Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Izvid EKG

Default avatar

M.M.M

Lep pozdrav

Sicer ne vem, če vam tile podatki povejo dovolj za kakršnokoli obrazložitev, ampak probati ni greh ;) Na zdravniškem pregledu so mi naredili dva EKG-ja. Na enem piše: 60/min, sinus rhythm, low limb lead voltage, non specific T abnormality; na drugem pa 53/min, sinus rhythem, non specific T abnormality. Dopisano je, da je izvid sicer normalen. Izvid moram zdaj nesti k osebni zdravnici. Kaj bi to pomenilo? Bi me moralo kaj skrbeti?

Hvala za odgovor in lep dan.
Default avatar

Boris Cibic

Zapisi električnih dogajanj v teku krčenja srca se razlikujejo tudi pri isti osebi odvisno od številnih dejavnikov. V prvem posnetku so višine zobcev nekoliko majhne, kar dopušča misliti, da je preiskovanec debel, oziroma, da so bili kabli premalo tesno pripeti, oziroma, da je bila koža premalo ovlažena, itd. V drugem posnetku pa so zobci normalno visoki. Izgleda, da imate zdravo srce.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

jozee

lepo pozdravljeni, upam da mi boste odgovorili na dvoje zastavljeno vprasanje, prosim za vase mnenje glede uz srca starega očeta in pa moj eeg, predvsem me zanima srce očeta kako je z njim


1. stari oče star 70 let, UZ SRCA

mitralna zaklopka: manjse kalcinacije obeh listicev, ni stenoze, regurggitacija 1 +

aortna zaklopka: manjse degenerativne spremembe vseh lističev in deloma obroča hitrost LVOT 1.1 in v aorti 1.25 metra na sekundo, ni stenoze, regurgitacija 1+, zaradi dilatacije ascendentne aorte, v nivoju zaklopke 33mm, tik nad zaklopko 41mm

pljucne zaklopke ne uspem prikazati

trikuspidalna zaklopka: marfolosko izgleda normalna, minimalna regurgiltacija . ne uspemzanesljivo izmeriti max. retrogradne hitrosti
perikardnialni prostori bp

MNENJE: blaga dilatcija LA in DA, velikosti LV in DV na zgornji meji normale, koncentrična hipertrofija LV , z dobro sistolicno in oslabljeno diastolicno funkcijo, relativne insuficience mitratne zaklopke 1+, aortne zaklopke 1+ zaradi dilatacije ascendentne aorte in trikuspidalne zaklopke2 jure 26 let EEG

HR 64/ MIN

intervals

RR 932ms
P 108 ms
PR 124ms
QRS 100ms
QT 392 ms
QTC 408ms

AXIS

P 66
QRS 78
T 67

P 0,15
S - 1,47
R 2,02
SOKOL 4,14

z vsem spostovanjem do vas in vasega odgovora
Default avatar

Boris Cibic

Bolnik ima blage starostne spremembe na aortni zaklopki in na začetnem delu aorte. Zaklopka malenkostno pušča (regurgitacija 1+). Blago puščata tudi mitralna in trikuspidalna zaklopka.
Dodatni izvid: blaga razširitev levega (LA) in desnega (DA) preddvora. Prekata pa sta normalno velika(LV in DV). Stena levega prekata je nekoliko zadebeljena (koncentrična hipertrofija LV). Iztis krvi iz prekatov je normalen, nekoliko je motena priprava za naslednji utrip. Blago pušča tudi mitralna zaklopka.
Mnenje: glede na opis sprememb, domnevam, da bolnik še zmore običajne telesne obremenitve ob podpori ustreznih zdravil (antihipertenzivi, diuretiki).
Drugo vprašanje: Glede na višjo vrednost SOKOL (verjetno kratica za Sokolov indeks, ki je normalen do 38 (3,8)) bi smel sklepati, da je posnet EKG bolnika s povišanim krvnim tlakom.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

eeg12

Na izvidu ekg pise ko mi je zdravnica izmerila pritiski 140/90


to sem ga imel pri zdravnici, vrjetno zaradi strahov ki sem jih imel , namrec bil sem nekaj bolan, neka infekcija, drugaca imam pritisk ok. Drugace je moj izvid ekg je uredu. Dela moje srce tko kot treba ali moram biti na kaj pozoren, ste zaznali samo malo povecan pritisk ali morda se kaj, bi bilo glede na ekg izvid smotrno opraviti uz srca ali ne. Vrjetno je ekg zaznal tisti moment ser malo povečan pritisk zaradi strahov, drugace ga imam ok( moj ekg zgoraj , drugo vprasanje)
Predvsem me zanima ali se iz izvida ekg vidi kaksnja motnja oziroma kakšna sprememba na delovanju mojega srca, naj povem da ne kadim in ne pijem alkohola

hvala vam za vaš čas in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da imate zdravo srce in krvni tlak v normalnih mejah. Vsekakor vam svetujem, da si tlak še več krat kontrolirate v raznih prilikah. Pomembna je predvsem vrednost jutranjega tlaka, ki si ga izmerite v polnem mirovanju, brez zunanjih dražečih dejavnikov (kajenje, pitje kave, napeto govorjenje, nujna opravila, itd).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

barboricnina

Pozdravljeni,

Zanima me, ce mi lahko razlozite izvid EKG!

Frekvenca 77/min, PR interval 156 ms, QRS 94 ms!
Default avatar

Boris Cibic

Vse tri vrednosti so v normalnih mejah.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si