Med.Over.Net

Kardiologija

nervoza in srce

Default avatar

zaskrbljena

Spostovani dr.Cibic,
zelo sem vesela, da na med.over.net obstaja tudi ta forum, ker ga res potrebujemo. Imela bi eno vprasanje:
ze deset dni v predelu srca oz.leve dojke obcutim zelo neprijetno, topo bolecino. Obcutek je tezko z besedami opisat-kot bi ga pritiskal tezek kamen, pri vdihovanju pa kot bi mi srce stiskali z klescami. Ne znam opisat, vendar me toliko skrbi, da imam obcutek, da sem zaradi tega se bolj zivcna in mi je potem se hujse.
Od rojstva imam sum na srcu, kot najstnici so mi povedali, da imam bradikardijo-srce mi dela bolj pocasi.
Oba starsa sta srcna bolnika, pravzaprav obe druzini, dedki, babice, vsi imajo tezave s srcem, pritiskom, oci je imel infarkt, zdaj ne more brez Rhytmonorma, mami ima 3,4 vrste tablet, skratka, lepa dota, a ne?
Stara sem 33 let, porocena in mati.Imam zelo veliko problemov-sem brez sluzbe, z mozem se ves cas kregava, tudi starsi zivijo v tezkih pogojih, obcutljiva sem tudi za tezave drugih ljudi, ni sijajno. Zelo se bojim in bi rada izvedela a so te tezave povzrocili stresno zivljenje ali sem jih podedovala ali pa oboje skupaj?Se to: spijem 1-2 kavi z mlekom na dan, ne kadim.Bi mi pomagala joga kot sprostitev ali pa bom morala zaceti jemati tablete?
Najlepsa hvala za Vas odgovor, lepo pozdravljeni!
Default avatar

Boris Cibic

Srčne bolezni niso dedne, pač pa nagnjenje zanje. Prisotnost šuma na srcu še ni dokaz, da je srce bolno. Tudi bradikardija je lahko normalna varianta, če ni prehuda. Verjetno ste že kdaj bili na pregledu pri kardiologu in so bili izvidi v normalnih mejah, sicer pojdite, da bodo izključili morebitne organske spremembe na srcu. Vtis imam, da so vaše težave živčne narave, za kar imate dovolj vzrokov. Če vam ne povzročata težav, 1-2 kavi na dan lahko spijete.

Predno bi se začeli zdraviti s tableti, za sprostitev poizkusite jogo in rekreativne sprehode v naravo s postopno vedno hitrejšo hojo.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si