Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Premalo holesterola v krvi.

Default avatar

Hej

Spoštovani!

Moj izvid krvi je pokazal med drugim tudi premalo holesterola v krvi. Vem, da obstaja več vrst holesterola, ki pa se v grobem deli(jo) na zdravega in škodljivega, ne vem, katerega mi primanjkuje, mogoče oba. Skratka, kaj naj to pomeni.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da so vam znane normalne vrednosti holesterola v krvi.

Znižane vrednosti celokupnega holesterola kažejo na obolenje jeter, zvišane vrednosti LDL-holesterola ("škodljivi" holesterol) in znižane vrednosti HDL-holesterola ("dober, koristen" holesterol) pa kažejo na obstoj ateroskleroze.

Če so vrednosti rahlo pod ali nad normalo in ni drugih dejavnikov tveganja, priporočamo bolnikom, da se čim bolj držijo priporočil za zdrav način življenja.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Hej

Spoštovani!

Hvala za odgovor. Kakšne pa so normalne vrednosti, kako se to sploh meri? Niti ne vem, kateri holesterol je bil znižan. Mogoče oba. V istem izvidu je bilo opazno pomanjkanje bilirubina za velik faktor. Zaradi tega sem bil tudi napoten na ultrazvok. Ugotovili niso nič posebnega. Sem kasneje še enkrat izmeril vrednosti in bilo je normalno. Zdravnica je sklepala, da je bil ta odmik zaradi povečanega konzumiranja alkohola.

Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Vrednosti holesterola v krvi določajo v laboratorijih v katerih imajo ustrezno opremo.

Pri oceni stopnje ogroženosti za nastop ateroskleroze je pomembna vrednost holesterola HDL, ki je pri moških normalna, če je nad 1,0 mmol/l.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ksenija1

analize krvi so pokazale sledeče:
*S-Holesterol 3,8 (4-5,7)
*S-LDL 1,8 (2-3,9)
S-HDL 1,5 (>1,4)

Če je holesterola prevec, je panika, kaj pa ce ga je premalo?
Ko sem prebrala zgornje komentarje, me je kar malo zaskrbelo.

Se ostali moji podatki, Ž, 30 let, vegetarijanka, športnica.
Ostali krvni in urinski parametri so v mejah normale.

hvala za odgovore in pojasnilo.
Default avatar

NNaomi

Spoštovana!

Imate idealne vrednosti za holesterol in vam marskido lahko le zavida.

Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Pri določanju najnižje še normalne vrednosti holesterola v krvi raziskovalci še niso enotni, zato naj vas ne skrbijo vrednosti ugotovljene pri vas. Nizke vrednosti so lahko prisotne pri povsem zdravih ljudeh ali pri hudih boleznih jeter. Glede na zadovoljivo visoko vrednost HDL, mislim, da ste zdravi.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

JEREMIJA

Spoštovani

Prosim če mi lahko svetujete za moje težave. Zadnji teden opažam rahle glavobole in občasno vrtenje. Skozi cel dan imam občutek kot da sem odsotem nekako zaspan in brez energije. Pred mesecem dni mi je zdravnica predpisala zaradi ekstrasistol concor 5mg. Prvi teden sem jemal polovičko nato pa sedaj nadaljujem z celo tabletko. Nimam dvojnega vida in tudi normalno hodim in spim le občutek je čuden ki ga ne znam napisat. Kardiologa imam komaj julija. Imam tudi okvaro vratnih vretenc C5-C7. Do sedaj tej težav nisem imel. Od zdravil jemljem še atacand 32, lacipil 4mg, glukovans 2,5 in sedaj malo več kot mesec dni concor 5mg.

Hvala za odgovor
Default avatar

Boris Cibic

Iz vsebine vašega dopisa sklepam, da se že več časa zdravite zaradi visokega krvnega tlaka, zvišanih vrednosti holesterola in sladkorne bolezni. Sedanje težave pa so prisotne kratek čaas. Mislim, da se ni s srcem nič zgodilo, ki bi povzročilo navedene težave in, da so težave verjetno prehodne. Morda posledica prenizkih oziroma previsokih vrednosti sladkorja ali večjega nihanja tlaka. Lahko mi še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mama24

Lep pozdrav!
Zanimajo me moje vrednosti holesterola.

holesterol:3.8 (4-5.2)
HDL h. 1.4 (1.6)
LDL h. 2.2 (2-3.5)

Hvala za odgovor!
Default avatar

Boris Cibic

Nizke vrednosti holesterola niso zaskrbljujoče. Imajo zdravi jih ljudje. Da izključimo morebitno obolenje jeter priporočamo še pregled "jetrnih testov" (ALT, AST, gama-GT)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mama 24

Najlepša hvala za odgovor.


Pozabla sem omeniti da so bili tudi levkociti znižani (3.6). in da sem stara 27 let

Lep pozdrav
Default avatar

Boris Cibic

Nizka vrednost levkocitov je premalo poveden izvid za kakršnikoli sklep. Priporočam kontrolni pregled in določitev diferencialne bele krvne slike.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

holesterol

Mene pa zanima sledeče. Star sem 21 in za pregled krvi sem se odločil predvsem zarad bolečin v modih in v levem kolenu in zaradi vrtoglavice,ki se je začela pojavljati ta teden. vse je v mejah normale edino holesterol je malo zaskrbljujoč.
S-Holesterol 3.8 (4.0-5.7)
S-HDL Holesterol 0.97 ( nad 1.4)
Kaj to pomeni in zakaj so take cifre. Sem športnik in tudi mislm da jem dokaj normalno.
Default avatar

Boris Cibic

Nizke vrednosti celokupnega holesterola ne kažejo na potrebo, da bi jih morali zvišati. Zaželena pa bi bila malo višja vrednost HDL, ki jo težko zvišamo z zdravili. Ostanite športnik in pojdite na kontrolo krvi čez eno leto.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

holesterol

Jaz mislim da je za to kriva glivica kandida.saj imam use podobne znake vendar me nikjer ne jemljejo resno. imam pogoste bolečine pod desnim rebrom vendar me boli tudi v spodnjem delu trebuha in na levi strani ter v modih in v levem kolenu. zdravniki ne najdejo druzga kot znižan holesterol ko pa jim omenin kandido usi le začudeno gledajo kot da prvič slišajo. moja osebna zdravnica je še sama rekla da neve kam bi me naprej poslala in da je premalo pametna.razmišljam že da bi toživ te zdravnike saj se enostavno delajo norca iz mene in mi guvorijo da je to le v moji psihi in me nuben ne uzema resno. ali moram res hoditi samoplačniško da me bo kdo vzel resno. naj še omenim da imam blato veliko bolj rumeno kot ponavadi...iz obupa razmišljam že o kašnem hepatitisu. sedaj ko sem dubil rezultate o nizkem holesterolu ( skupnem in dobrem) pa je skrb še toliko večja. čeprav sem športnik me stalno premaguje utrujenost in ledene dlani ter stopala...nuben mi nebo guvoru da je to zaradi psihe sploh pa ne zdravniki ki se celo življenje šolajo in morajo kaj vedeti o tem...o psihi mi bo guvoril in pametoval le kašn psihijater.dokler pa jaz čutim spremembe na meni in bolečine po cevmu delu telesa pa hočm konkreten nasvet na koga se obrniti. še ko sem dubil izvide za nizki holesterol mi zdravnica nič ni svetovala le dala mi je sprintane izvide.kdaj se počutm kot da sem sam svoj zdravnik...
Default avatar

modellllllllll

mah dej nimate pojma.napisal ste tok odgovorov in niti z enim niste pomagali.kaj sploh komentirate pa odgovarjate z takimi odgovori k jih poznam že sam brez šolanja o zdravstvu.najbol žalostno je pa da ste za to še plačani
Default avatar

Boris Cibic

Odgovor ni potreben.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Vidakrs

Zaradi težav s kožo sem bila na krvni preiskavi na kateri so bili ugotovljeni nasledni rezultati:
HOLESTEROL-S 3,6
HOLESTEROL HDL-S 1
HOLESTEROL LDL-S 2,3
AST (GPT) -S 0,44
ALT (GPT) -S 0,67
GAMA GT-S 0,43
TRIGLICERIDI-S 0,6
BILIRUBIN CEL.-S 15,8
BILIRUBIN DIR.-S 7,7
Zmanjšani so tudi
LIMFOCITI 18,9
MONOCITI 10,7
MCHC 359
RDW 10,7
Osebni zdravnik pravi, da ni nič narobe, sama pa sem vseeno v skrbeh. Kaj pravite Vi?
Hvala za odgovor oz. nasvet.
Default avatar

Boris Cibic

Strinjam se z vašim zdravnikom. Nizka vrednost celokupnega holesterola je razveseljiva, ni pa ob tem razveseljiva vrednost HDL, vendar odkloni od "normalnih izvidov" niso vznemirljivi. Kar nadaljujte z dosedanjo prehrano. Seštevek limfocitov in monocitov je v mejah norme. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si