Forum: Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

Povišan holesterol - znanstvena prevara?

Odgovori Nova tema
Default avatar Tuerk 2 Okt 2012 02:55

Pozdravljeni!

Pred dvema letoma sem doživel srčni infarkt. Vstavili so mi stent in do danes nisem imel več nobenih zapletov. Redno jemljem predpisana zdravila, se zdravo prehranjujem in se dnevno rekreiram.
Pred zapletom sem imel povišan skupni holesterol 6,1 in trigliceride 5,5.
S predpisanimi zdravili in pravilno prehrano imam sedaj že dve leti skupni holesterol 3,1 (LDL 1,5, HDL 1 in trig. 1,2).
Sprašujem vas ali je tako nizek skupni holesterol res koristen oz. ali je pravilna trditev, da nižji kot je LDL, bolje je. Ali drži, da statini (Atoris) znižujejo tudi HDL. Meni osebno je po začetku jemanja statinov padel HDL iz 1,2 na 1, kljub zelo pravilni prehrani.
Omenjena vprašanja sem vam postavil zato, ker sem na spletu zasledil objavljenih že kar nekaj člankov iz različnih virov z temo, da holesterol ni tako škodljiv, kot to prikazuje uradna medicina, da za tem stoji farmacevtska industrija, da statini znižujejo HDL....
Ali je v teh trditvah tudi kaj resnice?

In še eno vprašanje prosim: ali drži citirano opozorilo?
Zdravila za redčenje krvi – obstajajo poročila, da koencim Q10 lahko zmanjša učinkovitost zdravil kot so warfarin (Coumadin) ali clopidigrel (Plavix) na redčenje krvi. Če jemljete zdravila za redčenje krvi, se posvetujte s svojim zdravnikom pred začetkom uživanja dodatka s koencimom Q10.

Zahvaljujem se vam za odgovore!

Lep dan vam želim!

M.Tuerk

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 5 Okt 2012 11:45

Vaš dopis je bil zame izziv. Zaradi sprejete ponudbe, da sodelujem v tem forumu si zelo prizadevam, da pomagam vsem pri reševanju njihovih problemov v zvezi z diagnostiko in terapijo pri boleznih srca in ožilja.
Če lahko rečemo, da je diagnostika teh bolezni že na trdnih temeljih, ne moremo trditi enakega v zvezi z zdravljenjem. Če pomislimo na možnost, da skuša farmacevtska industrija "prodati" neko zdravilo za katerega ni trdnih dokazov, da koristi, ji to uspe samo kratek čas, na srečo v večini primerov tako zgodaj, da ne pride do hudih posledic. Toliko bi lahko rekel v zvezi s terapijo s statini. Nekaj podobnega bi lahko rekel v zvezi z antikoagulantnim zdravljenjem z varfarinom. Ker je pravilno zdravljenje s tem zdravilom nekoliko zahtevno si prizadevam, da si sproti bogatim zadevno literaturo. Ugotavjam, da literatura navaja desetine in desetine snovi (zdravila in hrane), kii imajo nekaj vpliva na delovanje varfarina, tako da povečajo ali zmanjšajo njegovo delovanje. Na osnovi te ugotovitve je splošno sprejeto stališče, da bolnik lahko uživa "pisano "prehrano vendar brez večjih ekstremnih sprememb v količini in pestrosti. Zanima vas relacija encin Q10 - varfarin. Žal, nisem nikjer dobil podatka ali ima to zdravilo pomemben vpliv na delovanje varfarina, če ga bolnik uživa v priporočenih odmerkih. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tuerk 8 Okt 2012 16:57

Spoštovani!

Zahvaljujem se vam za odgovor!

Lep dan!

M.¨Tuerk

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 10 Okt 2012 12:40

Odgovor ni potreben.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Alfa 31 Okt 2012 19:11

pozdravljeni
zanima me uporaba atorisa za zniževanje holesterola imam ga mamreč 5.22 v kombinaciji povišanega sladkorja v krvi,kateri se giblje med 7 in 12 enot,sprašujem pa zaradi veliko stranskih učinkov.
hvala za odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 16 Nov 2012 09:56

Ni zdravila brez stranskih učinkov, vendar se jih ne bojimo. Ko preizkušajo zdravila, izločijo tista pri katerih so stranski učinki prepogosti ali prehudi. V promet pridejo samo zdravila pri katerih je več koristi kot škode. V primeru statinov, ki jih dajemo za znižanje holesterola v krvi, so stranski učinki, ki so lahko vzrok, da jih opustimo, zelo redki. Da se jim izognemo zdravniki imajo naročeno, da bolnik, ki sumi na stranski učinek zdravila, pride do svojega zdravnika in se z njim pogovori.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh