Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Pljučna embolija in pljučni infarkt

Default avatar

Suzana65

Spoštovani,
rada bi vaše mnenje glede zdravljenja 23 letne hčerke, ki so ji pred tednom dni ugotovili naslednji diagnozi: pljučna embolija brez omembe akutnega pljučnega srca; pljučni infarkt obojestransko bazalno. Vzrok naj bi bile kontracepcijske tabletke.
Pred potrjeno diagnozo je bila sprejeta na kirurški oddelek, kjer po petih dneh niso ničesar ugotovili, vendar so jo kljub vsemu odpustili domov z zdravili proti bolečinam in antibiotikom (amoksiklav) zaradi nekakšnega vnetja sečil..Na moje vztrajanje zaradi hudih bolečin v rami in rebrih, so jo vendarle ponovno sprejeli na kardiloški oddelek in s CT- jem pljučnih arterij ugotovili zgoraj omenjeno.
Tretji dan so jo odpustili v domačo oskrbo, začela je jemati tablete Marevan 3 mg (1tabl. na dan) in še vedno dobiva injekcije Fragmin.
Vse dni domače oskrbe ima občasne hude, ostre bolečine v hrbtnem - ledvenem delu, ki se ji ponovijo enkrat do dvakrat dnevno, največkrat ponoči. Dokler bolečina ne popusti, se ne sme premikati. Proti bolečinam so ji predpisali ANALGIN (2 tableti), če ne pomaga, še Brufen 400mg.
Pri govorjenju in hoji je nekoliko zadihana. Počuti se utrujeno. Opaža tudi, da se ji nenavadno veliko spahuje.
Danes, teden dni po ugotovljeni diagnozi, je bila prvič na kontroli. Test krvi (IMR?) ni pokazal nobenega izboljšanja (prej 1,0, zdaj 1,1)
Čez 5 dni ima spet kontrolo, Marevan so ji povečali na 2 tabletki dnevno + Fragmin 12.500 E na dan.
Ker se mi je zaupanje precej omajalo, saj če ne bi resno vztrajala, bi jo tudi drugič brez zdravljenja in diagnoze odpustili domov, vas vljudno prosim za vaše strokovno mnenje, oz. če menite, naj si poiščemo še drugo mnenje.
Če je potrebno, vam pošljem tudi izvid oz. potek zdravljenja.
Najlepša hvala.
Default avatar

Boris Cibic

Zaradi odsotnosti vam odgovarjam z zamudo.Pred kratkim sem imel približno enako stanje kot vi, v družinskem krogu.Pri vaši hčeri so posumili, da je pljučna embolija posledica tromboze zaradi antikoncipiensov. Iz vsebine dopisa povzemam, da je bil do sedaj odmerek Marevana prenizek, da bi bolnico zavaroval pred novo trombozo. Upam, da je sedaj vrednost INR nad 2. Napisali ste, da je imela pljučno emboilijo obojestransko. Zato tudi ne preseneča prizadetost, utrujenost in zadihanost. Spahovanje bi bolj pripisal psihičnim vplivom kot,da je posledica organske bolezni.Težko bi povezal pljučno embolijo kot vzrok za ponavljanje ostrih bolečin v prsnem košu. Morda gre za posledice nenavadne drže. Ni pa izključena prizadetost rebrne mrene zaradi vnetnega procesa v pljučih Vsekakor upam, da se bo to stanje ob analgetikih kmalu popravilo.Upam, da bolnica ve, da bo morala jemati Marevan nekaj mesecev po sedanjih navodilih. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Brina87

Pozdravljeni,

se vezano na zgornje javljam še hči.

Okoli novega leta so torej odkrili pljučno embolijo, še vedno se zdravim z Marevanom.

Me pa nekaj zanima - grozne bolečine v predelu hrbta in drugje so v glavnem ponehale, imam pa še vedno (oz. prej jih niti nisem imela) težave z dihanjem. Boli me v predelu srca v prsnem košu, največkrat ponoči težko diham, ko vstanem in se obrnem na drugo stran, je bolje. Včasih se mi dogaja tudi podnevi, da mi kar brez razloga zmanjka zraka in čutim bolečino v prsnem košu (ob bolečini se tudi težko zravnam). Kakšen dan je malo bolje, kakšen dan slabše.

Zanima me, ali je to normalno? Na pregledu sem internistu omenila težave, dal me je na RTG pljuč, pa ni nič pokazalo (opomba- tudi prvič mi RTG ni pokazal embolije, to so ugotovili šele s CT-jem), INR je bil ob RTG-ju 2,3. Pravi, da sem lahko sedaj ko RTG ni pokazal nič in je INR ok pomirjena, vendar nekako nisem, ker po drugi strani pravijo, da je bolečina pri dihanju značilna le v začetnih fazah embolije.

Zanima me vaše mnenje vezano na moje težave v prsnem košu.

Hvala že vnaprej in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Pri branju vašega dopisa se mi je vsilila misel,da vas je bolezen čustveno hudo prizadela, kar ni izjema. Verjamem vam, da se bojite ponovitve bolezni, vendar sedanja simptomatika kaže mnogo bolj na težave, ki so posledica porušene dinamike vegetativnega sistema in porušene psihične stabilnosti. Pričakujem, da se vam bo počutje v kratkem zboljšalo. Zelo sem pgrešal podatek o zdravilih, ki jih jemljete, da blažite težave.Skoraj bi dal prednost pomirjevalom pred analgetiki (tablete poroti bolečinam). Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Brina87

Ne jemljem nobenih zdravil (razen Marevana). Z jemanjem analgetikov sem prenehala nekje marca.

Torej tudi vi menite, naj se s pekočo bolečino v prsnem košu kar sprijaznim, ker je pač psihičnega izvora?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Odgovarjam z veliko zamudo. Upam, da ste že boljši. Lahko mi še pišete
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bambinaja

Spoštovani,
pišem vam v zvezi z zdravstvenim stanjem svojega sorodnika. Simptomatika mi je nekoliko podobna zgoraj opisanemu. Gre za moško osebo, 56 let, pred slabim letom miokardni infarkt, dodali srčni spodbujevalnik zaradi aritmije, odkrili rahlo sladkorno, holesterol, zdravila: Procoralan 7,5 mg; Controloc 20 mg, Plavix 75 mg, Atoris 40 mg, Prenewel 4 mg/1,25 mg ; Aspirin protect 100mg. Že skoraj dva meseca pa sedaj vidno peša na zdravju. V začetku aprila je prebolel neko virozo (povišana TT, slabo počutje), vendar se takrat ni resno zdravil. Od takrat dalje mu gre samo na slabše. Zadihanost, nemoč, slabotnost, bolečine v predelu trebuha in nazaj čez ledveni del, nikakršna barva kože (izgled je podoben kot takrat, ko ga je prizadel infarkt). Po daljšem odlašanju je le opravil pregled pri zdravniku, ki ga je posla na IPP, tam pa niso ugotovili nič konkretnega (pa še ravno tisti dan se mu je počutje kot zanalašč malo, ampak zgolj začasno izboljšalo). Slikali so pljuča, ampak kot pravi gospa zgoraj, ni pokazalo nič. Urin bp, izvidi krvi pa kažejo povišane vrednoati trombocitov (458), SR 98 in CRP 108. Dali so mu Amoksiklav in ga poslali domov. Kontrola v ambulanti čez pet dni je pokazala izboljšanje teh vrednosti (skoraj na pol), vendar se njegovo dejansko stanje nikakor ni izboljšalo, kvečjemu mu gre na slabše, komaj se prelaga iz kavča na stol. Z zdravnikom je sicer dogovorjen, da danes, ko konča antibiotik, počaka tri dni in potem spet preverijo kri. Ampak po mojem mnenju očitno ni samo to težava, saj bi se absoluno moralo pokazati izboljšanje teh parametrov tudi na počutju. In še najbolj moteče so te bolečine v trebuhu in ledvenem delu (mimogrede, vrednosti v krvi, ki naj bi zadevale ledvice, so ok) ter oslabelost.
Kakšno je torej vaše mnenje o vsem skupaj? Jaz mislim, da je nujno hitro ukrepanje, po možnosti sprejem na infekcijsko ali pa kardiologijo.
Pa zelo bi vam bila hvaležna, če lahko čimprej odgovorite.
Najlepša hvala in lep dan!
Default avatar

Boris Cibic

V poslanem dopisu ste predstavili svojega sorodnika, ki se zdravi zaradi bolezni srca, je že prebolel srčni infarkt, ima srčni spodbujevalnik, ima sladkorno bolezen in povišan holesterol v krvi. Bil je pregledan na IPP in tam niso ugotovili hujše bolezni, dobili pa so bolezensko povišane vrednosti SR in CRP in verjetno zaradi tega predpisali Amoksiklav. Laboratorijska kontrola je pokazala zboljšanje SR in CRP, bolnikovo počutje pa je še vedno slabo. Težko bi znal svetovati. Ker se bolnik prelaga s kavča na kavč (zaradi bolečin v trebuhu?) se mi vsiljuje misel, da je bolezenski proces v trebuhu.Morda pa gre le za nekoliko prepočasno napredujočo rekonvalescenco. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

kfkfg

Ali je pri manjših pljućnih embolijah povišan tudi crp vedno?
Default avatar

Boris Cibic

Teoretsko bi pričakovali tudi pri majhnih pljučnih embolija blag porast CRP
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lolyy

Pozdravljeni.
Prosim, če mi lahko malo pomagate. 14.4. sem imela pregled (1ml zraka in 9ml fiziološke- o tem sem vam že v drugi temi pisala). Nato sem čez nekje dni dobila pekoč občutek v hrbu in prsih, nato čez nekaj časa, občutek pomanjkanja zraka, mehke noge, suh kašelj. To je trajalo nekje 10 dni. Bi bilo možno, da je to bila zračna embolija?? Čeprav se zrak absorbira?
Nato so težave prenehale okrog 4.maja. Ostala je bolečina v rebrih levo, ob premikanju. Sedaj pred desetimi dnevi so se pojavile spet bolečine oziroma občutek tiščanja. Vzeli so mi kri, vse je bilo vredu. D dimer 5000 v roku dnevov padel na 1500. Na ct ni bilo znakov pljučne embolije. Zanima me, če bi šlo za strdke, bi bila lahko na ctju vidna posledica pljučne embolije izpred enega meseca ali ne? Brez terapije se lahko strdki raztopijo v enem tednu?
Default avatar

Boris Cibic

Na današnji dopis sem že odgovoril. Mislim, da navedene težave niso stranski učinek opravljene preiskave, pač pa anksiozno stanje, ki je morda bilo že prisotno pred preiskavo in ga je preiskava še razvnela. Pričakujem, da se bodo težave postopno zmajšale ob zdravem načinu življenja in jemanju blagih pomirjeval. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Chicha

Pozdravljeni,

stara sem 36 in že nekaj časa opažam velike težave pri sebi z dihanjem, kot da mi primankuje kisika... tudi bolečina se stalno pojavlja v prsnem košu bolj ob vdihu... to že traja sedaj kake pol leta konstantno. En dan sem celo vstala z mravljinčasto bolečo roko, od vratu navzdol, ki se kar ni nehala, takrat me je že zaskrbelo da gre za srce, pa sem šla samoplačniško na UZ (ker seveda nimam zdravnika), vendar ni šlo za srce...zato je moj sum na pljučih...Trenutno je moj zdravnik odsoten in imamo nekega drugega, ki pa nerad daje napotnice, že vem iz neke druge zadeve, tako da sem čisto brez volje da bi šla do njega, ker že vem da na žalost ne bo nič naredl...
Sum imam da mi probleme delajo kontracepcijske tablete, ki jih jemljem že ene 20 let...mogoče pljučna embolija ? Ne morem reči, ampak vse sem si že prebrala glede na moje simptome... Utrujenost, težko dihanje, močno (pretirano) potenje - že samo če se malo ukvarjam z športom, bolečine v prsnem košu...ni mi lahko to prenašati, zato sem sklenila, da poiščem pomoč.
Kaj mi svetujete ? Koliko bi me prišlo samoplačniško - vsaj potrditi sum na pljučno emboljo...oziroma, kaj bi lahko bilo v prsnem košu, če ni srce ? Res ne morem več prenašati teh bolečin...vsaj da se vidi za kaj gre. Oziroma, če bi menjala zdravnika, ali sploh lahko grem v katerikoli kraj, da poiščem dobrega ?

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da imate sedanje težave že skoraj pol leta in, da vas kar skrbijo. Niste pa nič napisali katera zdravila ste že poizkusili, kakšni so izvidi dosedanjih krvnih preiskav in izvid rentgenskega pregleda pljuč. Upam, da bo zdravnik, ki nadomeščega vašega, upošteval vašo stisko in vam pomagal. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da imate sedanje težave že skoraj pol leta in, da vas kar skrbijo. Niste pa nič napisali katera zdravila ste že poizkusili, kakšni so izvidi dosedanjih krvnih preiskav in izvid rentgenskega pregleda pljuč. Upam, da bo zdravnik, ki nadomeščega vašega, upošteval vašo stisko in vam pomagal. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da imate sedanje težave že skoraj pol leta in, da vas kar skrbijo. Niste pa nič napisali katera zdravila ste že poizkusili, kakšni so izvidi dosedanjih krvnih preiskav in izvid rentgenskega pregleda pljuč. Upam, da bo zdravnik, ki nadomeščega vašega, upošteval vašo stisko in vam pomagal. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si