Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

MCV in MCH

Default avatar

elarab

Pozdravjeni,
prosim za obrazložitev zakaj pride do povišanja vrednosti MCH (imam ga 32,7) in MCV (97), kaj bi bilo lahko z mano narobe. Stara sem 3o let, drugače zdrava, jemljem Aglurab zaradi PCO jajčnikov, nimam povišane teže, sem še presuha.
ostali parametri:
K-LKC 7,8
K-ERCI 4,21
K-HB 138
K-HT 0,408
MCHC 338
RDW 11,5
PLT 262
MPV 8,9

Hvala!
Default avatar

Boris Cibic

MCH = mean corpuscolar hemoglobin = povprečna količina hemoglobina v posameznem eritrocitu = stanje kaže na razmeroma veliko količino hemoglobina v posameznem eritrocitu, kar je potrjeno v izvidu MCV, ki pove, da so eritrociti veliki.
Povečan volumen eritrocitov (MCV 97) kaže na živahno tvorbo novih eritrocitov, na možnost stanja po vnetju jeter, na možnost pretiranega uživanja akoholnih pijač, itd. Verjetno je pri vas prisotna prva navedba.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Monika Kavčič

Spoštovani,

mene zanima nekaj podobnega. Zanima me kako vidite krvni izvid s povečanim MCV in MCH ter zmanjšanimi rdečimi telesci RBC? Ali je to v kakšni meri nevarno za srce in ožilje ali povezano z jetri?
Ker sem sicer zdrava, moj zdravnik ne vidi v tem nič posebnega, vendar so si izvidi že 7 let podobni. Trenutno so vrednosti RBC najnizje, vrednost MCH in MCV pa najvišje od kar spremljam.

WBC (bela): 5.5 (4-10)
PLT (trombociti): 244 (140-340)

RBC (rdeča): 3.47 (4.2-6.3) Pri večletnem spremljanju so vrednosti običajno med 3.85 in 4.2
HCT (hematokrit): 0.39 (0.37-0.54)
MCV: 113 (81-94)
HGB (hemoglobin): 129 (120-180)
MCH 37 (26-32)
MCHC 330 (310-350)
RDW (procent mladih): 11.9 (11.5-16)

SR: 7
CRP:0
GFR/MDRD: 100

Zelo bom vesela vašega mnenja. Hvala.
Default avatar

Boris Cibic

MCV je kratica s katero navajamo velikost eritrocitov (rdečih krvničk). Ker so krvničke velike je pričakovati, da je v njih tudi večja količina hemoglobina, kar navajamo s kratico MCH. Nizka številka rdečih krvničk in visoka vrednost MCV dopuščata misliti na akutno makrocitno anemijo. Pogovorite se z izbranim zdravnikom glede terapije (Vitamin B12?). Posvet pri hematologu?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Monika Kavčič

Najlepša hvala za prijazen in hiter odgovor. Bom preverila in se pogovorila.

Monika Kavčič
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sandricaaa

Dober dan! a mi lahko prosim povete,če je z izvidom vse vredu? HVALA!
RBC-erci 4.11
HGB 124
HCT-ht 0.370
MCV 90
MCH 30.1
MCHC 335
RDW 12.3
PLT-trombociti 203
MPV 9.0
WBC-lkci 9.1
U-REL.GOSTOTA >=1.030
U-ph 6.0
U-UROBILINOGEN <1
Default avatar

Boris Cibic

Ko ste prepisali laboratorijske izvide ste verjetno imeli pred sabo standardni laboratorijski obrazec na katerem so navedene povprečne vrednosti parametrov. Upam, da ste opazili, da so vaše vrednosti v normalnih mejah, razen števila rdečih krvničk in hemoglobina, ki sta komaj zaznavno pod normalno mejo. Mislim, da se bosta številki dvignili z izdatno zdravo uravnoteženo prehrano
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

didi87

Pozdravljeni.

Sem v 23.tednu nosečnosti. Trenutno sem v tujini (v Rusiji), zato sem tu opravila preventivni pregled urina in krvi.

Vsi rezultati so bili v okviru referenčnih vrednostih, skrbijo me le trombociti v krvi, ki so nekoliko manjši.

Trombociti (Plt ) rezultat 139,0 ref.vrednost (180,0 - 320,0)

V Slovenijo, k svojemu ginekologu grem čez dober mesec.

Zanima kaj ta rezultat pomeni zame in za plod?
Kako se število trombocitov poveča?
Na forumih piše ''vse živo'' , zato se raje direktno obračam na vas.

Hvala.


Lp.
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da je indiciran kontrolni pregled čez eden - dva tedna preden bi govorili o trombocitopeniji. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

1987k

Pozdravljeni.
Zanima me, če mi lahko razložite zakaj so nekje povišane in nekje znižane vrednosti določenih preiskav na krvi. Moji izvidi so sledeči:
K-Lkci 4,7
K-Erci 4,17. L
K-Hb 139
K-Ht 0,393
MCV 94 Na najvišji meji
MCH 33,5 H
MCHC 355 H
RDW 10,6. L
Trombociti 184
MPV 8,0

Biokemicne preiskave
S-GLUKOZA 3,6 na najnižji meji
Default avatar

Boris Cibic

MCV 94 je na zgornji normalni meji. Od tu navzgor začnemo misliti na morebitne vzroke za povečano vrednost (pri ženskah mislimo najprej na močne menstruacije in živahno tvorbo novih eritrocitov, pri vseh pa na možnost motenega delovanja jeter, itd.). Nizka vrednost glukoze na blago, lahko samo bežno, povečano izločanje inzulina, ki ni vplivalo na bolnikovo počutje.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

NinaLekezic

Lp pozdrav, prosim vas za razlago krvne slike. Pred tem naj še povem da sem v 9. tednu nosečnosti.

K-Eritrociti 4,17

K-MCV 96,0

K-MCH 33,2

K-Monociti % 11,2

Vse ostale meritve so v mejah normale. Hvala za odgovor
Default avatar

Boris Cibic

Sporočeni podatki so "za las" izven normalnih vrednosti, zato jih kar zsanemarite. Srečno
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

e.m.

Pozdravljeni

Zanima me,ce se je potrebno se enkrat zglasiti pri zdravniku? Sestra mi je povedala da je izvid v redu,ampak me je zmotilo to,da je MCV in MCH pod vrednostjo. Kri sem dala,ker se slabse pocutim!

K-Lkci 6.3
K-Erci 4.85
K-hb123
K-Ht 0.378
MCV 77.9
MCH 25.4
MCHC 325
K-trombociti 195

S-TSH 2.05

Hvala
Default avatar

Boris Cibic

Pri preiskavi vaše krvi so ugotovili, da prevladujejo majhni eritrociti in v zvezi s tem, da je količina hemoglobina v posameznem eritrocitu tudi majhna. Celotno število eritrocitov pa je v normalnih mejah.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

poloncakp

Pozdravljeni!

Moji krvni izvidi:

K-Sedimetnacija:11
K-levkociti:7,4
K-.eritrociti:4.447
K-Hemoglobim:147
K-Hematokrit:0,448
K-MCV:H 100
K-MCH:32,9
K-MCHC:329ociti:315
K-RDW:L 10,7
K-MPV:9.0

S-Glukoza:4,6
S-Kreatinin:53,8
S-Železo:16.6

Zanima me, kaj bi lahko pomenilo povečano število MCV, glede na ostale vrednosti. Zdravnica je rekla, da je izvid bp, a me vseeno skrbi tale povečana vrednost!

Hvala vam!

Polona

Lp


Polona
Default avatar

Boris Cibic

MCV je kratica, ki pove povprečno velikost posameznih eritrocitov (rdečih krvničk). Navedena številka pove, da v krvi prevladujejo veliki eritrociti. Tako stanje je lahko prisotno zaradi številnih vzrokov (neodkrito kronično vnetje jeter ali prisotno vnetje jeter, čezmerno uživanje alkohola, obilne menstruacije pri ženskah, itd.).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

poloncakp

Hvala vam za odgovor.
Alkohola ne pijem čisto nič, zato mi je tole povečanje res čudno!

Menim, da bom ponovila pregled krvi, da vidim, če bo ponovno isto odstopanje, ker so sedaj, pol leta nazaj je bila vrednost v mejah.
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si