Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

EKG izvid

Default avatar

Rok1

Pozdravljeni!

Mi prosim lahko razložite kaj pomeni, če mi na EKG izvidu pod interpretacijami piše: ST-segment elevation (anterior) borderline ECG. In nad krivuljo V1:report not confirmed. Star sem 30 let (182/80)
Na sredini prsnice približno 8 cm od vrha navzdol imam že kakih 5 let podolgovato napako na kosti v horizontalni v smeri , ki je izbočena za ca 0,8 cm in ima premer ca 2 cm, se z leti veča. Verjetno posledica zdrsa pri plezanju, ko sem se ujel z rokami in na mestu izbokline začutil močno bolečino.
Pri teku (po ca 500 m) čutim na mestu izbokline bolečino (tiščanje). Zanima me tudi, če lahko kljub bolečini tečem naprej? Osebni zdravnik mi je po pregledu rekel, da verjetno ne bo nič narobe. Naročen sem pri kardiologu.
Zanima me tudi, kdaj govorimo o športnem srcu.

Hvala za vaše odgovore in lep
Default avatar

Boris Cibic

Einthoven, ki je prvi ugotovil kako nastane krivulja EKG je posamezne odklone imenoval tako:
- zobec P pri krčenju preddvorov
- kompleks QRS pri krčenju prekatov
- val T pri pripravi prekatov za ponovno krčenje

Čas po končanem kompleksu QRS do začetka vala T je imenoval segment ST. Segment ST je pri zdravem srcu v obliki vodoravne črte v t. i. ničelni črti. Če poteka segment ST nad ničelno črto pravimo, da je segment eleviran. Ta sprememba nastane zaradi različnih funkcionalnih in organskih vzrokov. Pogosto je prisotna pri športnikih.

Bolečina v sredini prsnice je v vašem primeru zelo verjetno posledica sprememb v kostni strukturi bolečega predela. Rahlo povečano srce, ki ga opažamo pri aktivnih športnikih, imenujemo "športno srce".

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si