Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

ULTRAZVOK SRCA

Default avatar

mojca

Pozdravljeni!

Zanima me, kakšna je priprava in kako poteka ultrazvok srca, ča je kaj boleče. Na napotnici imam napisano, kot bolezen ASD in vas prosim za obrazložitev te kratice!

Hvala ter lep pozdrav!
Mojca
Default avatar

Boris Cibic

Kratica ASD pomeni atriiseptidefectus ali po domače "atrium septum defekt".

Ta diagnoza pove, da je v pretinu, ki deli desni in levi preddvor, odprtina, skozi katero se pretaka kri iz desnega preddvora v levega in obratno, odvisno od tega v katerem preddvoru je pritisk krvi večji. ASD je lahko zelo majhen, lahko pa velik. Odprava napake je v domeni kardiokirurgov. UZ pregled srca je neboleč in ne potrebuje nobene predpriprave.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

lea

Spoštovani!

Stara sem 27 let in splošna zdravnica me je že pred letom dni poslala na ultrazvok srca, vendar mi napotnice niso sprejeli, ker ni od specialista.
Razlog za pregled naj bi bil šum na srcu in visok pristisk, ki pa ga ne zdravim.
Menim, da imam samo ambulantno zvišan pritisk, ki po nekaj merjenjih pade, ko se umirim, (90/140 na 75/130). Ko sem bila zelo živčna so mi izmerili tudi že 100/170). V ambulanti preden mi izmerijo pritisk, mi začne močno biti srce zaradi strahu, kakšen bo rezultat in postanem zelo živčna.
Visoka sem 164 cm, 53 kg. Ne jemljem hormonske kontracepcije, EKG je b.p., ščitnica v redu, drugih bolezni ni. V družini nihče nima visokega pritiska, le mama in brat imata tudi šum na srcu. V zatohlih in vročih prostorih imam težave z omotico, če predolgo stojim na mestu, sem pa tudi že za kratek hip izgubila zavest, ko sem zjutraj na hitro vstala. Je to povezano z visokim pritiskom?

Ali moram prositi splošnega zdravnika za napotnico za specialista in kakšne preglede mi še svetujete? Ali je šum na srcu lahko nevaren? Kaj pomeni tako stanje za morebitno nosečnost?

Lp

Lea
Default avatar

Boris Cibic

Pri pisanju vrednosti krvnega tlaka napišemo najprej zgornjo vrednost. Vaš krvni tlak je torej 140/90, 130/75 in ko ste živčno vznemirjeni 170/100. Domnevam, da imate normalen krvni tlak (pod 140/90), ki hitro poskoči, ko ste v stresni situaciji.

Ni mi jasno zakaj niso sprejeli napotnice splošne zdravnice za ultrazvočno preiskavo srca. Ker imate šum na srcu, je le prav, da enkrat opravite ta pregled, ne glede na to, kdo vam bo izdal napotnico zanj.

Sam šum na srcu sicer ni nevaren. Verjetno spadate v skupino bolnikov, pri katerih krvni tlak precej niha in zato imajo razne težave, npr. nagnjenost k omoticam in nezavestim, zlasti v vročih, zatohlih prostorih.

Priporočam vam čim bolj zdrav način življenja z izdatnim gibanjem. Po vsebini vašega pisma se nagibam k mnenju, da ste zdravi in da zato ni nobenega zadržka za nosečnost.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si