Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Izvid hematoloških preiskav

Default avatar

bbunkica

Spoštovani,

na službenem zdravniškem pregledu en rezultat pri hematoloških preiskavah odstopa od referenčne vrednosti:

(K)Trci-MPV 7,5 fl

K-Trombociti so v okviru normalnih vrednosti, 249.

Zanima me, kaj to pomeni oziroma ali je potrebno kaj spremeniti (prehrana, vitamini ipd).

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Pri navedbi vrednosti trombocitov navajamo dve številki: velikost (140 – 340) in poprečni volumen (mean platelet volume). Normalne vrednosti so 7,8 – 11. V vašem primeru so ugotovili volumen, ki je rahlo pod spodnjo normalno mejo, vendar brez vsakega kliničnega pomena, glede nato, da je njihovo število normalno.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

galica

Pozdravljeni,

prosim za razlago laboratorijskega izvida.

Hematološke raziskave:
K-SR 25
K-LEVKOCITI 10.21
K-ERITROCITI 4.96
K-HEMOGLOBIN 125
K-HEMATOKRIT 0.38
K-MCV 76.9
K-MCH 25.1
K-MCHC 327
K-RDW 14.4
K-TROMBOCITI 359
K-MPV 7.4

Biokemijske preiskave
S,P-GLUKOZA 4.9
S-SEČNINA 4.4
S-KREATININ 62
S-HOLESTEROL 3.7
S-TRIGLICERIDI 0.60

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Default avatar

Boris Cibic

Pri oceni krvnih izvidov nam zelo koristi podatek izvidov krvi pri zdravih ljudeh. V vašem primeru mi podatek manjka. Če je bil pregled opravljen na aparatih, ki so sedaj v Ljubljani, bi lahko povedal, da so vrednosti hemoglobina, hematokrita na spodnji meji normale, izvida MCV in MCH ravno kar pod normalno vrednostjo, izvida levkocitov in sedimentacije eritrocitov rahlo nad normalno vrednostjo. Izvidi dopuščajo sum na blago slabokrvnost in na blag vnetni proces. Priporočam pregled pri hematologu.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

gvido mravljak

Pozdravljeni,

prosim za razlago laboratorijskega izvida.

Hematološke raziskave:
K-SR
K-LEVKOCIti 4.0
K-ERITROCITI 4.80
K-HEMOGLOBIN 152
K-HEMATOKRIT 0.46
K-MCV 95
K-MCH 32
K-MCHC 333
K-RDW
K-TROMBOCITI 114
K-MPV

Biokemijske preiskave
S,P-GLUKOZA 5.7
S-SEČNINA 7.4
S-KREATININ 71
S-HOLESTEROL 4.8
S-TRIGLICERIDI 1.17



Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

gvido
Default avatar

Silva Babovič

Prosim za razlago laboratorijskega izvida- Silva
K- SR H 95
K- MCV L 80,4
K-RDW H 15,5
K- Trombociti H 433
k-MPV L 7,1

CRP-P H 120,3

Hvala in lep dan vam želim.
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu ste prosili za razlago laboratorijskega izvida. Pri vsakem izvidu je vpisana ena črka, ali H, ki pomeni, da je ugotovljena vrednost višja od normale ali L, ki pomeni, da je ugotovljena vrednost prenizka. Izvidi kažejo na prisotnost akutnega(?) vnetja.
Iz laboratorijskega izvida ne moremo ugotoviti narave bolezni.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

LucijaB

Prosim za pojasnilo ugotovljenih vrednosti, ki so višje od normale za 80 letnika:
K-MCH 34.3
K-MCHC 371
in kaj pomenijo te oznake.

Hvala lepa!
Default avatar

Boris Cibic

Navedeni izvidi so rahlo nad zgornjo normalno mejo. Take izvide lahko dobimo pri nekoiliko izsušenih ljudeh, kar ni redek primer pri starejših ljudeh, ki uživajo premalo tekočin. Domnevam, da je to stanje prisotno pri 80 letniku, sicer, ali se bolnik zdravi zaradi kakšne bolezni krvi?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

DijanaB

Pozdravljeni,

prosim za pojasnilo laboratorijeskga izvida:

Eritrociti 4.1 L
MCV 95 H
S-Holesterol 3.9 L
S-Trigliceridi 1.9 H
S-HDL-Holesterol 1.1 L
Ostali v mejah normale.

LP, Dijana
Default avatar

Tatjana1

Spoštovani, zanima me ali je možno opraviti pregled srca in ožilja kje samoplačniško?
Lp, Tatjana
Default avatar

Boris Cibic

Ljubljani je več samoplačniških ambulant v katerih delujejo kardiologi, npr: "Cardial" na Zaloški cesti 69, "Barsos" v Gregorčičevi ulici 9, "Medicor" v Kotnikovi ul 5.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

keety

prosim za razlago kaj pomeni ce je z mano vse vredu=

K-MCHC= 451
NEVTRO= 29,1
LIMFO=55,4

STARA SEM 25 LET
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste nekaj izvidov pregleda krvi. Vrednosti MCHC in limfo so zvišane in nevtro znižane. Izvid dopušča sum,da je prisotna slabokrvnost in, da je prisotno virusno vnetje. Za pravilno oceno izvida so potrebni podatki o morebitni bolnikovi bolezni in o ostalih izvidih krvi. Verjetno vas je izbrani zdravnik že poslal na kontrolni pregled krvi, da ugotovi ali so navedeni izvidi še prisotni. V takem primeru bo morda potreben pregled pri hematologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Lidija Keček Vrbančič

Laboratorijski izvid izkazuje naslednje vrednosti, ki odtopajo od refernčnih vrednosti:

MCV aparat 102
MCH aparat 3,3.

Sploh ta 3,3 mi ne da miru, ker hudo odstopa (26.000-32.000).

Prosim za odgovor in vnaprej hvala.
Default avatar

Boris Cibic

Normalna številka MCV je fl. 81 – 94. S kratico MCV označimo velikost posamezne rdeče krvničke. Vrednost MCV 102 je nekoliko zvišana in pove, da je volumen posamezne rdeče krvničke povečan, kar kaže na možnost obolenja jeter ali krvne bolezni.
Pri navedbi MCH 3,3 gre verjetno za napako v prikazu decimalk, pri katerih je v tem primeru normalna vrednost MCH pg 26,0 – 32,0. Posvetujte se z izbranim zdravnikom ali hematologom.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tinamalina1

Pozdravljeni.

V torek se odpravljam na operacijo kolena in naročeno mi je bilo, da moram opraviti osnovne krvne preiskave. Zelo lepo bi vas prosila za razlago spodaj zapisanega izvida in vaše mnenje, ali je vse ok in me bodo s temi rezultati izvida sprejeli na operacijo.

K-LEVKOCITI 8.9 4-10
K-ERITROCITI 4.38 4.2-6.3
K-HEMOGLOBIN 134 120-180
K-HEMATOKRIT 0.387 0.37-0.54
K-MCV 88.5 81-94
K-MCH 30.5 26-32
K-MCHC 345 310-350
K-TROMBOCITI 229 140-340
K-SEDIMENTACIJA 2 do 15

Poleg tega pa me še zanima, kaj pomeni podatek število točk? Na mojem izvidu je ta številka 3,52

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Vaši laboratorijski izvidi so povsem normalni, kar ste gotovo že sami videli. Številka 3,52 je številka za denarno oceno opravljene storitve(ta podatek sem izvedel od laboranta).

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

DDarja

Prosim za pojasnilo.

Imam terapijo Lamictal 2X50 mg (vzdrževalno dozo). Ker sem dobila alergijo v obliki izpuščajev sem opravila v privatnem laboratorijo preiskave jeter, ledvic in krvi. Pri hematoloških izvidih odstopajo naslednji podatki:

K-Ht 0,366
MCH 32,1
MCHC 373
MPV 6,7

Ostali izvidi so v mejah normale(hematološki,DKS,testi koagulacije in biokemične preiskave).

Prosim za pojasnilo in nasvet v primeru, da se moram obrniti na svojega nevrologa v zvezi nadaljno terapijo Lamictala oz. hematologa.

Pred jemanjem omenjenega zdravila so bili vsi testi v mejah normale (konec decembra 2008).Terapijo prejemam dober mesec dni.Večji izpuščaj in več manjših se je pojavilo 28 dan.Velik izpuščaj je v bistvu poniknil v štirih dneh,ostali pa so še prisotni drobni izpuščaji.Vzrok za odločitev omenjenih preiskav je bil večji izpuščaj.

Hvala za pojasnilo.

S prijaznimi pozdravi,
Darja
Default avatar

Boris Cibic

Sporočeni podatki izvidov laboratorijskih preiskav so kratice za naslednje preglede:

K-Ht – volumen rdečih krvničk
MCH – srednja količina hemoglobina v posamezni rdeči krvnički
MCHC – srednja koncentracija hemoglobina v posamezni rdeči krvnički
MPV – povprečen volumen posameznega krvnega telesca

Pri tolmačenju sporočenih izvidov bi smeli reči, da so rdeče krvničke nekoliko manjše od pričakovanih, vsebujejo pa dovolj krvnega barvila. Kot ste sporočili so ostali izvidi hemograma v normalnih mejah. Morda bi koristil še pregled železa v krvi.

Zaključek: sporočeni izvidi odstopajo premalo, da bi bil potreben terapevtski ukrep. Mislim, da izvidi nam ne pomagajo pri vprašanju vzrokov nastanka izpuščajev.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
cron