Med.Over.Net

Kardiologija

Izvid hematoloških preiskav

Default avatar

marc33

Pozdravljeni!

Prejel sem laboratorijske izvide pri katerih si določenih stvari ne znam pojasniti kaj so in kaj pomeni njihova velikost in povišanost.

Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas še enkrat lepo pozdravljam!

SG 1,015
pH 7,0
PRO* 0.3 g/L
UBG* 33 umol/L

s-glukoza (H) 6,61

v hematološki preiskavi pa mi je pokazalo da naj bi imel povišan
Mo# (H) 0,7
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste nekaj enot, ki so verjetno izvidi seča. PRO je kratica za beljakovine, ki jih pri normalno delujočih ledvicah v urinu ni. Kratica UBG verjetno pomeni urobilinogen. Izvid kaže na možnost motene funkcije jeter ali srca. Vrednost glukoze (6,61) v krvi dopušča sum, da je motena presnova sladkorja (ali ste bili pri odvzemu krvi tešč?). Kratica Mo (monociti?) kaže na možnost stanja po gripoznem infektu.
Rad sodelujem v tem forumu, kljub temu, da je mnogo krat težko pomagati bolnikom pri reševanju njihovih "stisk", ob skopo sporočenih podatkih.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

marc33

Pozdravljeni!
Nisem bil povsem tešč, zjutraj sem spil belo kavo. Je možno da bi to vplivalo na izvid?

Hvala, LP!
Default avatar

G.D

Pozdravljeni!

Sem 21 let star športnik in se ukvarjam z nogometom. Ker sem bil nezadovoljen s svojo telesno težo ( 185cm, 74kg ) sem se odločil pridobiti mišično maso z intenzivnimi treningi v fitnesu in določenimi »preparati«. Do želenih kilogramov sem uspešno prišel ( 80kg ) vendar sem se preventivno odločil za hematološko preiskavo. Kot je prikazano spodaj je prišlo do odstopanj oz povečanja K-MCH zato vas prosim za obrazložitev in vaše mnenje če so za to odstopanje krivi »preparati«


K- Levkociti 6.2
K- Eritrociti 4.92
K- Hemoglobin 161
K- Hematokrit 0.459
K- MCV 93
K- MCH 32,7
K- MCHC 350
K- RDW 11,1
K- Trombociti 259
K- MPV 7.7

Lep pozdrav in hvala v naprej!
Default avatar

Boris Cibic

MCH je enota, ki prikaže sintezo hemoglobina (krvnega barvila). Številka 32,7 je minimalno nad maksimalno normalno. Izvid kaže na zelo dobro tvorbo hemoglobina, morda zaradi jemanja zdravil. Izvid je zelo razveseljiv.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

August 7

Spoštovani,

pred kratkim sem dobil laboratorijski izvid (Adria Lab) in bi prosil za vaše mnenje.
Predvsem me zanima povecana vrednost Zeleza in zmanjsana Holestrola. Hvala!

HEMATOLOŠKE PREISKAVE
K-Levkociti 4.1
K- Nevtrofilci 41,8
k- Limfociti 50,5 H
K- Monociti 4,1
K- Eozinofilci 3,1
k- Bazofilci 0,5
K-Eritrociti 4.9
K-Hemoglobin 155
K-Hematokrit 0.46
K-MCV 93
K-MCH 31
K-MCHC 338
K-MPV 11
K-Trombociti 146
K- Retikulociti 74

BIOKEMIJSKE PREISKAVE
S- AST 0,40
S- ALT 0,46
S- gama- GT 0,19
S-A-fosfaza 1,24
S-CK 1,52
S-Bili-cel. 16
S-Bili-dir. 5
S- Secnina 3,3
S-Kreatinin 76
S-Glukoza 5,0
S-Holesterol 3,2 L
S-trigleceridi 0,7
S-HDL- Holesterol 1,2 L
S-LDL- Holesterol 1,6 L
S- Zelezo 39,7 H
S-Kalij 4,6
S-Kalcij 2,5
S-Fosfat 1,1
S- Magnezij 0,83
S- Albumini 47


IMUNOLOSKE PREISKAVE
S- Feritin 71,62
S- B12 76,31 L
S- Folna kislina 25,29


Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Zelo znižane vrednosti holesterola so možne pri hudih bolezni jeter. Nekoliko nizke vrednosti (naveden primer) po zadnjih podatkih literature so v fizioloških mejah. Raven železa v serumu je lahko povečana pri številnih boleznih (kronična bolezen jeter, alkoholna ciroza jeter, čezmerno uživanje železa s hrano, nekatere oblike slabokrvnosti, itd)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Manca3333

Pozdravljeni!

Dobila sem laboratorijske izvide :

TSH: 5,438
pT4: 11,2
pT3: 4,29
anti TG 292,5
anti TPO >1300
Holesterol 6,4
Trigliceridi 1,2
IgA 0,9
IgA EMA neg.


Zanimajo me kakšne so normalne vrednosti, prosim tudi za vaše mnenje.

Hvala in lep pozdrav,

Manca
Default avatar

Boris Cibic

Vrednosti TSH in pT3 so v normalnih mejah, vrednost pT4 je na spodnji meji normale. Vrednosti antiTG in anti TPO so zvišane. Vrednost holesterola je povišana, raven trigliceridov je v normalnih mejah.
Vrednosti IgA in IgA EMA niso patološke.
Vprašali ste me tudi za mnenje: prisotna je hiperholesterolemija, ki je potrebna zdravljenja in potreben je pregled pri specialistu (endokrinologu?).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ptrata

Pozdravljeni!

Že na dveh laboratorijskih pregledih krvi v roku 2 mesecev je bila S-A Fosfataza previsoka, enkrat 1,98 , drugič pa 1,97 mikrokat/L. Kaj naj naredim, da se bo vrednost znižala?

Imam Addisonovo bolezen in sem zaradi otroka, ki ga dojim na dieti brez mlečnih izdelkov in jajc. K in Na sta trenutno v mejah normale.

V 2 dni nazaj sem imela v želodcu in črevesju hude bolečine in oblival me je mrzel pot. Je to zaradi tega povišanega encima?

LP in hvala.
Default avatar

Boris Cibic

Zvišane vrednosti alkalne fosfataze so lahko prisotne pri različnih boleznih (ledvične bolezni, bolezni žlez z notranjem izločanjem, itd). Ker nimamo zdravil za njeno neposredno znižanje je zdravljenje usmerjeno v zdravljenje osnovnih bolezni. .
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

pprijatelj

Pozdravljeni! Dobila sem sledeče izvide in me zanima, kaj pomeni povišanje K-MVC in Zničanje K-ercl. Hvala za odgovor!

HEMATOLOŠKE PREISKAVE
K-Levkociti 6.9
K-Eritrociti 3,9 L
K-Hemoglobin 127
K-Hematokrit 0.37
K-MCV 95 H
K-MCH H 32
K-MCHC 339
K-RDW - 12,7
K-Trombociti 332
K-MPV 8,1
K-ERC % Makrociti 1,9
k- ERC % Mikrociti 0,2
K- Erc % Hiperkromni 0,5
K-Erc % Hipokromni 0,1
S-C.reakt.prot.quick < 8
Default avatar

Boris Cibic

Eritrociti (rdeče krvničke): Vrednost 3,9 je rahlo pod spodnjo normalno mejo in kaže na blago slabokrvnost
MCV (povprečni volumen rdečih krvničk) Vrednost 95 je rahlo nad zgornjo mejo normale in kaže na živahno tvorbo rdečih krvničk.
Izvida kažeta na možnost, da ste izgubljala kri (menstruacija?), ki se sedaj popravlja
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tjaša_27

Spoštovani!

Stara sem 29 let, dobro se počutim in se zelo aktivno ukvarjam s športom.

Prosim, če mi lahko pojasnite moj izvid:
- RBC 3.85L (4.20-6.30)
- HGB 123 (120-180)
- HCT 0.367L (O.370-0.540)
- MCV 95H (81-94)
- MCH 31.8 (26.0-32.0)
- MCHC 334 (310-350)
-RDW 11.2 (11.5-16.0)

Najlepše se vam zahvaljujem,
Default avatar

Boris Cibic

RBC= rdeče krvničke, HGB = rdeče barvilo v rdečih krvničkah, HCT = hematokrit = volumenski odstotek rdečih krvničk v krvi, MCV = povprečni volumen posamezne rdeče krvničke, MCH = povprečna količina krvnega barvila v posamezni rdeči krvnički, MCHC = povprečna koncentracija rdečega barvila v posamezni krvnički, RDW = porazdelitev rdečih krvničk po volumenu.
Izvidi kažejo na blago slabokrvnost. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tejčica04

Pozdravljeni!
Še enkrat pišem sporočilo, ker mi nagaja računalnik in ne vem, ali je moje vprašanje že enkrat prišlo.
Torej, v prihodnijih dneh se odpravljam na sterilizacijo v bolnico,pa vas prosim, če mi razložite naslednji izvid:

Biokemične preiskave:
S-Glukoza 4,5
S-CRP 9

Hematološke preiskave

SR 7
Hemogram:
K-Lkci 9,6
K-Erci 5,42
K-Hb 134
K-Ht 0,430
MCV 79,4
MCH 24,8
MCHC 312
RDW 12,4
K-Trombociti 266
MPV 7,7

Diferencialna krvna slika
Nevtr.levkociti # 5,9
Limfociti # 3,2
Monociti # 0,3
Eozinofilci # 0,1
Bazofilci # 0,1
Nevtr.levkociti 61,4
Limfociti 33,5
Monociti 2,9
Eozinofilci 2,9
Bazofilci 0,7

Predvsem me skrbi povišan CRP, saj nisem in tudi nisem bila prehlajena.
Pa me zanima, če me lahko zaradi takšnega izvida v bolnišnici zavrnejo.

Hvala in lepo pozdravljeni
Default avatar

Boris Cibic

Glede na normalno sliko števila levkocitov in normalno diferencialno krvno sliko mislim, ne pričakujem, da bo rahlo zvišana vrednost CRP zadržek za operacijski poseg
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mato85

Preiskava:

Lkci=11,13
Eri:5.60, k-hb=167,
MCV 88.9
MCH=30.1
MCHC=342
K-T=184
S-bil.c=27
S-bil.d=5
S-CRP= 94
S-AST(GOT)=0,4
S-ALT=0,31
Ocena GF=> 60;
S-GGT=0,28
S-alk.fosfataza= 1.22
S-A-amilaza=0.5
S-sečnina(urea)=6.7
S-kreatinin= 106
S-NA=135
S-K=4.25
S-klorid=97
S-lipaza=2.6
U-proteini=0
U-glukoza=0
U-urobilinoegn=0
U-bilirubin=0
Eritrociti:redki
Levkociti 2-4
Bakterije:

Prosim Vas za razlago izvida.
Default avatar

brezenerg

Spoštovani!

Prosim za razlago izvida:
REZ. MEJNE VREDNOSTI
1. izvid:
TSH 4,41 0,40-4,00
T3 4,6 2,30-6,30
T4 14,6 11,5-22,7
2. izvid:
HOLESTEROL 5,6 4,00-5,7
KALIJ 5,98 3,80-5,50

3. izvid:
RBC 4,82 4,20-6,30
HGB 146 120-180
HCT 0,439 0,370-0,540
MCV 91 81-94
MCH 30,3 26,0-32,0
MCHC 332 310-350
RDW 13,6 11,5-14,5
PLT 336 140-340
MPV 7,6 7,8-11,0
WBC 6,4 4,0-10,0
LYM 29,5 20,0-50,0
MON 5,2 2,0-10,0
NEU 60,8 40,0-75,0
EOS 4,1 1,0-6,0
BAS 0,4 0,0-2,0


Hvala že sedaj!