Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Holter

Default avatar

Matjaž 1

Pred leti sem prebolel miokarditis. Nekaj let nisem jemal nobenih zdravil, hodim pa na redne kontrole. Po priporočilu kardiologa že nekaj časa jemljem Q10, Precej časa sem jemal tudi Fidifarmov Kardalept, kakega pol leta ga več ne jemljem.
Na zadnjem pregledu mi je kardiolog predlagal holter, na izvidu pa piše:
Osnovni ritem je sinusni. Bradikardnih period srčnega utripa se ne registrira, registrira pa se klinično pomembno število ekstrasistol, nekompleksnega tipa. Čez dan je prisotna fr. okoli 100/min. Priporočam Concor 5mg 1/2 tbl. dnevno. Čez 10 dni kontrola EKG pri lečečem zdravniku in če bo srčna frekv. več kot 70/min. naj poskusi jemati še pol tbl. zvečer. V začetku kontrole EKG na 14 dni. Dodobljen padec fr. do 55/min. Kontrolni holter čez cca. 4 do 6 mesecev.
V času, ko sem bil cca. 15 min na orbitreku, pri tachihardii piše, da je 185, sinusni ritem je 166, kar je maksimalno, minimalni SR pa je bil ponoči in to 44. VES -359-max/h. SVES 7-max/h.Tudi v službi delam fizično. Star sem 42 let, imam pa okoli 10 kg preveč, s tem da sem močnejše postave od otroštva dalje.
Zanima me, če je izvid zaskrbljujoč, saj sem malo razočaran, da bom jemal zdravila.
Ali ni normalno, da je pri naporu utrip večji oz. je moj presegel tisto raven, ki je še normalna?
Kaj je ekstrasistola?
Če se bo stanje do nasledne kontrole holterja koliko toliko umirilo, je možno, da mi bo zdravnik zdravila ukinil?
Ali lahko jemljem še Kardalept, saj krepi srce in uravnava srčni ritem ali pa naj zaenkrat jemljem predpisane tablete?
Po Q10 se dobro počutim, zato verjetno ne bo nič narobe, če ga bom jemal še naprej?
Zahvaljujem se za odgovor že vnaprej, saj pri svojem kardiologu običajno ne dobim zadovoljive razlage, le da bo vse pisalo v izvidu.
Lepo pozdravljeni!
Matjaž
Default avatar

Boris Cibic

V pismu je več vprašanj.

Ekstrastistola je prezgodnji utrip, ki nastane predno bi rednemu utripu sledil naslednji redni utrip. Ekstrasistole (prezgodnji utripi) imajo svoj izvor ali v preddvorih ali v prekatih. Lahko nastanejo pri povsem zdravem srcu, večinoma, ko smo živčno napeti. Če bolnika prehudo ne motijo in niso številne, jih ne zdravimo. Včasih jih zdravimo z blagimi pomirjevalnimi zdravili. Pri upornih dajemo zdravila, ki jim pravimo antiaritmiki (npr. Concor).

Kardalept in Q10 sta zdravili, ki nista na seznamu priznanih zdravil, zanesljivo pa ugodno delujeta na srce. Mogoče bosta kdaj prišla na "pozitivno listo" in ju bodo bolniki dobivali na račun socialnega zavarovanja.

V teku 24 ur tudi pri popolnem mirovanju, se srčna frekvenca spreminja. Najnižja je ponoči. Pri preiskavi so vam ugotovili razmeroma veliko število ekstrasistol, ki so nastale v prekatih. Verjetno pri vas nastajajo v eni sami točki. V takem primeru je zdravljenje bolj uspešno.

Kljub temu, da ste močnejše postave od otroštva dalje, ste verjetno imeli manjšo težo pri 20 letih. Če boste malo shujšali, boste s tem nekoliko razbremenili srce, kar mu bo zelo koristilo.

Zadnji izvidi niso zaskrbljajoči, vendar priporočam, da se držite navodil vašega kardiologa.

Ugotavljam, da vas zdravnik zdravi samo z enim zdravilom (Concor) v razmeroma majhnih odmerkih. Izgleda, da ga vaše srce trenutno še potrebuje. Ali vam je kdaj slabše, če pozabite vzeti vse predpisane odmerke? Pričakujem, da se bo stanje v srcu postopno še popravilo in da bodo ekstrasistole praktično izginile.

Q10 in Kardalept uradno zdravniki ne predpisujejo. Ker imate dobre občutke ob njunem jemanju, vam ju priporočam. Če sem pomanjkljivo odgovoril me lahko še vprašate.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic