Med.Over.Net

Kardiologija

težave

Default avatar

petra

Spoštovani!

Upam, da bom lahko dovolj jasno razložila moje težave. Naj na začetku povem, da sem bila že 2-krat pri kardiologu in ultrazvok in EKG je bil vedno v redu. Imam majhen šum funkcionalne narave, kardiologa pa sem obiskala zaradi občasnih palpitacij, ki so se pojavljale ob stresnih situacijah.
Letos junija sem po stresnem dogodku dobila "napad" močnih udarcev srca, ki so sledili premoru oziroma nebitju srca. Bilo jih je cca. 12 v eni uri, šla sem na urgenco in EKG je bil v redu. Občasno se mi zgodi, da me, vedno v mirovanju, preplavi vročina, ki sega iz prsi v obraz (potem sledi močnejši udarec srca, vsaj tako se mi zdi), se ustrašim, a je potem vse v redu.
Zvečer se mi občasno pojavlja, tudi vsak dan, da po večurnem gledanju televizije v postelji čutim, kot da vdahnem preveč kisika in imam čuden občutek v grlu. To se pojavi predvsem, ko sem z glavo in prsmi malo dvignjena (na vzglavniku), ta polažaj mi sploh ne ustreza. Ko se dvignem ali popolnoma uležem je boljše.
Naj povdarim, da sem velikokrat anksiozna, imam obdobja težkega dihanja (v mirovanju, ne morem globoko vdihnit) in obdobja hiperventilacije. Tudi napade panike sem že imela.
Kaj bi pa bilo lahko, da nekaj minut vidim v levem kotu oči nekakšne utripajoče strele? To se mi je doslej zgodilo cca. 3-krat.
Vem, da sem psihično nestabilna in me zanima, če so te težave povezane zgolj s stresom. Zanima me še, kako bi te težave lahko odpravila.

Hvala za odgovor,

Petra
Default avatar

Boris Cibic

V pismu navajate težave, ki so značilne za ljudi, ki so anksiozni. Zelo podobne težave imajo tudi ljudje (predvsem ženske), ki imajo majhno prirojeno srčno napako in jo spoznamo po srčnem šumu. Mislim, da je pri vas za vaše težave kriva samo anksioznost. Položaj telesa pri ležanju, ki najbolj ustreza, je individualno zelo različen, zato naj vas ne skrbi, če so motnje bolj izražene, ko imate glavo in prsni koš malo dvignjeni. Ste morda pred menopavzo? Računam, da ne kadite, da se dovolj rekreativno gibate in da ne živite v stresnih stanjih. Če bodo težave trajale, lahko poizkusite učinek blagih pomirjeval, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Lahko pa vam vaš zdravnik predpiše kakšno zdravilo, za katerega je potreben zdravniški recept.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si