Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

možnost rahle možganske kapi

Default avatar

manu

zdravo,
v soboto popoldan sta starša šla na viked, kjer sta opravljaja težja opravila v gozdu. oče je postal zelo utrujen in se je ulegel, da bi malo zaspal. mama je to razumela kot utrujenost. ko sta prišla domov je oče težko govoril, opazil sem pa tudi, da šepa (vleče ga v levo). zjutraj je bilo enako, tudi levo roko je težko premikal. govoril ni skoraj nič. zanimivo pa je, da je spal skoraj dvanajt ur, nato še popoldna, v nedeljo zvečer ob desetih pa bil spet popolnoma zaspan. v ponedeljek je bila zadeva enaka. vprašal sem ga, če se mu zdi taka utrujenost (prej nikoli ni bil tak), šepanje (bil je vrhunski športnik) in nejasna izgovorjava normalna. zdi se mi kot da se vseh sprememb sploh ne zaveda. pritisk mu je v ponedeljek narasel na 190/120, danes je imel 140/90. ali je možno, da ga je doletela rahla možganska kap, ali je možno da se tega dejansko ne zaveda (nekaj sem bral o neglektičnem sindromu) in kako naj ga pripravim do tega, da bi obiskal svojega zdravnika. tega se izogiba, ker pravi, da z njim ni nič narobe...v torek je opravil ekg in laboratorijske analizew krvi. vse je v mejah normale. je pa od sobote popoldan to drug človek. hvala za pojasnila.
Default avatar

Boris Cibic

Spoštovani,

Pri vašemu očetu je nastala blaga možganska kap, pri kateri se bolnik slabo zaveda o oslabelosti, prizadetosti okončine. Neglektičnemu sindromu bi po domače rekli "bolezensko stanje zanemarjenosti pri gibanju prizadete okončine".

Upam, da je bolnik že šel na pregled k svojemu zdravniku, da dobi navodila za zdravljenje.

Lepo vas pozdravljam.

Prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Marijan

V začetku aprila mi je na mojem predavanju počilo v okolici desnega ušesa. Skoraj sem se onesvestil, a predavanje sem izpeljal do konca. Potem mi je bilo ponoči slabo in vrtelo se mi je v glavi. Bruhal pa nisem. Povečal se mi je pritisk (sem hipertonik), odšel k zdravniku, ki je ugotovil depresijo, ker mi je pred kratkim umrla žena. Zdravil sem se z asentro. Ni mi pasala. Grda tableta. Tudi po moje nisem imel depresije. Po 1,5 mesecu so se mi začele ponoči delati v očeh črne luknje. Takoj prenehal z antidepresivom, začel pa videti megleno. Zdaj imam grozne težave z vidom (dvojno videnje, megličasto in še bi lahko našteval). Vsak dan stresna situacija, a nekako zdržim, le krvni tlak pa nagaja, enkrat gor, drugič dol. Bil na 24 urnem merjenju krvnega tlaka, oba tlaka sta na gornji meji (142/90).
Sprašujem, če sem takrat na mojem predavanju morda doživel rahlo možgansko kap, saj sem se od tedaj zelo spremenil, v svoji notranjosti, zunaj pa sploh ni opazno. Sem star nekaj čez 70 let.
Sem kulturni delavec, telesnih aktivnosti nisem zanemarjal, zdaj sem pa čisto brez energije. Prazen akumulator. Čista defatigacija. Ne spim. Kaj je to? Prosim za odgovor, ker hodim od zdravnika do zdravnika in vsak govori nekaj po svoje. Jaz pa sem človek narave in tablet ne prenesem. Tudi zdaj mi je še čez dan večkrat slabo - tam nekje v zatilju, vendar oči mi res zelo nagajajo (deformacija oz. degeneracija obeh makul - centrov, žilice na mrežnici). Ne pijem in ne kadim. Zapiram se vase, namesto ravno obratno.
Hvala za odgovor, Marijan
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za vaše zaupanje. Ne vem, če vam bom s svojim odgovorom koristil. Znake možganske kapi, ki izginejo v teku 24 ur imenujemo TIA (tranzientna ishemična ataka).V vašem dopisu tega podatka ni. Glede na znake, ki ste jih doživeli (pok v okolici desnega ušesa) bi skoraj z gotovostjo izključil naveden zaplet. Napisali ste, da je izbrani zdravnik posumil na depresijo. Morda ste že prej, kdaj, bili na pregledu zaradi različnih težav, ki so prisotne pri depresijah. Zaradi motenj vida lahko dobite pravilen odgovor glede diagnoze in terapije pri okulistu Napisali ste še, da vam krvni tlak skače. Verjetno vam je znano, da je krvni tlak pri večini ljudi nekoliko višji v dopoldanskih urah in najnižji med spanjem. Glede na vašo starost, bi se, pri navedenih vrednostih tlaka, odločil samo za zdravljenje z zdravim slogom življenja, kvečjemu za nizek odmerek blago delujočega sredstva za znižanje tlaka. Zadnji odstavek dopisa pove vse! 7o-letni intelektualec, rahločutne narave, brez očitnih znakov organske prizadetosti srčnožilnega aparata, skozi več let pod vplivom stresogenih dejavnikov, doživlja občutek izgorelosti in blage znake depresije. Morda še ni našel prave poti kako iz sedanjega začarenega kroga. Verjamem pa, da jo bo lahko že kmalu našel sam ali v sodelovanju z izbranim zdravnikom družinske medicine oziroma v sodelovanju s specialistom psihologom ali psihiatrom. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Marijan

Spoštovani g. primarij Boris Cibic, dr. med.
Zares ste mi odgovorili zelo korektno, natančno in zadeli bistveno. Bil sem zelo delaven skupaj z ženo, ki je zdaj nimam več. Medsebojno sva se korigirala, dopolnjevala in sploh živela v veliki slogi in razumevanju, kar se je nenadno sesulo zaradi njene težke krvne bolezni, ki je name delovala strašno stresno. Lani, ko sem jo vozil v bolnišnico in bil na obiskih pri njej v bolnišnici, sem doživljal skoraj vsakič stres, letos pa čutim posledice. Zelo se lovim. Kot ste ugotovili, sem res lirična duša. Žena je bila tu močnejša. Trudim se za boljše počutje, a ne uspevam. Kar drug človek postajam. Ponoči sem se začel pretirano potiti(2-3-krat) in imam hladne noge (verjetno gre bolj za občutek), spim slabo. Zato stalno utrujen. Trga me po hrbtu (v hrbtenici imam nekaj 'vozlov') in v vratu (zarasline). To masiram. Sicer sem priljubljen (tudi znan) človek, okolica me spoštuje in me ima rada, jaz pa sem nenadoma nezadovoljen s seboj, kar ni realnega razloga. Hočejo moje družbe, jaz pa mislim, da nisem več dober za to, se raje umikam. Tu je seveda prisotne nekaj depresije, predvsem pa gre padec samozavesti. Sicer hodim in tudi delam na vrtu. Fizičnemu delu se ne odrekam. Tudi še kaj napišem, a z veliko muko.
Oprostite, da sem vam toliko napisal, ampak lažje mi je. Morda bi mi še kaj svetovali. Srečen bi bil, da mi odgovorite. Marijan
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za vaš odgovor. Če živite v Ljubljani ali v njeni bližini vas rad povabim na prijateljski klepet. Na tem mestu imam, žal, premalo časa za daljši pisni odgovor. Življenje je enkratno. Vredno je se potruditi, da poiščemo in najdemo njegova bogastva. Lahko mi še pišete. Lep pozdrav.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Marijan

Spoštovani g. primarij
Hvala za prijaznost. Živim v bližini Ljubljane. Poiskal bom vašo telef. številko ali naslov, kjer opravljate to plemenito delo, in se vam javil. Razgovor z vami mi zagotovo veliko pomeni.
Prisrčen pozdrav,
Marijan
Default avatar

Čupi

Spoštovani doktor Cibic,

brala sem vaše prijetne in pomirjujoče odgovore in morda bi tudi meni koristil eden takih, ker se zelo nerada odpravim do zdravnika.
Stara sem 35 let z dvema malima otročkoma, starima 1 leto in 3 leta. Sem načelno zdrava, brez težav in zelo optimistična. Skrbi me edino, da sem v zadnjem času v roku dveh mesecev dvakrat doživela izgubo dela vidnega polja - obakrat na istem očesu. Imam precej stresno službo in se mi občasno pojavljajo tudi aritmije, po moji oceni blažje. Menite, da bi lahko izguba vida bila TIA (možgansko kap imamo v družini), morda povezana tudi z aritmijami? Kot kontracepcijo uporabljam maternični vložek z zelo majhnimi količinami hormonov in naj načelno ne bi vplival na nastajnje strdkov.
Hvala za odgovor.
Želim vam prijeten dan!
Default avatar

Boris Cibic

Kratkotrajno izgubo vida na enem očesu okulisti imenujejo "amaurosis fugax". Tako stanje nastane zaradi številnih vzrokov. Priporočam vam, da vam izbrani zdravnik izda ustrezno napotnico za okulista. Vaš sum je morda upravičen.. Ne bo odveč, če opravite pregled maščob v krvi. Upam, da ni zadržkov, da še nadalje uporabljate sedanjo obliko kontracepcije. Napisali ste, da imate občasno neredno bitje srca. Pogovorite se o tem z vašim zdravnikom. Morda sta pojava povezana.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

r01c

Pred kratkim sva s punco seksala. Že med seksom sem v levi polovici telesa začutil ščemenje in krče. mislil sem, da je to pač znakl da bo kmalu konec, vendar so me kmalu zagrgrabili močni krči po celi levi polovici. leve roke in noge sploh nisem mogel premikati, začele so m mi tudi trzati obrazne mišice. Ko sem poskusil govoriti, nisem mogel spraviti skupaj nič smiselnega. tako stanje je trajalo še 10 minut, potem pa se je postopoma normalizirala. ko sem na internetu iskal znake, sem dobil občutek, da je šlo za možgansko kap. Drugače sem star 18 let, zato se mi zdi ta možnost težko sprejemljiva.
Default avatar

Boris Cibic

Težava navedena v vašem dopisu kaže na možnost hudega krča povsem zdrave žile pri večjem razburjenju. Mislim, da ste lahko brez skrbi. Neodvisno od vzroka, ko se bo ponovilo opisano stanje, izmerite si krvni tlak.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Nany

mojega očeta je včeri blaga možganska kap (blaga ICV),star je 52 let,nikoli se ni zdavi za nobeno bolezen, je pa v mesecu juliju narastel pritisk na 180/100 tako ga je bil sprejet v bolnici .tam je bil 10 dni in so mu zbili pritisk na 145/80 včasih ga ima tudi še pod 125/65, skozi mu kr skače.. Včeri zjutraj se je najedel vzel terapijo vendar mu je bilo neki pritisk v glavi, nato se je vlegu in po nekaj časa je imel občutek da mu je levo stran nekam vleče,pa glava leva polovica ga je bolela.nato smo ga kr pelali zdravniku oni pa kr v bolnico.drgač hodi lahko,premika lahko vse okončine razen govor je malce prizadet.se lahko to poniovi v hitrem času,in kakše so lahko posledeice.

hvala za odgovor
lp nany
Default avatar

Boris Cibic

Opravičujem se za veliko zamudo v odgovoru. Glede na vsebino vašega dopisa je vaš oče zanesljivo zbolel za blago obliko možganske kapi in so ga zaradi opazovanja in zdravljenja sprejeli na nevrološki oddelek. Upam, da je že v okrevanju in, da boi kmalu odpuščen iz blnišnice z navodili za nadaljnje zdravljenje. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sara21

lep pozdrav!

sem 21letna studentka iz ljubljane in imam nekah vprasanj glede mojega trenutnega stanja. Od poletja dalje me dajejo cudni glavoboli vsakic preden grem spat. zacnejo odzadaj in kot en mocen sunek preidejo naprej dokler se ne ustavijo nad ocesom. kaksen krat mam obcutek da mi bo razneslo oko. Ko se to zgodi in probam zaspat, mam obcutek kot da se ne bom vec zbudila. Kaksen krat, med spanjem, me bolecina zbudi, srce razbija na polno in zajame me panika. zdravnica pravi da je to samo stres, ampak ze tolko casa trajajo tej cudni glavoboli in pri mojih letih toliksnega stresa ni. in vecinoma vedno leva stran. opazla sem tudi da veliko trza sredinec na roki, levo oko , ustnica. lahko zveni cudno da pisem pod to rubriko, ampak zau nevem se na koga obrnit.

a je kej sploh mozno pri mojih letih??
nimam pa nobenih drugih zdravstvenih tezav.
Default avatar

Boris Cibic

Težko bi odgovoril na vprašanje ali so glavoboli tedaj prisotni ko imate motnje srčnega ritma ali gre za dva samostojna pojava. Verjetno ima vaša zdravnica prav, ko vam pravi, da so tegobe posledica stresnih vplivov. Vsekakor vam moramo pomagati. Kako vam pomagajo tablete proti glavobolu? Kako vam pomagajo pomirjevalne tablete proti nastopu motenj srčnega ritma? Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sara21

Hvala za odgovor!
Tablete proti glavobolu ne pomagajo, ampak sem opazila da se bolj potencirajo ta obcutek da iz glavobola bo se kej hujsega. spet npr sedaj preden grem spat, lezim in mi bolecina ne pusti da bi normalno zaspala. Zadnje dneve sem tudi opazila da se ob momentih zacnejo prikazovati pikicie ob kotickih ocesa ini veliko mi piska v desnem usesu.

pomirjevalne tablete pa mi niti zdravnica ne kardiolig nista prepisala. cakam pa se na vrsto za 24urni EKG.
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da nimate znakov, ki bi kazali, da imate bolno srce, možno pa je, da so prisotne funkcionalne motnje delovanja srca (neredni, prezgodnji srčni utripi, napadi hitrega bitja srca, nihanja višine krvnega tlaka, itd.), ki bi jih lahko obvladala z blagimi pomirjevali. Verjetno bi bil koristen posvet pri nevrologu.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

JIMI

pozdravljeni.star sem 40 let in me že 10 dni boli glava.bolečina ni zelo močna imam pekoč občutek po glavi,včasih v zatilju včasih ob strani glave.imam obrabo vratne hrbtenice.včasih imam tudi napade razbijanja srca.pred enim letom sem bil na UZ srca bp.pri obremenillnim testom sem dosegel 13MET. moj zdravnik misli da je to vse posledica depresije.jemljem ecytaro že pol leta.zanima me kaj bi lahko bil vzrok pekočega občutka v glavi.pritisk imam 125-80-70 merim si ga zjutraj in zvečer.merim si ga v postelji v pol ležečem položaju .je to kaj narobe? HVALA ZA ODGOVOR JIMI
Default avatar

Boris Cibic

V dopisu navedena vrednost krvnega tlaka zagotovo ni vzrok za sedanje glavobole. Morda vam bi koristilo blago zdravilo proti glavobolu. Proti napadom hitrega bitja srca vam lahko predpiše ustrezna zdravila izbrani zdravnik. Ker Izgleda, da srce še zmore tudi nekoliko večje napore polurne sprehode z živahno hojo več krat na teden
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sebastjan Sulič

Pozdravljeni, včeraj zvecer sem videval poleg normalne očesne slike še rdece, bele in modre grafične spirale.Videnje česa takega je trajalo cca 15-20 min, nato je prenehalo. Drugih slabosti ni bilo, razen v ušesih slišim manjše piskanje. Drugače jemljem 1/4 bloxana že 10 let za znižanje krvnega tlaka. Krvni pritisk je normalen. Star sem 37 let. Sem kar zaskrbljen, hvala za pojasnilo in lep pozdrav.