Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Ekstrasistole

Default avatar

Gorazd1

Pozdravljeni,

Že dva meseca občutim naslednje težave:
- Občutek močnega utripanja v predelu želodca
- Razbijanje srca, ne toliko kot povišan srčni utrip, pač pa kot močne utripe
- "preskoke" srčnega ritma, ki jih občutim najprej kot nek stisk oz. trenuten zastoj srca, potem pa kot nek močan utrip
Stanje se poslabša po zaužiti hrani. Pri fizičnih obremenitvah ni dodatnih problemov, preskoke pa še vedno občutim. Rekreiram se redno. Glede na vaše nasvete na tem forumu pri podobnih težavah, jemljem Persen, vendar ni nobenega izboljšanja.
Bil sem že pri osebnem zdravniku, ki mi je že s poslušanjem srca ugotovil ekstrasistole, kratek EKG ni pokazal nič nenavadnega. Kri (holesterol, ščitnica) je v redu. Dobil sem napotnico za kardiologa, vendar so čakalne dobe dolge, naročen sem šele konec junija.
Zadeva je zelo neprijetna in me ovira pri normalnem delu. Skrbi me tudi, da bi se zadeva poslabšala, oziroma da so te težave s srcem samo simptom še kakšne druge bolezni. Ali imajo lahko te težavo kakšno povezavo z želodcem ali delovanjem kakšnega drugega notranjega organa? Kot rečeno se stanje dodatno poslabša po zaužiti hrani, v želodcu čutim tudi neko težo,.. Ali lahko še kaj storim sam za izboljšanje stanja?
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da imate zdravo srce in, da se, s pregledom pri kardiologu, ne mudi. Persen je zelo blago pomirjevalo. Lahko vam izbrani zdravnik predpiše pomirjevalne tablete. Izgleda, da srce reagira z nerednimi utripi pri polnem želodcu. Morda bi bilo prav, da bi uživali samo manjše obroke več krat na dan. Lahko pa vam izbrani zdravnik predpiše zdravila proti motnjam srčnega ritma.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Gorazd1

Hvala za hiter odgovor. Težave se mi sicer pojavljajo tudi ob praznem želodcu, vendar se zadeva ob polnem želodcu poslabša. Tudi ležanje na levem boku poslabša stanje.
Ali so lahko vse skupaj kakorkoli povezano z jemanjem antibiotikov? Težave so se namreč začele med jemanjem Hiconcila.
Default avatar

Boris Cibic

Posumili ste na možnost, da je Hiconcil sprožil neredno bitje. Ni izključeno, vendar bi prej posumil na druge sprožitelje. Ker izgleda, da gre za funkcionalne motrnje pičakujem, da se bo stanje kmalu popravilo že z zdravim načinom življenja ob podpori blagih pomirjeval.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tralalalal323

Evo enake probleme sem imel oz. še jih imam občasno. Se tudi dosti športam (tralalala je moj username - trenutno se nemorem prijaviti). V glavnem enake težave kot jih imaš ti! Fejst moteče, včasih mislim, da se mi bo srce kar ustavlo ali da me bo pobralo. Včasih je mesec dni mir ali dva potem pa celi teden peklenski.

Čutim, srce še vedno ko grem spat, pri meni vpliva zelo hrana.

Res pa je da se mi zadnje čase kak mesec ali dva dogaja ko morem zaspati (ravno takrat ko sem tik pred spanjem) se naenkrat zbudim in morem vdihnoti globoko (kot, da bi nehal dihati), da dobim občutek polnih pljuč ali kaj takega, da lahko potem normalno delujem naprej (seveda čutim utrip močan pa vse skupaj traja 30 s) Zopet ena hiba ki se mi ponavlja par mesecov potem pa par mesecev nič. Kaj je vzrok?

Ravno kar me danes boli na levi strani prsnega koša. Bolečina traja 2-3 sekunde, ponavlja pa se kar pogosto danes. Danes me je ziher zabolelo že vsajh 7 krat pa, sem postal takoj paničen. Kaj bi lahko bilo?

Neprijeten občutek
Default avatar

Boris Cibic

Ugotavljam, da se vam vračajo obdobja pojavljanja prezgodnjih srčnih utripov (ekstrasistol), ki vas vznemirjajo. Upam pa, da manj kot pred časom. Vsekakor ste lahko brez skrbi. Gre za funkcionalne motnje, ki so posledica vplivov raznih dejavnikov. Verjetno bo zadostovala skrb za zdrav način življenja ob podpori blagih pomirjeval.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Aljoša

Pozdravljeni!

Pri meni se isto dogaja normalno bitje potem močad udarec in spet bitje...pojavlja se pa kadar jem ali pa ko stojim traja pa kakšno sekundo. Pojavlja se pa 1x do 2x na leto po kak mesec potem je pa zopet dobro... biv sem že na EKG, ultrazvok, odvzem krvi vse bp. Kardiolog pri ultrazvoku me je še dejal, da je to velika posledica stresa, ki se nebira s časom. Je pa res, da delam na izmene in teško prenašam nočne. Upam, da bo s časom izginilo.

Lp, Aljoša
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da imate zdravo srce pri katerem se, razmeroma poredkoma, ponavljajo posamezni prezgodnji utripi (ekstrasistole). Verjetno so posledica stresnega življenja. Lahko skušate zboljšati stanje z rednim gibanjem. Zelo koristni so se izkazali polurni sprehodi z živahno hojo 4 - 5 krat na teden. Upam, da niste kadilec, da uživate alkohol v nizkih odmerkih in, da se po možnosti izogibate stresnim situacijam. Ni zadržka, da po potrebi vzamete tudi blago pomirjevalo (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Aljoša

Pozdravljeni!

Hvala za tako hiter odgovor. Ne nisem kadilec in pijem tudi ne... se pa res zelo malo gibljem skoraj nič in se bom mogel gibanju malo posvetiti. So se mi pa ti utripi od včeraj umirili trajali so pa 3 tedne sedaj bo zopet nekaj časa mir. Ali je možno, da mi primankuje kakšnih vitaminov?

Lp, Aljoša
Default avatar

Boris Cibic

Iz vsebine dosedanjih dopisov ne morem sumiti na možnost, da vam je potrebno jemati vitamine. Zdrava, uravnotežena prehrana ob normalni prebavi je posredno zagotovilo da preiskovanec ne potrebuje zdravljenja z vitamini. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Zaskrbljena 24

Spoštovani,

stara sem 39 let, višina 160 cm, teža 48 kg. Nekadilka, alkohola ne pijem, prehranjujem se zdravo, manjka mi le redna telesna dejavnost. V zadnjem času (cca obdobje 6 mesecev) se mi občasno (cca 3 na teden) pojavljajo ekstrasistole. To občutim kot, da mi v nekem trenutku umanjka en utrip ali dva in mi rahlo vzame sapo. Vse skupaj traja nekaj sekund in je izjemno neprijetno.
Nedolgo nazaj sem opravila preventivni pregled pri osebni zdravnici, izvidi krvnih testov uredu, ekg ni pokazal posebnosti, ščitnica je uredu, krvni tlak normalen, občasno nizek. Dodati moram, da opravljam stresen poklic in da se nekako že celo svoje odraslo življenje soočam z obdobji anksioznosti, s katerimi se spopadam (večinoma uspešno) z različnimi sprostitvenimi tehnikami in sicer dostopnimi "orodji" za tovrstne težave.
Za menoj je precej stresno obdobje (bolezni v družini), prav tako sem ekstrasistole v preteklosti že imela, vendar me vseeno skrbi in zanima ali menite, da bi bil morda na mestu kardiološki pregled.

Zahvaljujem se vam za odgovor.
S spoštovanjem
"Zaskrbljena"
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da gre za posledice stresa in anksioznega stanja. Kardiološki pregled je indiciran pri vseh ljudeh, pri katerh se pojavijo neredni utripi. V vašem primeru se nikakor ne mudi. Priporočam zdrav način življenja in izdatno gibanje, na pr. 5 - 6 krat na teden polurni sprehodi, delno s popešeno hojo. Lahko po potrebi uživate blago pomirjevalo (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

nejc126

Pozdravljeni,zadnjih nekaj mesecev se mi dogajajo čudne stvari s srcem,počutim se sicer vredu ne čutim nikakeršnjega stiskanja v prsnem košu,slabosti, pritisk in utrip imam ok.Srce mi enostavno začne biti iz ritma občutek je tak,kod da mi srce poskakuje to se mi pojavi kar naenkrat traja pa lahko 1 teden in imam mir 2 tedna lahko traja 3 tedne in imam mir 1 teden........skratka,ko se mi neredni utrip pojavi traja več dni.Opazil sem da je nereden utrip hujši po obroku,alkoholu po neprespanosti srce mi ves dan tolče iz ritma zvečer,ko se pa umirim je pa stvar enostavno nepredstavljivo nadležna tako nadležna,da se tako naživciram,da nemorem zaspati,ker mi gre to tako na živce da nemorem povedat kako.......Najbolj čudno od vsega je pa to da mi ob naporu(fitnes,kolesarjenje,fizično delo)srce bije popolnoma normalno brez kakršnih koli težav in brez aritmije ampak po naporu,ko se čez kakšne pol ure umirim pa spet aritmija.Skratka srce mi dela ob naporu popolnoma ok ko sem umirjen pa tolče iz ritma.Kaj bi to po vaše bilo lp Nejc
Default avatar

nejc126

Pozdravljeni,meni se pojavlja nepravilno bitje srca skozi ves dan ob polnem zelodcu in zvecer je pa stanje veliko slabse tako da komaj zaspim ce sploh zaspim.To se mi dogaja kronicno,ko se zacne traja kaksna dva tedna in potem se stanje stabilizira in je spet kaksna dva tedna vse OK nato pa spet neredno bitje srca.Star sem 32 let utrip pritisk OK pocutim se normalno skratka to se mi kronicno dogaja priblizno 4 mesece je kod nekaksen zacaran krog.V zadnjem casu sem bil pod velikim pritiskom v sluzbi in doma sem imel nekaj projektov(rocnih del),ki sem jih zelel dokoncati tako rekoc na silo prvic se mi je to zgodilo ravno doma pri rocnem delu ki sem ga zakljuceval bil sem pa po pocutju dobesedno izzet.Ko imam neredno bitje srca se mi pri sportu ali fizicni aktivnosti stanje popravi in srce bije redno ko se pa umirim pa zacne spet biti neredno.Kaj mislite,da bi to bilo in kaj narediti,da se stanje popravi Lp
Default avatar

Boris Cibic

Sami ste ugotovili, da nastopajo napadi nerednega bitja srca (ekstrasistole) pri duševnih obremenitvah in pri nezdravem načinu življenja. Potrudite se za zdrav način življenja (zmanjšanje duševnih obremenitev, izogibanje stresnim vplivom, nekajenje, omejitev alkoholnih pijač, redni polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden, izdatni nočni počitki, itd.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si