Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Motnje ritma

Default avatar

Jože

Spoštovani

Kam lahko uvrščam srčno motnjo, ki jo lahko opišem takole:
srce se za trenutek ustavi in potem nekajkrat hitreje utripne
ali srce se ustavi, po rebri začutim dva hitra trzlja ki jih v pritisku na žilo ne čutim, potem pa srce normalno bije naprej! Zadeva sem ponavlja nepretrgoma določen čas tudi več ur. Včasih preide v stanje, ki ga lahko nekako opišem kot nekakšno lebdenje srca, ki utripa hitreje enakomerno vendar imam občutek da je utrip polovičen.Vse skupaj spremlja občutek tesnobe v vratu, nemoči v rokah in nogah ter rahlo omotico. Težave poizkušam kontrolirati z Bloksanom in pomirjevali. Nekaj časa je bilo boljše zdaj pa je zadeva ponovno "na pohodu". Za odgovor se najlepše zahvaljujem!

LP

Jože
Default avatar

Boris Cibic

Domnevam, da ste pri vašem zdravniku (kardiologu?) že obravnavali vaše motnje delovanja srca in da vam je zdravnik predpisal Bloxan in pomirjevala. Verjetno so zdravniki že ugotovili vrsto motnje, stopnjo prizadetosti srčne mišice in srčnih žil.

Zgleda, da so sedanja zdravila v priporočenih količinah malo prešibka, da bi vam povsem uravnala delovanje srca. Če ni posebnih zadržkov, bi kazalo nekoliko povečati sedanje dnevne odmerke obeh zdravil.

Po opisu sklepam, da nastopajo pri vas posamezni neredni utripi (ekstrasistole) in napadi hitrega bitja srca. Morda so vse motnje posledica preobčutljivosti živcev. Vsekakor je treba izključiti obolenje srčne mišice, srčnih žil, ščitnice in kronične vnetne bolezni (obnosne votline, zobje, itd.).

Opustite kajenje, omejite uživanje kave in alkohola, skrbite za zdrav življenjski slog in držite se čim bolj dosledno zdravnikovih priporočil.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si