Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

napor

Default avatar

manjica

Spoštovani dr. Cibic
Pred časom sem vam že pisala - stara sem 24 let in pred dobrim letom sem imela hud napad hitrega bitja srca (več kot 8 ur), pred tem so bili krajši, zato sem dobila kot terapijo bloxan (2krat 1/4 na dan). Vse preiskave so bile brez posebnosti. Sedaj jemljem bloxan dobro leto in napadi so prenehali (bila sta dva, se mi pa skoraj vsakodnevno pojavljajo ekstrasistole), tako da je kardiolog rekel, da lahko počasi ukinemo terapijo in se bo videlo, kako bo.
Sedaj pa moje vprašanje. Prej sem se vsaj 5-krat tedensko ukvarjala s športom, potem pa si po napadu nisem več upala, pa tudi hitro sem postala zasopla in nisem več mogla. Sedaj sem se odločila, da spet začnem, vendar pa se mi vedno pojavi naslednje: Po nekem naporu (npr 40 min hoje v hrib) se začnejo ekstrasistole in takrat ne morem več nadaljevati. Ali mislite, da je s srcem kaj narobe, ali je to posledica jemanja bloxana, ali mogoče kaj drugega. Lepo bi vas prosila za razlago in že vnaprej hvala.

Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Verjetno ste pred enim letom imeli napad hitrega bitja srca, ki mu zdravniki pravimo supraventrikularna paroksizmalna tahikardija. Izgleda, da je Bloxan v količini 2 x 1/4 tablete na dan malo premajhna doza, da bi preprečila nastop ekstrasistol. Ni pa zadržkov, da zdravljenje z Bloxanom prekinete, da ugotovite kako boste brez njega in, da ga ponovno začnete jemati, če ne boste dobri.

Morda že veste, da Bloxan upočasni delovanje srca in da ob zdravljenju z Bloxanom lahko bolnik začuti utrujenost že po manjšem naporu. Zato vam priporočam, da ugotovite svojo zmogljivost za telesno obremenitev najprej hojo po ravnem. Verjetno je hoja v hrib preveč zahtevna zdaj, ko niste ponovno športno redno aktivno. Če boste ostali na terapiji z Bloxanom, lahko malo povečate dnevni odmerek na 3/4 tablete, če vam ne povzroča že ob sedanjem odmerku padec srčne hitrosti pod 50 utripov na minuto.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si