Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Hiter srčni utrip

Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da je otrok zdrav in, da je šlo za težave zaradi "napada" (?) hitrega bitja srca, ki ga pogostoma spremljajo različne motnje: moteno počutje, motnje dihanja. Morda je šlo za nekaj dni trajajoče čezmerne napore. Ne pričakujem ponovitve težav pri zmernih obremenitvah.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

sportnica

Pozdravljeni!

Stara sem 20 let, aktivna sportnica, udelezujem se tudi tekmovanj. Zivim zdravo (ne pijem, kadim ali uzivam kofeina), visoka sem 170 cm in imam 55kg. Zelo spostujem vase mnenje, zato sem se tudi odlocila, da vam v malo daljsem spisu opisem mojo tezavo, za katero upam, da bi mi jo lahko pojasnili. Dve leti nazaj se mi je nekega vecera, ko sem se vracala iz treninga zgodilo, da se mi je v obmocju srca (lev del prsnega kosa malo bolj spodaj) zatresla misica. Vsaj tak obcutek sem dobila, nisem znala razloziti ali je srce ali misica. Zgrabila me je mocna panika, da nekaj ni v redu. Ta obcutek se mi je od takrat dalje zacel ponavljati pogosto, vsak dan, vendar samo za sekundo. Najpogosteje se je pojavil v sedecem polozaju oz. kaksnem cudnem polozaju, ko pa sem se premaknila, je bilo ok. Vse te obcutke je spremljala panika, da se mi bo ustavilo srce, da bom umrla. Za tezavo sem povedala starsem, ki so bili mnenja, da je lahko vse to posledica preutrujenosti in mojih tezav z hrbtom - nekajkrat sem obiskala kiroprakticarko, ki mi je pomagala, tudi sama je bila enakega mnenja kot starsi, tezave z tem 'tresenjem' in 'vibriranjem misice' so se izredno zmanjsale. Enkrat sem tudi obiskala splosno zdravnico zaradi splosnega pregleda, ji povedala za tezavo, ona mi je poslusala srce in me pomirila, da je zagotovo vse v redu, da ne slisi nic posebnega. Te tezave so pocasi zacele izzvenevati, obcutek se je pojavil mogoce le 1x na mesec ali se manj. Zadnje case zopet dobivam podobne obcutke, velikokrat se mi zgodi, da ko sem nervozna, da cutim 'preskok' ali nereden utrip ali dva. Kdaj se tudi zgodi, da me za sekundo stisne v prsnem kosu, vendar ne kot bolecina ampak samo kot obcutek, da me 'potegne notri' - ponavadi, ko se hitro zravnam ali pa sem v sedecem oz puklastem polozaju. Moram povedati, da treniram normalno, zmorem napore, nimam tezav z zadihanostjo, tudi ostalih zdravstvenih tezav nimam. Imam pa tezave z anksioznostjo in panicnimi napadi, ki jih vedno bolj uspesno obvladujem - vcasih vse te tezave s 'srcem' povezem z njimi. Dogaja pa se mi tudi, da popoldne, ko se spravim k pocutku, cutim, da mi srce malo bolj mocneje in hitreje utripa, vendar ko vstanem in pricnem nekaj delati, tega obcutka ni vec. Je pa v lezecem polozaju obcutek zelo motec in moti popoldanski pocitek (ponoci se mi to nikoli ne dogaja), prav tako se mi vcasih zgodi, da po napornem treningu ali tekmi zvecer ze v mirujocem polozaju cutim, da mi srce mocneje utripa, kot da se se nebi pomirila od adrenalina. Moje vprasanje je, ali imam po vasem mnenju bolno srce, izredno me je namrec strah, da se mi bo kdaj kar naenkrat ustavilo. Ali bi morala na posebne preglede? Ali so te tezave prehodne in bodo izzvenele? Naj se omenim, da sem si kaksen mesec nazaj par dni redno merila krvni tlak in utrip in je vse v meji normale. Upam, da dolzina opisa ni preobsezna. Najlepse se vam zahvaljujem za odgovor!
Lp
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje. Vaš dopis me je zelo prizadel. Hudo mi je bilo brati, da ste v začaranem krogu iz katerega ne vidite izhoda. Vaš dopis ni bil predolg in je bil zadosten. Vaše težave ne kažejo na organsko bolezen srca, pač pa na zelo izraženo stanje, ki ga imenujemo "nevrovegetativni sindrom". Ta sindrom je pogost pojav zlasti pri mladih ambicioznih ljudeh, polnih vitalnosti, ki stremijo k napredku in uresničitvi svojih življenjskih ciljev. Zelo mi je bilo drago brati, da vas starši podpirajo in pomirjajo. Drago mi je bilo brati tudi, da se že sami skušate prepričati, da nimate organske bolezni srca. In kako naprej? Odprt razgovor z zdravnikom, da skupaj skušate najti vzrok sedanjih motenj (neskladje v družbi, stremenje po previsokih ciljih, neizpolnjene globoke želje, itd.). Nekaj priporočil: priporočam zdravo uravnoteženo prehrano, zadosti nočnih počitkov, nekajenje,omejitev uživanja kave in akohola, izogibanje stresnim situacijam in ne nazadnje polurne spehode v naravi, 3 - 4 krat na teden delno s pospešeno hojo. Mislim, da bi vam koristilo občasno jemanje blagih pomirjeval (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Morda bi imela korist tudi od enega razgovora s psihologom. Za občasne občutke trzanja mišic v prsnem košu je lahko kriva neprvilnea lega telesa. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Markosto

Pozdravljeni.

Satr sem 36 let in me neki zanima, imam zadnje čase povišan srčni utrim tam nekje je 104 na minuto, bil sem pri kardiologu na ultrazvoku srca vse ok, bil sem na kolesu tudi vse ok..kardiolog je napisal, da pač bolečine v prsnem košu ishajajo iz gastro težav.Osebna zdravnica mi je dala piti tablete byol2,5 ml eno in pol na dan.Vem da te tablete so za znižanje srčnega utripa.Zato me zanima, zakaj pride do tako velikega srčnega utripa.Ali da vprašam svojo splošno zdravnico da me pošlje še k kakemu drugemu specialistu?
Res da ko me zapeče v prsih( zaradi želodčnih težav), se jaz takoj ustrašim ker mislim, da me bo kakšen srčni infarkt.Hvala za odgovor
Lep pozdrav
S spoštovanjem Marko
Default avatar

Boris Cibic

Izgleda, da imate zdravo srce, ki bije hitreje kot je še pred nedavnim. V dopisu je premalo podatkov, da bi znal odgovoriti zakaj se to dogaja. Najbolj se ponuja misel, da gre za vpliv stresnih dejavnikov (razne skrbi ali nesoglasja). Za zmanjšanje srčne frekvence v takih primerih dajamo "betablokatorje "(na pr. Byol") ali Procoralan in nizke odmerke pomirjeval. Če ste pred kratkim preboleli virusni infekt pa obstaja tudi možnost, da je delovanje vašega srca pospešeno zaradi vnetja srčne mišice, ki navadno traja nekaj tednov in se ob zmanjšanju telesnih obremenitev spontano pozdravi
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

luka 99998

dober večer!! Že nekaj let se zdravim zaradi napadov panike in tesnobe...poleg tega imam skoraj vedno prisotne tudi ekstrasistole pred 4. leti sem opravil vse preglede srca uz,ekg,obremenitveni test,ekg holter...ker sem imel težave z hitrim utripanjem srca...Sedaj pa so se mi začeli pojavlati napadi hitrega bitja srca ob katerih čutim hudo slabost v prsnem košu ter rahel občutek šibkosti, ter občutek strahu, vrtoglavice in omotice nimam.Še do enega tedna pred temi napadi sem bil vsak dan fizično aktiven brez večjih težav razen tu in tam kakšna ekstrasistola ki mi izove občutek neprijetne slabosti in rahle panike sedaj sem opravil tudi vse preizkave vključno z ekg ker sem potreboval zravniško spričevalo za službo vse je bilo bp. ali so lahko vseeno ti napadi kaj hujšega oz. kakšna hujša motna ritma hvala!!
Default avatar

Boris Cibic

Opravičujem se za zelo pozen odgovor. V dopisu ni navedbe, ki bi kazala na organsko prizadetost srca (srčne mišice, srčnih žil, srčnih zaklopk). Vse kaže biti posledica stresnih vplivov na srce. Priporočam zdravljenje proti anksioznosti, pri čemer razen anksiolitikov (na pr. Leksaurin ali podobno) zelo priporočam 4 - 5 krat na teden polurno hojo delno s pospešenim korakom, izogibanje stresnim situacijam, zadostno nočnega počitka, nekajenje, itd.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Claryssa

Pozdravljeni,
ker sem zaskrbljena nad svojim zdravjem, predvsem zdravjem srca se obračam na vas. Po rednem rekeativnem športu (zdaj dobri 2 leti) funkcionalna vadba (kardio, vaje za moč, uteži itd.), tek (lani tudi tekla Lj polmaraton) ter obcasno hoja v hribe... Situacija je taka, da imam visok srčni utrip ze v mirovanju 90-100/min, pritisk je normalen, ki pa zelo poraste pri športni aktivnosti, kjer je zelo hitro čez 180/min (par poskokcov in pocepov) pa tudi pade ne kaj preveč hitro. Tako, da je ponavadi v 1 uri vadbe povprecen pulz tam okoli 180/min. Imela sem že opravljen UZ srca, ki je v mejah normale, EKG tudi v redu, obremenitveno testiranje dobro... naj bi bil vzrok kompenzatoren - premajhno srce (stara sem 30 let, visoka 183 cm, težka 79 kg). Nekaj časa sem jemala Concor 5mg, povprecni pulz se je znižal za cca 10-15/min.
Najbolj motece mi je, ker pri hoji v hrib (dobrem tempu, ne počasi) postan zelo zadihana in ne zmorem(pulz je takrat okolo195-200/min),najprej sem mislila, da je kondicija, sedaj te nekaj imam in ni dosti boljše (kar se srca tiče, telesno pa je lažje). Kaj mi priporočate?
Upam, da sem jasno opisala mojo težavo, če potrebujete kakršnekoli podatke meritev 24 urno merjenje EKG ali RR itd. vam jih lahko posredujem.
Hvala že v naprej za odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za zaupanje.Glede na vsebino dopisa izgleda, da ste opravili že več laboratorijskih preiskav in več pregledov pri zdravnikih. Verjamem, da je moteče hitro bitje srca v mirovanju in prehitro ob obremenitvah. Nekoliko vam je pomagal proti hitremu bitju srca Concor. Morda ste ga opustili zaradi vtisa,da vam je premalo pomagal. V zadnjem času zdravniki v primerih hitrega bitja srca pri bolnikih brez srčne bolezni predpisujejo, pri hitrem bitju srca, tablete Procoralan v jakosti 5 ali 7,5 mg, ki jih jemlje po eno na dan. Pozoren sem bil na navedbo, da so pri vas ugotovili premajhno srce in, da se zadihate že pri malo hitrejšem tempu hoje v hrib. Morda se tu skriva razlaga za hitro bitje srca že v mirovanju in ob neveliki obremenitvi pri hoji v hrib?. Indiciran posvet pri kardiologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor že poslan.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Claryssa

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Najboljše, da se res naročim na pregled k kardiologu in mi povedo kaj več o mojem srcu in predvsem o tem kaj bi bilo najboljše zame tudi dolgoročno. Sama sicer ne občutim nobenih bolečin, vendar je vse skupaj moteče predvsem pri športu.
Zanima me če mi lahko mogoče katerega od kardiologov priporočite, ki bi lahko obravnaval moj primer.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Če je vaše srce dejansko manjše od pričakovanega smem upati, da bo temeljiti kardiološki pregled omogočil postaviti natančno diagnozo in ugotoviti pravilno zdravljenje
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

srcni utrip

Pozdravljeni prosila bi za mnenje

moja hcerka(6 let) trenutno preboleva vnetje uses - zadnjih nekaj dni pa ima konstantno povisan srcni utrip 115-120 . zanima me ce je to lahko nevarno oz kaj lahko storim da se ji utrip normalizira. malo sem ze zaskrbljena ker je to ze toliko dni konstantno. hvala za vas odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da se hčerkica sedaj zdravi zaradi vnetja ušes in, da ima kar stalno pospešeno bitje srca. Če ste izključili povišano telesno temperaturo kot vzrok za pospešeno bitje srca in je imela bolnica pred sedanjo boleznijo signifikantno nižjo srčno frekvenco, moramo pomisliti na možnost, da je bolezen prizadela tudi srce. V takem primeru bi prioročil pregled pri pediatru in nekaj tednov izogibanje telesim naporom.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mido5263

Soštovani,

Že 15 let sem na terapiji za previsok krvni tlak. Od vseh tablet jemljem sedaj vsako jutri po eno tableto Co Diovan 80/160. Na zdravniškem pregledu pri kardiologu sem na testu obremenitve in na ultrazvoku srca dobil diagnozo, ter zdravilo Concor cor 1,25 mg (kot začetno dozo) do kontrole, ki bo čez ene mesec. Zanima me kako je v tem času z rekreacijo, saj ne bi rad prenehal z rahlim tekom ki mi pomeni dobro obliko rekreacije. Res je da sem bil po teku precej utrujen in zadihan (pred uvedbo novega zdravila), ter da mi je kardiolog odsvetoval večje obremenitve, toda nisem prepričan ali spada v večje obremenitve tudi počasen tek. Recimo do 4 km rahlega teka ?

Hvala za odgovor
Default avatar

Gregor n

Pozdravljeni, prosim za pomoc in sicer srcni pritisk imam pod 120/80, srcni utrip pa nad 100. In sicer ze pet dni zapored. Imam tudi vnetje usesa in jem amoksliklav. Kaj bi lahko to bilo, prosim za nujen odgovor, saj grem za en teden v italijo in me malo skrbi. Vrtoglavica je v mejah normale, imel sem jo dve leti. Naredil ct in vse preizkave in so ok, lp
Default avatar

Boris Cibic

Počasen tek ni večja obremenitev. Zato, mislim, da ni zadržkov zanj. Vsekakor priporočam, da se izogibate obremenitvam s posledično prehudo zadihanostjo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Venčeslav

Spoštovano gospod doktor!
Star sem 70 let, 175cm/75kg, telesno aktiven, brez razvad, zdravstvene težave v zreli dobi so bile doslej skoraj zanemarljive. Zadnja tri leta se mi pojavljajo tahikardije s frekvenco okoli 170/min, nikoli ob/po naporu. Običajno hitro izzvenijo, redko trajajo tudi več kot 1 uro.
EKG po Holterju je bil praktično v mejah normale z nekaj kratkimi salvami atrijskih ES.
Ob močnejšem napadu so mi pred kratkim na urgenci srce umirili šele po več kot 2 urah z Adenozinom ( 6 + 12 + 12mg v polurnih intervalih). Pred aplikacijo je EKG pokazal tahikardijo z ozkimi kompleksi s fr. 178/min, po njej postopoma postane razvidna AF s fr. 138/min, 30 min kasneje sinusni ritem s fr. 90/min z visoko J točko V1 in V2.RR pred 158/126; po 136/70. Zdravnik mi je predpisal Aspirin 100 Protect in Concor 125 mg 1x dnevno in priporočil kardiološki pregled.
V kardiološki ambulanti je EKG pokazal nadprekatno bigemijo fr. 66/min, semihor. el. srčno os, nespec. intraventrikularne motnje prevajanja, brez ishemičnih sprememb. Ehokardiografski izvid je bil povsem v mejah normalnega z blago fibrosklerotično spremembo trilistne aortne zaklopke z začetno min. povišano hitrostjo pretoka. RR 130/80. Diagnoza: nadprekatna ekstrasistolija, PSVT?, paroksizmi AF?. Zdravnik mi je sicer dejal, da imam zdravo srce in gre pri meni bolj za motnjo kot bolezen, vseeno pa mi namesto Concorja predpisal Rytmonorm 3x150mg.
Ustrašil sem se opisanih stranskih učinkov Rytmonorma in ga še nisem začel jemati, ker se sprašujem, s čim tvegam več, s tem zdravilom ali samo z rednim jemanjem Aspirina in vagalnimi manevri ob napadih?
Zavedam se, kako neprijetno vprašanje sem postavil, vendar vas vseeno prosim za mnenje se vam zanj vnaprej zahvaljujem!
Lepo pozdravljeni.
Default avatar

Boris Cibic

Nimam sedaj pred sabo lističa z navodili priloženega v škatlici z zdravilom Rytmonorm.
Mislim, da zdravilo Rytmonorm predpisujemo že desetletja in, da nima strogih principielnih kontraindikacij. V priročniku o zdravilih ni posebno navedena nobena kontraindikacija. Res pa je, da mora podjetje, ki prodaja zdravila, informirati bolnike o možnih tudi zelo redkih stranskih učinkih zdravil. Predstavljam si, da vam je zdravilo predpisal kardiolog kateremu so dobro poznani stranski učinki Rytmonorma. Predpisal vam je Rytmonorm v upanju, da bo bolj učinkovit kot Concor in, da ne bo, pri vas, povzročal pomembnih stranskih učinkov. Lahko mi še pišete. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar