajanje vode in ACIPAN -pantoprazol 20mg -lajšanje zgage
zjutraj po jedi : RAWEL -indapamide 1,5mg -krvni tlak, KAMIREN -doksazosin 4mg -krvni tlak
zvečer : VALSACOR -valsartan prej 80mg, sedaj 160mg -krvni tlak, KAMIREN -doksazosin 4mg -krvni tlak, 0,5 tab. ASENTRA -sertralin 50mg -depresija, aksioznost, MAREVAN 3mg -redčenje krvi

Ali bi se težave lahko pojavile zaradi dodatnega zdravila oz. kombinacije med zdravili?
Hvala lepa za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Glede na vsebino vašega dopisa, naj bi se babičino zdravstveno stanje poslabšalo (zatekanje obraza in nog ter otrdele noge) ob zvišanju odmerka Valsacorja. Na to vprašanje bi težko odgovoril. Tudi bi težko znal odgovoriti na vprašanje kateri drugi vzrok je povzročil opazovano spremembo. Mislim, da je sedanji odmerek diuretika postal nezadosten. Verjetno se bo stanje zboljšalo z zvišanjem Lasixa na 2 tableti na dan in z opščanjem tablete Rawel.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

maykel

Zanima me koliko je normalen krvni tlak za moškega pri 63 letih
Default avatar

Boris Cibic

Pri odraslih ljudeh, neodvisno od njihove starosti, je krvni tlak v normalnih mejah, če je pod 140/90 mm Hg in je nd 100/70 mm Hg.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Tadyka

Pozdravljeni,

moja babica, stara 70 let, jemlje tablete za visok krvni tlak vsak dan. Odkar je deda umrl, to je 3 leta, se ji je zdravje poslabšalo, prej nikoli ni potrebovala zdravnika, pred pol leta pa je morala v bolnišnico zaradi hude pljučnice. Takrat so ji odkrili tudi žolčne kamne. Redno je vse predpisane tablete in ima kljub temu včasih krvni tlak močno visok tudi do 210, časih pa zelo nizkega, niti 90 ne. Pije pa alkohol, čeprav so ji to prepovedali, prav tako pa vedno nekaj dela, saj je težko na miru. Sedaj me zelo skrbi za njo, saj se bojim, da se bo ji zdravje še bolj poslabšalo in lahko zaradi tega tudi umre.
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan. Ponovim: Normalen krvni tlak je 140/90 mm Hg. Čim višji je toliko slabše se bolnik počuti. Pra tako se slabo počuti kadar je tlak nizek. Pri zdravljenju bolnikov z nihanji krvnega tlaka včasih se moramo kar potruditi, da preprečimo prehude poraste ali prehude padce z zmanjšanjem odnosno s povečanjem odmerkov. Priporočam čim večjo omejitev uživanja alkohola, saj veste, da alkohol dviga tlak.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Dulence

Stara sem 60 let. Do sedaj sem imela vedno normalen krvni tlak, v povprečju 70/120.Drugače sem zdrava, pred 5 leti so mi pri cikloergometriji najdli rahlo ishemijo, Zza preventivo sem prejemala concordr in aspirin.
Ugotovljene so bile manjše težave s ščitnico najprej je delala prehitro po tem prepočasi, po jemanaju tablet 3 mesecev so težave s ščitnico izginile, sedaj so hormoni v mejah normale. Narejena mi je bila tudi koronografija v Izoli, kjer niso najdli nobenih zamašitev. Po tem sem prenehala jemati tablete concord in aspirin, ne jemljem jih že cca 3 leta, tudi izvid cikloergomietrije je sedaj vredu.
Se mi je pa včeraj pojavilo po fizičnem delu kot rahla izguba ravnotežja samo za hip, boleti me je začela glava in začutila sem, da se nekaj z mano dogaja. Izmerila sem pritisk ki je naraščal 97/184. po posvetovanju z zdravnikom so me odpeljali v ZD kjer je zdravnik izmeril pritisk 100/170, tudi utrip je bil povečan na 90,.
Poslali so me na IPP ,kjer sem dobila 1/2 tabletke KAPTOPRIL 12,5 mg ter Leksavrin. Po tej terapiji se je stanje izbolšalo, krvni izvidi in EKG so bili vredu, zato sem odpuščena domov z receptom za tablete Prenesso 2 mg 1 krat dnevno zjutraj 1/2 tabletke.Tablete še nisem začela uživati in sicer iz razloga ker je moje počutje sedaj vredu ravno tako tudi krvni pritisk 3 krat dnevne meritve zgoronji izpod 130 spodnji 78.
Ne vem ali naj začnem kljub normalnemu krvnemu pritisku jemati te tablete, po pravici povedano me je strah možganske kapi, saj je to imel oče, po drugi strani pa se ne bi rada navajala na tablete, če to ni potrebno.


Zanima me tudi ali so potrebne še kakšne druge preiskave in katere, da se ugotovi zakaj nenaden visok krvni pritisk.
Hvala za odgovor
Default avatar

Boris Cibic

Nisem gotov, da bolehate za blago obliko hipertenzije (viokega krvnega tlaka). V takih primerih opravimo več preiskav. Morda je šlo le za enkratni dvig krvnega tlaka ob duševni vznemirjenosti. Priporočam zdrav način življenja (zdrava uravnotežena prehrana, z omejitvijo soli, vsakdanje gibanje (polurni sprehodi), izogibanje stresnim situacijam). Priporočam občasne meritve tlaka v različnih urah in pogojih in, da vsako meritev zabeležite in, da z izvidi obiščete izbranega zdravnika.. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Damijan31

En lep pozdrav.

Prosil bi vas za mnenje...

Star sem 31let s prekomerno telesno tezo in imam tezave z krvnim tlakom oziroma nihanjem le tega. Pri jutranji meritvi imam povpreje merjenj 125/82 zvecer pred vecerjo pa vedno okrok 145/90. Cez dan po gibanju ali sluzbi oziroma ze hoji po stanovanju pa imam vedno okrok 165/90 vcasih tudi vec ampak tlak po 5 minutah pocitka pade na okrok 145/85. Moja osebna zdravnica mi je priporocala da bi zacel jemati tablete za tlak. Bil pa sem na obremenilnih testih pri kardiologu in mi je kardiolog priporocal da naj se z zdravili malo pocakam in spremenim zivljenski slog. Po tem sem tudi izgubil 11kg ampak se je krvni tlak malo znizal ampak minimalne razlike. Se vedno imam 130kg vosok sem pa 186cm. Skrbi me namrec to da da sem cel dan v gibanju in posledicno imam potem tlak vec kot 160/90.
Kaj vi priporocate jemanje zdravil ali ne?l povisan sem imel tudi holesterol 7.6 katerega imam sedaj po dieti se 5.9

Hvala za pomoc in lep dan
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da tehtate 130 kg in, da ste visoki 186 cm. Zelo bi vam priporočil, da še nadaljujete s hujšanjem, saj boste s tem znižali krvni tlak in vam ne bo treba jemati zdravil. Ne zanemarite ugotovitve, da so vrednosti krvnega tlaka nekoliko višje od resničnih, ko merimo tlak z rabo normalnih manšet pri debelih okončinah. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

gorca gor

Pozdravljeni
Imam povišan krvni tlak. Star sem 56 let. Pijem ne, kadim in malo sem pretežek. Kljub jemanju zdravil imam pritisk 190/108. Občasno izmerim tudi 240/140, kar rešujem tako, da se uležem, da mine. Redno vsak večer vzamem Kamiren 4mg in Valsacor 160mg, zjutraj pa Kamiren 4mg in Valsaden 160mg. Občasno čutim tiščanje v prsih. Zelo pogosto me boli glava, včasih ko imam pritisk, včasih pa ne morem ugotoviti vzroka. Bolečina je v obeh primerih podobna. V nogah, konkretno spodnji del, v mečih čutim vročino, ki je v desni nogi močneje izražena. Včasih tudi utripa oziroma cuka v obeh nogah. Zaradi bolečine ponoči ne spim, pa tudi hodim ne veliko, ker me po določenem času začne boleti koleno. Meča imam gladka in mehka in ne zatipam nobenih zatrdlin ali izboklin. tudi otekam ne. Utrip imam enakomeren.
Kakšne preiskave mi priporočate oziroma h kateremu specialistu bi moral?
Za odgovor se vam prav lepo zahvaljujem.
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu je premalo podatkov za koristen nasvet. Vsekakor smem reči, da je zdravljenje visokega tlaka pomanjkljivo. Mislim, da bi moral jemati višje odmerke zdravil, morda tako, da bi jemal zdravila tri krat na dan. Zelo priporočam, da opustite kajenje in, če ste debeli, da shujšate. Morda so glavoboli prisotni predvsem pri visokih vrednostih tlaka. Vtis imam, da bi vam koristil pregled na Kliniki za hipertenzijo v bolnišnici dr. P. Držaja v Ljubljani.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si