Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

težave - povezava ali stres?

Default avatar

Eva

Pozdravljeni!

V zadnjem času so semi pojavljale težave, ki so me nekoliko zbegale, čeprav se niso izkazale za nevarne, zato me zanima vaše mnenje:

Dva meseca nazaj sem oteženo dihala, kar nisem se mogla nadihati, imela sem občutek da mi "zrak ne pride do pljuč". Naredili so mi preiskave krvi, slikanje pljuč, scintigrafijo in razen povišane vrednosti B-dimera niso našli ničesar...moje težave so izginile in čeprav se mi občasno spet pojavljajo se trudim in jih "ignoriram" .

Vendar pa so se mi pred nekaj dnevi pojavile nevrološke težave: vidno polje desnega očesa je bilo omejeno, imela sem mravljinčast desni del ustnjic in dva prsta ne desni roki, težave z ravnotežjem in približno 10min skoraj da nisem mogla govoriti, ostalo pa je trajalo približno 3 ure. Zdravnik nevrolog mi je naredil CT preiskavo in ugotovil, da gre verjetno le za vrsto migrene.

Bega pa me še nekaj...že približno 6 mesecev se mi pojavlja bolečina v srcu. In sicer cca 5 min traja in je precej moteča, potem pa popusti. Pojavlja se mi skoraj vsak dan...včasih tudi nekaj dni ne, potem pa spet pride dan ko se mi pojavi po večkrat. Bolečina ni zelo ostra, je pa moteča. Konstantno me tudi zebe v prste na rokah in nogah.

Stara sem 20 let, nikoli nisem kadila, 2 leti jemljem kontracepcijo, veliko se ukvrajam s športom (4x tedensko redno) živim pa precej stresno življenje.

Zanima me, če so moje težave le plod preveč stresnega življenja, ki ga skušam obvladovati ali obstaja še kakšna druga povezava med njimi?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Vsebina prvega odstavka dopušča domnevo, da so motnje v dihanju posledica neravnovesja vegetativnega živčevja.

Vsebina drugega odstavka dopušča domnevo, da je šlo oz. da gre za občasno moteno prekinitev dela možganov, kar je nevrolog opredelil kot verjetno posledico migrene.

Bolečina v predelu srca, ki nastane spontano in spontano neha po nekaj minutah, dopušča sum, da je v hipu bolečine srce premalo prekrvljeno, vendar, glede na vašo starost in glede na vašo športno aktivnost zelo malo verjetno. Zato bolj nagibam k mnenju, da je tudi bolečina pri srcu živčnega izvora, ki jo vsaj delno potrjuje dejstvo, da živite precej stresno življenje.

Niste napisali kakšen je izvid EKG in krvnega tlaka, hladne roke... Hladne roke in noge pri mladih tudi kažejo na motnjo delovanja vegetativnega živčevja.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si