Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Izvid hematoloških preiskav

Default avatar

bibbaa

Pozdravljeni,

že nekaj časa sem večino dni precej utrujena in ne morem početi stvari, ki bi jih sicer želela. Odločila sem se za preventivni pregled krvi in rezultati so sledeči

eritoriti 5.08
hemoglobin 156
hematokrit 0.478

limfociti 47.5

Vse ostale vrednosti so v mejah normale. Ali bi bil zaradi zgornjih odstopanj potreben obisk pro zdravniku ali so odstopanja tako majhna, da mi ni potrebno skrbeti?
Sicer imam normalno težo z ITM 18 in sem precej telesno aktivna.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

V laboratorijskem vzorcu, v rabi v UKC v Ljubljani so normalne vrednosti za
eritrocite 4,20 - 6.30, za hemoglobin 120 - 180, za hematokrit 0,370 - 0,540, za limfocite 20 - 50. Ob upoštevanju teh podatkov so vrednosti v vaši krvi povsem normalne. Ali ste opravili pregled krvi v laboratoriju, ki ima drugačne podatke o normalnih vrednostih?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bibbaa

Hvala za vaš odgovor. Ja normalne vrednosti so bile zapisane eritrociti 3.8-4.8, hemoglobin 120-150, hematokrit 0.36-0.46 in limfociti 20.0-40.0
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da imate krvne izvide v normalnih vrednostih. Morda ne bo odveč posvet pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

sprasevalnik1

Pozdravljeni. Sem moški star 26 let. Ko so mi pred kratkim vzeli kri zaradi viroze so biokemične preiskave pokazale povišan parameter P-Glukoza in sicer 9.0, normalne vrednosti pa so 3.6 – 5.8. Zdravnik vrednosti ni komentiral, mene pa skrbi ali bi lahko šlo za sladkorno bolezen. Včasih se mi zgodi, da postanem zelo šibak, lačen in imam hud občutek »da mi je padel sladkor«, stanje izgine kmalu po tem ko kaj zaužijem. Prekomerne telesne teže nimam. Hvala vam za vaše odgovore.
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da ste imeli pri pregledu krvi povišane vrednosti sladkorja v krvi in, da vaš zdravnik vas ni vprašal ali ste morda diabetik, oziroma ali ste opravili pregled po obilni jedi. Dodatno bo potrebno ugotoviti, ali vam pomaga proti občutku nenadne slabosti uživanje sladkorja.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

sprasevalnik1

Pred odvzemom krvi sem kakšno uro prej jedel pecivo. Drži da mi pri nenadni občutkih slabost pomaga kaj sladkega, npr. čokolada. Zanima me, ali so po vašem mnenju moje povišane vrednosti sladkorja lahko indikator bolezni. Hvala lepa.
Default avatar

Boris Cibic

Negotovost ali ste bolnik s sladkorno boleznijo boste odpravili s ponovnim odvzemom krvi več ur po zadnjem uživanju hrane (zgodaj zjutra).j
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

dmitrovic

Spoštovani doktor,

Imam trombocite 168
MPV 9,4
PDW 58,2
Sedimentacija 29
Zanima me kaj pomeni povečana sedimentacija in PDW

Lep pozdrav !
Drago Mitrović
Default avatar

Boris Cibic

MPV = mean platelet volume = poprečni volumen krvnih ploščic
PDW = te kratice nisem našel v nobenem obrazcu. Če jo najdete (navedeno v angleščini ali v slovenščini), vam bom hvaležen, če mi jo sporočite. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Shiro

Pozdravljeni,

prejsnji mesec sem bila na pregledu pri medicini dela. Bila sem se rahlo prehlajena in imam obcutek, da so naslednje stevilke visoke ravno zaradi tega. Hocem pa vseeno preveriti. Doktor je priporocil naslednje: kontrola SR, hemograma, ketonov.

Analiza urina:
U-Metilketoni - H - 1
U-Levkociti (stiks) - H - 2
U-Kri - H - 1

Hematoloske preiskave:
K-Sedimentacija - H - 29
K-Levkociti - H - 10.08

Je vseeno potrebno naresti pregled teh zadev oz. me morajo visoke stevilke skrbeti? Mi lahko prosim poveste kaj pomeni kratica "SR".

Najlepsa hvala!
Default avatar

Boris Cibic

Pri pregledu krvi gledamo različne "parametre", na primer SR (sedimentacijo krvi), ki je normalna pod 10, levkociti tudi pod 10. Pri povečanih vrednostih moramo posumiti na vnetno bolezen. V vašem primeru so prisotne bolezenske spremembe tudi v seču. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic