Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

možnost rahle možganske kapi

Default avatar

Boris Cibic

Bojim se, da bo vaše vprašanje ostalo brez zanesljio točnega odgovora. Dejansko je včasih težko postaviti pravilno diagnozo za bolezenski dogodek, ki je trajal zelo kratek čas. Bolj se nagibam k mnenju, da ni šlo za motnjo krvotoka v možganih zaradi ateroskleroze pač pa za reflesni padec tlaka ali srčne frekvence
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tanajalexis

spoštovani!

stara sem 26 let, zdravstveno stanje ni ravno briljantno, je pa kar ok.
sem pod nenehnim stresom.. s partnerjem imava hude težave, ki se vlečejo že zadnja tri leta, ravno sva v fazi razhajanja, ni neke stalne službe, ki bi prinašala dobre dohodke, ki jih potrebujem, da lahko poskrbim zase in za svojega otroka.. skratka dosti stresnih dejavnikov, pa še bolj občutljive sorte sem.. :)
decembra lani se mi je v avtu na avtocesti prvič zgodilo, da mi je srce nenadzorovano začelo utripati zelo zelo hitro, imela sem občutek, da mi bo skočilo ven, nekakšna čudna slabost me je obšla in občutek, da bom padla skupaj. minilo je, vendar me je zelo prestrašilo, to se mi je potem začelo ponavljati, vedno v avtu. aja, pa cela sem se tresla zraven. ko je ta ''napad'' minil, sem se še cel dan počutila čudno in utrujeno, predvsem pa zaskrbljeno. ko je postalo že tako hudo, da sem se mogla na 35 km dolgi poti do doma, 4krat ustaviti, ker sem mislila da me bo kap, sem obiskala zdravnika. ekg ok (sicer tisti kratki ekg), ščitnica ok, kri ok. povedala sem, da sem bila na izravnavi atlasa(vretence vratne hrbtenicie) v nobembru, to naj ne bi bilo povezano. poiskala sem si psihoterapevtsko pomoč, saj smo prišli do zaključka panični napad. ta pomoč me je krepko udarila po žepu, vendar se zdi, da je pomagalo. te hudi napadi so izginili, vendar pa od prvega pojava dalje nikoli več nisem vredu. vedno se slabo počutim, dostikrat že zjutraj opazim razbijanje srca, zadnje čase se mi vedno večkrat pojavla nekakšna čudna tesnoba v prsnem košu, ko se mi zazdi, da mi srce ne bije več, nato mi parktat močno in neritmično zabije.. vrtoglavice so tako in tako del mojega življenja, pa občutek težke glave, zadnje čase mi močno šumi v ušesih... sedaj pa se mi je tudi že ene trikrat zgodilo, nazadnje včeraj popoldan, da sem imela levo stran ustnic nekako omrtvičeno, včeraj mi je prvič še kar trzala neka mišica tam zraven... včasih se mi tudi zdi, da na levo oko čutim nekakšen pritisk... danes zjutraj sem se zbudila s celo mravljinčasto desno nogo, od podplatov do pasu in ta omrtvičenost oz mravljinčenost noge ni popustila kar ene 6 ali 7 ur. sedaj, ko vam to pišem imam očasno obe nogi mravljinčasti in na ustnicah spet nek čuden občutek...
razpisala sem se čisto preveč, se oproščam...
zanima me vaše mnenje, so vsi ti moji simpotmi oziroma stanja in moje počutje, res samo posledica stresa ali je možno, da je z mojim srcem kaj narobe (res velikokrat mi pospešeno bije, ali pa imam občutek, da mi sploh ne par sekund) ali da so to neke blažje možganske kapI??
naj še povem, da občasno (recimo 2krat ali 3krat tedensko) hodim na aerobiko, včasih pa jo vsak dan izvajam doma, in trening zdržim brez težav, srce me takrat ne matra nekaj posebaj, pospešeno pa itak utripa od napora...
kakšno je vaše mnenje o mojih težavah?
že vnaprej hvala za odgovor in res se opravičujem ker je vse na dolgo in široko, sem pa tudi malo paničarja po naravi, kar se verjetno da razbrat :))
Default avatar

Boris Cibic

Vaš dopis sem pozorno prebral dva krat in skušal najti pravi odgovor. Zelo rad bi vam pomagal pa ne samo s tem dopisom. Ste še zelo mlada, morda do pred kratkim še z optimističnem pogledom na življenje, ki sedaj doživljate hude eksistenčne probleme. Želim vam, da vas ne bi sedanja kriza strla. Z zadoščenjem ugotavljam, da ni v vašem dopisu podatkov, ki bi kazali na možnost organske bolezni srca ali srčnih žil. Res pa na sedanje psihične pritiske srce odgovarja s prezgodnjimi utripi (ekstrasistolami) ali napadi hitrega bitja (tahikardije) in lahko tudi z bolečinami. V pomoč vam priporočam čim več polurnih sprehodov , deloma z živahno hojo, 4 - 5 krat na teden, nekajenje, zmerno uživanje kave in alkohola, zadostne nočne počitke, izogibanje stresnim situacijam. Ni zadržkov, da po potrebi vzamete pomirjevala (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji ali tabete Lexaurin, ki vam jih lahko predpiše izbrani zdravnik.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

tanajalexis

Hvala za odgovor. To me precej pomiri ker cene se ubadam se s tem, kaj je z mano zdravstveno narobe.. Saj poskusam s pozitivvo pa kar nekako od nekje se pojavi tisto slabo.. Se mi pa to dogaja tudi, ko mislim da nisem pod stresom.. Kadilka sem pa kar strastna in nevem ce mi v tem trenutku lahko uspe prenehat.. Nadlednjih par mesecev bo pomoje se zelo napornih saj moram pouskati stanovanje, selutev, otroka pripraviti na vse skupaj, saj je zelo navezan na oba, imam ucenje za licenco za novo sluzbo, skratka prevec vsega in velikokrat me pesti obcutek da nevem ce bom zmogla.. No ja, pa to ze ni vec na to temo...
Hvala vam za odgovor se enkrat in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Tine

Spoštovani,

oče je bil operiran na srcu(4x bypass). Operacija je potekla brez zapletov. Po 5 dneh, ko sem z njim govoril, je bil na čase zmeden in določene besede so se mu zapletale. Isti in naslednji dan je naredil CT možganov. 1 dan ni pokazalo nič, drugi dan zjutraj po opravljenem CT-ju pa so zdravniki povedali, da je doživel blago,rahlo možgansko kap. GROM koraki naslednji dan, hodi normalno, roke lahko izravna z rameni, ponovil je svoje ime, itd... povedal pokazane predmete, vidi normalno, nima vidnih povešenih predelov na obrazu, tudi zgleda dobro. V pogovoru z njim se vidi, da se na čase rahlo muči, in da se ne spomni čisto vsega( včasih malo zatava, razmišlja). Prosil bi za vaše mneje o situacij in kakšne so možnosti ponovne kapi po takšnih operacijah, ter okrevanje po takšni možganski kapi. Zanima me tudi, če je možnost, da so še prisotni pos-operativni syndromi, kot so zmedenost, slabše kognitivne funkcije, dellirium, ki ponavadi izginejo po nekaj tednih, mesecih.

Že vnaprej se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam,

Tine.
Default avatar

Boris Cibic

Mislim, da je vaš oče preživel majhno možgansko kap. V upanju, da se ne bo ponovila, smemo pričakovati, da bo skrbna (!) rehabilitacija, ki lahko traja več mesecev , uspešna. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si