Med.Over.Net

Kardiologija

prolaps mitralne zaklopke

Default avatar

nuša

Spoštovani!

Stara sem 38 let, mati 2 majhnih otrok (8 in 6 let). Preden sem imela težave s srcem (imam jih približno 4 leta), sem doživela 2 huda stresa (rop, prometna nesreča - oboje leta 1999). Po ropu sem v 2 mesecih shujšala za 16 kg ( moja višina je 178, imela pa sem 75 kg), torej na 59 kg. Začeli so se mi pojavljati panični napadi in dodatno še depresija. Opravila sem vrsto preiskav - test ščitničnih hormonov, teste z nagibno mizo, preiskava krvi, vode, CT glave (zaradi stalnih glavobolov), mnogo EKG - jev (ker so me zaradi mojih težav mnogokrat peljali na urgenco). V glavnem je bilo vse bp ali v mejah normale. V enem od takih obiskov na urgenci so mi dali Propranolol 40 mg, katerega zdaj že skoraj 4 leta jemljem 1 četrtinko ali več na dan.
Moja zdravnica je tedaj zaključila z mojim zdravljenjem, čes da sem hipohonder, ter mi je dala Lexaurin 1.5 mg p.p.. Samoplačniško sem potem dec. 99 odšla na UZ srca. Izvid le tega je: dimenzije srčnih votlin so primerne, iztisna frakcija LV je dobra.Telesistolen prolaps sprednjega lista mitralne zaklopke, signal mitralne insuficience je minimalen. Ostale zaklopke so bp. Aprila 2003 pa je bil UZ srca skoraj isti razen diagnoze mezotelesistolen prolaps dela sprednjega lista mitralne zaklopke z manjšo mitralno insuficienco. Maksimalna hitrost pretoka aortne in pulmonalne zaklopke je 1.00 oz 0.8 m/sec. To so izvidi. Moje počutje pa je strašno ob spremembah vremena, velikokrat mi je slabo in imam občutek kot da bom padla v nezavest, težko prenašam vročino, sem hitro utrujena, zjutraj imam zatečene prste na rokah, dodatno pa sem še brez kondicije. Zdaj jemljem Propranolol že 2 do 3 x četrtinko, z Lexaurinom pa sem očitno že zasvojena, saj zdaj vzamem že tudi 3 tablete dnevno. Trenutno me že kakšne 3 dni konstantno boli v predelu srca. Glede na to, da sem bolj občutljive narave, predvsem pa zaradi okvarjene zaklopke, me zanima ali so te bolečine lahko znak endokarditisa (trenutno starejši otrok preboleva škralinko) in ali se endokarditis lahko vidi iz EKG diagrama. Zobozdravnik mi trenutno tudi zdravi zob, ki mi ga čisti z iglami in me zanima ali tudi v tem primeru potrebujem antibiotično zaščito? Prosim, obrazložite mi tudi moje izvide.
Opravičujem se za tako dolgo pismo, vendar če je le možno, mi prosim odgovorite.

S spoštovanjem!

Nuša
Default avatar

Cibic

NUŠA

Dolg odgovor o PROLAPSU MITRALNE ZAKLOPKE sem sporočil 4. in 15.julija 2003 avtorju »PIŠČANČEK«.

Kot pri vseh bolnikih s prolapsom mitralne zaklopke so tudi pri vas prisotni znaki depresije in paničnih napadov, ki se jima pridružuje še slaba telesna kondicija.

Iz vsebine vašega pisma ne morem sklepati na vnetje zaklopke (endokarditis), ki ga ne ugotavljamo z EKG pač pa na osnovi drugih podatkov (zvišana telesna temperatura in izvidi pregleda krvi).

Če zobozdravnik ne bo s svojim posegom ranil dlesni, ni potrebna antibiotična zaščita. Morda, zaradi sigurnosti, bo prav če boste dobili ustaljeno preventivno zdravljenje.

INDREAL v količini 2-3 krat na dan po ¼ tablete po 40 mg je zelo nizka doza. Svetujem malo višjo.
Kako izgleda zaklopka pri prolapsu sem že opisal v odgovoru »Piščanček«. Upam, da boste s samozaupanjem in redno športno rekreacijo prebrodila sedanje težave, zaživela srečno družinsko življenje in da boste vedno manj segali po Lexaurinu.

B.Cibic
Default avatar

xc bnxcnhc

Pozdravljeni,
stara sem 27 let in srce mi od vedno bije hitreje. Zaradi močnega razbijanja, ki traja že dolgo let, in je na obdobja močnejši, sem se odločila odditi h kariologu. Razbijanje je namreč zelo neprijetno, ko ga čutiš po celotnem telesu. Večkrat čutim neko močnejšo utrujenost in omotičnost, čeprav imam drugače veliko energije. Večkrat me tudi tišči v prsih in imam občutek težjega dihanja. Imam pa žal tudi napade panike, ki mi še dodatno otežujejo stanje, saj ne vem ali me zaradi srca tišči v prsih ali zaradi stresa. Krvni pritisk, pa imam drugače zelo nizek, zjutraj in zvečer vedno pod 100, cca. 90/50. Popoldan se nekoliko poviša.

Pri kardiologu so mi ugotovili :
- prolaps mitralne zaklopke (UZ srca prolaps sprednjega lističa MZ)
- palpitacije
- tahikardija

Izvid pravi:
24 urni EKG pokazal sin.tahik. ob naporu do 182/min

Klinični status: Glava in vrat bp, ščtnica bp, nad pljuči normalno dihanje, srčna konica poudarjena, srčna akcija ritmična s fr. 80/min., mezosistolni tlesk, trebuh in okončine bp., PP 105/75 mm Hg.

EKG: sin. ritem s fr. 80/min., intermedialna el.os

UZ SRCA: Srčne votline niso povečane. Miokard levega prekata ni zadebeljen. Segmentnih motenj krčljibvosti ni videti. Sistolina funkcija levega prekata je v mejah normalne (EF 60 - 65 %)
Aorta je normalnih dimenzij. Aortna zaklopka je trilistna. Morfološko je v mejah normalne. Pomembne aortne stenoze ali regurgitacije ni videti.
Mkitralna zaklopka je morfološko spremenjena in zadebeljena. Srpednji listič je spremenjen in zadebejlen (5 mm). Viden je prolaps sprednjega lističa. Mitralna regurgitacija je blage stopnje. Tranmitralni pretok pokaže normalen vzorec (E>A). Trikuspidalna regurgitacija je blage stopnje. Ocenjen tlak v desnem prekatu ni povišan in znaša 17mmHg + CVP. Perikardialna špranja ni zaprta.

CIKLOERGOMETRIJA
EKG v mirovanju: sinusni ritem s fr. 117/min, leva srčna os
EKG ob obremenitvi: porast srčne frekvence do 181/min
Gospodična zmogla stopenjsko obremenitev 9,1 MET (125W, 181/min, 145/77 mmHg), ko smo test prekinili zaradi dosežene srčne frekvence.
Stenokardij ni navajala, mo tenj srčnega ritma ni bilo. Zmoglaj e 102 % maksimalne obremenitve ob 93 % maksimalne srčne frekvence.
Test je glede koronarne bolezni negativen. Govori za primerno aerobno zmogljivost.

- Sedaj me zanima kakšno je stanje glede na izvide?
- Kako so napadi panike povezani s prolapsom mitralne zaklopke?
- Kako si lahko sama pomagam? Ne jemljem namreč nobenega zdravila.
- Ali bo stanje zaradi zaklopke za vedno tako, ali se lahko izboljša?
- Kardiolog mi ni omenil nobenih antibiotikov pri zobozdravstvenih pregledih. Sedaj pa me boli modrostni zob in moram do zobozdravnice. Ali tudi jaz potrebujem antibiotike?
- In kako je z injekcijami, ki ti omrtvičijo? Te naj bi imele adrenalin? Ali mi zaradi injekcije še bolj razbijalo srce? Do sedaj nisem namreč potrebovala injekcije pri zobodravniku.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč in odgovore.

Lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Prolaps mitralne zaklopke je prirojena strukturna sprememba mitralne zaklopke, ki je prisotna v mnogo višjem odstotku pri ženskah kot pri moških. Sprememba je pri mnogih bolnicah zelo majhna in je brez vsakršne posledice. Res pa je, da se tudi pri teh bolnicah lahko ponavljajo obdobja napadov hitrega bitja srca ali posameznih prezgodnjih utripov, ki jim pravimo ekstrasistole in jih zdravimo z raznimi zdravili. Bolnice s prolapsom mitralne zaklopke. V zelo redkih primerih bolezen lahko napreduje in je potrebna operativnega zdravljenja. Bolnicam svetujemo zdrav način življenja in normalne telesne obremenitve. Ni zadržkov za jemanje pomirjeval (tablete Persen, ki so v prosti prodaji) ali antidepresivov po navodilih psihiatra. Panični napadi niso vzročno povezani s prolapsom mitralne zaklopke. Pri prolapsu mitralne zaklopke ni potrebna antibiotska zaščita v primeru posegov v ustih. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

zn3

Pozdravljeni,
mož se že dobro leto ponoči zbuja zaradi močne bolečine v prsih (v bližini srca). Na prvem pregledu pri zdravniku je bil odpravljen, da je z njim vse ok. Ker je vztrajal, da se bolečina še vedno pojavlja, so ga dali na RTG slikanje, kjer je zopet pokazalo vse ok. Sedaj je naročen na pregled pri pulmologu. Ker pa se to že toliko časa vleče, me zanima vaše mnenje, v katero "smer" naj še opravi preiskave.
Mož je star 40 let, nekadilec, ne pije alkohola, aktivni športnik, ima zelo zahtevno odgovorno in stresno delo. Ponoči (ne vsako noč, včasih pa tudi večkrat zapored v eni noči) ga zbudi zelo močna in ostra bolečina v prsih, ki mine, ko se premakne - ko vstane oz. se vsede. Včasih se bolečina ponovi, ko se ponovno vleže. Sedaj mi je povedal, da se mu je to prvič pojavilo v noči po zelo močnem šoku / zelo hudem stresu.
Glede na pojavljanje te bolečine ne more najti skupnega imenovalca, zakaj se mu že eno leto neko noč bolečina pojavi in ponavlja, drugo pa ne.
Na spletu sem zasledila članke o prolapsu mitralne zaklopke, da lahko to imaš že dalj časa ne da bi povzročalo probleme, nato pa bolečino sproži določen stres, sprememba itd.. Nekaj stvari se mi zdi povezanih, nekaj ne.
Prosim za vaše mnenje oz. nasvet.
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Zaradi tehničnih motenj se moji odgovori več krat "izgubijo". Mislim, da sem na vaše vprašanje že odgovoril. Vsebina vašega dopisa dopušča misel, da gre pri bolniku za napade bolečin zaradi prizadetosti srčnih žil (angina pektoris?) ali pa za napade bolečin zaradi manjših sprememb v prsni hrbtenici. Priporočam posvet pri kardiologu. Zaradi morebitne dolge čakalne dobe pri kardiologu lahko prosite osebnega zdravnika, da¸bolniku predpiše ustrezna zdravila.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

zn3

Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Med tem je mož podložil jogi, tako, da spi precej dvignjen (kot na klančini), in od takrat je ok.
Ker je to le začasna rešitev, se bo vseeno naročil pri kardiologu, ker očitno se med vodoravnim ležanjem nekaj zgodi...
Lep pozdrav!
Default avatar

Boris Cibic

Hvala za vaš odgovor. Zelo me je veselila vsebina vašega dopisa. Drago mi bo, če mi boste sporočili ugotovitev kardiologa (?), ortopeda (?). Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

anayx955

Spoštovani!

Stara sem 25 let, ITM 24 kg/m2 in parkrat tedensko rekreativno športno aktivna (pred leti zelo intenzivno aktivna, sedaj bolj zmerno zaradi pomanjkanja časa). Pred 5 leti mi je bil ugotovljen prolaps mitralne zaklopke z manj kot 1. stopnje minimalne hemodinamsko nepomembno insuficienco. Od takrat se srečujem z obdobnimi težavami prezgodnjih utripov in hitrejšim bitjem srca (povezana z ortostatsko intoleranco - blaga ortostatska tahikardija). Težave so mi že dolgo znane in jih obvladujem z jemanjem Concor 1,25mg. Ob naporih in vsakdanjem življenju, razen občasnih ekstrasistol predvsem ob kakšnem prepogibanju in nenadnih spremembah telesnega položaja, nimam večjih težav. Sem tudi že seznanjena, kakšne "preglavice" nam povzroča prolaps mitralne zaklopke in sem o tem prebrala že vse možne članke na spletu tekom teh nekaj let.

Vprašanje, ki bi vam ga rada zastavila, se nanaša na kontrolni izvid trenutnega kardiološkega pregleda zvedenega ponovno po dveh letih. Po besedah kardiologa, naj se stanje ne bi spremenilo od stanja pred dvemi leti, prolaps je baje še vedno minimalen in nepomemben, zato sem dobila samo navodilo, da nadaljujem s Concorjem, če mi ustreza in da ni nič slabše kot je bilo pred leti - deloval je brezskrbno in rekel, da zaradi tega ne bom umrla, bom pa s tem enkrat umrla in da se vidima čez 3 do 5 let na kontroli oz. po potrebi lahko tudi prej (in nasmejan rekel, da sigurno ne bo treba prej)

Ko sem dobila domov izvid po pošti sem ga seveda natančno prebrala in malo primerjala s tistim starim. Zapis se je malenkost razlikoval od tistega starega izvida izpred dveh let in jaz sem zdaj prestrašena, saj sem v sedajšnjem izvidu videla poleg blago miksomatozno spremenjenega mitralega prolapsa videla še zapis "blage znaki motene relaksasacije - blaga diastolična disfukcija 1. stopnje" in vzdolžna dimenzija levega preddvora je na zg. meji in še minimalno trikuspidalno isnuficienco. Ta dva parametra o diastolični disfunkciji in trikuspidalni min. insificienci prej nikoli nista bili na izvidu. Pa tudi zdaj mi kardiolog sploh nič ni izpostavil o teh dveh stvareh - češ, da je stanje normalno in da me nima kaj skrbeti - videla sem šele potem na izvidu doma in po branju na spletu, kaj zadevi dejansko pomenita.

Ehokardigrafsko so dimenzije srčnih votlin v mejah normale. Sisitolična funkcija levega prekata je ohranjena. Segmentih motenj krčljivosti ni viden, izstisni delež je primeren. Aortna zaklopka je morfološko in funkcijsko videti bp, doppler ne kaže posebnosti. Ostali zaklopki ne kažeta morfoloških posebnosti. Dopler dignal minimalne (1) hemodinamsko nepomembne trikuspidalne insuficience. Pljučni pritiski so v mejah normalnega. Perikard Bp.

Ao Diam 25.6mm
LA/Ao 1.91
LA 25.8mm

RVIDd 11,7 mm
LVIDd 42,6
IVSs 10,2
LVPWs 13,1mm
%LV FS 34%
%PW 74%

LV Mass index 70g/m2
IVSd 9.5 mm
LVPWd 7.5 mm
LVIDs 28.2 mm
EF 64% pred 2 leti čez 80%
%IVS 8%
LV Mass 127g

DOPPLER:

MV E Vel 1.34 m/s
MV E PG 7,2 mmHg
ME E/A 1,59

TR Vmax -1,83 m/s
MV A Vel 0.84 m/s
MV A PG 2,8 mmHg
TR max PG 13.5 mmHg

OBREMENILNI TEST

Gospodično smo tudi stopenjsko obremenili na kolesu po 50 Watt do 150 Watt, kar je ekvivalent 9 MET in ob tem dosegli 95% max. srčne frekvence s starostnim produktom 27.232 Hg/mm, brez sprememb v EKG, ni posebnih motenj ritma. V celotni obremenitvi opažamo dve ventrikularni ekstrasistoli, ki cirkulatorno nista videti pomembni. Dosegli smo 186 u/min in krvni pritisk, ki je zrasel do 148/87 mmHg, tako, da je dvojni produkt 27,232 mm Hg/min. Preiskava je bila ob doseženi stopnji prekinjena zaradi dosega načrtovanega brez drugih subjektivnih posebnosti.

EKG, ki je osnovi sinusni ritem 78/min., desna os., slaba progresija R V1 do V4, se ob doseženi stopnji obremenitve ne spremeni. ( ? ? ? ) Krvni pritisk se po treh minutah primerno znormalizira.
Mnenje: primerna aerobna zmogljivost brez znakov za ishemijo in izrazitih motenj ritma ob doseženi stopnji obrmenitve.


Prosila bi za pojasnilo, kakšno je moje stanje srca sodeč po teh izvidih, je res tako nedolžno kot pravi moj izbrani kardiolog? Žal mi je, da sem do teh podatkov prišla šele potem, ko nisem več imela možnosti karkoli dodatno vprašati, ker je drugače res odličen specialist. Po njegovih komentarjih naj bi moje stanje še vedno "normalno in čisto fiziološka varianta" brez večjih posebnosti. Mene so potem doma zaskrbeli pojmi o začetni diastolični disfunkciji levega prekata, slaba progresila R vala V1-V4 in minimalna trikuspidalna insuficienca. Te trije parametri pred dvemi leti niso bili izpostavljeni in me skrbi, da se moje stanje slabša, kljub temu, da kardiolog tega ni izpostavil - mogoče se mu še ni zdelo dosti "hudo", da bi omenil? Krvni tlak imam ponavadi nizek - cca 110/70, in sem normalne postave 170 cm/70 kg, zato me čudi pojem o diastolični disfunkciji. Je to možno, ker sem se iz intenivnega športanja 6x tedensko malce zmanjšala v zadnjih dveh letih na 2x tedensko - ali pomeni kaj hujšega? Skratka prosim vas za vaše mnenje o mojem stanju- me morajo ti "dodatni" parametri pri letošnjem izvidu zdaj skrbeti, je to znak napredovanja in slabšanja bolezni ali samo bolj natančen izpis izvida napram tistemu dve leti nazaj?

Najlepša hvala za odgovor na moje izčrpno vprašanje, z vsem spoštovanjem vas lepo pozdravljam v upanju na vaš "tolažilen" odgovor.

Hvala!