Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

razlaga izvida

Default avatar

Jure

Zaradi šuma na srcu odkritega pri preventivnem pregledu sem bil poslan na nadaljnje preglede k specialistom. Tam se opravil ultrazvok srca, pregledali kri in urin. Prepisal sem celotne izvide in izvleček iz mnenj, katere sem dobil na dom po pregledu. Drugače mnenje govori, da je vse v mejah normale, prisotna je le mejna sinusna tahikardija.
V januarju sem naročen še na holter monitoring.


Do tedaj me zanima, če se lahko ta srčna napaka v prihodnjih nekaj letih poslabša, tako da ne bi smel več prenašati težkih naporov. Do sedaj sem bil še kar aktiven kolesar ter lovec, še letos pa se želim priključiti prostovoljni rezervi Slovenski vojski

Star sem 30 let, težak 73 kg,

UZ srca
Napotna dgn.: Slišen blag protomezosistolični šum nad aortno zaklopko.

Dimenzije v cm:
DV 2,3
DA 2,8x3,5
LA 3,5x3,9
AO 3,1
EDD 4,1
ESD 2,7
Debelina zadnje stene levega prekata 0,8
IVS septuma 1,0
EF 64 %

Maksimalna hitrost preko aortne zaklopke 1,2 m/sek, doplersko signal manjše hemodinamsko nepomembne aortne insuf.


Klinični pregled:

Pacient je višje postave, primerno prehranjen, v mirovanju eupnoičen, nakazana bledica obraza, vidne sluznice s dobro prekrvljene, perifernih edemov nima. Glava je normalno oblikovana, ščitnica ni tipljivo povečana, šumov nad vratnimi arterijami ne slišim, prav tako tudi ne supraklavikularno. Nad pljuči je slišati normalno dihanje. Srce: iktus se tiplje v 4 medreberju v medioklavikularni črti, akcija je ritmična, ritem pravilen, frekvenca 108 na minuto, toni so fiziol. naglašeni, slišen je blag protimezosistolni šum nad A2 brez propagacije.Abdomen: stene so pod nivojem prsnega koša, mehke, palpat. niso boleče. Patol. rezistenc ne tipljem. Remalni poklep neboleč. Extremitete: pulzi arterije radialis in pulzi arterije femoralis so tipljivi obojestransko.

IZVIDI:
RR: 130/80.
EKG: sinusna tahikardija, fr.112 na minuto, vertikalna srčna os, P valovi 96, PR 138, QRS 94, morfološko bp. ST spojnice v izoliniji.

Laboratorij: L 8.7, E 5.05, Hb 158, Ht 0,475, MCV 94,0,M CH 31,4, MCHC 334, TR 282
Biok. pr.: sečnina3,1, kreat. 114, hol. 4,52, Ca2,52, KS 6,49.
Urin : rel. g. 1,020, pH 5,0, sediment: 0-1 L

DGN: I49.8. SINUSNA TAHIKARDIJA


LP Jure
Default avatar

Boris Cibic

Pri UZ-preiskavi srca je zdravnik (kardiolog?) ugotovil normalne vrednosti velikosti in normalno funkcijo srca.

Na napotni dgn. je napisan naslednji izvid: Slišen blag protomezosistolični šum nad aortno zaklopko. Pri UZ pregledu srca so ugotovili "signal manjše hemodinamsko nepomembne aortne insuficience". Sklep: protomezosistolični šum nad aortno zaklopko dopušča sum za blago stenozo aortne zaklpke, ki na UZ-pregledu ni bila potrjena. Pri UZ-pregledu pa so ugotovili blago hemodinamsko nepomembno insuficienco aortne zaklopke, ki je niso slišali pri fizikalnem pregledu srca.

Majhno neskladje v izvidih ni pomembno. Menim, da se lahko še nadalje športno rekreativno aktiven, glede na sedanji izvid srca je indiciran kontrolni pregled čez 1-2 leti. Srce vam je pri pregledu hitro bilo verjetno zaradi duševne napetosti.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si