Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

izvid EKG

Default avatar

maria

Spoštovani dr. Cibic,

bila sem na sistematskem pregledu v ambulanti medicine dela, kjer so mi med drugim naredili tudi EKG. Ker imam težave s hrbtenico , se je pri pregledu zdravnica bolj osredotočila na to in me po morebitnih težavah s srcem ni spraševala. Stara sem 32 let in delam na precej stresnem delovnem mestu.
Začudilo me je , ko sem po pošti dobila domov izvid EKG-ja kjer v zgornjem desnem kotu piše: SINUS RHYTM QRS(T) CONTOUR ABNORMALITY, CANNOT RULE OUT HIGH LATERAL INNFRKT.

Zgodilo se mi je že, da sem na levi strani v predelu srca za kratek čas začutila ostro pekočo bolečino, ki je bila tako močna, da se tisti trenutek nisem upala dihati, potem je bolečina popustila, razlegel pa se je občutek nekakšne tope slabosti , ki je počasi popuščala in srce je začelo spet biti, sprva hitro in neenakomerno, potem pa spet normalno.
Naj povem da imam nizek krvni tlak 110/65, zadnje leto jemljem NSAR.
Razložite mi prosim, kaj se mi dogaja in kaj pomeni zapis na izvidu EKG.
Hvala za odgovor.
Maria
Default avatar

Boris Cibic

Mnogi sodobni elektrokardiografski aparati "avtomatsko odčitajo" elektrokardiografske zobce, krivulje in segmente. Večkrat so razlo nenormalni zapisi podobni normalnim in obratno. Zato se sestavljalci programov zavarujejo tako, da na koncu odčitka napišejo, da izvid ni povsem zanesljiv, da ga mora pregledati zdravnik in potrditi. V vašem primeru razpolagam s samim "avtomatskih odčitkom". Zanima me, kako je vaš zdravnik (kardiolog?) odčital EKG?

Glede na vašo starost in na težave, ki jih navajate, domnevam, da niste preboleli srčnega infarkta in da so težave zelo verjetno živčno pogojene. Vsekakor svetujem primerjavo zadnjega izvida EKG sprejšnjimi, ponovni posnetek EKG, ki naj ga odčita kardiolog.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si