Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Šum na srcu

Default avatar

srči1

Najprej lep pozdrav.
Pred dobrim sem si po dolgem času izmerila pritisk ki je takrat znašal 127/80 utrip pa se mi neprestano viša v mirovanju iz 62-90. Stara sem 18 let in se profesionalno ukvarjam s športom, sem tudi bivša asmatičarka. Ko sem bila na pregledu za vozniški izpit, mi je zdravnik povedal, da na levi strani sliši šum. Že ko sem hodila v vrtec so mi ga sumili, vendar so ga po opravljenem EKG-ju ovrgli. Sedaj me pogostokrat pika pri srcu saj 1x ali 2x dnevno. Srce mi začne razbijat v mirovanju. Bila sem pri zdravniku, povedala simtome in vse kot sem vam, pa mi je samo poslušala srce in nič slišala...nato je pogledala v izvid doktorja, ki me je pregledal za voziški izpit in poslušala na tistem mestu, kjer je to pisalo. Ker ni ničesar slišala, je rekla naj zadržim sapo in šele nato mi je povedela, da se nekaj le sliši. Rekla je naj ob naporih počivam, mene pa je strah saj sem tekačica in ne vem ali lahko tek situacijo poslabša ali ne. Sploh pa nevem kaj pomeni imeti šum na srcu. Mislila sem da me bo poslala saj na kakšne preiskave ali pa vsaj dati kri pa nič. Ker mi je utrip rastel vsak dan bolj in ker sem zelo bleda utrujena mi je prijateljica svetovala naj poskusim jemati železo, ker imam iste simtome kot ona. 3 dni zapored sem Vzela Ferrum in takrat se mi utrip nekoliko znižal. (Ferrum sem včasih jemala tudi 1 teden pred tekmo in se se bolj počutila(nisem bila utrujena ). Vem da vsakršnje jemanje zdravil brez nadzora ni priporočljivo, ampak ker mi zdravnica ni napisala napotnice za laboratorij sem po simptomih sklepala da gre za slabokrvnost. Slabokrvna sem bila že kot majhen otrok in še sedaj na mojem jedilniku ni ravno veliko jedi, ki bi vsebovale železo. Tudi ostali v družini so slabokrvni.Zanima me ali lahko pomanjkanje železa res povzroči pospešeno bitje srca kot pravijo in mi zato srce tako razbija?Drugače pa bom vsekakor odšla še enkrat do zdravnice in upam da bo me napotila v laboratorij. Zmedena sem in strah me je ...hvala vam za odgovor.
Lp
Default avatar

Boris Cibic

Domnevam, da je pri vas prisoten komaj slišen funkcionalni šum. Ker se profesionalno bavite s športom je le prav, da občasno opravite preiskavo krvi in ugotovite ali je potrebno zdravljenje s preparati, ki vsebujejo železo. Ker ste napisali, da tudi drugi člani družine bolehajo za slabokrvnostjo je možno, da se v družini ne prehranujete pravilno. Ne bi znal odgovoriti na vprašanje če nekajdnevno zdravljenje z železom zadostuje za normalizacijo delovanja srca.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

sara_ka

Spoštovani
Imam težave z krvnim tlakom,2x na dan jemljem zdravila.Zjutraj1x atacant plus 16mg zvečer 1x lercapress 20 mg.
Pred tem sem imela tlak nekaj let v povprečju 150 ali 160/90.90
Po jemanju zdravil se je stanje sicer malo izbolšalo,še vedno pa se na vsake toliko časa tlak dvigne na 190/100/100
Večina ob takih situacijah vzamem še captopril.Najtežje je,ko se tlak poviša tudi na 250/135)120
ali pa je srčni tudi 160
Naredila sem skoraj vse možne preiskave,vsakič me po taki situaciji odpeljejo na urgenco,po nekaj urah pošljejo domov.Čakam še na ultrazvok srca.Pri kardiologu sem bila 2 meseca nazaj,pa moram ponovno čakati 2 meseca na ultrazvok.Zateka mi leva noga,drugih težav ni zaznati.
Stara sem 53 let,pa se kar malce bojim,da predolgo čakam na vse te preiskave. cca 1 leto.
Kaj mi je še storiti?
Še to,v tem letu sem spremenila način prehrane,vadbe,tako,da delam vse ali skoraj vse,kar je v moji moči.
Hvala za odgovor
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da se zdravite po navodilih izbranega zdravnika. Pri doslednem zdravljenju je, danes, možno zadovoljivo znižati krvni tlak tudi v najtežjih primerih, ko mora bolnik jemati več vrst zdravil in več krat na dan. Ugotavljam, da že imate izkušnje s kaptoprilom. Lahko ga vselej dodatno vzamete, ko je predpisano zdravljenje nezadostno, da bi preprečilo nenadne porasta tlaka. Mislim, da bi se dalo doseči zadovoljivo zdravljenje s pravilnim jemanjem zdravil.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nejkoseiko

Pozdravljeni,

pišem na forum z namenom po pridobitvi več informacij o možnih tveganjih pri osebah z odkrito diagnozo šuma na srcu. Sam nisem slabokrven. Star sem 23 let. Se aktivno ukvarjam s športom, kjer so potrebni dokaj veliki napori, vendar dosedaj nisem imel težav pri soočanju z njimi. Nedavno sem bil na sistematskem pregledu kjer je zdravnica ki ni moja osebna zdravnica izrazila skrb nad mojim šumom, ki naj bi bil dokaj očiten. Zavedam se da moram iti na preventivni pregled h kardiologu, vendar me zanima, ali lahko šum na srcu kakorkoli vpliva na moje aktivnosti predvsem športne.

L.P.
Default avatar

Boris Cibic

Šumi na srcu so lahko "funkcionalni" ali "organski". To velja samo za blage šume. Organski šumi so v večini primerov bolj glasni od funkcionalnih. S sodobnimi preiskavami ni težko ugotoviti narave šuma. Če ste aktivni športnik in bi radi to oastali še naprej opravite pregled srca čim prej. Če bodo na pregledu ugotovili, da imate organski šum zaradi prizadetosti zaklopk vam bodo to zanesljivo povedali in vam bodo zanesljivo tudi povedali kako naprej. Lahko, da bodo ugotovili majhno nepravilnost na eni ali drugi zaklopki pa vam ne bo treba prenehati s športno dejavnostjo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

_Majchi_

Pozdravljeni!

Mene zanima kaj o šumu na srcu. Delam seminarsko nalogo na temo šuma in nikjer nič ne piše. Imam pa ga tudi sama zato bi rada izvedela vse kar bi se dalo.


Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

O šumih na srcu je mnogo literature v kardioloških učbenikih, morda dosti tudi na internetu. Pred nekaj leti je pri Rdečem križu v Ljubljani prof. Jerše izdal knjižico za nezdravnike (laike) o boleznih srčnih zaklopk, pri katerih so prisotni šumi. Morda imajo še lakšen izvod knjižice v skladišču.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ahoj

Pozdravljeni!

Tudi meni je pred dobrim tednom dni zdravnica rekla, da imam šum na srcu. To mi je bilo rečeno do zdaj prvič (stara sem 37 let) pa sem bila kar nekajkrat pri različnih zdravnikih. V izvid mi je napisala "slišen je sist. šum nad bazo srca za 1.tonom jakosti II". Zdaj sem malo zaskrbljena, ker ne vem, kaj vse skupaj pomeni: moram biti na katere znake posebej pozorna in kaj sploh narediti? Res je, da se malo bolj zadiham pri hoji po stopnicah, a sem do zdaj mislila, da je pač pomanjkanje kondicije... Je torej kriv ta šum?
Me ima za kaj skrbeti ali naj naprej normalno živim kot doslej?

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da so zdravniki pri vas že nekaj krat ugotovili šum na srcu kateremu, verjetno, niso nikoli pripisali posebnega pomena. Morda so k temu pripomogle vaše izjave, da nimate nobenih težav pri telesnih obremenitvah. V zadnjem času pa, od kadar se pri hoji po stopnicah nekoliko zadihate, ste postali nekoliko zaskrbljeni ali je kaj narobe s srcem. Mislim, da je čas, da greste na pregled h kardiologu, da z ustreznimi preiskavami ugotovi morebitno napako na srčni zaklopki.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mami Katra

Pozdravljeni,
mojemu 8 letnemu sinu so pred kratkim ugotovili sistoličen šum. Napotena sva h kardiologu. Zanima me kako poteka tak pregled, ker sin neprestano sprašuje in se ne zadovolji z odgovorom, da to ne bo nič hudega. Pa tudi to ali so alergije in astme kako povezane z nastankom šuma, kajti sin ima alergije, v mlajših letih pa je imel tudi astmo.
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Pri ugotavljanju narave šuma na srcu zdravnik, pri bolniku, najprej osluškuje srce s fonendoskopom, za tem posname EKG in opravi ultrazvočni pregled srca. Po potrebi opravi tudi tudi rentgenski pregled prsnega koša. Pri nobeni, od navedenih preiskav, ne povzroča bolečin zato ker pri bolniku ne pregleduje krvi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ahoj

Boris Cibic je napisal/a:
Napisali ste, da so zdravniki pri vas že nekaj krat ugotovili šum na srcu
Očitno ste me narobe razumeli, jaz sem namreč napisala, da mi je zdravnica tokrat prvič dejala, da imam šum na srcu, čeprav so me različni zdravniki že velikokrat poslušali... Je vseeno nujno potreben pregled pri kardiologu?
Zanima me še, ali je občasno mravljinčenje v levi roki (predvsem dlani) lahko znak za ta šum, ali je to vseeno bolj zaradi hrbtenice?
In, ali bi se šum lahko pojavil zaradi zoba (mislim, da sem to nekje zasledila). Od oktobra imam namreč težave z enim od zob na levi strani, od januarja pa ima v njem tudi zdravilo (nekaj časa je bilo o.k., zdaj pa me je spet začelo zbadati v njem)...

Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Opravičujem se za nepravilen odgovor.
Pri šumih na srcu, glede njihove "slišnosti", ločimo več stopenj. Od komaj slišnih (prva stopnja) do zelo glasnih (šesta stopnja). Izgleda da zdravniki pri vas, niso opisali stopnje slišnosti šuma na srcu. Morda se boste težko spomnili kdaj so vam ga prvič ugotovili. Mislim, da bomo prišli do dokončne ugotovitve ob opravljenem UZ pregledu srca,
Pri vnetnih boleznih v ustih je, pogostoma, prisotna bakteremija. Če se bakterije naselijo "na srčnih zaklopkah" jih lahko okvarijo, kar se pokaže z nastankom šuma na srcu. Lahko mi še pišete. Lp.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ahoj

Res vam najlepša hvala za hiter odgovor.
Zdravnica je napisala "slišen je sist. šum nad bazo srca za 1.tonom jakosti II", torej to ni ravno glasen, kaj? No, vsekakor si grem po napotnico za UZ srca in bomo videli, kaj bo pokazal.
Zanima pa me še nekaj:
- ali se da ugotoviti od česa je šum nastal (če je npr. res od vnetega zoba?),
- se lahko šum kako pozdravi,
- ali moram biti zaradi njega na kaj še posebej pozorna?

Hvala in lep večer!
Default avatar

Boris Cibic

Pri zdravem srcu slišimo samo "srčne tone" (tope udarce srca), ki nastanejo ob iztisu krvi iz srca in ob njegovi ponovni polnitvi. "Šumi" v srcu nastanejo zaradi različnih vzrokov, večinoma zaradi bolezensko spremenjenih srčnih zaklopk. Izkušeni zdravniki uspejo že z "osluškovanjem" srca v veliki večini primerov ugotoviti naravo šumov (šumi zaradi okvare zaklopk, šumi zaradi pospešenega delovanja srca, šumi zaradi zoženih žil, itd.). Sodobni aparati (aparati za ultrazvočno preiskavo srca) so v veliko pomoč zdravnikom pri ugotavljanju narave šumov. Najbolj pomembna je ugotovitev ali šum nastane zaradi okvare zaklopke. V redkih primerih je taka okvara lahko prirojena, v večini primerov pa pridobljena: pri mladih ljudeh zaradi slabo zdravljenih zob ali angin, pri starejših ljudeh pa zaradi starosti in ateroskleroze. V večini pimerov lahko ugotovimo stopnjo okvare odvisno od glasnosti šuma (stopnja 1 - 6). Pri prvi stopnji glasnosti je šum nežen, včasih neslišen. V takih primerih zanesljivo nima bolnik nobene težave. Z UZ pregledom srca lahko
"pridemo" do točne ugotovitve stanja srca brez potrebe po osluškovanju srca. Zdravil za zdravljenje šumov ni. Če je šum posledica velike okvare in je vzrok za slabše zdravstveno stanje bolnika, bolnika pozdravimo z operacijo na srcu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

alex rt56

Pozdravljeni !

Zanima me kakšna je funkcija srca po uspešno prirojeni srčni napaki (2mm luknjica)
sedaj so toni , tlak, in prakritično vse funkcije srca normalni?
Zanima me tude ali lahko pride do kakšnih okvar v prihodnosti če je bilila operacija uspešna in pravilnega časa(zgodnje otroštvo 6let) izvedena, sedaj je minilo že 10 let in je vse v vredu.?
Default avatar

alex rt56

nisem dobil vasega odgovora

lp
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da ste bili operirani pred 10 let zaradi prirojene srčne napake in, da nimate nobenih težav, kar zadeva funkcijo srca. Mislim, da ste še naprej lahko brez skrbi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si