Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

Holter monitoring

Default avatar

Ibor33

Pozdravljeni


Star sem 33 let, že več kot deset let se zdravim za visok pritisk. Jemljem PREXANIL (zjutraj_polovička) in pritisk je sedaj dokaj normalen (135-85), je pa res da se dogaja, da kar precej niha v roku ene ure ali celo manj. V mesecu decembru 2006 sem imel ciklometrijo (vožnja kolesa), ki sem jo opravil zelo dobro. Leta 2005 sem imel UZ srca in je bil tudi OK, razen, da je bil en prekat na "zgornji meji".
Kolikšno nihanje pritiska je normalno?

Zadnje čase se mi tudi dogaja, da v glavi čutim pritisk (kot glavobol) po celi glavi, bolečina pa se manj ali bolj seli po glavi (zadaj, spredaj, ...). Imam tudi občutek vrtoglavic, pa čeprav se te niso zgodile, včasih pa se pojavlja tudi občutek rahle slabosti. Bolečine so tudi v preponi, kot da bi me bolel trebuh ali tiščalo. Ne vem ali naj vse skupaj pripišem stresu in načinu življenja ali je potrebno obiskati še kakšnega specialista (npr. nevrologa, narediti CT glave,...)?

Res je, da precej razmišljam o vseh možnih boleznih, ki bi bile lahko povezane z stanjem v katerem se nahajam in me to še bolj obremenjuje.

11.12. sem imel 24 urni holter monitoring. Šele sedaj sem po pošti dobil izvide:
Standardni EKG v mirovanju: Redni sinusni ritem.
Srčna frekvenca: Povprečna 73/min, min. 39/min ob 01.34 uri.
Prekatna ektopična aktivnost: Prisotnih 8 VES.
Nadprekatna ektopična aktivnost: Prisotnih 7 SV ektopij.
Bradiaritmije, prevodne motnje: Nismo registrirali.
ST-T dinamika: Zanemarljiva
MNENJE: V 24 urah smo analizirali 02531 QRS kompleksov, zabeležili smo 2 epizodi tahikardij v trajanju 10 sec.

Zanima me vaše mnenje glede izvida, kaj so to tahikardije, in kaj pravite na frekvenco 39/min (ponoči ob 01.34)? Je potrebna kakšna nadaljna obravnava?


Naštel sem kar nekaj vprašanj, se vam pa vnaprej zahvaljujem za vaš odgovor.

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Zelo me je razveselila vaša skrb za redno zdravljenje visokega krvnega tlaka. Naj vas ne skrbi nihanje tlaka. Ta lahko precej niha tudi pri najbolj skrbnem zdravljenju.

Težko bi posumil, da so vaše sedanje težave posledica visokega tlaka. Strinjam se z vašim mnenjem, da so verjetno simptomi stresnih vplivov. Mislim, da bi zadostovala redna rekreacijska dejavnost, podprta z majhnimi odmerki blagih pomirjeval.

Izvid holterja je normalen. Pri mnogih povsem zdravih ljudeh je lahko srčna frekvenca ponoči zelo nizka (pod 40 utripov v minuti).

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Ibor 33

Pozdravljeni

Oglašam se še enkrat. Danes so mi naredili UZ srca in izvidi so bp, vse je v mejah normale.
Ko me je zdravnica spraševala o stanju in počutju sem ji povedal, da imam včasih zvečer občutek povečanega srčnega utripa, čutim utripanje srca, špikanje in bolečino v predelu srca in pljuč ter da imam občutek tesnobe in pospešenega dihanja. Zato mi je v izvidu napisala, da bi bilo mogoče dobro zamenjati tablete za pritisk in sicer naj bi šel iz 1/2 Prexanila na Concor 2,5mg ali podobne, ker te naj bi delovale malo drugače. V pogovoru je tudi dejala da delujejo tudi na "psihološki bazi". Katere so lahko "podobne" tablete?

Nisem pa ji povedal, da pa imam utrip srca včasih tudi zelo nizek pod 50 (v 24 urnem EKG je bil najnižje izmerjen celo 39). Concor pa naj bi deloval tudi tako, da naj bi zniževal srčno frekvenco oz. utrip, me zato zanima vaše mnjenje glede nastale situacije? Sedaj me namreč skrb, da bi se mi utrip pa preveč zmanjšal.

Pa tudi ali ima Concor veliko stranskih učinkov (nekaj sem zasledil po foromu)?

Kakšno je vaše mnenje glede tablet Cozzar, te naj ne bi imele stranskih učinkov ter kako one delujejo?
Default avatar

Boris Cibic

Ni zdravila brez stranskih učinkov, zato bolnike vedno opozorimona možnost njihovega nastanka, tako ob njihovem predpisu kot ob daljšem jemanju.

Pri 24 urnem EKG večkrat ugotovimo, da tudi pri povsem zdravih srcih lahko nastopi ponoči zelo počasno bitje (bradikardija).

Pri frekvenci srca pod 45 utripov na minuto, ne glede kdaj nastopijo, betablokatorjev (Concor) ne predpisujemo. V vašem primeru bi priporočil, da še nadalje jemljete Prexanil ali Cozaar in po potrebi blago delujoče pomirjevalo.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Ibor33

Pozdrav

Hvala za odgovor.

Me pa še nekaj malega zanima in sicer razlika v delovanju tablet Prexanil in Cozzar?


Se vam zahvaljujem vnaprej in vas lepo pozdravljam.
Default avatar

Boris Cibic

Prexanil in Cozaar sta dve zdravili za znižanje krvnega tlaka. Zdravili sta povsem drugačni kemični sestavini in zato sta precej različni, tako glede načina kako znižata tlak in glede stranskih učinkov, ki so opisani v priloženih informativnih listkih.

Prexanil, dodatno zavira škodljivo delovanje na srce in žile, Cozaar pa bolj ugodno vpliva na delovanje ledvic.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin7

Dober dan.Danes sem dobila izvide ( 11.11 sem imela 24urni holter monitoring). zanima me kako bi vi razložili tole:

Tekom 24-urnegaposnetka je prisoten sinusni ritem, normalna PQ doba, ventrikularne motnje ritma do LOWN I A. sicer epizode fiziološke sinusne tahikardije. zelo suspektno pa gre tudi za sinoatrijsko tahikardijo glede na krajšo asistolno pavzo,ki je bila posneta po eni epizodi.

Hva za odgovor Karin
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno vas je zdravnik napotil na preiskavo po "Holterju", da bi dobil bolj natančne podatke o vrsti motenj srčnega delovanja. Pri preiskavi so ugotovili več oblik srčnega ritma: normalno delovanje srca (sinusni ritem), normalno trajanje električnega vzburjenja v preddvorih (normalna PQ doba), posamezne prekatne prezgodnje utripe (ventrikularne motnje ritma do Lown I A, kar pomeni manj kot 3o prezgodnjih prekatnih utripov v eni uri), nekaj krat pospešeno bitje srca po normalnem (sinusna tahikardija) oziroma motenem poteku dražljaja (sinoatrijska tahikardija) in en krat preskok utripa (asistolna pavza).
Predstavljam si, da vas je poslal na pregled po "Holterju" kardiolog, ki vam bo predpisal zdravljenje na osnovi tega izvida.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin7

Najlepša hvala za dogovor.

Zanima me če bi mi na podlagi tega izvida vi predlagali concor 2,5mg. Pri kardiologu sem namreč naročena šele julija. Maja imam še ultrazvok.

Ali so te motnje srčnega delovanja lahko nevarne? Na izvidu namreč ne piše kakršnakoli terapija.

Lep pozdrav

Karin
Default avatar

Boris Cibic

Rad bi vedel zakaj vas je izbrani (splošni, družinski?) zdravnik ali kardiolog napotil na preiskavo po Holterju. Upam, da veste, da terapijo predpisuje izbrani zdravnik, oziroma izbrani specialist.
Naša naloga je samo svetovalna. Sprašujete če bi predlagal, da bi se zdravili s Concorjem v odmerku 2,5 mg na dan. Zanima me ali ste že kdaj jemali to zdravilo in če vam je povzročalo kakšne nezaželene motnje. Če ga še niste jemali in bi radi poizkusili njegov učinek, mislim,da ni zadržkov za tako zdravljenje (Concor 2,5 mg na dan), vendar se o tem pogovorite z izbranim zdravnikom. Odmerek Concorja 2, 5 mg na dan je razmeroma majhen in zato smem pričakovati, da ne bo povzročil stranskih nezaželenih učinkov in pravzaprav pričakujem samo njegove koristi. Začnite jemati zdravilo pod vodstvom izbranega družinskega zdravnika. Morda ne bo sploh potreben pregled pri krdiologu. Če pa bo potreben, kljub zdravljenju, prosite izbranega zdravnika, da vam pomaga do kardiologa.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin86

Lep pozdrav.

Moja zdravnica me je k kardiologu poslala zaradi hitrega bitja srca. V UKC Maribor mi je kardiolog zato predpisal 24 urni holter. Concor 2,5mg še nisem jemala. vendar sem prebrala in slišala za stranske učinke in se zaradi tega nisem odločila za jemanje.

Zanima pa me tudi zakaj srce včasih preskoči. Čutim kot da se ob ustavilo in da se potem zažene na novo. Je sicer čuden občutek. ali je to preskakovanje lahko nevarno? Že tako me je strah zaradi hitrega bitja srca.


Hvala in lep pozdrav

Karin
Default avatar

Boris Cibic

Težave, ki navajate v dopisu, so značilne za prezgodnje srčne utripe, ki se sprožijo v prekatih (ventrikularna ekstrasistolija). Take motnje lahko nastopajo pri zdravih srcih ob živčnih napetostih, ob spremembah vremena, ob prekomernem delovanju ščitnice itd., v večini primerov pa nastanejo ob virusnih infektih ali v prisotnosti sprememb v srčni mišici. Neodvisno od vzroka priporočamo bolnikom, da jemljejo zdravila, ki začasno ali za vedno odstranijo težavo. Po izkušnjah zadnjih let se je izkazalo, da motnjo lahko najhitreje pozdravimo z zdravili iz skupine betablokatorjev, med katerimi je najbolj učinkovit in najmanj škodljiv Concor. Če tega zdravila bolniki ne prenašajo, ali če z njim ne odstranimo motenj predpišemo druga zdravila. Rad bi vas obvestil, da ni zdravila brez možnih stranskih neželenih učinkov. Na možnost stranskih učinkov na novo predpisanega zdravila so zdravniki dolžni obvestiti bolnika. Kateri stranski učinek Concorja vas je najbolj zaskrbel? Pogovorite se z izbranim zdravnikom.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin86

Najlepša hvalaza odgovor.


Najbolj me skrbijo stranski učinki kot so : vrtoglavica, težave s prebavili, motnje spanja, depresija, ...

Lep pozdrav
Karin
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu ste navedli, da vas skrbijo morebitni stranski učinki, kot so: vrtoglavica, težave s prebavili, ... Zdravniki se zavedamo, da mnoge naše ukrepe (preiskave, operacije, predpisovanje zdravil...) lahko spremljajo različni stranski učinki. Zdravniško pravilo se glasi: "najprej pazi, da bolniku ne škoduješ". Na žalost, je zelo malo naših ukrepov takih, da ne morejo povzročiti nobenega stranskega učinka. V primeru, da je ukrep bolj koristen kot škodljiv si prizadevamo, da bolnik "vzame v zakup" morebitne neželene stranske učinke, če niso prehudi, sicer poiščemo novo rešitev. Pogovorite se z izbranim zdravnikom. Upam, da boste premagale skrbi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

katja 38

lep pozdrav
Dobila sem izvid (imela sem 24 urni holter ) na katerem piše :osnovni sinusni ritem z minimalno frekvenco 48 povprečno 81 maksim. 151 min.Maksim.RRinterval je 1400ms.Vertikularne motnje ritma so do LOWN IV A kot polimorfni pari.Prisotne so tudi fokalne atrijske ekstrasistolne,registrirali pa smo tudi supraventrikularno tahikardijo z ozkimi QRS kompleksi,s frekv. 151 min.,ob 12 uri čez dan.
hvala za vaš odgovor
Default avatar

Boris Cibic

V času snemanja EKG z metodo po Holterju so ugotovili prezgodnje utripe različnih oblik v prekatih, prezgodnje utripe v preddvorih in napde hitrega bitja srca. Razpon srčne frekvence (najmanj 48 ponoči in največ 151 čez dan s poprečjem 81 utripov v minuti) je v oviru normale. Verjetno vam bo koristilo zdravljenje z zdravili, ki učinkujejo na neredno bitje srca.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

MAJA81

Pozdravljeni!
Stara sem 28 let in imam težave z nerednim in hitrim bitjem srca.Sem tudi astmatik ampak to že od drugega leta starosti in imam redno terapijo symbicort katera že leta po mnenju zdravnika dobro deluje na moja pljuča.Težave glede srca so se pa pojavile pred približno dve leti.Po pregledu pri kardiologu sem opravila holter in me zelo zanimajo izvidi,ki mi jih je poslal.Piše pa takole,tekom 24 urnega posnetka je prisoten sinusni ritem,normalna PQ doba,prisotne so redki ventrikularni kompleksi so LOWN IA,v nočnih urah prisotna Wenkebachova periodika,tipična za vagotonijo,vendar ni prisotne asistolne pavze,ki bi bila daljša od 1,7 sek,tudi poudarjena respiratorna aritmija,kar je značilno za vagotonijo.Opravila sem tudi ehokardiografijo,kjer je EFLV 60% gre za normalen UZ srca,nižje se zapira mitralna zaklopka,vendar ni znakov za prolaps.Glede na to sem dobila tablete concor 2,5,ki pa mislim,da mi ne delujejo dobro.

Najlepša hvala za odgovor in vaš trud!
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da imate težave z nerednim in hitrim bitjem srca, da ste astmatik in, da jemljete symbicort. Pred kratkim ste opravili pregled srca po Holterju.. v izvidu je zdravnik napisal, da imate sinusni ritem, kar pomeni, da je delovanje arca, v osnovi, normalno in, da to delovanje motijo občasni prezgodnji utripi (ventrikularni koimpleksi tipa Lown 1A) in občasna motnja prevoda dražljaja iz preddvorov v prekate. Zdravnik, ki je odčital izvid je mnenja, da so motnje posledica večjega vpliva živca "vagusa" na srce. Stopnja srčne funkcije 60% je povsem normalna.
Zdravil s katerimi skušamo bolnikom pomagati v prisotnosti nerednih utripov in bolečin pri srcu je več. Vaš zdravnik se je odločil za zdravljenje s tabletami Concor, ki jih danes naši zdravniki v večini primerov predpišejo kot prve. Ni zdravila brez stranskih učinkov. Upam, da je vaše sedanje slabo prenašanje zdravila blago in, da boste nadaljevali s predpisanim zdravilom. Zdravnik pa vam bo zanesljivo zamenjal zdravilo, če se bo izkazalo, da Concorja ne prenašate.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

MAJA81

Hvala za vaš odgovor,imam pa še samo eno vprašanje,ker sem lajik in me nekako skrbi za moje zdravje.Ali so ti prezgodnji utripi in občasna motnja prevoda dražljaja iz preddvorov v prekate nevarni oz.ali ogrožajo moje zdravje ali je to bolj ali manj samo moteče?Ker namreč sem tudi opravila ultrazvok srca in piše da se mitralna zaklopka nižje zapira ampak ni znakov za prolaps.Občasno vzamem tudi helex 0,5 in potem čutim nekakšno olajšanje glede srca.Ampak tega mi ni predpisal zdravnik.Ali je to vredu?Zanima me zato da si nebi naredila več škode kot koristi.

Hvala za vaš odgovor!
Default avatar

MAJA81

Naj pripomnim samo še to, da je moja mama zbolela na srcu,imela je 2 srčna infarkta in pljučni edem zato je moja skrb za zdravje toliko večja.

HVALA!

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar