Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Izvid hematoloških preiskav

Default avatar

stanislav

Pri službenem pregledu so ugotovili pri laboratorijskem izvidu,da mi odstopajo vrednosti
ALT 0,87(normala do 0,56)
trigliceridi 1,79(normala do 1,7)
holesterol 6,1 (normala do 5,00)
LDL holesterol 3,9(normala do 3,0)
Kaj pomeni število točk:7,51
Stara sem 47 let.
Ne pijem,malo kadim,živim zmerno.Kaj bi lahko bil vzrok?
LP
Default avatar

Boris Cibic

Glede na vaš zdrav slog življenja bi, pri vaši starosti, pričakoval povsem normalne vrednosti maščob in holesterola v krvi. Upam,da ste opravili pregled krvi zjutraj in, da ste zaužili zadnji večerni obrok približno 10 ur pred odvzemom krvi. Morda ste podedovali nagnjenje k povišanim vrednostim maščob in holesterola v krvi. Rahlo povišana vrednost ALT dopušča misel, da kaže na moteno funkcijo jeter. Nisem vedel, da podatek "število točk" je podatek cene opravljenih pregledov. Ali ni to razvidno na obrazcu?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

stanislav

Hvala za hiter odgovor.
Imam pa še dodatno vprašanje.Istočasno sem dobila tudi izvide urina:
SR 25
L 6,5
Eri 4,18
Prosim še za komentar teh izvidov.
Hvala
Default avatar

Boris Cibic

Število belih krvničk (L) in rdečih krvničk (E) je v normalnih mejah. Sedimentacija krvi (SR) je nekoliko pospešena. V dopisu ni izpisan izvid seča. Morda je SR pospešena zaradi vnetja sečil.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ledena

Spoštovani,bila sem na rednem zdravstvenem pregledu preko službe in dobila domov izvide na katerih mi piše,da imam S-HDL holesterol 1,28 mmol/L, s-trigliceride 0,59 mmol/L in s-Kloridi 109 mmol/L ( napisala sem samo krepki tisk),ostale vrednosti so v mejah normale, ravnotako hematološke preiskave in analize urina.Mi lahko kaj več poveste o tem,ker mi pišejo,da se moram obrniti na osebnega zdravnika in predlagajo kontrolo labaratorijskih izvidov.Zanima me še kaj pomeni Število točk:26,58? Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Navedeni izvidi so komaj nad ali pod normalnimi vrednostmi. Zato bi težko mislil na nujne ukrepe. Vrednost klora (Cl) kaže na možnost izsušenosti organizma ali motnjo delovanja ledvic. Nizka vrednost trigliceridov in HDL-holesterola kažeta na možnost nekoliko šibkega delovanja zaščite proti aterosklerotičnmu procesu. V takih primerih priporočamo le čim bolj zdrav slog življenja.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

smeta

Spoštovani.
Pred enim letom so mi ugotovili povišano koncentracijo jetrnih encimov. Izvide sem nesla osebnemu zdravniku, ki me je napotil na ultrazvok trebuha. Izvid - bp. Opravili so tudi teste za hepatitis. Izvid - negativno. Po ponovnem pregledu krvi, so bili tudi ti bp.
Po enem letu sem morala na ponovni zdravniški pregled (24.6.2009), zaradi povečanih jetrnih encimov. Izvid je ponovno pokazal povečane jetrne encime in sicer: S-ALT 0,61, s-Gama GT - 0,83.
Osebni zdravnik mi je dejal, da so jetrni encimi lahko povečani tudi zaradi pred kratkim preboletega prehlada in me zanima če to drži. Hkrati pa tudi, kaj je lahko tudi razlog povečanim jetrnim encimom, saj letos nisem bila pred ponovnim pregledom ni prehlajena oz. bolana. Ali je lahko razlog tudi povišana telesna teža? Me pa predvsem zanima ali je to potrebno kaj zdraviti, ali le opravljaš občasno kontrolo jetrnih encimov v krvi? Ali se lahko to razvije v kaj resnejšega?
Hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

V vašem dopisu, ni podatka, če je bil opravljen pregled krvi po večtedenski strogi abstinenci alkoholnih pijač, sicer pričakujem, da bo problem rešil specialist gastroenterolog, ki se posebno posveča boleznim jeter.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bamib

Spoštovani.

Danes sem dobila krvni izvid.
Zanima me, kaj pomeni, če je sedimentacija 11, 15 pa je zgornja meja?

Zanima me tudi, ali sta železo in hemoglobin kaj povezana?
Npr. železa imam 18,3, hemoglobina pa le 128?

Kateri horesterol je nevaren?

Hvala lepa za vaš odgovor.

LP, Barbara
Default avatar

Boris Cibic

Pri oceni ravni holesterola v krvi je pomembna višina ravni "celotnega holesterola" in "LDL-holesterola"."Nevaren" holesterol je LDL-holesterol. Sedimentacija krvi do 20 je v mejah normale. Normalne vrednosti železa v krvi so 10,7 – 28,6 umol/l in hemoglobina 120 – 180 g/l. Sporočeni izvidi so v mejah normale.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ciklon

Spoštovani!

Pred 20 leti so mi po dolgotrajnih preiskavah ugotovili HETATITIS B.
Od takrat dalje je bil encim S-AST skoraj vedno na zgornji meji, ali
nekoliko čez. Ostali jetrni markerji so bili vedno v redu. Zadnjih 5 let
se S-AST giblje od 0,68 do 1,14( mejna vrednost 0,58).Zadnji izvidi
z dne 24.07.09 so naslednji:
S-AST : 0,73 , S-ALT : 0,42, GAMA GT: 0,40, S-LDH: 2,70,S-A FOSFATAZA:1,42,

Eno leto jemljem kps.LIVERIN s vsebnostjo SILIMarina, ki naj bi pomagalo
pri bolezni in obnovi jeter. Od takrat se je vrednost S-AST znižala
od 1,4-1,14 na sedanje vrednosti okoli 0,75.
Prosim za komentar mojih izvidov, predvsem zakaj je AST stalno povečana.
Po opravljeni serologiji UKC Lj.je mnenje za preboleli HEP.B .Bolnik ni
prenašalec. Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

Janjaraja

Danes sem dobila izvid hematoloških preiskav. Nekatere vrednosti odstopajo od referenčnih.

K-levkociti 8,4 ( 4- 10 )
K-eritrociti 4,09 (4,2 - 6,3 )
K- hemoglobin 135 ( 120- 180 )
K- hematokrit 0,404 ( 0.37 - 0.54 )
K-MCV 98,7 ( 81 - 94 )
MCH-K 33 ( 26-32 )
K-MCHC 334 ( 310 - 350 )
K - trombociti 348 ( 140 - 340 )
K- sedimentacija 4 ( do 15 ).
Default avatar

Boris Cibic

Vrednosti eritrocitov in trombocitov so komaj nad mejnimi vrednostmi. Zato bi jih težko ocenil, da so potrebne komentarja. Vrednost MCV (kratica s katero napišemo velikost eritrocitov) je zanesljivo nad normalo in dopušča misel na živahno tvorbo eritrocitov po večji izgubi krvi ali na prizadetost delovanja jeter (stanje po vnetju jeter, stanje pri čezmernem uživanju alkoholnih pijač, itd.).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

najčka

Prosim samo za pomen besede JAK2. dedek je pozabil vprašat pri zdravniku, njegova bolezen pa se imenuje policitemija. hvala
Default avatar

Boris Cibic

"Jak2" je kratica, ki označuje fazo bolezni pri policitemiji. Lahko se bolnik obrne na , dhematologa, ki ga zdravi, da dobi podrobnejše podatke.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

bogdancek

Prosim za razlago izvida:
S-AST 0,66 8(0,58)
S-ALT 1,34 (0,74)
S-gama-GT 0,94(0,92)
S-Bili-cel 18 (17)
s-S-kreatinin 117 (44-97)
S-HOLESTEROL 7,1 (4,0-5,2)
S-trigliceridi 3,2 (0,6-1,7)
S-HDL-holesterol 1,4 (1,4)
S-LDL-holesterol 4,7 (2,0-3,5)
S-ŽELEZO 29,9 (10,7-28,6)

Prosim za čimprejšnjo razlago izvida.
Hvala
Default avatar

Boris Cibic

Pri preiskavi krvi so pri vas ugotovili normalne vrednosti kreatinina in HDL, rahlo nad zgornjo normalno mejo bilirubin, gama GT in železo, v patološkem območju vrednosti AST, ALT, holesterol, trigliceride in LDL. Izvidi dopuščajo misel, da je prizadeta funkcija jeter (stanje po vnetju jeter? Vpliv alkohola?)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

nevija drole

POZDRAVLJENI

Dobila sem izvid preiskave krvi,pa bi prosila za kratko razlago.

RBC 3.88L
MCV 95.9 H
MCH 32.8 H
MPV 6.8 L

Te stvari nekako niso v normali in ker zelo poredko obiščem zdravnika ne vem kaj to pomeni.Stara sem 50 let.

Hvala za odgovor Nevija
Default avatar

Boris Cibic

RBC = število rdečih krvničk, MCV = volumen posamezne rdeče krvničke, MCH = koncentracija rdečega barvila v rdečih krvničkah, MPV = volumen krvnih telesc. Število rdečih krvničk je rahlo nižje od norme, volumen posamezne rdeče krvničke je na zgornji meji normale, pravtako koncentracije rdečega barvila. Odkloni so komaj rahlo nad ali pod normalo. Napisani podatki so nezadostni za kakršnokoli oceno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

branko

Prosim za mnenje glede na izvid, kjer je S-GamaGT 1.4 (povečan)!


Lp

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic