Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

NENADNA BOLEČINA V PREDELU SRCA

Default avatar
POZDRAVLJENI!

Brat, star 21 let, od malega boleha za senenim nahodom. Včasih je jemal zdravila, ki so zadevo omilila, sedaj jih noče več jemati in prenaša stalno kihanje in izcedek iz nosu.Trenutno preizkuša neke homeopatske. Pred 3 tedni ga je sprva ob kašlanju in kihanju, nato pa ves čas, začelo boleti nekje pod rebri, za srcem, spredaj-zadaj (skozi) skratka povsod tam. K zdravnici je odšel, ko se je komaj še premikal. Je športnik in je bil prepričan da si je kaj nategnil. Zdravnica mu je ob pregledu ugotovila povišan krvni tlak (ki ga prej verjetno ni imel - verjetno zato ker si ga je redko meril, ampak takrat ko si ga je, je bil b.p.) Zgornji ves čas med 140 in 150, spodnji ni tako kritičen in je med 80 in 90. Dala mu je slikati pljuča, ni bilo nič videti. (vnetje pljučne mebrane? ni znal razložiti, to sem sama zbrskala na inernetu). Napisala mu je naklofen (2x dnevno). Bolečine so se sicer omilile, vendar ga pri kihanju in kašljanju še vedno zaboli "pri srcu". Kardio pregled ima šele konec avgusta, nas pa skrbi če je zadeva res samo nedolžna.

Za odgovor se vam iz srca zahvaljujem in lp
Default avatar
Izgleda, da je vaš brat alergik, preobčutljiv na razne alergene. Bolečina opisana v vašem dopisu zanesljivo ni srčnega izvora. Druge možnosti: bolečina zaradi prizadetosti prepone pri pogostem kašljanju, bolečina zaradi blagega vnetja rebrne mrene, bolečina zaradi manjših sprememb v hrbtenici. Verjetno je podobno mislila tudi izbrana zdravnica, ko je bolniku predpisala zdravilo, ki ga predpisujemo proti bolečinam in proti povišani telesni temperaturi. Pričakujem, da se bo bolniku ob predpisani terapiji stanje kmalu popravilo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
hvala za hiter odgovor!

Ali je potemtakem za zdravega (razen alergij) 21-letnika krvni tlak nad 140 normalen? ali je lahko potem tu kaj narobe? Zaradi česa pride pri tej starosti do povišanega tlaka (zdrava prehrana, dovolj gibanja itd.)?

HVALA in lp u
Default avatar
Mnogi ljudje so pri prvi meritvi krvnega tlaka podzavestno vznemirjeni. V takih primerih so vrednosti zanesljivo nekoliko višje od vrednosti, ki se pokažejo pri drugi oziroma tretji meritvi, ki ju izvedemo v presledkih nekaj minut. Kadar so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih zahtevamo pri merjenju tlaka (mirno okolje, pravilno postavljena manšeta v višini srca, itd.) je krvni tlak pri odraslih (neodvisno od starosti in spola) nižji od 140/90 mm Hg. Ali je pri vašem bratu krvni tlak višji od 140/90 mm Hg pri drugi, tretji meritvi? V takem primeru priporočam zdrav način življenja skozi 2 - 3 mesece in pri tem ponovne kontrole krvnega tlaka. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Razumem to v zvezi z vznemirjenostjo pri zdravniku. Doma imamo aparat za merjenje, ki pa meri tlak na zapestju?! Od dne, ko je bil pri zdravnici si meri tlak v domačem okolju, večkrat dnevno, pa vendar ga NIKOLI nima pod 140 (zgornjega). Včasih ga ima celo čez 160. Spomnim se da sva si ga včasih doma izmerila kar tako, in ni imel nikoli tako visokega. Aparat sicer mislim da ni pokvarjen, ker kaže meni idealnega, ali prenizkega (takega imam), mami previsokega (tudi takega ima, leta, debelost itd.). Brat je atletsko grajen (suh), prehranjuje se zdravo (kakšna pregreha sem in tja, kot vsi), dolga leta je treniral odbojko, zdaj dve leti je ne več. Ali je možno da ima povišan tlak ker ne trenira več sistematično vsakodnevno (da je mogoče nagnjen k visokemu, pa ga prej zaradi treningov "ni mogel imeti", ga je zniževal)? Sicer ima izpitno obdobje na faksu, ampak je karakterno zato skoraj nedovzeten. Tudi kadar ni bil nič pod pritiskom izpitov in ocen (v zadnjih tednih) je bil tlak vseeno povečan. Podzavestno vznemirjen zaradi izpitov, to pa ne veva :)

p.s.: 1. sem vam pozabila omeniti, da je na 1. pregledu zdravnica pri poslušanju srca zaznala neke "premore", ki pa jih potem pri drugi kontroli ni zaznala.


Lepe pozdrave in že vnaprej hvala za te "pogovore"

urša
Default avatar
V današnjem dopisu ni podatkov o izmerjenih vrednostih krvnega tlaka pri drugi in tretji meritvi opravljeni vsakič po presledku nekaj minut. Mislim, da , bi v tem primeru, pri diagnostiki hipertenzije, prišli korak naprej, če si bi "opazovanec" kontroliral tlak samo zjutraj v dneh ko se mu nikamor ne mudi ali če opravi 24-urno meritev krvnega tlaka (Holter).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
najlepša vam hvala, bomo sedaj tako merili!


lp urša
Default avatar
Odgovor ni potreben.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar