Med.Over.Net

Kardiologija

prolaps mitralke z blago mitralno insuficienco

Default avatar

Teja

Spoštovani!

Vljudno vas prosim za razlago kardiološkega izvida in opravljenega holter monitoringa. Stara sem 29 let. Opravičujem se vam za dolgo vprašanje, vendar sem vsa prestrašena in ne vem, kam naj se obrnem.

UZ:
LVDD: 45, LVDS: 30, LADS: 34, PWTD: 9, SWTD: 10, AOD: 28, RVDD: 15. Celokupna masa levega prekata: 140 g, levi atrij: 33 x 40 mm, desni atrij: 30 x 35 mm. Gibljivost vseh sten levega prekata v mejah normale. Ejekcijska frakcija levega prekata: 65%, frakcija skrajšanja: 35%. Sistolična funkcija levega prekata v mejah normale, slika normalne diastolne funkcije, razmerje E/A 1,4. Tkivni Doppler na nivoju medialnega dela mitralnega obroča EM: 10 cm/sec, normalna diastolna funkcija levega prekata. Prolaps sprednjega lističa mitralne zaklopke, debelina obeh lističev je v mejah normale, mitralna insuficienca je blaga. Perikardialne strukture v mejah normale. Bulpus in začetki del aorte so normalne širine in primernih odbojev.

Holter:
EKG pred snemanjem: 74 bpm, PR interval: 178, QRS duration: 94 ms, QT/QTC: 380/421 ms, P-R-S axes: 69/63/22, P duration 124 ms, RR/PP interval: 814/810 ms, normal sinus rhythm, possible left artial enlargement, bordeline ECG.
Snemanje (23 ur): povprečni bpm: 84, min.: 56 ob 4h ponoči, max.: 134 ob 20h. Total QRS count: 114.641, 658 artifact triggers (to je 0,6%). Zaznati je bilo 5 pavz daljših od 1,5 sek, najdaljša je bila 4,2 sec. Aparat je zabeležil 119 epizod tahikardije, najdaljša je bila 50 min, vendar nič brahikardij. Zaznal je tudi 34 PVC (manj kot 0,1% vseh QRS). Ni bilo PAC utripov in ne "absolute arrhyhtmias". ST spojnica v mejah normale. Zdravnik je v mnenju zapisal, da ne ugotavlja supraventrikularne ektopične aktivnosti, ni paroksizmalnih motenj srčnega ritma. Opisane motnje ritma so nepomembne in ne potrebujem posebne antiaritmične terapije.

Iz izvida sem ugotovila, da imam prekatne tahikardije (34 jih je PVC in 4 Bigem), za katere sem v leksikonu prebrala, da so mnogo nevarnejše od preddvornih aritmij in da so pogosto vzrok nenadne srčne smrti. Zdaj sem popolnoma prestrašena in ne vem, kaj naj naredim. Mnenje po holterju je sicer pomirljivo, vendar me moti tudi to, da sem na dan snemanja sama zaznala le eno aritmijo in dva preskoka v ritmu (pavza), danes dva dni po holterju npr. pa sem občutila okoli 15 aritmij (vedno med ali neposredno po aktivnosti). Ali bi holter danes pokazal zadeve v povsem drugi (še slabši) luči? Ali je moje stanje zaskrbljujoče? Zakaj je EKG pred holterjem nakazal na morebitno povečanje levega atrija, na UZ pred enim mesecem pa je bilo vse v mejah normale? Kaj pomeni pavza 4,2 sek? In še: kaj pomeni PVC in Bigem?

Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovore. Hvala vam, ker nam vsem tako nesebično ponujate strokovno pomoč in prijazno besedo.
Default avatar

Matevz

Teja, podobno kot ti sem tudi jaz nedavno naredil UZ in Holterja, in moj Holter izvid je bil še malo slabši kot tvoj in tudi jaz sem se enako kot ti najprej zelo zasekiral. Pa mi je kardiolog rekel, naj se ne sekiram. Menda gre za stanje, značilno že v mladih letih za par procentov ljudi, od katerih je le malo takih, ki potem zaradi tega v življenju utrpijo resne probleme, pod pogojem, da sicer zdravo živijo. Dal me je še na test na kolesu in ko sem ga odpeljal brez težav, je rekel, da je moje stanje v redu, priporoča edino kontrole vsake nekaj časa, da bi se pravočasno ugotovilo morebitno poslabšanje, ki ob zdravem življenju sicer ni prav verjetno. In NOBENEGA SEKIRANJA. Najbrž je to prvič v življenju, da si bila pri kardiologu, in kardiologijo laiki povezujemo z najhujšimi, življenje ogrožujočimi boleznimi, k sreči pa ni vedno tako. Največ pa je po mojem mnenju vsaj zaenkrat odvisno od tebe, ne od zdravnika.
Default avatar

Boris Cibic

Drago mi je, da ste prebrali izvid UZ srca in izvid preiskave po Holterju. Pri UZ preiskavi so ugotovili manjšo prirojeno napako (prolaps) na mitralni zaklopki in zaradi tega blago popuščanje (insuficienco) zaklopke. Pri preiskavi po Holterju so ugotovili občasno pospešeno delovanje srca (119 epizod), 34 prezgodnjih utripov (34 PVC), nastalih v levem prekatu in 4 krat bigeminijo (to pomeni, da so nastali neredni utripi v levem prekatu 4 krat zaporedoma po štirih normalnih utripih).

Za morebitno povečanje levega preddvora je "kriv" prolaps mitralke. V prisotnosti nerednih utripov so možne daljše pavze (4,2 sek).

Niste napisali zakaj vas je kardiolog napotil na zgoraj navedeni preiskavi. Verjetno je pri poslušanju srca slišal šum na mitralni zaklopki in se je hotel prepričati o prisotnosti prolapsa. Upam, da vam je povedal, da ne potrebujete nobenega zdravljenja in da imajo ljudje s prolapsom mitralke pogostoma razne oblike nerednega bitja srca. Zdravila jim predpišemo samo včasih. Damo prednost zdravemu načinu žibljenja. Odložite skrbi!

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Teja

Najlepša hvala za odgovor prim. Cibica in tudi Matevža, mi je kar malo odleglo.

Kardiološke preiskave sem iniciirala sama, ker imam zadnje tri do štiri mesece zelo pogoste aritmije (hitro bitje + preskakovanje srca) - pred nosečnostjo sem jih imela zelo redko (največ 1x na 3 mesece), v nosečnosti se je povečalo (kakšen dan tudi po 20 kratkih aritmij), že pred porodom izginilo in se je sedaj (od 6 mesecev po porodu do danes) znatno povečalo. Nikoli (niti na tem kardiološkega pregledu) ni bilo slišati nobenih šumov, tudi EGK so bili vedno bp. Sicer živim kar zdravo, ne pijem alkohola in kave, ne kadim, indeks tel. teže je malenkost pod 20, le stres in naporni delavniki so problematični.

Danes sem vzela kapsulo Persena (bom 10 dni jemala po 2 na dan), ker sem zjutraj imela napad, ki je trajal okoli 30 minut (zgolj povečano bitje srca, brez preskakovanja oz. pavz, pulz: 85 bpm, ponavadi je malo nad 70 bpm, pa počutila sem se omotično. Hitro bitje ni prenehalo kljub ležanju in globokem dihanju ter vagalnimi manevri). Danes nameravam začeti tudi "terapijo" z magnezijem (FidiMag 300 plus C) in dodatek železa (naravni grozdni sok z dodanim železom), ker sumim na morebitno slabokrvnost, ki bi lahko bila vzrok aritmijam, ali ne? Pregled krvi imam v pon.

Kaj še lahko storim sama? Ali menite, da bi morala narediti obremenitveni test s kolesom ali ponoviti Holterja (glede na to, da je sedaj slabše kot je bilo na dan monitoringa)? Ali je levi preddvor res povečan? Ali aritmija (preskoki in pavze ter hitro bitje) srcu kaj škoduje?

Lepo pozdravljeni in ponovno iskrena hvala za vaš trud.
Teja
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za dodatni post.

Mislim, da trenutno niso potrebni kontrolni pregledi srca (UZ, Holter, obremenitveni test). V postih niste navedli, če so izvidi pregleda ščitnice normalni. Zadostuje že pregled hormonov ščitnice v krvi. Izgleda, da pri vas pomirjevala premalo delujejo in ba do potrebno zdravljenje aritmij z zdravili (antiaritmiki ali betablokatorji). Morda bo potreben ponoven posvet pri kardiologu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Teja

Spoštovani prim. Cibic,

laboratorijske preiskave krvi (navajam zgolj preiskave, ki so na mejah normale):
Eritrociti: 4,2 (spodnja meja)
Hemoglobin: 120 (spodnja meja)
Hematokrit: 0,37 (spodnja meja)
S-Železo: 27,1 (zgornja meja)
S-TSH: 2,29 (sredinska vrednost, torej ščitnica dela v redu)

Kri sem dala po 3 dneh "terapije" z dodatki magnezija, železa in C vitamina, vendar ne vem, če se lahko tako hitro spremenijo vrednosti v krvi... Magnezij imam sredinsko vrednost (S-Magnezij: 0,81). Kalij in kalcij sta tudi ok.

Sumljiv mi je hemoglobin - glede na to, da je iz železa (ki ga imam očitno v izobilju) in beljakovin, me zato zanima, kako lahko na naraven način zvišam vrednost beljakovin (globina)? Se opravičujem za poljudna vprašanja in če sem glede krvi zgrešila forum... vendar bi morda to imelo vpliv na moje aritmije. Pa še to: od petka, ko jemljem dodatne vitaminske preparate in 1 - 2 kapsuli persena na dan, je aritmij nekoliko manj (vsaj tistih, kjer prihaja do preskokov), izginile pa žal (še) niso.

Glede antiaritmikov - menda so zasvojljivi (začaran krog), tako da bi želela najprej poskusiti s kakšnimi blažjimi zdravili ali morda pravilnejšo prehrano.

Je torej aritmija (preskoki in pavze ter hitro bitje) dolgoročno telesu škodljiva ali samo neugodnost?

Hvala za pomoč in lepo pozdravljeni.
Default avatar

Boris Cibic

Zelo dvomim, da so sedanje mejne vrednosti krvi "krive" za nastop nerednih srčnih utripov ali za morebitno slabo počutje.

Ker ste napisali, da vam Persen pomaga, bi sklepal, da gre zelo verjetno samo za psihogene vplive na delovanje srca. Potrudite se živeti po principih zdravega sloga življenja in po potrebi vzemite blago pomirjevalo. Če bodo aritmije trmasto vztrajale, bo verjetno potreben posvet pri kardiologu.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

moja_moja

Ola Teja,


da te malo pomirim....Meni so tudi postavili povsem enako diagnozo kot tebi in sva tudi istih let. Ko sem šla na UZ srca bi lahko vsak pacient ki je bil tam bil moj star ata ali stara mama...me je res skoraj kap...Ko pa mi je moj kardiolog - verjetno se ni dalo spregledat da bolj ko govori bolj izgubljam barvo - črkoval (in to dobesedno) besede - ZARADI TEGA NE BOSTE UMRLA, BOSTE PA S TEM UMRLA, sem se precej pomirila. In zdej pač hodim k njemu na redne preglede...
Tu in tam mam "napade", ki se jih še kar ne morem navadit in me delajo nervozno. Mi pa v tistem trenutku dobro dene če popijem kakšne pol litra hladne vode...Probaj mogoče bo pomagalo tudi tebi.
Eko.
Tolko da boš vedla da nisi edina takih let....Še meni se dopade (do zdej sm sam sebe poznala)ko sm te tu najdla, čeprov ti ne privoščim
Default avatar

Boris Cibic

Prezgodnji utripi (ekstrasistole) v večini primerov bolnika vznemirjajo. Zardi njih lahko bolnik postane zaskrbljen (anksiozen). Zato si prizadevamo, da jih pozdravimo, kljub temu, da nimajo posebno škodljivega učinka. Morda vam bo koristilo že kratkotrajno zdravljenje, da se jih znebite.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

jirena

Pozdravljeni! Prvič se oglašam na tem forumu. Vzrok: tudi meni so sedaj pri 37-letih odkrili prirojeno srčno napako z diagnozo prolapsa mitralke in blage insuficience. Zadeva me je šokirala. Zakaj? Sem človek, ki se veliko ukvarja s športom in ravno v letošnjem letu sem stopnjevala treninge z namenom, da se tudi udeležim kakega 20-km teka. V glavnem pa športam zase, ker mi je to način življenja(cca.5x tedensko) in počnem različne stvari: tek, kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, hribi, pilates.Sedaj mi je kardilog povedal, da prevelikih obremenitev ne bi smela počet. Sedaj pa ne vem, do koliko se lahko obremenim. Če treninge izvajam na 80%, to še zdaleč ni takšna obremenitev kot je zmorem in sem je navajena, saj pri kolesarjenju v hrib pridem tudi na 90% in več, težav pri tem pa nimam. Ali mi lahko svetujete kakšne treninge, do kolikšne obremenitve lahko grem, da ne bi sprožila poslabšanja v zvezi z ugotovljeno napako na srcu. Občasno imam sicer tahikardije v mirovanju, pod obremenitvijo pa ne. Opažam edino zatekanje nog (približno dve leti).Prilagam izvid UZ srca. Hvala za odgovor
Priponke

[Razširitev doc je bila deaktivirana in ne more biti prikazana.]

Default avatar

Boris Cibic

Prolaps mitralne zaklopke je še kar pogosta blaga prirojena srčna napaka, prisotna v mnogo večjem odstotku pri ženskah kot pri moških. Stopnja napake je lahko zelo majhna, da jo komaj ugotovimo. V večini primerov jo spremlja manjša insuficienca zaklopke. V izjemnih primerih napaka počasi napreduje in jo zdravimo z operacijo.

Verjetno vam je kardiolog odsvetoval velike telesne obremenitve, ker z njimi ne koristite srcu. Verjamem, da sedaj nimate nobenih težav tudi pri 90% obremenitvi, vendar, če pomislimo, da ste še mladi in da imate pred sabo še mnogo desetletij življenja, ne moremo biti indiferentni na tako visok odstotek obremenitev.

Gojite še nadalje čimbolj redno športno rekreativno dejavnost s 60-70% obremenitve in pojdite na UZ kontrolo srca, ko vam jo bo priporočil kardiolog, ki vas je že pregledal.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

špela

Pozdravljeni,
očitno sem še ena z diagnozo prolaps mitrale zaklopke. K tem izvidu je dodano še: blaga mitralna regurgitacija, ter miksomatozna degeneracija.
Kardiolog mi je svetoval kontrolo čez 3 leta.
Sama sem popolnoma prestašena, čeprav se mi je po zdravilih stanje izboljšalo ( Bloxan). Ne vem koliko časa naj ga sploh jemljem.
Na obremenitvenem testu sta se pokazali le dve vezani VES - proti koncu. Na začetku testiranja, vse ok.
Prej sem opažala več aritmij čez dan, sedaj pa čez dan aritmij skoraj ni, se pa pojavijo zvečer, ko se umirim.
Dr. Cibic, prosim vas, če mi svetujete ali je uz srca res potreben šele čez 3 leta. In da naj napor, oz. aktivnosti nič ne omejim. Pa Bloxan- koliko časa naj ga jemljem?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovor. Odkar so mi ugotovili to napako res težko živim in se neprestano sekiram.
Lp, Špela
Default avatar

Boris Cibic

O prolapsu mitralne zaklopke smo pisali že večkrat. Prolaps mitralne zaklopke z blago mitralno insuficienco je razmeroma pogosta blaga, prirojena srčna napaka, prisotna predvsem pri ženskah. Mnogi bolniki sploh ne vedo, da jo imajo, zato ker jim ne povzroča nobenih težav. Glavni znaki bolezni so prezgodnji utripi srca, ki jih spremljajo nelagodne senzacije v predelu srca. Pri blagih oblikah bolezni ni potrebno nobeno zdravljenje in ni zadržkov pri telesnih obremenitvah.

Po potrebi bolnikom predpišemo blago delujoče odmerke "betablokatorjev" (Bloxan ali podobno) in pomirjevala. Svetujemo jim zdrav slog življenja (predvsem rekreacijsko športno udejstvovanje). V večini primerov bolnikom, ki jim predpišemo zdravila, zadostuje kratka doba zdravljenja.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

anayx955

Spoštovani!

Stara sem 25 let, primerno prehranjena, parkrat tedensko rekreativno športno aktivna (pred leti zelo intenzinvo aktivna, sedaj bolj zmerno zaradi pomanjkanja časa). Pred 5 leti mi je bil ugotovljen prolaps mitralne zaklopke z manj kot 1. stopnje minimalne hemodinamsko nepomembno insuficienco. Od takrat se srečujem z obhodnimi težavami prezgodnjih utripov in hitrejšim bitjem srca (povezana z ortostatsko intoleranco - blaga ortostatska tahikardija). Težave so mi že dolgo znane in jih dokaj uspešno obvladujem z jemanjem Concor 1,25mg. Ob naporih in vsakdanjem življenju, razen občasnih ekstrasistol predvsem ob kakšnem prepogibanju in nenadnih spremembah telesnega položaja, nimam večjih težav. Sem tudi že seznanjena, kakšne "preglavice" nam povzroča prolaps mitralne zaklopke in sem o tem prebrala že vse možne članke na spletu tekom teh nekaj let.

Vprašanje, ki bi vam ga rada zastavila, se nanaša na kontrolni izvid trenutnega kardiološkega pregleda zvedenega ponovno po dveh letih. Po besedah kardiologa, naj se stanje ne bi spremenilo od stanja pred dvemi leti, prolaps je baje še vedno minimalen in nepomemben, zato sem dobila samo navodilo, da nadaljujem s Concorjem, če mi ustreza in da ni nič slabše kot je bilo pred leti - deloval je brezskrbno in rekel, da zaradi tega ne bom umrla, bom pa s tem enkrat umrla in da se vidima čez 3 do 5 let na kontroli oz. po potrebi lahko tudi prej (in rekel, da sigurno ne bo treba prej :) ) in se nasmehnil.

Ko sem dobila domov izvid po pošti sem ga seveda natančno prebrala in malo primerjala s tistim starim. Zapis se je malenkost razlikoval od tistega starega izvida izpred dveh let in jaz sem zdaj prestrašena, saj sem v sedajšnjem izvidu videla poleg blago miksomatozno spremenjenega mitralega prolapsa videla še zapis "blage znaki motene relaksacije - začetne diastolična disfukcija 1. stopnje" in vzdolžna dimenzija levega preddvora je na zg. meji in še minimalno trikuspidalno isnuficienco. Ta dva parametra o diastolični disfunkciji in trikuspidalni min. insificienci prej nikoli nista bili na izvidu. Pa tudi zdaj mi kardiolog sploh nič ni izpostavil o teh dveh stvareh - češ, da je stanje normalno in da me nima kaj skrbeti - videla sem šele potem na izvidu doma in po branju na spletu, kaj zadevi dejansko pomenita.

Ehokardigrafsko so dimenzije srčnih votlin v mejah normale. Sisitolična funkcija levega prekata je ohranjena. Segmentih motenj krčljivosti ni viden, izstisni delež je primeren. Aortna zaklopka je morfološko in funkcijsko videti bp, doppler ne kaže posebnosti. Ostali zaklopki ne kažeta morfoloških posebnosti. Dopler dignal minimalne (1) hemodinamsko nepomembne trikuspidalne insuficience. Pljučni pritiski so v mejah normalnega. Perikard Bp.

Ao Diam 25.6mm
LA/Ao 1.91
LA 25.8mm

RVIDd 11,7 mm
LVIDd 42,6
IVSs 10,2
LVPWs 13,1mm
%LV FS 34%
%PW 74%

LV Mass index 70g/m2
IVSd 9.5 mm
LVPWd 7.5 mm
LVIDs 28.2 mm
EF 64% pred 2 leti čez 80%
%IVS 8%
LV Mass 127g

DOPPLER:

MV E Vel 1.34 m/s
MV E PG 7,2 mmHg
ME E/A 1,59

TR Vmax -1,83 m/s
MV A Vel 0.84 m/s
MV A PG 2,8 mmHg
TR max PG 13.5 mmHg

OBREMENILNI TEST

Gospodično smo tudi stopenjsko obremenili na kolesu po 50 Watt do 150 Watt, kar je ekvivalent 9 MET in ob tem dosegli 95% max. srčne frekvence s starostnim produktom 27.232 Hg/mm, brez sprememb v EKG, ni posebnih motenj ritma. V celotni obremenitvi opažamo dve ventrikularni ekstrasistoli, ki cirkulatorno nista videti pomembni. Dosegli smo 186 u/min in krvni pritisk, ki je zrasel do 148/87 mmHg, tako, da je dvojni produkt 27,232 mm Hg/min. Preiskava je bila ob doseženi stopnji prekinjena zaradi dosega načrtovanega brez drugih subjektivnih posebnosti.

EKG, ki je osnovi sinusni ritem 78/min., desna os., slaba progresija R V1 do V4, se ob doseženi stopnji obremenitve ne spremeni. ( ? ? ? ) Krvni pritisk se po treh minutah primerno znormalizira.
Mnenje: primerna aerobna zmogljivost brez znakov za ishemijo in izrazitih motenj ritma ob doseženi stopnji obrmenitve.


Prosila bi za pojasnilo, kakšno je moje stanje srca sodeč po teh izvidih, je res tako nedolžno kot pravi moj izbrani kardiolog? Žal mi je, da sem do teh podatkov prišla šele potem, ko nisem več imela možnosti karkoli dodatno vprašati, ker je drugače res odličen specialist. Po njegovih komentarjih naj bi moje stanje še vedno "normalno in čisto fiziološka varianta" brez večjih posebnosti. Mene so potem doma zaskrbeli pojmi o začetni diastolični disfunkciji levega prekata, slaba progresila R vala V1-V4 in minimalna trikuspidalna insuficienca. Te trije parametri pred dvemi leti niso bili izpostavljeni in me skrbi, da se moje stanje slabša, kljub temu, da kardiolog tega ni izpostavil - mogoče se mu še ni zdelo dosti "hudo", da bi omenil? Krvni tlak imam ponavadi nizek - cca 110/70, in sem normalne postave 170 cm/70 kg, zato me čudi pojem o diastolični disfunkciji. Je to možno, ker sem se iz intenivnega športanja 6x tedensko malce zmanjšala v zadnjih dveh letih na 2x tedensko in pridobila 4 kg gor? Skratka prosim vas za vaše mnenje o mojem stanju - me morajo ti "dodatni" parametri pri letošnjem izvidu zdaj skrbeti, je to znak napredovanja in slabšanja bolezni ali samo bolj natančen izpis izvida napram tistemu dve leti nazaj?

Najlepša hvala za vaš trud in odgovor na moje izčrpno vprašanje, z vsem spoštovanjem vas lepo pozdravljam v upanju na vaš "tolažilen" odgovor.

1000 x hvala!

Anayx