Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

kako dolgo še

Default avatar

Ena s t.

Pozdravljeni,

Decembra 2010 sem dobila globoko vensko trombozo do dimelj. Naj vam povem, da je tromboza nastala praktično na vrat na nos. Enega dne ko sem se zbudila me je noga bolela in postala vijolična. Potem več nisem mogla stopit na njo. Zdravila sem se nekaj dni v bolnišnici pod strogim mirovanjem. Vzrok so mi dali KT, kar je meni bolj kot ne čudno. Saj mi je ginekolog rekel, če bi bilo od KT bi dobila trombozo že prej. Jaz pa sem jedla KT že 4 -5 let. No kasneje še mi je ugotovil 6 cm cisto na jajčnikih (levem) in leva noga tromboza. Hodila sem na terapije in jemala marevan po shemi. Ko je minilo 6 mesecev so prekinili terapijo češ, da sem svoje dala skozi.

No naj preidem k drugim problemom. Po ležanju cca 8 mesecev sem se začela gibat s povito nogo. Kar pa še zdaj opažam, da mi noga še vedno zateka. Najbolj težko nogo čutim zvečer in prste na nogah. Ko sedim bolj dolgo mi kar zateče. Sicer ne več tako veliko kot mi je včasih ampak po sedenju se opazi.Če se gibam ni tako hudo, Ali mi kje prekrvavitev ne dela vredu? Mogoče v dimljah?

Zanima me, kako dolgo še bo to tako? Ali je to doživljenjsko? Sicer nimam drugih problemov ampak samo to z nogo me spet skrbi, ker ne vem kaj naj pričakujem. Vsi me sprašujejo od domačih, znancev kako je kaj s tvojo nogo jaz pa nazaj saj gre, bo vredu. Čeprav mi še malo zateka pa tega ne vedo. Zvečer imam vedno dvignjene noge. Stara sem 25 let in še nimam službe ter otrok.
Hvala za odgovor.

LP
Sorodne vsebine:
Default avatar

Boris Cibic

Rad bi vam pomagal iz psihične stiske. Ker sami ugotavljate, da noga vedno manj zateka, vztrajajte pri vseh ukrepih, ki so lahko koristni: zjutraj, predno vstanete, povijanje noge z elastičnim povojem ali obuvanje noge z ustrezno elastično nogavico, plavanje, sedenje z dvignjeno nogo. Ali ste se že pogovorili s flebologom? dermatologom?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ena s t.

Pozdravljeni

Nisem se z nikomer pogovarjala. Nikoli nisem bila pri flebologu ali dermatologom. Ali bi bilo smiselno iti tja? Naj vam še omenim, da zadnje čase opažam videno žilo pri popku in spodnji del včasih nekakšne krčne žile tudi okoli mehurja in jajčnikov. Imam namen iti tudi k ginekologu, ker me zelo moti. Brala sem nekaj o tem ampak to bi ženske naj imele ko so noseče. Meni se pa kar žile vidijo pa nisem noseča.
Default avatar

Boris Cibic

Priporočam posvet pri ginekologu ali gastroenterologu. Morda gre za moten krvotok v navedenem področju.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ena s t.

Pozdravljeni


Imam še nekaj vprašanj. Pri ginekologu sem naročena komaj čez 2 meseca (kar je dolga doba) pa me zanima predvsem naslednje.

Ali je možno, da mi kri potuje samo do dimelj in stem nabrekle žile okoli jajčnikov in popka? Namreč ko sedim ali se gibam (tek, aerobika) se moje žile tako nabreknejo, kot da bi imela menstrualne krče. Res me skrbi.
Kaj naj naredim za boljši pretok krvi? Umivam se z mrzlo/toplo vodo (izmenično), se dosti gibam ampak tiste žile mi ne gredo iz glave. Glede na to, da sem imela GVT noge...imam samo tam probleme z nabreklimi žilami.


Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Nabrekanje žil v okolici popka in na spodnjem delu trebuha je sprememba, ki kaže na moten krvotok v prizadetem področju. Potrebna je ustrezna preiskava. Mislim, da je potreben pregled v ambulanti za patološko nosečnost na Ginekološki kliniki v Ljubljani
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

firbčna

Pozdravljeni,

tudi sama imam precej podobno zgodbo kot Ena s t. Vse skupaj se je začelo (leta 2012) z bolečino v križu, ki se je širila proti nogi. Osebni zdravnik mi je takrat predpisal počitek in mirovanje za 2 tedna. V tem času se je bolečina razširila po celi levi nogi in postala neznosna. Dežurni zdravnik me je nemudoma napotil na urgenco, kjer so odkrili globoko vensko trombozo ileofemoralno levo, vene popliteae in vene safene parvae levo. Od tam so me takoj premaknili na hematoonkološki oddelek na pediatrični kliniki v Ljubljani, kjer sem ostala še 3-4 tedne.

Sprva so kot vzrok za GVT opredelili KT, ki sem jih jemala že skoraj 3 mesece, in začela sem s antikoagulantno terapijo, ki je trajala več kot leto in pol. Tekom terapije se mi je GVT ponovila, tokrat tudi višje v spodnjem levem predelu trebuha (z jemanjem KT sem prenehala). Po mnogih ultrazvočnih preiskavah in po MR so ugotovili, da imam prirojeno zoožitev vene iliake communis in eksterne in mi svetovali še nadaljnje nošenje kompresijske nogavice.

Kompresijsko nogavico do dimelj (kompresija II) sem nosila skoraj 3 leta, nato pa sem z nošenjem prenehala, saj ob tem nisem očutila bistvene razlike (razen da sem se rešila nadležne nenehne srbečice). Noga mi je in mi še vedno zateka do 5 cm v primerjavi z drugo nogo (ob fizični aktivnosti tudi več), me velikokrat boli (še posebej ob športni aktivnosti (tudi minimalni) ali ob slabšem spancu), vene na nogi in spodnji strani trebuha so močno vidne in nekatere ukrivljene, celotna noga pa polna popokanih žilic in kapilar.

Zanima me, kaj je sploh še mogoče storiti, da se stanje vsaj delno izboljša? Pred tem sem bila namreč precej športno aktivna, sedaj pa mi že kaj več kot hoja povzroča težave, da o izgledu noge niti ne govorim.

Hvala za odgovor in se opravičujem za dolg zapis.