Forum: Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

Cikloergometrija

Odgovori Nova tema
Default avatar maca1 15 Jan 2008 18:36

Spoštovani, opravila sem obremenitveno testiranje. V mnenju piše, da praga stenokardije ne dosežemo, niti ni znakov za ishemično reakcijo.

EKG v mirovanju in po obremenitvi enak, ob obremenitvi pa: nakazana ascendentna denivelacija ST spojnice.

Prosim za razlago, hvala in lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 17 Jan 2008 06:42

Vaš zdravnik vas ne napotil na obremenitveno testiranje z namenom, da bi ugotovil kolikšno stopnjo telesne obremenitve zmorete brez posebnih težav (zadihanost, napad bolečin pri srcu) in kakšne spremembe nastanejo v EKG ob obremenitvi.
Pri telesni obremenitvi, ki ste jo opravili na testiranju se ni pokazala nobena težava (bolečina pri srcu) in niti nobena sprememba v EKG, ki bi dopuščala sum na zoženost žil zaradi ateroskleroze.
Opazovana sprememba v EKG "ascendentna denivelacija ST spojnice" izključuje sum za zožanje srčnih žil.
Sklep:
Opravljena preiskava ne potrjuje suma za obolenje srčnih žil ali srčne mišice.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar giro laceti 15 Okt 2009 23:55

Lep pozdrav!

Iz diagnostičnega centra Bled, kardioloska ambulanta, kjer sem bil poslan od osebnega zdravnika na test obremenitve, so me zaradi ishemičnega napada, po dveh minutah obremenitve poslali na UKC Ljubljana-KO za nuklearno medicino kjer sem opravil test "stresna perfuzijska scintigrafija miokarda 99m Tc s tetrofosminom", kjer mi je bila ugotovljena rezirvibilna ishemija mokareda. Glede na to, da nisem zdravstvenni delavec ter da nimam strokovnih znanj alli iskušenj s podrocja s tega podrocja, Vas vljudno prosim za kratko razlago, zlasti zato, ker sem imel že dva infarkta miokarda, zadnjic avgusta v Veroni. Ali bi mi zdravnici kateri sta mi vršili tako invanziven pregled morali pojasniti zakaj se pri vsemu temu gre in mi predlagati nadalnje zdravljenje in terapijo.

Vnaprej hvaležen Igor!

Z odličnim spoštovanjem!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 16 Okt 2009 13:50

Če ste prišli na pregled na nuklearni institut z napotnico izbranega zdravnika so, zelo verjetno, z instituta poslali pismeni odgovor pristojnemu zdravniku. Zgodi se mnogo krat, da izvidi preiskav pridejo v roke izbranega zdravnika z veliko zamudo in zgodi se tudi, da izbrani zdravnik težko zna natančno vrednotiti izvide. Če sem pravilno razumel vaše vprašanje vas zanima pomen stavka "reverzibilna ishemija miokarda". V knjigi "Slovenski pravopis" (2001) je beseda "reverzibilen" prevedena z besedama "obrnljiv, povračljiv" in beseda "ishemija" z besedo "brezkrvje". "Miokard" je zdravniška beseda za srčno mišico. Po domače povedan izvid se glasi: nezadostna prekrvitev srčne mišice, ki se v teku preiskave (po uvedbi zdravila?) popravi. Pri takem izvidu je priporočljivo, da bolnik redno jemlje zdravila za zboljšanje prekrvitve srca, ki jih predpiše izbrani zdravnik ali kardiolog.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh